Geld & Recht alle pijlers

Vakantiedagen bij ziekte

15-01-2010 10:41 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zie door de bomen het bos niet meer.



Ik ben langer dan zes maanden ziek. Ik bouw dan vakantiedagen op over de laatste zes maanden van de ziekte. Dus als ik per 1 februari weer volledig aan het werk ga, krijg ik over 2009 nog vijf maanden volledig vakantiedagen en over januari 2010 ook.



Maar stel nu dat ik niet volledig aan het werk ga, maar gedeeltelijk.

Krijg ik nog steeds vijf maanden van 2009 en 1 maand 2010 en vanaf februari afhankelijk van de door mij gewerkte uren?

Of lopen de maanden dan door?

En bouw ik dan dagen op aan de hand van de door mij gewerkte uren?
Alle reacties Link kopieren
Nee, je vakantiedagen worden opgebouwd over de laatste 6 maanden van je ziekteperiode. Dus teruggeteld vanaf het moment dat je weer 100% beter bent.



Werk je in die laatste 6 maanden gedeeltelijk, dan bouw je alleen dagen op over de uren die je hebt gewerkt. Logisch, wil je vrij nemen dan hoef je ook alleen de uren dat je arbeidsGESCHIKT bent als verlof op te nemen.



Het e.e.a. kan CAO afhankelijk zijn. Vraag op je werk of ze een voorbeeldberekening voor je kunnen maken.
Alle reacties Link kopieren
quote:mips schreef op 15 januari 2010 @ 10:47:

Dus teruggeteld vanaf het moment dat je weer 100% beter bent.



Kijk, dat was even de zin die ik nodig had.

Dank je wel, Mips. Helemaal helder!
Alle reacties Link kopieren
geen dank :-)
Dit was wellicht correct, maar dat klopt inmiddels niet meer. Op Europees niveau is bepaald dat vakantiedagen voortaan volledig opgebouwd moeten blijven worden tijdens ziekte. Inmiddels is ook in NL jurisprudentie die dit bevestigd en wetgeving/CAO/contractafspraken die anders stellen zijn inmiddels ongeldig verklaard. Je kunt dus aanspraak maken op volledige opbouw van vakantiedagen over de volledige periode dat je ziek bent.
Alle reacties Link kopieren
dit geldt toch alleen voor het minimale aantal vakantiedagen? ik heb 24 vakantiedagen en 9 atv dagen. Dit betekent dat ik dan toch maar 20 vakantiedagen opbouw? Of toch de 24 die in het arbeidsovereenkomst staan? En de atv dagen vervallen toch?



Ben blij dat deze jurisprudentie er is. Alleen mijn werkgever wil mij wel korten. En als je alleen op therapeutische basis werkt, en je neemt vrij, wat goedgekeurd is door werkgever, zijn dit dan ziekte uren of verlofuren?
Of het alleen voor wettelijke dagen of ook voor bovenwettelijke dagen geldt, weet ik eigenlijk niet zeker. Maar ik denk idd alleen de wettelijke.



ADV wordt over het algemeen alleen opgebouwd als je volledig werkt en niet wanneer ziek bent.



Over de wijze van aftrekken zou CAO/arbeidsovereenkomst/personeelsreglement uitsluitsel moeten geven, dat kan namelijk per werkgever verschillen. Meestal geldt: verlof 100% opbouwen betekent ook verlof 100% aftrekken. Maar dat is dus niet altijd het geval.
Alle reacties Link kopieren
ik denk ook dat t alleen de wettelijke zijn. Dan weet ik dat ik in ieder geval 20 vakantiedagen opbouw dit jaar.
PS als je googlet op 'vakantieopbouw tijdens ziekte' in de 'nieuws zoekmachine' zou je denk ik wel wat recente artikelen moeten kunnen vinden over die uitspraken. (Ik zit nu op een mobieltje te tikken dus kan het even niet voor je doen). Die berichten zou je aan je werkgever kunnen laten zien ter onderbouwing van je aanspraak op 100% opbouw.
Alle reacties Link kopieren
De europese regels gelden in dit geval niet voor Nederland omdat er hier een loondoorbetalingsplicht bestaat van 2 jaar. De rechter heeft de europese regelgeving weer van tafel geveegd. Je bouwt idd vakantiedagen op over de laatste 6 maanden van je ziekteperiode.
Alle reacties Link kopieren
Een werknemer die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, bouwt enkel over de daadwerkelijk gewerkte uren vakantiedagen op. Over de uren waarop de medewerker niet heeft kunnen werken bouwt hij geen vakantierechten op. De corporatiemedewerker met recht op 172,8 vakantie-uren per jaar die bijvoorbeeld gedurende drie maanden 50 procent arbeidsongeschikt is bouwt over die periode 21,6, in plaats van 43,2 vakantie-uren op.



Werknemers die ziek zijn, bouwen in Nederland alleen vakantiedagen op over de laatste zes maanden van hun ziekte. Een werknemer die negen maanden ziek is, kan dus geen aanspraak maken op de vrije dagen die hij in de eerste drie maanden van zijn ziekte heeft opgebouwd. Dit is echter in strijd met Europese regelgeving.



Volgens de Europese richtlijn en Europese jurisprudentie is de opbouw van vakantiedagen namelijk onaantastbaar, hoe lang een werknemer ook ziek is. Het viel dus te verwachten dat deze kwestie vroeger of later voor de rechter zou komen. In oktober 2009 deed de kantonrechter een uitspraak in een zaak van een werkneemster die geen genoegen nam de vakantiedagen over de laatste zes maanden, maar vakantiedagen vorderde over de gehele ziekteperiode van twee jaar.



Teruggedraaid

De rechter stelde deze werkneemster in het gelijk, en oordeelde dat van het wettelijke minimum aan vakantiedagen niet mag worden afgeweken, ook niet als de werknemer ziek is. Door een uitspraak van het Hof Amsterdam is dit oordeel echter weer teruggedraaid. Het Hof was van mening dat de Europese regel over vakantiedagen bij ziekte pas gaat gelden als de Nederlandse wetgeving ook daadwerkelijk aan de Europese regels is aangepast. Zolang dit nog niet het geval is, geldt de huidige Nederlandse regelgeving.



Tegemoetkoming

Dit betekent dat er voorlopig niets verandert en dat langdurig zieke werknemers nog steeds alleen vakantiedagen opbouwen over de laatste zes maanden van de ziekteperiode. De beperkte opbouw van vakantie bij ziekte geldt als een tegemoetkoming aan de werkgever, die immers ook al twee jaar loon moet doorbetalen als een werknemer ziek is. Deze verplichting geldt niet in andere Europese landen.
Lutha, zou je de bron willen vermelden? Ik probeer het vaknieuws zo goed mogelijk te volgen, maar kennelijk heb ik toch die 2e uitspraak gemist. Dank voor je verbetering!
Alle reacties Link kopieren
http://www.gezondinbedrijf.com/



Groet,



Lutha

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven