Gezondheid
alle pijlers
Koolhydraatarm ivm diagnose diabetes type 2
vrijdag 9 februari 2024 om 17:08
Zijn er toevallig forummers die recent of ooit gestart zijn met een koolhydraatarm dieet ivm de diagnose diabetes type 2?
Ik ben benieuwd naar de bevindingen, begeleiding, al dan niet vergoed via de zorgverzekering en of het gelukt is medicatievrij te blijven cq om te keren.
Ik kreeg de diagnose 1,5 maand geleden en ben direct op dieet gegaan en nog in de fase van recepten uitproberen.
Ik ben benieuwd naar de bevindingen, begeleiding, al dan niet vergoed via de zorgverzekering en of het gelukt is medicatievrij te blijven cq om te keren.
Ik kreeg de diagnose 1,5 maand geleden en ben direct op dieet gegaan en nog in de fase van recepten uitproberen.
vrijdag 9 februari 2024 om 23:23
Goed bedoeld maar als diabetespatient vind ik het best ergelijk om altijd dit soort "inspirerende" verhalen over me heen te krijgen eerlijk gezegd. Vriendinnen hadden daar vroeger ook een handje van. Zelfs als ik helemaal niks eet en alleen water drink heb ik zonder insuline een suiker van 25.
vrijdag 9 februari 2024 om 23:33
Dat snap ik. Ik vertelde het omdat to ernaar vroeg. Sorry als het jou een naar gevoel geeft. Snap dat dat super ergerlijk is al die ongevraagde adviezen. Zo had ik het nog niet bekeken. Wilde aangeven dat het inderdaad mogelijk is om diabetes om te keren dmv leefstijl. Maar dat is lang niet voor iedereen zo idd! Mijn buurvrouw heeft inderdaad, naast hard harde werken, óók geluk dat het bij haar mogelijk is. Lijkt me super frustrerend en beledigend als het fysiek onmogelijk is, maar men je wel aankijkt alsof je niet genoeg je best doet!Buster schreef: ↑09-02-2024 23:23Goed bedoeld maar als diabetespatient vind ik het best ergelijk om altijd dit soort "inspirerende" verhalen over me heen te krijgen eerlijk gezegd. Vriendinnen hadden daar vroeger ook een handje van. Zelfs als ik helemaal niks eet en alleen water drink heb ik zonder insuline een suiker van 25.
vrijdag 9 februari 2024 om 23:42
Gabriël schreef: ↑09-02-2024 23:33Dat snap ik. Ik vertelde het omdat to ernaar vroeg. Sorry als het jou een naar gevoel geeft. Snap dat dat super ergerlijk is al die ongevraagde adviezen. Zo had ik het nog niet bekeken. Wilde aangeven dat het inderdaad mogelijk is om diabetes om te keren dmv leefstijl. Maar dat is lang niet voor iedereen zo idd! Mijn buurvrouw heeft inderdaad, naast hard harde werken, óók geluk dat het bij haar mogelijk is. Lijkt me super frustrerend en beledigend als het fysiek onmogelijk is, maar men je wel aankijkt alsof je niet genoeg je best doet!
Je hebt op zich helemaal gelijk met je voorbeeld. Mijn partner had ook diabetes (ondanks 3 gram metformine, linagliptine nog steeds een te hoge bloedsuiker). Was gewoon 30 kg te zwaar. Nu met Rebelsus 20 kilo afgevallen en weg diabetes. Slikt helemaal niks meer en hoeft alleen een beetje op de KH te letten.
vrijdag 9 februari 2024 om 23:42
Je moet er niet op aangekeken worden maar als zelfs de zorgmedewerker je dusdanig behandeld tot het tegendeel blijkt.Buster schreef: ↑09-02-2024 23:23Goed bedoeld maar als diabetespatient vind ik het best ergelijk om altijd dit soort "inspirerende" verhalen over me heen te krijgen eerlijk gezegd. Vriendinnen hadden daar vroeger ook een handje van. Zelfs als ik helemaal niks eet en alleen water drink heb ik zonder insuline een suiker van 25.
Maar ook het verhaal van Gabriel is nodig voor het motiveren van de beginnende diabeet. Het moet gewoon duidelijk zijn dat een dieet dlechts kan werken voor een deel van de patiënten.
vrijdag 9 februari 2024 om 23:44
Buster, jij en ik hebben lada. Een ziektebeeld dat niet te vergelijken is met type 2. De pathologie is compleet anders en derhalve dus ook totaal niet vergelijkbaar. Onze alvleesklier maakt nog maar heel weinig tot geen insuline meer, doordat onze eigen afweer de insuline producerende bèta cellen in de alvleesklier kapot maakt.Buster schreef: ↑09-02-2024 23:23Goed bedoeld maar als diabetespatient vind ik het best ergelijk om altijd dit soort "inspirerende" verhalen over me heen te krijgen eerlijk gezegd. Vriendinnen hadden daar vroeger ook een handje van. Zelfs als ik helemaal niks eet en alleen water drink heb ik zonder insuline een suiker van 25.
Mensen met type 2 maken nog gewoon insuline aan, maar kampen door insuline resistentie (vaak, maar zeker niet altijd, veroorzaakt door overgewicht) met te hoge bloedsuikers. Erfelijkheid kan ook een rol spelen.
Wij hebben een absoluut tekort aan insuline. Mensen met type 2 een relatief te kort aan insuline.
De complicaties op lange termijn zijn wel hetzelfde.
Het zijn de mensen zónder diabetes die vaak komen met "je moet meer kaneel eten, dan kun je genezen van diabetes", of "dan heb je zeker teveel suiker gegeten vroeger". Oftewel een gierend kennisgebrek. I.p.v. me er aan te irriteren, leg ik het liever uit.
Tav type 2 diabetes zijn er overigens ook heel veel foute en vaak veroordelende aannames die ook storend zijn. En het lukt ook niet iedereen om type 2 om te keren. Er spelen zo ontzettend veel factoren mee...
vrijdag 9 februari 2024 om 23:46
Voor mij een waardeloos hulpmiddel (de freestyle libre)dat er vreselijk vaak ongelooflijk veel naast zat. Blij dat ik nu een ander systeem heb.
Afgelopen zaterdag heeft het programma "Kassa" er nog aandacht aan besteed. Heel veel voor mij herkenbare klachten.
flipflop wijzigde dit bericht op 09-02-2024 23:52
2.67% gewijzigd
vrijdag 9 februari 2024 om 23:50
Zo werkt het niet helaas. Als hij, om wat voor reden dan ook weer aankomt, omdat hij bijvoorbeeld op een gegeven moment immobiel wordt of er andere aandoeningen mee spelen, dan komt het gewoon terug. Je kunt wel in remissie gaan, maar je geneest het niet. In potentie is het altijd aanwezig.Buster schreef: ↑09-02-2024 23:42Je hebt op zich helemaal gelijk met je voorbeeld. Mijn partner had ook diabetes (ondanks 3 gram metformine, linagliptine nog steeds een te hoge bloedsuiker). Was gewoon 30 kg te zwaar. Nu met Rebelsus 20 kilo afgevallen en weg diabetes. Slikt helemaal niks meer en hoeft alleen een beetje op de KH te letten.
vrijdag 9 februari 2024 om 23:57
Ik ga het opzoeken. Jammer dat het niet goed werkt.
zaterdag 10 februari 2024 om 00:04
Ik moet ook een best wel flinke eigen bijdrage betalen voor mijn methformine.
Jullie (de andere gebruikers) niet?
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
zaterdag 10 februari 2024 om 08:44
Er zijn echt wel veel tevreden mensen hoor, maar ik was er niet één van. En de fabrikant heeft lak aan de ontevreden gebruiker. Je wordt van kastje naar de muur gestuurd.
Je kunt er met type 2 overigens pas aanspraak op maken als 4x daags insuline spuit.
zaterdag 10 februari 2024 om 08:46
Lada is absoluut auto immuun.
En veel mensen met lada of type 1 diabetes hebben, of ontwikkelen meerdere auto immuun ziekten. Schildklierproblemen is één van de bekendste.
Koolhydraatarm eten bij lada doen veel mensen hoor. Levert mooie bloedsuikerspiegels op. Maar voor mij was het geen oplossing omdat ik er ondergewicht door kreeg.
flipflop wijzigde dit bericht op 10-02-2024 08:49
15.05% gewijzigd
zaterdag 10 februari 2024 om 08:47
Diabetes type 2.Gabriël schreef: ↑09-02-2024 23:33Dat snap ik. Ik vertelde het omdat to ernaar vroeg. Sorry als het jou een naar gevoel geeft. Snap dat dat super ergerlijk is al die ongevraagde adviezen. Zo had ik het nog niet bekeken. Wilde aangeven dat het inderdaad mogelijk is om diabetes om te keren dmv leefstijl. Maar dat is lang niet voor iedereen zo idd! Mijn buurvrouw heeft inderdaad, naast hard harde werken, óók geluk dat het bij haar mogelijk is. Lijkt me super frustrerend en beledigend als het fysiek onmogelijk is, maar men je wel aankijkt alsof je niet genoeg je best doet!
Type 1 absoluut niet
zaterdag 10 februari 2024 om 08:48
Ik hoop het. Ik kreeg diabetes 2 in mijn zwangerschap, hormoon gerelateerd. In de overgang werd het slechter en moest ik 1x per dag prikken om insuline in mijn lichaam aan te vullen. Daar ben ik nu vanaf. Ik hoop met nog meer sporten en suikervrij en kda te eten dat ik ook van de metformine af kom...
Twee dingen zijn oneindig, het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker. A. Einstein
zaterdag 10 februari 2024 om 08:51
Heel knap van je... het is geen sinecureTanteslankie20 schreef: ↑10-02-2024 08:48Ik hoop het. Ik kreeg diabetes 2 in mijn zwangerschap, hormoon gerelateerd. In de overgang werd het slechter en moest ik 1x per dag prikken om insuline in mijn lichaam aan te vullen. Daar ben ik nu vanaf. Ik hoop met nog meer sporten en suikervrij en kda te eten dat ik ook van de metformine af kom...
zaterdag 10 februari 2024 om 08:52
In de OP schrijf je dat je type 2 hebt, LADA is een variant van type 1.
zaterdag 10 februari 2024 om 09:04
zaterdag 10 februari 2024 om 09:09
10 tot 15 % wordt verkeerd gediagnosticeerd (zie mijn eerdere post).
Als je bij diagnose een bmi onder de 27 hebt, of wanneer pillen weinig doen en je relatief snel over moet op insuline, dan zou de behandelaar moeten nadenken of type 2 wel kloppend is.
Lada/type 1/MODY horen in het ziekenhuis behandeld te worden. Dat zijn complexere aandoeningen. Type 2 wordt meestal, maar er zijn uitzonderingen, in de huisartsenpraktijk behandeld.
Als socks schrijft dat ze al 3 auto immuun ziekten heeft, dat is het begrijpelijk dat ze zich afvraagt of het geen lada zou kunnen zijn.
zaterdag 10 februari 2024 om 09:16
Ik heb het gelezen en kan me in een aantal zaken niet vinden zoals het beschreven staat.Gabriël schreef: ↑10-02-2024 09:04Hier staat meer uitleg over LADA:
https://www.ziektevrijleven.nl/lada-diabetes/
Diabetes type 2 komt echt niet alleen voor bij oudere mensen. Ik had veertigers op mijn spreekuur.
En type 1 diagnose krijg je echt niet alleen rond puberteit. Ook jonge kinderen of jong volwassenen kunnen type 1 krijgen.
En zo staan er nog wat meer zaken in, waarvan ik me af vraag of dat recht doet aan de realiteit.
"Type 2 ontstaat alleen na jarenlang ongezond eten", is er nog zo één. Vette aanname en niet persé waar.
Ook wordt lada getypeerd als "niet zo erg als type 1 diabetes". Wat regelrechte onzin is. Lada kan zeer grillig verlopen en moeilijk te reguleren zijn.
"De één kan wel geholpen worden met een gezond dieet (omdat de pancreas functie maar met 10% is afgenomen) terwijl de ander vrijwel niet geholpen kan worden (omdat de pancreas functie met 90% is afgenomen)." Klinkklare onzin. Bij diagnose is de pancreas functie al zeker met zo'n 80 % afgenomen. De alvleesklier gaat in eerste instantie namelijk harder werken om het te kort aan insuline te compenseren.
flipflop wijzigde dit bericht op 10-02-2024 09:25
37.05% gewijzigd
zaterdag 10 februari 2024 om 09:24
Dat staat er niet. Er staat: komt vóór de puberteit tot uiting (en soms tijdens):Flipflop schreef: ↑10-02-2024 09:16Ik heb het gelezen en kan me in een aantal zaken niet vinden zoals het beschreven staat.
Diabetes type 2 komt echt niet alleen voor bij oudere mensen. Ik had veertigers op mijn spreekuur.
En type 1 diagnose krijg je echt niet alleen rond puberteit. Ook jonge kinderen of jong volwassenen kunnen type 1 krijgen.
En zo staan er nog wat meer zaken in, waarvan ik me af vraag of dat recht doet aan de realiteit.
"Type 2 ontstaat alleen na jarenlang ongezond eten", is er nog zo één. Vette aanname en niet persé waar.
Ook wordt lada getypeerd als "niet zo erg als type 1 diabetes". Wat regelrechte onzin is. Lada kan zeer grillig verlopen en moeilijk te reguleren zijn.
‘Type 1 komt eigenlijk altijd voor (soms tijdens) de puberteit van een kind tot uiting. Het afweersysteem heeft al die jaren langzaam de pancreas kapot gemaakt.’
En je eerste punt daarmee bedoelen ze denk ik mee dat je het niet zo snel bij kinderen ziet, maar vaker bij oudere mensen.
Dank voor de verdere aanvulling en kennis over dit onderwerp Zo simpel als gesteld wordt in het artikel is het dus helaas niet.
gabriël wijzigde dit bericht op 10-02-2024 09:32
11.53% gewijzigd
zaterdag 10 februari 2024 om 09:31
Type 1 komt helemaal niet altijd voor of tijdens de puberteit tot uiting. Een groot deel krijgt ook de diagnose als ze jong volwassenen dus boven de 20 zijn.
zaterdag 10 februari 2024 om 09:34
Dat is inderdaad na de puberteit. Zal ik de bron maar verwijderen? Heb jij eventueel een goede bron met uitleg om verder over te lezen? Vind het wel interessant namelijk.
zaterdag 10 februari 2024 om 09:53
Het is overigens niet mijn bedoeling om "fel" over te komen naar je(mocht je dat zo voelen). Ik vind alleen correcte informatie over dit onderwerp wel heel belangrijk. Omdat het persoonlijk voor me voelt(want heb lada), maar ook omdat het mijn werk was.
zaterdag 10 februari 2024 om 10:56
Nee hoor, ik ben het juist helemaal met je eens! Ik vind de juiste informatie ook het belangrijkste. Las al even op de site van het LUMC over diabetes type 1. Kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar). Ik ben maar een leek, jij weet er veel meer vanaf. Fijn juist als je op de juiste info wijst Daar leren we allemaal van.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in