Geld & Recht alle pijlers

Tips voor huwelijke voorwaarden

12-11-2020 12:06 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
Omdat hier vaak goede adviezen en inzichten worden gegeven!
We hebben een afspraak staan bij de notaris, welke ons vast goede tips kan geven, maar hoor graag jullie input.

Situatie:
Zijn 8 jaar samen. Gaan binnenkort trouwen, we hebben nog geen kinderen, maar ik blijk vanochtend (gewenst) zwanger van onze eerste!
Ik heb een eigen bedrijf, wat momenteel zo'n 50.000 euro waard is. Dit geld is echter niet liquide en ik zou niet zomaar 25.000 euro kunnen ophoesten. Door de aard van het bedrijf kan ik geen aandelen of onderdelen verkopen om opeens wel aan dat geld te komen. Bedrijf groeit hard en snel; winst is momenteel jaarlijks zo'n 20.000 euro. Daarnaast werk ik parttime in loondienst, jaarsalaris circa 25.000 per jaar. Ik krijg binnenkort 100.000euro van mijn ouders om in ons huis te stoppen, deze lagere hypotheeklasten delen we dus samen, maar mijn ouders hebben vast laten leggen dat als we ooit scheiden het geld van mij blijft. Van mijn ouders (god wat klinkt dit verschrikkelijk om te zeggen, want ze zijn relatief jong en gezond en ik hou heel veel van ze) verwachten we een erfenis a 500.000, van zijn familie zijn kant weinig tot niets.
Vriend heeft een type baan waarbij hij zichzelf moet inkopen a 200.000 euro. Moet hiervoor over 3 jaar een lening afsluiten. Verdient dan erg goed, zo'n 150.000 per jaar, verdient nu zon 60.000 per jaar.
We hebben samen een huis gekocht, deze staat op beider namen.
Beiden studieschuld, ik 30.000, vriend 60.000.

Tot op heden hebben wij al ons inkomen op een gezamenlijke rekening gegooid, en daarvan betalen we alles. Ook geld wat we van mijn ouders hebben gekregen, of van een stuk land dat ik verkocht heb, alles delen we.
We willen graag zoveel mogelijk alles op een hoop blijven gooien, maar wel dingen goed geregeld hebben voor als we ooit zouden scheiden. Ook willen we voorkomen dat ons huis ingenomen kan worden als man om wat voor reden dan ook afgekeurd wordt en de schuld open blijft staan, of als mijn bedrijf failliet zou gaan. We hebben voor vriend wel een verzekering afgesloten bij afsluiten hypotheek, indien arbeidsongeschiktheid zou voorkomen.
We gaan er natuurlijk van uit dat deze dag nooit komt, maar je weet niet wat het leven brengt, en dan willen we zaken gewoon op orde hebben.
Ik vertrouw mijn vriend, en mezelf, en we houden van elkaar, maar ik draai hier lang genoeg mee om te weten dat er soms opeens hele grote lijken (of schulden) uit de kast komen gevallen. Daar willen we ons beiden tegen beschermen.

Waar moeten we vooral aan denken bij de notaris?

PS. Typfout in titel, maar kan niet meer aanpassen.
phloxx wijzigde dit bericht op 12-11-2020 12:14
9.04% gewijzigd
-
Alle reacties Link kopieren
nou ja, gefeliciteerd!
Alle reacties Link kopieren
Tip 1: Zorg dat hij niet in de problemen kan komen als met jouw bedrijf iets zou misgaan (en jij ook niet mbt het inkopen wat hij moet doen). Ik zou dus geen gemeenschap van goederen aanraden :)

Tip 2: Kijk alvast naar een keuzehulp online (volgens mij bestaat er een van de overheid) om alvast een beetje te kijken wat bij jullie situatie past. De notaris kan dingen ongetwijfeld prima uitleggen, maar kan niet voor jullie bedenken hoe je het hebben wilt.

Tip 3: Lees je goed in over hoe de dingen geregeld zijn als je er niks over vastlegt. Dan kom je vanzelf op dingen waarvan je samen denkt 'ja maar dát wil ik anders'.
Heb lief, houd moed. Komt goed.
Alle reacties Link kopieren
Ik word al moe als ik het lees
Damned if I don’t
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben huwelijkse voorwaarden opgesteld, waarbij we een aantal dingen hebben benoemd: eigen vermogen voorafgaand aan huwelijk en eventuele erfenissen. Verder is opgenomen dat we binnen ons huwelijk leven alsof we in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. We hebben 1 rekening, doen niet aan het einde van het jaar een verrekening etc. Werkt bij ons prima.

Wat handig is met eigen bedrijven en een schuld vanwege inkopen weet ik niet zeker. Misschien kun je die ook benoemen als van 1 persoon, maar dat afbetalen binnen het huwelijk samen gaat en ook inkomsten uit dat bedrijf voor jullie samen zijn?
Alle reacties Link kopieren
Dan zou ik de voorwaarden op koude uitsluiting doen.

Je eigen bezittingen blijven dan van jezelf. Dit leg je vast in een boedellijst. Jouw man loopt dan geen risico bij faillisement. Ook zaken als schulden, leningen en schenkingen kan je zo vastleggen.

Wij waren ook op die manier getrouwd. In de praktijk gooiden we alles rondom het huishouden en kinderen gewoon op een bult.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
.
anoniem_400865 wijzigde dit bericht op 27-06-2021 12:10
99.74% gewijzigd
Minto schreef:
12-11-2020 12:29
Verder, los van de HV:
wat gebeurt er als jij of je man over een jaar dood neervalt?
Hebben jullie een uitvaartverzekering (ook straks voor de beeb) en overlijdensrisicoverzekering afgesloten?
.
Wat heeft dit nou weer met HV te maken? Sowieso is een ORV vrij standaard bij een hypotheek (en vaak vereiste van de bank) en is een uitvaartverzekering helemaal niet zo vanzelfsprekend / noodzakelijk (als er voldoende middelen zijn).

TO - de notaris zal vast ook aangeven dat je je HV zo kunt invullen dat jullie tijdens het huwelijk beschermd zijn tegen eventuele zakelijke schulden van de ander, maar bij overlijden HV automatisch omgezet wordt naar GVG. Dat kan handig zijn, maar loop verschillende scenario’s na en niet alleen overlijden op hoogbejaarde leeftijd.

Gefeliciteerd met jullie nieuwe woning & aanstaande huwelijk!
Alle reacties Link kopieren
Gefeliciteerd!

Ik zou op papier zo veel mogelijk gescheiden houden. Dat is volgens wens van jullie ouders en in principe gaat alles toch uiteindelijk naar jullie kind en dat is dan weer gezamenlijk.

Bovendien ben je zo allebei beschermd in het geval van faillissement oid.

In de praktijk kun je dan prima jullie salarissen voor zover jullie willen op 1 bult gooien.
Alle reacties Link kopieren
Wat is de rechtsvorm van je bedrijf? Eenmanszaak? Misschien kun je dit overzetten in een bv? Dat zou mij een veel veiliger gevoel geven, zeker als je bedrijf blijft groeien, maar ik ben geen ondernemer.
Dat staat wel los van de HV, gewoon interesse.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees graag even mee met alle tips (en gefeliciteerd natuurlijk)!
Alle reacties Link kopieren
Gefeliciteerd! Ik snap de vraag volkomen en vind de opmerking hierboven 'ik word al moe als ik het lees' volkomen misplaatst. Ik ken mijn man al vanaf 1986 maar we trouwden pas in 2018 nadat we samen een duur huis hadden gekocht en we ook alles wilden regelen. Wij hebben gedaan: alle schulden en bezittingen vóór het huwelijk zijn van ons ieder apart. Aanwas daarvan etc. blijft óók bij ons zelf. Let daarop want dat kan je problemen gaan geven bij bijvoorbeeld een hypotheek met spaar deel, rendement op vermogen etc. Al die dingen die we al hadden zijn dus ook beschreven. Mijn ouders hebben ook een testament gemaakt waarbij alles aan 'mij' valt, en ook mijn man en ik hebben een testament. Erfenissen vallen dus ook buiten de gemeenschap, dat hebben we ook zo laten beschrijven. Wat je er in de praktijk mee doet, staat er verder buiten. Wij kijken ook echt niet wie wat betaalt ook al kan je daarmee wel problemen krijgen als iemand echt vervelend wil doen bij de scheiding. Dus dat moet je voor jezelf bepalen. Wij hebben wel een en/of rekening waar we naar rato op storten maar eigenlijk werkt dat niet echt in de praktijk. Ik geloof dat ik het hondenvoer ervan koop hahaha. Wij hebben ieder de helft van het huis, en betalen daar wél ieder voor de helft aan onderhoud etc zodat we een eventuele waardestijging ook gewoon kunnen delen en daar niet aan gerekend hoeft te worden. Ook een punt dat je kunt overwegen. Want bedenk wel dat je altijd kosten hebt aan een huis.

Qua bedrijf zou je je het beste kunnen laten voorlichten hoe je ervoor kunt zorgen dat derden daar niet aan kunnen komen bij scheiding of andere problemen
.
anoniem_400865 wijzigde dit bericht op 27-06-2021 12:12
99.57% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
12-11-2020 12:07
nou ja, gefeliciteerd!
thanks!!
-
Alle reacties Link kopieren
ViezeHond schreef:
12-11-2020 12:23
Ik word al moe als ik het lees
Ik ook. Laat staan wat een gezeik het is bij scheiden
-
Alle reacties Link kopieren
Dank voor de felicitaties en reacties, dingen waar ik iets mee kan!
Mijn bedrijf is eenmanszaak. Het is eigenlijk een onverwachte uit de hand gelopen hobby waar ik opeens mee ging verdienen. Ik heb me nog niet echt verdiept in eenmanszaak vs BV. Best dom eigenlijk, maar goed, nu het moment voor.

Uitvaartverzekering hebben we voor beiden, voor de kleine beeb nog niet want ik had vanochtend pas een positieve test in mijn handen dus beeb is nog niet meer dan een klompje cellen :mrgreen: overlijdensrisicoverzekering alleen voor hem omdat hij zonder mij het huis kan behouden en voor mij geldt dat (nu nog) niet.

Iemand zegt dat alles gescheiden houden de wens is van mijn ouders; maar dat is niet zo hoor, die hebben er geen mening over, en al hadden ze het wel ging het ze niks aan haha.
-
Houd alles op papier gescheiden en gooi maandelijks gezamelijk geld op 1 hoop voor de vaste lasten, de dagelijkse operatie en sparen. Hoeveel dat is, bepaal je samen. Naar rato is het meest logische. En stel dat gewoon bij als er iets verandert aan inkomens of de hoogte van de lasten.

Wij hebben het zo geregeld in ons samenleefcontract en nemen dit exact zo over voor de HV. Ik heb 2 bedrijven, mijn vriend is in loondienst. Onze vermogens verschillen enorm en hij heeft kinderen uit een eerdere relatie. Wij onderhandelen alleen af en toe over hoeveel in de gezamelijke schatkist gaat en wat we ervan betalen. Verder bemoeien we ons niet met elkaars geld. Ik vind dat erg prettig.
Denk na over later. Dus niet nu. Later, dus wat als het kind er is, wat als bevalling niet fijn gaat. Komen er kinderen bij of niet, wie gaat er dan mischien wel minder werken, wie doet wat in huis en zorg als echt onbetaald werk en loopt inkomen en pensioen mis, wat als er een ziek word. Wat als kind ziek word en veel zorg nodig heeft, wie neemt de zorg dan op zich enz.

Heel eerlijk, ik zie steeds meer in wel gemeenschap van goederen, de huidige beperkte vorm dan.
Dan blijft alles voor huwelijk van jezelf maar alles wat je samen hebt opgebouwd van jullie samen en is er een zorgplicht na elkaar toe.

Dus als er evenveel gewerkt/ingebracht word dan maakt het toch niets uit, als er om welke reden dan ook een van de 2 minder inbrengt en meer onbetaalde taken binnen gezin doet, minder pensioen ect zijn er nog wel wat rechten die later maken dat het rechtgetrokken word mocht er wat gebeuren.

Ik zou als je aan de voorwaarden gaat ivm eigen bedrijf, toch voor de rest zo'n soort constructie willen als de huidige beperkte gemeenschap van goederen.
Phloxx schreef:
12-11-2020 16:50

Iemand zegt dat alles gescheiden houden de wens is van mijn ouders; maar dat is niet zo hoor, die hebben er geen mening over, en al hadden ze het wel ging het ze niks aan haha.
Persoonlijk zou ik wel laten vastleggen dat die grote erfenis van 500.000 van jou blijft. Zo lang je bij elkaar bent (en hopelijk blijft dat voor altijd zo) kun je samen van dat geld (en bijvoorbeeld lagere of geen hypotheeklasten) genieten, maar als je onverhoopt toch ooit uit elkaar gaat is dat geld gewoon voor jou.
Hoe zuur zou het anders bij bijvoorbeeld een vervelende scheiding voelen, waarbij bijvoorbeeld opeens een ander in het spel is. Je zou de eerste niet zijn en dat voelt dan echt heel zuur. Nogmaals: daar ga je allemaal niet van uit. Maar ik zou dat juist goed regelen bij geld waar mijn ouders waarschijnlijk hard voor gewerkt hebben. Dat blijft jouw geld. Het is ook niet een beetje of zo...
Gefeliciteerd!

Mijn tip is eigenlijk om na te denken of je tijdens je relatie de zaken gescheiden wil houden, of dat je alleen de zaken correct uit elkaar wil kunnen halen als je gaat scheiden.

Problemen met de zaak (faillissement e.d.) of andere financiële problemen tijdens je relatie elkaar niet laten benadelen is lastig en eigenlijk alleen mogelijk als je behoorlijk strikte scheiding van eigendommen aan houdt. En dat gedurende de relatie ook blijft volhouden.

Als je alleen de zaken wil regelen voor het geval je uit elkaar gaat hoef je alleen vast te leggen hoe je dat regelt. Je legt dan de grote dingen vast maar de verdere financiële ontwikkelingen tijdens de relatie worden 1 pot nat.
Alle reacties Link kopieren
Even gekopieerd van de website van Rijksoverheid:

Sinds 1 januari 2018 vallen niet meer alle bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen:

- Bezittingen en schulden die alleen van u waren voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap blijven alleen van u.
- Erfenissen of schenkingen die u voor of tijdens het huwelijk krijgt blijven van u. De erflater of schenker kan wel in het testament bepalen dat uw partner ook een deel krijgt.
- Bestond een eigen onderneming al voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan blijft deze privé.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben 20 jaar geleden al getrouwd op hv was toentertijd echt not done, maar man had eigen huis met overwaarde, en ik een aardig eigen vermogen dat vast zit in een lijfrente, nu 20 jaar , gezamenlijk koophuis ,en 2 kinderen verder hebben we nog steeds alle financiën gescheiden , nooit ruzie of gedoe over geld.
Alle reacties Link kopieren
Phloxx schreef:
12-11-2020 16:44
Ik ook. Laat staan wat een gezeik het is bij scheiden
Juist niet alles staat al op ieders eigen naam , dus geen gedoe over verdelen

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven