Geld & Recht alle pijlers

Vragen rondom erven

08-12-2008 09:22 57 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een paar vragen over erven, dit n.a.v. een discussie en gesprekken met mijn vader hierover.



Afgelopen juni is mijn moeder overleden, mijn vader leeft nog en ik ben het enige kind van mijn ouders.

Mijn vader heeft een X bedrag aan spaargeld wat op een gewone "lopende" rekening staat. Zijn plan is om dit geld in een spaardeposito te storten met een hoge rente. Dit deposito komt dan op ons beider naam te staan, dit is al uitgezocht en mogelijk. In dit deposito staat het geld steeds voor een jaar vast. Het mede op mijn naam zetten wil hij doen voor als hem iets overkomt.



Volgens een aantal mensen met wie ik heb gesproken (familie) kan mijn vader mij beter bij leven een paar belastingvrije schenkingen doen omdat de helft van zijn spaargeld bij zijn overlijden anders naar de belasting gaat. Ik heb het daar verder niet over met mijn vader want het is zijn spaargeld en ik ga hem geen schenkingen lopen aftroggelen...als hij dat wil vind ik dat hij daar zelf over moet beginnen met mij.



Maar hoe zit het nu eigenlijk met erven en belasting? Uiteraard hoop ik dat de goede man 105 wordt daar gaat het niet om maar het is misschien wel goed om van tevoren alles zo goed en praktisch mogelijk te regelen.



Wie kan mij hier verder bij helpen?

Alvast bedankt
De beste stuurlui, zitten op het Viva forum.
Alle reacties Link kopieren
Een deposito kan je inderdaad op beide namen zetten. Let er wel op dat de belasting dit ziet als jouw geld, dus dat jouw er ook gedeeltelijk belasting over moet betalen. Daarnaast, als jij om wat voor reden in de schulden komt, kan het gebeuren dat dat vermogen aangesproken dient te worden, is immers ook van jouw. Zelfde geldt voor het aanvragen van een bijstandsuitkering. Dit zijn extreme situaties waar wel over nagedacht dient te worden.



Je vader mag je elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. Het bedrag weet ik even niet maar kun je vinden op de website van de belastingdienst.



Als je erft dien je belasting te betalen over de erfenis. Ik geloof dat deze onlangs op 20% is gesteld voor kinderen.
Alle reacties Link kopieren
Dank je voor je bericht Dahlia, maar stel nu dat het deposito op ons beider naam staat en mijn vader overlijdt...wordt het dan als erfenis gezien of als mijn geld?
De beste stuurlui, zitten op het Viva forum.
Alle reacties Link kopieren
Wat ook kan is dat je vader jou een jaarlijkse schenking doet en dan het geld terug 'leent' de rente van deze lening word dan bij zijn schuld opgeteld en het totaal kan dan zonder successierechten (vlak na zijn 105e) aan jou uitgekeerd worden. (constructie op tv gezien, eventuele gvolgen hiervan zou je een ander moeten vragen)
Alle reacties Link kopieren
quote:Mevrouwdekees schreef op 08 december 2008 @ 09:53:

Wat ook kan is dat je vader jou een jaarlijkse schenking doet en dan het geld terug 'leent' de rente van deze lening word dan bij zijn schuld opgeteld en het totaal kan dan zonder successierechten (vlak na zijn 105e) aan jou uitgekeerd worden. (constructie op tv gezien, eventuele gvolgen hiervan zou je een ander moeten vragen)



Heej mevrouw de Kees, mooie constructie alleen ehh....heb het een paar keer doorgelezen maar snap niet echt wat je bedoeld over teruglenen etc...



Los daarvan, die schenking is een mogelijkheid maar gevoelsmatig vind ik het niet kunnen daar zelf over te beginnen...vind ik persoonlijk raar staan.



Weet ook niet vanaf welk bedrag er belasting moet worden afgedragen m.b.t. de erfenis of is dat al bij een paar honderd euro?



Misschien moeten wij ons eens wenden tot een notaris of juridisch loket o.i.d.
De beste stuurlui, zitten op het Viva forum.
Alle reacties Link kopieren
Financieel adviseur? Nou het punt van het teruglenen is dat je vader bij leven de beschikking over het geld heeft. Alleen is het dan technisch gezien van jou. Ik heb geen idee vanaf welk bedrag je aan de belastingdienst moet gaan afdragen, maar als je vader een eigen huis heeft zal dat zowieso het geval zijn.
Alle reacties Link kopieren
Heeft je vader een koopwoning?

Zo ja,dan kan het een flink bedrag zijn wat je aan succesierechten moet betalen afhankelijk van de waarde van het huis.



Zoals gezegt gelden ook belastingvrije schenkingen bij leven.



Maar als vader 10000 euro aan zijn dochter geeft,contant,is er geen belastingdienst die er weet van heeft.Hij heeft het vergokt,jammer dan:-))
Alle reacties Link kopieren
Als je vader na 2010 overlijdt, gaat er sowieso nog maar heel weinig naar de Belasting; en nu is het ook niet zo dat 'de helft' naar de Belasting gaat.



Op de site van de Belastingdienst kun je proefberekeningen maken omtrent schenken en erven.



Op een en/of rekening is het formeel altijd zo dat het geld blijft toebehoren aan degene die het erop heeft gestort!!
Alle reacties Link kopieren
Kinderen tot 23 jaar

Voor de kinderen tot 23 jaar geldt een vrijstelling van ¤ 4.479,00

voor elk jaar dat zij jonger zijn dan 23 jaar. Hierbij geldt een maximum

van ¤ 10.150,00.

Kinderen vanaf 23 jaar

Voor kinderen vanaf 23 jaar is er een vrijstelling van ¤ 10.150,00. Deze vrijstelling is alléén van toepassing als het geërfde bedrag maximaal

¤ 26.852,00 is. Als het geërfde bedrag meer is dan ¤ 26.852,00 dan is de vrijstelling niet van toepassing.Stel: een kind erft ¤. 26.000,00 of minder van de overledene. Dan geldt een vrijstelling van ¤ 10.150,00. Als een kind ¤ 26.852,00 of meer erft, geldt er geen vrijstelling. Je moet dan over het hele geërfde bedrag belasting betalen.

Invalide kinderen

Als het kind invalide is, krijgt het een vrijstelling ¤ 13.429,00
@ Sprokkelientje



Ik zou zeker even bij de notaris en bij een belastingadviseur gaan praten. Als jouw vader nu een x vermogen heeft opgebouwd, en hij gaat dat gezamenlijk met jou op een spaarrekening zetten, dan zou het mij niet verbazen als de fiscus dit als een schenking van de helft van zijn vermogen aan jou ziet. En als dat zo is, dan moet je daarover dus belasting betalen. Zoek het dus eerst goed uit voordat jullie dergelijke stappen zetten.
Alle reacties Link kopieren
Waarom het depositie op 2 namen zetten 'voor geval van overlijden'. Als hij komt te overlijden ben jij toch al zijn enige erfgenaam (als hij inmiddels geen nieuwe partner heeft dan).



Ik weet het niet 100% zeker, maar als je nu een deposito mede op jou naam gaat zetten, wordt het dan niet ook al als schenking gezien? Want vermogen van hem wordt opeens voor de helft van jou. In ieder geval is het geen manier om onder successierecht uit te komen, want anders zou iedereen gauw even iets openen mede op naam van de erfgenaam.



Wat betreft het aankaarten van schenkingen: wel doen. Je vader heeft hier wellicht nog nooit goed over nagedacht. Je kunt het proberen met een andere insteek.

Ik heb het zelf begin dit jaar gedaan nota bene met betrekking tot mijn schoonmoeder! Haar eigen bijdrage voor het verzorgingstehuis werd heel hoog en omdat manlief haar zaken regelt kwam dit bericht bij ons. Omdat ik iets beter ben in het uitzoeken van dat soort dingen heb ik dat gedaan en kwam ik erachter dat de beste oplossing was om 'schoonmoeder van haar geld af te helpen'. Anders zou er ontzettend veel naar de belasting gaan (eigenlijk haar volledige AOW).Iik heb dit met manlief besproken en die heeft het met zijn broers en moeder besproken. Moeder was het er helemaal mee eens. Haar insteek was ook: er moet zo min mogelijk naar de belasting en zoveel mogelijk naar de kinderen. Daarom heeft ze nu vast het grootste deel van haar vermogen geschonken. Voor ons ook heel welkom met net een huis gekocht :-). En zij is superblij en helemaal gerust dat het nu ook gelijk goed verdeeld is onder haar kinderen zoals bedoeld (want dat zat ook nog scheef).

Ik denk dat jou vader er wel hetzelfde over denkt: dat er het liefst zo min mogelijk naar de belasting gaat en zoveel mogelijk naar jou. En als je het zo uitlegt denk ik niet dat hij het ziet als 'aftroggelen'. Kan me voorstellen dat het wel zo voelt, ik had er ook wel wat moeite mee, maar uiteindelijk is het wel veel gunstiger.
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel en DTJ dank jullie wel....over dat het geld eventueel als schenking zou kunnen worden gezien omdat het op 2 namen komt...daar had ik nog niet aan gedacht.



En wat betreft dat zelf vragen om een schenking....voelt moeilijk maar ik ga er nog eens even over nadenken.



Maar is het niet zo dat je pas vanaf een bepaald bedrag belasting af moet dragen.



Bijvoorbeeld pas vanaf 25.000 om maar eens een zijstraat te noemen...en dan heb ik het hier niet over een schenking maar over een erfenis.



Tips over websites waarover e.e.a. vrij makkelijk staat uitgelegd (vind dat jargon en alle rekenvoorbeelden vaak zo moeilijk) zijn uiteraard ook welkom
De beste stuurlui, zitten op het Viva forum.
Alle reacties Link kopieren
Als je alles wilt omzeilen kan je vader het bedrag cash bestellen bij je bank. Jij krijg dit dan handje contantje en stort dit later weer op jouw rekening. Het mag zo niet maar goed ik zie het wel vaker....
Alle reacties Link kopieren
quote:Aruba schreef op 10 december 2008 @ 18:56:

Als je alles wilt omzeilen kan je vader het bedrag cash bestellen bij je bank. Jij krijg dit dan handje contantje en stort dit later weer op jouw rekening. Het mag zo niet maar goed ik zie het wel vaker....Bedoel je het gehele spaarbedrag (wat uiteraard meer is dan de belastingvrije schenking) of de schenking zelf Aruba??
De beste stuurlui, zitten op het Viva forum.
Alle reacties Link kopieren
Nee het hele bedrag. Je kunt dan beetje bij beetje op je eigen rekening storten met een stort automaat. En anders wat nog zekerder is om de boel te omzeilen. Je geld in een kluis bewaren.



Je krijg die hoge rente van de deposito dan natuurlijk niet maar dat weegt sowieso niet op tegen de te betalen sucessie.
Alle reacties Link kopieren
Wat jij moet doen is naar een notaris. Dit soort dingen zijn veel te complex.



Dit heet estate planning en kan je zelf niet regelen of je moet belastingadviseur zijn
Alle reacties Link kopieren
quote:Aruba schreef op 10 december 2008 @ 20:41:

Nee het hele bedrag. Je kunt dan beetje bij beetje op je eigen rekening storten met een stort automaat. En anders wat nog zekerder is om de boel te omzeilen. Je geld in een kluis bewaren.



Je krijg die hoge rente van de deposito dan natuurlijk niet maar dat weegt sowieso niet op tegen de te betalen sucessie.



Dit laatste lijkt me echt onzin. Als je een erfenis / schenking krijgt van ouders van 150.000, betaal je een 16.000 succesierechten.

Door dat geld jarenlang zwart te houden, loop je echt wel meer aan rente mis!

Daarnaast gaan de de succesierechten voor kinderen vanaf 2010 fors omlaag, dus als vader het geld een jaar langer vasthoudt, is dat nog profijtelijker.
Alle reacties Link kopieren
Wie heeft het over jarenlang?

Ik weet uit de praktijk dat het zo is Pauline. Maar dat van 2010 heb je gelijk in.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mevrouwdekees schreef op 08 december 2008 @ 09:53:

Wat ook kan is dat je vader jou een jaarlijkse schenking doet en dan het geld terug 'leent' de rente van deze lening word dan bij zijn schuld opgeteld en het totaal kan dan zonder successierechten (vlak na zijn 105e) aan jou uitgekeerd worden. (constructie op tv gezien, eventuele gvolgen hiervan zou je een ander moeten vragen)Mijn ouders hebben dit zo gedaan: een bedrag van 20.000 euro (dat is zo'n beetje het maximum van een éénmalige schenking, destijds in ieder geval) geschonken aan alle kinderen. Wij hebben dat bedrag vervolgens weer teruggestort op hun rekening, en een leningsovereenkomst met hen afgesloten. Zij lenen dus nu 20.000 euro van mij en elk van hun andere kinderen, en ik krijg daar jaarlijks een reële rente voor (die is afgesproken in de overeenkomst). Als zij overlijden is het bedrag voor mij opeisbaar, dat staat er ook in. Zo hoeft hierover geen successierechten betaald te worden. Het nadeel is wel dat die 20.000 euro wel als mijn vermogen wordt gezien door de belastingdienst en uitkeringsinstanties. Dus als ik in de bijstand terecht kom bijvoorbeeld, moet ik eerst die 20.000 euro aanwenden voor mijn onderhoud. En dat geld heb ik natuurlijk niet op de bank staan. Ook betekent het dat ik dichter bij de grens kom van het vermogen waarboven de belastingdienst de rente gaat belasten (box 3 geloof ik)
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet precies hoe het zit maar als je vader ziek wordt en in een bv. verpleegtehuis wordt opgenomen heb je voor zover ik weet een fikse eigen bijtelling. Dan kon de ervenis al wel eens op zijn voordat er wat te erven valt.
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals, ga naar een notaris!!!!!!!!
Alle reacties Link kopieren
Mijn vader zit in een verpleeghuis en daar geldt geen vermogenstoets. Alleen het rendement uit vermogen (het Box 3 inkomen) wordt meegenomen voor bepaling van zijn eigen bijdrage.



Maar goed, als er weer eens geld nodig is, kan het natuurlijk weer ingevoerd worden, wat dat betreft kun je altijd alleen maar kijken wat op dit moment gunstig is.
Alle reacties Link kopieren
De eenmalige hoge vrijstelling voor schenken van ouders aan kinderen is ¤ 22.379. Je moet dan tussen de 18 en 35 zijn en wel een beroep op deze vrijstelling doen met de aangifte. Verder mag je vader jaarlijks ¤ 4.479 belastingvrij aan jou schenken. Cijfers zijn van 2008 en worden jaarlijks geindexeerd.



Contant geven en geleidelijk storten zou ik echt niet doen. Niet om bedragen waar het hier klaarblijkelijk om gaat. Vergeet niet dat banken een meldingsplicht hebben bij het storten of opnemen van bepaalde bedragen contant (meestal ¤ 10.000,- of ¤ 15.000,-, de zgn Melding Ongebruikelijke Transacties). De kans dat de belasting er lucht van krijgt is dus zeer groot en dan zijn ze er echt zo uit wat je aan het doen bent hoor. Nog los van het feit wat voor risico je loopt met dergelijke bedragen contant in huis (wat als er brand uitbreekt?)



Volg het door anderen reeds gegeven advies op en ga naar een notaris. Die kan aan de hand van jullie wensen en deze specifieke situatie kijken wat het verstandigst is of hoe je het het gunstigste kunt regelen. Het kost even wat, maar dan krijg je advies van iemand met kennis van zaken over jullie specifieke situatie.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor alle reacties...op basis van deze reacties (en de vele verschillende adviezen) lijkt het mij inderdaad raadzaam naar een notaris te gaan.
De beste stuurlui, zitten op het Viva forum.
Alle reacties Link kopieren
Het is ook lastig te adviseren, als je niet alle ins en outs weet (waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat je die hier neer zou moeten zetten!).

Het is qua planning bijvoorbeeld nogal een verschil of het over 40.000 of 400.000 Euro hebt om maar iets te noemen, daarnaast speelt de leeftijd van je vader een rol, zijn woonsituatie (denkt hij bijvoorbeeld nog een keer een (ander) huis te gaan kopen) en zo zijn er nog talloze aspecten te bedenken.



Als het om een groot bedrag gaat en hij is al aardig op leeftijd zijn andere dingen aan te raden als wanneer het om een meer bescheiden bedrag gaat, of hij nog relatief jong is.

Verder is ook heel erg belangrijk wat zijn eigen gevoel hierbij is.

De een zal zonder problemen hele bedragen schenken ("beter uit een warme hand, dan uit een koud graf"), terwijl een ander redeneert "ik kleed me niet uit, voordat ik naar bed ga".



Inderdaad heel verstandig om het hele verhaal van a tot z met een deskundige door te nemen!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven