Gezondheid alle pijlers

Hoe pakken we de obesitas-epidemie aan?

18-07-2021 10:44 3052 berichten
De Coronacrisis heeft ook een ding heel duidelijk gemaakt: Obesitas is ook een groot gezondheidsprobleem in Nederland en het Westen.

Tijdens Corona merkte we het duidelijk. ruim 78% van de mensen op de IC had overgewicht en ruim 34% daarvan had ernstig overgewicht.
Een Amerikaans onderzoek bij meer dan 17.000 covidpatiënten toonde aan dat 77 procent van hen met overgewicht (een BMI van 25 of meer) of obesitas kampte. Uit een studie in het Franse Rijsel bleek dat patiënten met een BMI van meer dan 35
zeven keer meer risico liepen op intensieve beademing.
Begin maart becijferde de World Obesity Federation (WOF) dat wereldwijd negen op de tien coronadoden te betreuren vallen in landen met veel obesitas. De sterftegraad ligt meer dan tien keer hoger in landen waar de helft van de bevolking of meer overgewicht heeft.
De WOF besluit samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) dat zwaarlijvigheid na leeftijd de belangrijkste voorspeller is voor een zwaar en mogelijk fataal geval van corona.
Dat komt omdat Obesitas een chronische inflammatoire aandoening is en je immuunsysteem beïnvloed.
Overgewicht en obesitas bleek een serieus gezondheidsprobleem, ook in Nederland, dat hebben we wel gemerkt tijdens de huidige pandemie.

Obesitas is een uitermate complex probleem en kan vele oorzaken hebben.
Als je de cijfers erbij haalt heeft ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders matig of ernstig overgewicht (obesitas). Bijna 15% heeft van de volwassenen heeft ernstig overgewicht (obesitas). Deze aantallen zijn sinds de jaren 90 alleen maar gestegen.
Ook bij (jonge) kinderen nemen de cijfers van overgewicht en obesitas in snel tempo toe. Zelfs bij peuters en kleuters neemt het hard toe!

Er moet dus dringend iets aan gedaan worden.
Niet alleen aan de behandeling van overgewicht en (extreme) obesitas, maar vooral ook de preventie.
We moeten overgewicht en obesitas preventief voorkomen. Te beginnen bij (jonge) kinderen.
Maar hoe?

- Moet reclame op ongezonde producten verboden worden? En geen ongezonde producten meer in de aanbieding bij supermarkten?
- Moet er een waarschuwing komen op ongezonde producten zoals op oa tabaksproducten?
- Moeten ongezonde producten duurder worden (een soort vettax) en gezonde producten goedkoper?
- Moet ongezond eten meer geband worden op plaatsen zoals pretparken en dierentuinen? En ze verplichten meer gezonde alternatieven aan te bieden?
- Moeten scholen meer en beter inzetten op gezonde voeding en gezonde voedingsleer?
- Moet ongezond eten en bv een drankautomaat ect. verboden worden op scholen?
- Moeten speeltjes in bv een Happy Meal van McDonalds verboden worden?
- Moet de omgeving gezonder worden, en hoe? Meer gezondere alternatieven aangeboden worden?
- Moeten er reclamespotjes komen over gezonde voeding en beweging en de gevaren van overgewicht/obesitas?

Kortom: Hoe zet de regering in en wat moet de regering doen om deze obesitaspandemie aan te pakken?
Hoe pakken we dit preventief goed aan met de ziekenhuizen en gezondheidsmedewerkers?

Onze maatschappij en leefomgeving moet veranderen en gezonder worden. Maar hoe pakken we dit allemaal aan?
Hoe denk jij dat we dit moeten aanpakken en wat de regering moet doen, en wat vind je van bovengenoemde punten?
Want dat er iets aan gedaan moet worden is wel echt duidelijk. De coronacrisis heeft in elk geval aangetoond dat overheden een doortastend beleid kunnen voeren om de gezondheid van hun burgers te beschermen. Het wordt tijd dat ze dat ook voor die andere epidemie doen.
anoniem_65201c43b20be wijzigde dit bericht op 18-07-2021 10:45
1.83% gewijzigd
Parella schreef:
28-07-2021 07:23
Je reageert op PaulB zijn reactie op mijn post over de lunch op de school van mijn kind.

De invulling en organisatie van die lunch staat zo ver af van het beeld dat jij hier schetst, je post zou niet meer de plank kunnen mis slaan dan die nu doet.
:facepalm:

Over de plank misslaan......
Parella schreef:
28-07-2021 07:51
Maar vindt je het niet belangrijk dat je peuter het samen eten beleefd?? Samen smeren, samen aan tafel. In plaats van zo jong al ieder verschillend met eigen trommeltje? Eten is meer dan alleen een boterham
tot je nemen. Het is ook gezellig, het schept ook gelijkheid als je allemaal hetzelfde krijgt. Ga je later bij scoutingkamp ook een eigen trommeltje meegeven?

Over de invulling van de lunch en dat eerst hartig dan zoet, kan je met de manager in gesprek of met de oudercommissie. Daar ben je zelf ook nog bij. Hoewel ik denk dat die 2-3 x in de week dat ze peuterspeelzaal hebben, het toch geen halszaak is als ze dan een appeltje in plaats van een sinaasappeltje krijgt. Als je dat belangrijker vindt dan het sociale aspect van de gezamenlijke beleving dan denk ik dat we maar een aantal scholen vrij moeten laten voor ouders die individualisme het hoogste goed vinden dat ze hun kinderen willen meegeven.
Jij legt hele bijzondere verbanden en trekt nog bijzonderder conclusies.

Over hoe en wat een kind eet, gaat een school of overheid niet. Dat is aan de ouders en niemand anders. Samen eten is niet per definitie gezellig. Jij vínd dat gezellig. Dat mag, maar ga dat anderen niet opdringen. Die gelijkheid die jij suggereert bestaat niet. Ik leer mijn kinderen juist dat iedereen anders is. Met eigen wensen en ideeën. En dat daar geen goed of fout in bestaat. Zelf bepalen wat je eet, je eigen broodtrommel kiezen, rugzak etc. Allemaal onderdeel van het ontwikkelen van een eigen identiteit. Lekker jezelf zijn. Dat maakt het nog geen individualisme?
Alle reacties Link kopieren
ludwina schreef:
28-07-2021 08:10
Ik ben ervan overtuigd dat je dat boek geweldig zou vinden.

Er staan dingen in, zeg ik uit mijn hoofd terwijl ik het meer dan 10 jaar geleden gelezen heb, zoals 'misschien eten we niet te veel, maar poepen we te weinig', het geeft een andere kijk op gymnastiek op school (dat je van sommige mensen heel andere verwachtingen moet hebben dan van anderen, terwijl gymnastiek van iedereen hetzelfde eist) en stelt dat het bewegen zoals fanatieke sporters doen beslist niet is waar je lijf voor gebouwd is.
We zijn steeds verder van de biologie aan het afdrijven: als je van de dieren wil leren, dan leer je dat die energie verbruiken als dat nodig is en jagen als dat nodig is. Liever een winterslaap dan nodeloos op zoek naar eten - en liever 16 uur per dag slapen. Dat doen wij als mens heel tegennatuurlijk: eten op commando, doorrennen voor ons werk - de ratrace wordt steeds extremer en is ook steeds verder van onze natuur af gaan staan.
Ha, yep. Nu is de beste man bioloog en geen arts, dus misschien klopt niet alles wat hij schrijft precies. Maar ik vond het een erg verhelderend en amusant boek.

Over gymnastiek op school: de manier waarop het aangeboden wordt op jonge leeftijd kan juist bij sommige kinderen een aversie tegen sporten kweken. Niet de inzet telt, maar de prestatie. Ook het kiezen van een team: er is altijd wel iemand die als laatste wordt gekozen: het kneusje.
Wij werden ook altijd van klein naar groot in een rij gezet, maar de bok werd niet op hoogte aangepast, ik als ukkie moest maar leren wat harder te rennen en hoger te springen.
chienandalou wijzigde dit bericht op 28-07-2021 09:43
16.45% gewijzigd
Wanna grow up to be
Be a debaser
.
anoniem_639dcde78f69d wijzigde dit bericht op 29-07-2021 22:20
99.88% gewijzigd
MajaDB schreef:
28-07-2021 08:28
Jij legt hele bijzondere verbanden en trekt nog bijzonderder conclusies.

Over hoe en wat een kind eet, gaat een school of overheid niet. Dat is aan de ouders en niemand anders. Samen eten is niet per definitie gezellig. Jij vínd dat gezellig. Dat mag, maar ga dat anderen niet opdringen. Die gelijkheid die jij suggereert bestaat niet. Ik leer mijn kinderen juist dat iedereen anders is. Met eigen wensen en ideeën. En dat daar geen goed of fout in bestaat. Zelf bepalen wat je eet, je eigen broodtrommel kiezen, rugzak etc. Allemaal onderdeel van het ontwikkelen van een eigen identiteit. Lekker jezelf zijn. Dat maakt het nog geen individualisme?
Eens!!!!!!!!!!!! Verschrikkelijk dat opgelegde "samen beleven". Mijn kinderen kregen een meestal gezonde en aan hun smaak aangepaste persoonlijke lunch mee. Beter in de hand van ouders dan van een school. (in sommige wijken zal dat inderdaad anders liggen).
anoniem_309825 wijzigde dit bericht op 28-07-2021 09:49
10.95% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Geen ongezonde dingen trakteren en aandringen als mensen het niet willen
Paarsebloem schreef:
28-07-2021 09:44
Geen ongezonde dingen trakteren en aandringen als mensen het niet willen
Of gewoon nee dank je wel zeggen. Ook als iemand, goed bedoeld, aandringt.
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
28-07-2021 09:39
Ik dring niemand iets op, ik schets alleen mijn ervaring en dat het iets is dat scholen kunnen besluiten aan te bieden samen met de ouderraad. Bij ons op school gaat de school dus wel over hoe en wat een kind eet als het daar is, net zoals op een scoutingkamp of een zeilkamp je kind mee gaat in het ritme van het geheel. Daar vinden wij als ouders niks mis mee, we kiezen bewust voor deze school (niet alleen vanwege voeding natuurlijk).

Een mens is nog altijd een sociaal (kudde)dier. De meeste mensen vinden het toch echt prettig om zich onderdeel te voelen van een groter geheel.
En ja, wat jij schetst lijkt mij individualisme. Je kan prima je identiteit ontwikkelen in een groep en binnen regels, je identiteit ontstaat mede in relatie tot anderen.

Maar wij worden het nooit eens, jij post zo zwart wit en absoluut. Ik vind het ver van de veel genuanceerdere realiteit af staan.
Op zich kan het een mooi idee zijn. Het probleem is wel wat Maja schetst en daarnaast: tegenwoordig zijn er uiteenlopende ‘dieetwensen’. Door eenzelfde aanbod te bieden, sluit je kinderen uit en leer je al jong een verstoorde houding omtrent voeding aan.

Samen dat ‘gezonde’ eten: maar Fatima eet halal, Rachel eet koosjer, Sterre is vegetarisch, Bart is gevaarlijk allergisch voor pinda’s, Shirida is lactose-intolerant en Hannes heeft door zijn hyperactiviteit geen 2 bammetjes nodig, maar 4.

Zij kunnen en mogen dus niet van het volledige aanbod gebruik maken en worden (deels) uitgesloten van dat gezellige ‘samen’. Als school zijnde zou ik mijn vingers hier niet aan willen branden. Wat als Bart na een bammetje met anafylactische shock in het ziekenhuis beland? Wie is dan verantwoordelijk?
Wanna grow up to be
Be a debaser
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
28-07-2021 07:51
Maar vindt je het niet belangrijk dat je peuter het samen eten beleefd?? Samen smeren, samen aan tafel. In plaats van zo jong al ieder verschillend met eigen trommeltje? Eten is meer dan alleen een boterham
tot je nemen. Het is ook gezellig, het schept ook gelijkheid als je allemaal hetzelfde krijgt. Ga je later bij scoutingkamp ook een eigen trommeltje meegeven?

Over de invulling van de lunch en dat eerst hartig dan zoet, kan je met de manager in gesprek of met de oudercommissie. Daar ben je zelf ook nog bij. Hoewel ik denk dat die 2-3 x in de week dat ze peuterspeelzaal hebben, het toch geen halszaak is als ze dan een appeltje in plaats van een sinaasappeltje krijgt. Als je dat belangrijker vindt dan het sociale aspect van de gezamenlijke beleving dan denk ik dat we maar een aantal scholen vrij moeten laten voor ouders die individualisme het hoogste goed vinden dat ze hun kinderen willen meegeven.
Ehm...het is niet zo dat ze thuis in hun eentje aan tafel zitten hé? Wij dekken de tafel bij ontbijt, lunch en avondeten en dan staat er ook voor de moeilijke eter iets op tafel wat hij lust. En worden geen onzinnige regeltjes gehanteerd in hoe het fruit gesneden wordt enz. Heeft weinig met individualisme te maken in mijn optiek.

Voor mijn jongste maakt het niks uit, die vindt alles lekker, maar mijn oudste kwam met schreeuwende honger thuis.
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
28-07-2021 07:51
Maar vindt je het niet belangrijk dat je peuter het samen eten beleefd?? Samen smeren, samen aan tafel. In plaats van zo jong al ieder verschillend met eigen trommeltje? Eten is meer dan alleen een boterham
tot je nemen. Het is ook gezellig, het schept ook gelijkheid als je allemaal hetzelfde krijgt. Ga je later bij scoutingkamp ook een eigen trommeltje meegeven?

Over de invulling van de lunch en dat eerst hartig dan zoet, kan je met de manager in gesprek of met de oudercommissie. Daar ben je zelf ook nog bij. Hoewel ik denk dat die 2-3 x in de week dat ze peuterspeelzaal hebben, het toch geen halszaak is als ze dan een appeltje in plaats van een sinaasappeltje krijgt. Als je dat belangrijker vindt dan het sociale aspect van de gezamenlijke beleving dan denk ik dat we maar een aantal scholen vrij moeten laten voor ouders die individualisme het hoogste goed vinden dat ze hun kinderen willen meegeven.
Terwijl er hier in het topic eerder wordt gezegd dat de koppeling eten = gezellig juist losgelaten moet worden, omdat volgens sommigen het niet gezellig is als er geen eten is en er teveel gegeten wordt.
Maar je kunt ook prima samen eten met dat eigen broodtrommeltje. Zo gaat het bij mij op het werk in ieder geval.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
dianaf schreef:
28-07-2021 12:22
Terwijl er hier in het topic eerder wordt gezegd dat de koppeling eten = gezellig juist losgelaten moet worden, omdat volgens sommigen het niet gezellig is als er geen eten is en er teveel gegeten wordt.
Maar je kunt ook prima samen eten met dat eigen broodtrommeltje. Zo gaat het bij mij op het werk in ieder geval.
Wilde ik ook zeggen.
Mensen die samen eten, eten gemiddeld meer dan mensen die alleen eten.
Sorry I hurt your feelings when I called you stupid. I thought you knew.
hoi
anoniem_639dcde78f69d wijzigde dit bericht op 29-07-2021 22:20
99.70% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
28-07-2021 13:13
Is totaal geen issue op onze school. In de praktijk komen dat soort uitzonderingen echt niet zo vaak voor en daar is altijd wel een mouw aan te passen. 99% van het aanbod is sowieso al geschikt voor halah, koosjer en lactose intolerant. En een verstoorde houding omtrent eten doordat je met de kinderen samen bammetjes smeert (en er zoveel of zo weinig van eet als je wil trouwens)? Werkelijk nog nooit zoiets raars gehoord.

Door dit soort topics ben ik echt blij dat er scholen bestaan zoals de onze waar je als ouder voor kan kiezen. Wat een schraalheid. Ook alleen maar 'gezelligheid' kunnen bedenken als ik zeg dat eten meer is dan alleen een boterham tot je nemen. Het is ook verbinding met de natuur, weten waar je eten vandaan komt, bewustzijn, jezelf leren voeden op allerlei vlakken, en inderdaad samen zijn, ieder gelijk, geen gek gedoe met trommeltjes en aan je tafeltje eten. Dat vind ii een verstoord beeld van eten, als je dat normaal vindt. Zo eet je thuis toch ook niet? Die een maaltijdsalade van de appie, die een AVG, die spaghetti. En dan allemaal met je eigen bord aan je eigen tafeltje.
Die kinderen moeten toch gewoon leren dat als je op je werk zit je dit ook zo hebt? En of er nou een boterham in een trommeltje zit of op je bord ligt, dat maakt dan toch ook niet uit?
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
28-07-2021 13:13
Is totaal geen issue op onze school. In de praktijk komen dat soort uitzonderingen echt niet zo vaak voor en daar is altijd wel een mouw aan te passen. 99% van het aanbod is sowieso al geschikt voor halah, koosjer en lactose intolerant. En een verstoorde houding omtrent eten doordat je met de kinderen samen bammetjes smeert (en er zoveel of zo weinig van eet als je wil trouwens)? Werkelijk nog nooit zoiets raars gehoord.

Door dit soort topics ben ik echt blij dat er scholen bestaan zoals de onze waar je als ouder voor kan kiezen. Wat een schraalheid. Ook alleen maar 'gezelligheid' kunnen bedenken als ik zeg dat eten meer is dan alleen een boterham tot je nemen. Het is ook verbinding met de natuur, weten waar je eten vandaan komt, bewustzijn, jezelf leren voeden op allerlei vlakken, en inderdaad samen zijn, ieder gelijk, geen gek gedoe met trommeltjes en aan je tafeltje eten. Dat vind ii een verstoord beeld van eten, als je dat normaal vindt. Zo eet je thuis toch ook niet? Die een maaltijdsalade van de appie, die een AVG, die spaghetti. En dan allemaal met je eigen bord aan je eigen tafeltje.
Ik at altijd tussen de middag thuis, denk je nu serieus dat mijn middagmaal meer was dan een boterham en een beetje kletsen? Dan ging het echt niet over de natuur, waar eten vandaan kwam ed. Maar over dat ik gespeeld had met Pietje en of ik vanmiddag bij Hanna mocht spelen. En of dat nu met een zelf gesmeerde boterham was of met een warme maaltijd, dat maakt echt niet uit. Soms is het gewoon niet meer dan het is en bij veel mensen is het gewoon niet meer dan het is.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
dianaf schreef:
28-07-2021 13:27
Ik at altijd tussen de middag thuis, denk je nu serieus dat mijn middagmaal meer was dan een boterham en een beetje kletsen? Dan ging het echt niet over de natuur, waar eten vandaan kwam ed. Maar over dat ik gespeeld had met Pietje en of ik vanmiddag bij Hanna mocht spelen. En of dat nu met een zelf gesmeerde boterham was of met een warme maaltijd, dat maakt echt niet uit. Soms is het gewoon niet meer dan het is en bij veel mensen is het gewoon niet meer dan het is.
Een van mijn meest traumatische ervaringen met eten was tijdens het schoolkamp van groep 8. Daar kregen we sperzieboontjes uit blik (met gekookte aardappelen en vlees denk ik). En als ik iets smerig vind is het wel sperzieboontjes uit blik. En die rotboontjes zijn mij zo ongeveer door de strot gedwongen door de juf onder toeziend oog van al mijn klasgenootjes (er is zelfs een foto waarop zij me een vork met boontjes in mijn mond stopt). Heel leuk; alle kinderen hetzelfde eten, maar ik heb daarna nooit meer een blik sperziebonen aangeraakt.
MissPiglet schreef:
28-07-2021 13:44
Een van mijn meest traumatische ervaringen met eten was tijdens het schoolkamp van groep 8. Daar kregen we sperzieboontjes uit blik (met gekookte aardappelen en vlees denk ik). En als ik iets smerig vind is het wel sperzieboontjes uit blik. En die rotboontjes zijn mij zo ongeveer door de strot gedwongen door de juf onder toeziend oog van al mijn klasgenootjes (er is zelfs een foto waarop zij me een vork met boontjes in mijn mond stopt). Heel leuk; alle kinderen hetzelfde eten, maar ik heb daarna nooit meer een blik sperziebonen aangeraakt.
*cynical mode on*

Maar..... gitaar er bij, kumbaya, verbinden met de natuur, je zelf bewust leren voeden, samen zijn. Heerlijk die collective gelijkheid....

En.... geen gedoe met broodtrommeltjes he! Dat scheelt ook weer een paar obese kilo's


*cynical mode off*
Alle reacties Link kopieren
dianaf schreef:
28-07-2021 13:27
Ik at altijd tussen de middag thuis, denk je nu serieus dat mijn middagmaal meer was dan een boterham en een beetje kletsen? Dan ging het echt niet over de natuur, waar eten vandaan kwam ed. Maar over dat ik gespeeld had met Pietje en of ik vanmiddag bij Hanna mocht spelen. En of dat nu met een zelf gesmeerde boterham was of met een warme maaltijd, dat maakt echt niet uit. Soms is het gewoon niet meer dan het is en bij veel mensen is het gewoon niet meer dan het is.
Maaarrrr je at wel samen dus je hebt wel mooi meer boontjes op. :biggrin:
Alle reacties Link kopieren
Ik zou de zenuwen krijgen van zo'n school O_O
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Parella schreef:
28-07-2021 13:13
Is totaal geen issue op onze school. In de praktijk komen dat soort uitzonderingen echt niet zo vaak voor en daar is altijd wel een mouw aan te passen. 99% van het aanbod is sowieso al geschikt voor halah, koosjer en lactose intolerant. (...).
Voor kosher heb je brood van de koshere bakker nodig (waarvan er 2 zijn in Nederland meen ik) en zou je verder met veganistisch toekunnen, maar je hebt er ook apart bestek voor nodig.

Weet je wat het is? Je dénkt ongetwijfeld oprecht dat het geen issue is op je school, want dat is het namelijk ook niet... de selectie naar de homogene groep mensen die erin staan zoals jij heeft namelijk al plaatsgevonden aan de voordeur.
Alle reacties Link kopieren
yasmijn schreef:
28-07-2021 14:08
Ik zou de zenuwen krijgen van zo'n school O_O
Ik krijg sowieso de zenuwen van het woord verbinding....
Sorry I hurt your feelings when I called you stupid. I thought you knew.
Alle reacties Link kopieren
Solomio schreef:
28-07-2021 15:49
Ik krijg sowieso de zenuwen van het woord verbinding....
Brrr. In elke mail van mijn werk van hogerhand sinds het virus wordt dat woord gebruikt. 🤢
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
dianaf schreef:
28-07-2021 12:22
Terwijl er hier in het topic eerder wordt gezegd dat de koppeling eten = gezellig juist losgelaten moet worden, omdat volgens sommigen het niet gezellig is als er geen eten is en er teveel gegeten wordt.
Maar je kunt ook prima samen eten met dat eigen broodtrommeltje. Zo gaat het bij mij op het werk in ieder geval.
Beetje flauw. Eerder in dit topic is gezegd dat het niet ongezellig is om een kop thee of een glas water te drinken. Juist omdat er werd beweerd dat het ongezellig is als je geen frisdrank drinkt.

Er werd dus eigenlijk gewoon gezegd: het gezelschap is gezellig of niet of er nu water, frisdrank of alcohol op tafel staat.
Alle reacties Link kopieren
yasmijn schreef:
28-07-2021 16:05
Brrr. In elke mail van mijn werk van hogerhand sinds het virus wordt dat woord gebruikt. 🤢
Bij jouw werkgever denk ik bij verbinding dan weer aan iets anders: iemand die daadwerkelijk telefoonlijnen aanlegt ofzo.
Niet de zweef-betekenis iig.
Sorry I hurt your feelings when I called you stupid. I thought you knew.
MissPiglet schreef:
28-07-2021 13:44
Een van mijn meest traumatische ervaringen met eten was tijdens het schoolkamp van groep 8. Daar kregen we sperzieboontjes uit blik (met gekookte aardappelen en vlees denk ik). En als ik iets smerig vind is het wel sperzieboontjes uit blik. En die rotboontjes zijn mij zo ongeveer door de strot gedwongen door de juf onder toeziend oog van al mijn klasgenootjes (er is zelfs een foto waarop zij me een vork met boontjes in mijn mond stopt). Heel leuk; alle kinderen hetzelfde eten, maar ik heb daarna nooit meer een blik sperziebonen aangeraakt.

Ja, nee, dit is inderdaad precies wat ik bedoel en precies zoals het op scholen gaat waar ze gezamenlijk lunchen @(
tt
anoniem_639dcde78f69d wijzigde dit bericht op 29-07-2021 22:19
99.62% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven