Geld & Recht alle pijlers

Vaststellen

30-06-2009 15:18 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik heb zou graag willen weten of iemand ervaring en/ of tips heeft voor mijn situatie (zie hieronder)



Mijn vriend en ik wonen een jaar samen in zijn huis. De hypotheek staat op zijn naam en ik betaal hier niet aan mee, wel hebben we een gezamenlijke rekening waar we de boodschappen, gas, licht en water, internet, verzekeringen, telefoonrekening etc van betalen.Het is een gezellig en leuk huis maar wel klein we willen er daarom een verdieping opbouwen. Nu willen we deze opbouw samen gaan financieren, doormiddel van een hypotheek op beide namen of door ons spaargeld. Nu willen dit natuurlijk wel vastleggen. Je gaat er niet van uit maar het kan altijd misgaan. Mijn vriend wil dan niet (wat volkomen logisch is) dat ik dan recht op de helft van het gehele huis, maar wel over het deel waar ik straks aan mee ga betalen (de verdieping). Hij heeft dit huis tenslotte 5 jaar geleden als bouwval gekocht en helemaal in zijn eentje opgeknapt tot een gezellig en knus huis, waar behoorlijk wat overwaarde opzit.



Ik hoop dat mijn verhaal niet heel verwarrend is en dat er iemand is die mijn kan vertellen hoe we dit het best kunnen doen.



Alvast bedankt.



Groet Kelly
Alle reacties Link kopieren
Heb hier geen verstand van, dus doe dit volledig op gevoel.

Je kunt een tweede hypotheek nemen, samen gefinancierd,

je kunt een samenlevingscontract afsluiten waarbij precies wordt benoemd wat je hierboven schetst,

of je kunt het hem helemaal zelf laten betalen en een soort van huur betalen (dus meer in de vaste lasten inleggen). Maar dan heb je ook geen deel van de overwaarde als je er eenmaal uit moet.

Alledrie kun je het beste via de notaris doen neem ik aan.



Ben je wel van plan ooit samen te gaan kopen? En waar haal jij dan het geld vandaan om in te leggen? En als jij er nu uit moet omdat de relatie stuk loopt, hoe los jij het dan voor jezelf op?
ik zou een samenlevingscontract opstellen waarin staat dat jij bedrag X hebt meebetaald aan de verdieping. en op het moment dat jullie uit mekaar gaan, heb jij weer recht op dat X-bedrag en eventueel de helft van de overwaarde die die bovenverdieping op dat moment zou opleveren.

dus stel de bovenverdieping kost 10.000 euro. jij betaalt 5000.

over 2 jaar gaan jullie uit mekaar. je laat er dan iemand naar kijken en die zegt dat de bovenverdieping ervoor gezorgd heeft dat er 2000 overwaarde op het huis zit. dan krijg jij 5000 euro en 1000 euro daarvan terug.

is wel balen voor je vriend want die moet dat dan ineens ophoesten... kan me voorstellen dat hij dat niet wil, en dat jij dat niet wil... is best rot om zo uit mekaar te moeten namelijk....



samen een 2e hypotheek is volgens mij ook mogelijk maar dat weet ik niet zeker. ken daar de ins en outs niet van.



het huis alsnog samen op beide naam zitten is volgens mij een hoop gedoe en kost een hoop geld omdat je het dan opnieuw moet taxeren blabla, maar daar weet ik het fijne niet van (zie ook mijn oude topic



wel luxe trouwens, dat je niet hoeft mee te betalen aan de rente die hij aan het huis betaald...
Alle reacties Link kopieren
Bij een notaris kun je inderdaad vast laten leggen wie wat in het huis geïnvesteerd heeft en wie waar recht op heeft, mocht de relatie over zijn. Maak dus eens een afspraak met een notaris en eventueel met een hypotheekadviseur.
Alle reacties Link kopieren
Mijn man trok een paar jaar geleden ook bij mij in en samen hebben we ook geinvesteerd in mijn huisje (zij het veel kleinere bedragen dan jullie... we hadden geen spaargeld of hypotheek nodig.) We hebben in het samenlevingscontract laten vastleggen dat als we uit elkaar zouden gaan mijn vriend zijn investeringen minus afschrijvingskosten (die natuurlijk oplopen naarmate je langer bij elkaar woont) terug zou krijgen van mij. Daarnaast zou ik de helft van zijn verhuiskosten vergoeden tot een maximaal bedrag.



Intussen light het samenlevingscontract ergens in de kast stof te vangen, want we hebben het huisje inmiddels verkocht en zijn vorige week getrouwd . Vind het echter nog steeds goed dat we het destijds zo geregeld hadden, want zo waren we vrij om rustig samen in ons huisje te investeren, ondanks dat we nog niet zo lang samen waren. Mijn vriend betaalde trowuens wel de helft van de hypotheekrente, maar de aflossing betaalde ik helemaal zelf.
ook een goede oplossing visotsky, die van die helft vd verhuiskosten... maar over welke kosten heb je het als je praat over verhuiskosten?
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ik lees hier " samen tekenen voor (extra) hypotheek"... Denk je er wel aan dat als je uit elkaar gaat de bank je niet zomaar ontslaat van je verplichting om te betalen, ook al hebben jullie onderling een afspraak ? Als het huis alleen op zijn naam blijft staan ...

In het slechtste geval vertrek jij uit het huis, betaalt hij de hypotheek niet en komt de bank bij jou verhaal halen.



(Ik heb hier meerdere probleem topics over gelezen. Ga erniet van uit dat je vriend dit expres zou doen, maar hij kan ook ziek, werkloos oid raken in de toekomst)



Lasten gaan dus samen met lusten, deel van verantwoordelijkheid voor hypotheek = ook deel van het huis op " jouw" naam. Dat kan je bij de notaris regelen, het hoeft niet per se 50 / 50 verdeeld te zijn, ook een geinvesteerd bedrag door jou kan je hier vast laten leggen.



Maar, als je het samen goed hebt gebeurt dat niet en kun je hier vast een goede afspraak over maken. Veel geluk iig
ch4rlie wijzigde dit bericht op 01-07-2009 09:06
Reden: typefoutje
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Sowieso zal de benk niet akkoord gaan met samen de hypotheek als het huis niet gedeeltelijk jouw eigendom is.



Een hypotheek is een lening met het huis als onderpand. Jij kunt alleen je huis als onderpnad voor een lening gebruiken als het ook officieel jouw eigendom is. de bank kan bij wanbetalen in dit geval immers niet alleen de bovenverdieping verkopen om zo geld terug te krijgen.



Je kunt het beste advies inwinnen bij een hypotheekadviseur en de notaris, maar ik denk dat je twee mogelijkheden hebt.



Of zowel het huis als de extra lening komen op naam van je vriend. Dat kan alleen als de huidige overwaarde en zijn inkomen voldoende zijn om de extra hypotheek op alleen zijn salaris te hebben. Jullie maken dan onderling een contract bij de notaris waarin je afspraken maakt en vastlegt over wat jij bijdraagt in het huis en waar je recht op hebt bij vertrek. ( bijvoorbeeld: Jij betaalt alleen mee aan de rente en niet aan de aflossing, daarnaast zet je een bedrag gelijk aan de aflossing op een aparte spaarrekening. dat gespaarde bedrag is bij uitelkaar gaan jouw "oprotpremie". sprek ook een termijn af van een paar maanden voor jou om nieuwe woonruimte te vinden, zodat je niet meteen op straat staat.



mogelijkheid 2: je laat het huis nu taxeren en koopt je in. Laat dan bij de notaris vastleggen dat de huidige overwaarde van je vriend alleen is, en dat hij die volledig herinvesteerd in de opbouw, en dat alle overwaarde die je bovenop de huidige van jullie samen is, minus de schuld voor de extra hypotheek die niet vanuit de huidige overwaarde gefinancierd wordt.



Of je leent niet bij, steekt je spaargeld er in en legt dat vast, dat jij bij vertrek spaargeld + rente van hem terugkrijgt. Wordt wel lastig als hij dat op dat moment niet heeft.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor al jullie tips. Ik ga hier vast een stuk verder mee komen. We gaan in iedergeval een afspraak maken met een notaris om te kijken hoe we dit het beste kunnen regelen en kunnen vastleggen.



Nogmaals bedankt voor alle tips en adviezen. Uiteraard zijn deze nog steeds welkom.



Liefs Kelly

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven