Geld & Recht alle pijlers

woning met bedrijfsruimte kopen, bedrijfsruimte verhuren?

14-02-2010 16:49 6 berichten
Alle reacties Link kopieren
Beste dames (en incidentele heer natuurlijk),



Al een tijdje ben ik op zoek naar een leuke en betaalbare woning in het centrum van de stad waarin ik woon. Nu heb ik een leuke bovenwoning gespot, met op de b.g. een atelier/kantoorruimte. Het lijkt mij, ook gezien de aparte opgang van de woning en het kantoor, misschien best te doen om de ruimte op de b.g. te gaan verhuren als bedrijfsruimte/kantoorruimte. Dat scheelt ook weer wat in de maandelijkse lasten



Nu heb ik (werk)ervaring in de verhuur van woningen, maar bedrijfs/kantoorruimte is natuurlijk andere koek. Helemaal als je er zelf boven woont en als het om een enkel pand gaat (en om je eigen geld gaat natuurlijk ). Daarom ben ik ook benieuwd of er hier mensen zijn die er ofwel zelf, ofwel vanuit hun werk ervaring mee hebben en mij kunnen wijzen op de plussen en minnen van dit idee?
Alle reacties Link kopieren
Ik doe dat ook;



wij wonen in een deel van ons pand en verhuren ook een deel



Naast leuk, ondernemend, hyoptheek wordt meebetaald enzo moet je rekening houden met een aantal dingen:



- Wat is de bestemming van het pand. Is het de bedoeling dat je zelf de bedrijfsruimte gebruikt of mag je 'm ook verhuren. Vraag dat na bij de gemeente voordat je koopt

- De hypotheek kan lastig worden omdat het deel van het "bedrijfsdeel" meestal niet met een normale woninghypotheek kan. Hypotheek / finaciering valt dan in box 3 en niet in box; rente is dan niet aftrekbaar !

- Heb je erover nagedacht of je de lasten ook op kunt brengen zonder huurder beneden ?

- verzekeringen : wordt ook zakelijk verhaal + bijpassende tarieven

- Wat doe je als er iets stuk gaat ? Kan je dat zelf (tijdig) oplossen ? Reserveer anders een bedrag per maand/jaar voor uitbesteed klein onderhoud

- Potentiele huurders zeggen vaak sneller ja tegen een ruimte als je er wat op hun verzoek kunt aanpassen. Zelf zullen ze niet snel bv een keukenblokje plaatsen. Heb je er budget voor om zoiets te laten doen ? (investeren...)



zo dat waren de eerste tips zo voor de vuist weg...

vraag maar raak zou ik zeggen.
Alle reacties Link kopieren
Het gaat om een woning boven een bedrijfsruimte in de binnenstad. Ik vermoed dat de ene gemeente daar qua bestemming anders mee omgaat dan de andere gemeente. Bij bedrijventerreinen en boerderijen is het in ieder geval niet toegestaan om als burger, zonder binding met het bedrijf, de woning te bewonen, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn op basis waarvan de gemeente alsnog toestemming kan verlenen.
Alle reacties Link kopieren
@ Cole, precies. navragen bij de gemeente dus. Bestemmingsplannen zijn niet altijd even helder. Bij ons was de bestemming dienstverlening en detailhandel, in de voorschriften (bedrijfs) woning.... Moet je daar nu van maken, gelukkig heb ik een eigen bedrijfje + kantoor dus is geen probleem hier.

(had geen zin in een procedure binnenplanse ontheffing oid)



Verders on topic: de leuke kanten:

- financieel aantrekkelijk, vastgoed kan je nu waarschijnlijk scherp kopen, vergeet niet te onderhandelen

- Huurders slim kiezen, t helpt als je pand goed in de markt ligt, dan heb je de vrijheid om aan vage types niet te verhuren. Persoonlijke klik is gezellig en je gunt elkaar wat. Als je alleen woont kan het ook een gevoel van veiligheid geven.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties!

Het bestemmingsplan kan ik zo inkijken bij de gemeente, dat ga ik binnenkort eens doen.

Verder heb ik nog helemaal geen contact gehad met een hypotheekadviseur, maar ik was benieuwd of het wat zou kunnen zijn. Moet wederhelft er eerst van zien te overtuigen haha.



Volgens mij zit er momenteel al een keukenblokje in de bedrijfsruimte. Er moet alleen een fatsoenlijke vloer in en de muren even weer opgefrist. Zonder huurder zou het op te brengen zijn, maar krapaan als we ook dan de rente niet kunnen aftrekken. Reparaties hoeven geen probleem te zijn, het lijkt me logisch dat we een spaarpotje moeten aanhouden voor ons eigen onderhoud en dan kan het gewoon meegenomen worden daarin.



ch4rlie, misschien weet jij ook hoe het zit met de verdeling van onderhoud tussen huurder en verhuurder? Voor woonruimte geldt dan het BBSH waarin staat wat voor rekening huurder is, maar is dat bij bedrijfsruimten ook zo?
Alle reacties Link kopieren
Het BBSH zegt me niet zoveel. Als het voor woningen is geldt dan waarschijnlijk niet voor bedrijfsruimte. Mate van onderhoud is vaak ook een onderhandelpunt, de " servicekosten" zeg maar. maar je zou t BBSH kunnen gebruiken als uitgangspunt/ checklist.

Wij doen:

Alles buiten, installaties, (electra, cv, water, gas) opstal verzekering zijn voor rekening verhuurder. Huurder betaalt zelf oa vergunningen (voor bv reclame, gebruiksvergunning etc), inboedel verzekering, schilderwerk wanden, verbruik gas/water/electra



Dingen als vloer (bv laminaat), keuken is in overleg, wisselt bij ons per huurder.



Wij hebben het meeste geregeld in het huurcontract.

De staat van onderhoud enz leggen we vooraf vast in een proces verbaal van oplevering (met foto's). soms staan daar ook afspraken in zoals dat verhuurder de zaak oplevert met witgesausde wanden oid.



Bedenk even of je met of zonder btw gaat verhuren. Ik doe zonder, maar als je met moet dan even kijken op de site van de BD hoe dat zit.



Een Model contract verhuur bedrijfsruimte is vast ergens te downloaden; algemene voorwaarden verhuur zijn ook wettelijk in een standaard formaat te vinden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven