Borstvoeding vs flesvoeding?

21-06-2008 14:05 198 berichten
Ik snap dat ik me niet met deze discussie zou moeten bemoeien, maar ik hoorde gisteren van iemand dat nog steeds heel veel kersverse moeders zichzelf laten wijsmaken dat borstvoeding vééééél beter zou zijn dan flesvoeding.



Dat verbaasde me nogal. Ik bedoel, als je kan kiezen tussen mooie, verse, rupsvrije appeltjes in plastic, of "biologische onbespoten" miezerige appeltjes met wormen, schimmels en appel-ziekten, kies je toch ook niet voor het natuurproduct, omdat "de natuur" zoveel beter zou zijn?



Dat is toch waar de hele menselijke ontwikkeling op gebaseerd is, dat we niet accepteren wat de natuur te bieden heeft, maar dat we op zoek gaan naar verbeteringen?
Alle reacties Link kopieren
qwertu schreef op 21 juni 2008 @ 15:55:

[...]





Nou, nog ééntje dan, om het af te leren...



FV, je gééft ze wel, die argumenten. Dan moet je dus ook niet zo flauw doen als iemand daarop in gaat. (Of: tegenin gaat)

Of waren je argumenten eigenlijk überhaupt niet bedoeld voor discussie. Was het een soort van monologue interieur, maar dan online? In dat geval, mea culpa, mea maxima culpa dat ik erop gereageerd heb hoor. |-)
Inderdaad, dat laatste, daarom stond er ook iets in die trant achteraan.
Am Yisrael Chai!
fashionvictim schreef op 21 juni 2008 @ 15:56:

Rider,



Even serieus: je bent er toch zelf bij, je hóeft jezelf geen schuldgevoel te laten aanpraten. Hou lekker je eigen frustraties waar ze horen, namelijk bij jezelf, in plaats van een ander te verwijten dat je een bepaalde emotie hebt. (Wederom: je= algemeen).
Tuurlijk, he-le-maal mee eens. Maar ik heb gezien dat nogal wat vrouwen zich toch erg makkelijk schuldgevoelens laten aanpraten, zeker waar het kinderen betreft. Je ziet, ik probeer evenwicht tussen ratio en emotie te bewaren.
Chica34 schreef op 21 juni 2008 @ 15:57:

Schuldgevaal geven en schuldgevoel krijgen zijn twee hele aparte dingen. Schuldgevoel geven doen zowel mannen als vrouwen. Schuldgevoel krijgen is meer een vrouwen ding, juist omdat ze meer emotioneel zijn.



De mens is nou eenmaal niet 100% rationeel Rider. Zelfs mannen niet. Het enige verschil is dat vrouwen ervoor uit durven te komen dat ze emoties hebben tov mannen die continue proberen rationeel te zijn.
Ook een leuke voor een cliché-uitwissel-topic
Alle reacties Link kopieren
_discovery_ schreef op 21 juni 2008 @ 15:42:

[...]





Helemaal goed, dat vind ik ook heel belangrijk!

En zeker niet iedereen is zo zoals ik in mijn post beschrijf, maar ik zien het dus echt gebeuren.

Voorbeelde, ik ga met vriendinnen en desbetreffende moeder uit eten. Ze is gestopt met bv. dus kan weer eens een avondje uit. Kindje is bij oma en vader is een paar huizen bij oma vandaan aan het klussen, is dus zo thuis.

Wij zijn een stad verderop aan het eten, maar moeder wil na eten meteen naar huis want ze moet er wel zijn voor als kindje niet kan slapen, want papa is aan het klussen.

Dan denk ik papa is veel dichter in de buurt en kan dus dan die zorg op zich nemen en stoppen met klussen wanneer kindje van slag is, maar nee moeder neemt die rol op zich en laat haar avondje uit daardoor beinvloeden.
wat heeft dit in godsnaam met bv of kv te maken? niks, en alles met de houding van de desbetreffende ouders. Die moeder en die vader doen dit zelf. Ik geef bv, ga desondanks gewoon lekker uit eten met vriendinnen, maak me niet druk om kind, die is bij papa, ik ga nachten weg logeren bij vriendinnen, vind ik ook geen punt, het is maar net hoe je erin staat.
Alle reacties Link kopieren
rider schreef op 21 juni 2008 @ 15:58:

[...]

Tuurlijk, he-le-maal mee eens. Maar ik heb gezien dat nogal wat vrouwen zich toch erg makkelijk schuldgevoelens laten aanpraten, zeker waar het kinderen betreft. Je ziet, ik probeer evenwicht tussen ratio en emotie te bewaren.
Ligt dan toch echt aan die vrouwen zelf hoor. Beetje meer eigenwaarde zou dan op zijn plaats zijn. Sorry, maar als je daar niet tegen kunt dan moet je gewoon niet stoppen met de BV hahahahahahahahahahahahaha
Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen
Tja in de jaren 70 dachten ze nog dat moedermelk besmet was met pvc enzo dat zou kanker kunnen veroorzaken.

What ever.

En al die pseudo wetenschappelijke onderzoeken lekken ook aan alle kanten. Ieder lult in zijn eigen straatje.

Als het nu eens een volstrekt onafhankelijk wetenschappelijk onderbouwd onderzoek met bronvermelding etc zou zijn. Die 100% waterdicht, zonder belangenverstrengeling zou kunnen aantonen dat borstvoeding ( of flessenvoeding for all i care) beter zou zijn voor een zuigeling omdat....( vul maar in) Dan zou ik daar nog wat mee kunnen. Maar als Nutricia claimt dat flessenvoeding net zo goed is als borstvoeding, zo niet beter, dan krap ik mezelf toch wel ff achter de oren als je het niet erg vindt.



Ik zou wel eens een serieus echt onderzoek willen lezen die werkelijk aan kan tonen dat kinderen die borstvoeding krijgen een hoger i.q hebben ( en niet dat dat dus komt omdat vrouwen die borstvoeding geven oha genomen slimmer zijn) en meer van die dingen.



Want onderzoek A zegt dat het komt door de aanraking van huid op huid. Onderzoek B zegt weer wat anders.

Ik kan er echt onderhand geen ei meer van bakken en vertrouw dan maar op mijn intuitie. Een vrouwen lijf is gemaakt om te kunnen baren en te voeden. Al claimen echte fanatici tegenwoordig dat het een mather of time is voordat onze baarmoeder helemaal disfunctioneel wordt, maar goed.

Ik ben ook voor de vrijheid van de vrouw om al dan niet te kiezen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. En toch vindt de natuur dat we ervoor gemaakt zouden zijn.



En zo is het ook een beetje met kunstvoeding. Ze kunnen een hoop nabootsen en doen erg hun best en flesvoeding zou heus erg erg goed zijn kwalitatief tegenwoordig, maar het gaat er bij mij met de beste wil van de wereld niet in dat er geen wezenlijk verschil tussen die 2 zou bestaan.



Ik heb 3 kinderen, waarvan er 2 lang borstvoeding hebben gekregen. De oudste zelfs bijna 3 jaar. Het zou beschermen tegen kanker onderandere, jeugdkanker, in het bijzonder leukemie. Beschermen wil niet zeggen uitsluiten. Want ondanks haar prachtige goede en gezonde basis is zij de enige die écht iets mankeerd in ons gezin namelijk.

De middelste die ook lang borstvoeding heeft gehad, heeft behoorlijke astma en allergieen. Het beschermt, stelt uit, en zwakt af, zeggen ze, en dat geloof ik ook direct. Maar het voorkomt het er helaas nog steeds niet mee. Evenzogoed dat flessenmelk dat zou doen. Ons zoontje, net zo erfelijk balast als die andere 2, heeft meteen hypoallergene flesvoeding gekregen, en mankeerd tot op heden niets. Het is toeval, dat weet ik.....



Als ik het over zou kunnen doen, zou ik weer borstvoeding geven.

Ik vond het behalve soms best heftig, ook gewoon logisch...
rider schreef op 21 juni 2008 @ 14:05:

Dat verbaasde me nogal. Ik bedoel, als je kan kiezen tussen mooie, verse, rupsvrije appeltjes in plastic, of "biologische onbespoten" miezerige appeltjes met wormen, schimmels en appel-ziekten, kies je toch ook niet voor het natuurproduct, omdat "de natuur" zoveel beter zou zijn? Dat is toch waar de hele menselijke ontwikkeling op gebaseerd is, dat we niet accepteren wat de natuur te bieden heeft, maar dat we op zoek gaan naar verbeteringen?




Ik snap het argument dat je er vanuit gaat dat de mens op zoek is naar vooruitgang, voortdurend de kwaliteit van produkten wil verbeteren, ziekten wil genezen, etc etc.

Echter, al die vooruitgang heeft een keerzijde. Een puinwaaier liever gezegd. Voor de produktie van dat perfecte met landbouwgif doordrenkte keniaanse appeltje in heerlijk steriel plastic en foam is onnodig energie verloren gegaan, water vervuild, een aantal derde wereldbewoners uitgebuit, etc etc.

Dus ik eet liever een biologisch appeltje, met misschien per ongeluk een keer een gelukkige rups erin. Ook nog eens boordevol eiwitten.
Alle reacties Link kopieren
korenwolf schreef op 21 juni 2008 @ 15:57:

[...]



Dan moet het kind op dezelfde manier op bepaalde stoffen reageren als de moeder. Wat bij een resusbaby bijvoorbeeld al niet het geval is. (Ja, dat gaat om bloed en niet om melk, dat weet ik, maar om aan te geven dat 'lichaamseigen' niet per definitie goed is.)
Daar zeg je wat Korenwolf. Ik zit me nu net te bedenken: bij de geboorte van mijn dochter is het ziekenhuis er bij toeval achterkomen dat zij haar rode bloedcellen afbrak omdat ze in contact met mijn bloed is geweest. (ze werd ineens zo geel). Het bleek dat ik antistoffen in mijn bloed had tegen haar bloed. Mijn man en zoon hebben moeten bloedprikken en het bleek dat man, zoon en dochter alledrie dezelfde bloedgroep hebben (AB negatief) ikzelf het 0 positief. Die antistoffen heb ik zeer waarschijnlijk al in de eerste zwangerschap aangemaakt. Ik heb ook nooit een spuit gekregen na mijn bevallingen. Ik vraag me dus nu af of ik wel borstvoeding had kunnen geven.
Alle reacties Link kopieren
rider schreef op 21 juni 2008 @ 15:58:

[...]

Tuurlijk, he-le-maal mee eens. Maar ik heb gezien dat nogal wat vrouwen zich toch erg makkelijk schuldgevoelens laten aanpraten, zeker waar het kinderen betreft. Je ziet, ik probeer evenwicht tussen ratio en emotie te bewaren.






Tja, dat is hun probleem hoor. Hoef je niet borstvoeding de schuld van te geven. Als je daar gevoelig voor bent is er altijd wel iets te vinden, al zou morgen borstvoeding volledig in de ban gedaan worden dan gaan die vrouwen wel lopen jeremieren dat ze zo'n schuldgevoel aangepraat gekregen hebben omdat ze geen roze wolk hebben, geen normale bevalling gehad hebben, hun kraamhulp de hydrofielen anders opgevouwen had, of wat dan ook.



In de regel zijn het namelijk de vrouwen die al-tijd wat te jammeren hebben die vinden dat de hele wereld ze een schuldgevoel aanpraat. En als ze dat schuldgevoel zo naar vinden, moeten ze gewoon beter hun best doen in wat het dan ook is waar ze zich schuldig over voelen.



Nutteloze emotie, nutteloos gejammer.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Chica34 schreef op 21 juni 2008 @ 15:45:

Carlice: Ik heb de ziekte van Crohn (en verdiep me dus in alles wat met darmen te maken heeft zeker aangezien ze nog niet zeker weten of het wel erfelijk is of niet) en zowel mijn specialist als de chiropracter als de osteopaat hebben onderzoeken dat BV echt makkelijker verteerbaar is voor de darmen. Misschien was er met hem iets anders in zijn darmen niet goed. Want KV is namelijk echt vele malen moeilijker te verteren.




Neefje heeft geen aandoening aan zijn darmen ofzo. Blijkbaar kun je een baby hebben met wat meer darmkrampjes dan gemiddeld? Ik heb er geen verstand van, hij had dus blijkbaar er heel veel last van. Sliep niet lekker door, wilde eigenlijk alleen maar in de draagzak. Was duidelijk dat het niet zo comfortabel allemaal voor hem was. En na allerlei truucjes uitproberen stuitten ze dus op die voeding, die was niet zomaar standaard in de winkel verkrijgbaar. Blijkbaar een specifiek iets, nogmaals, ik heb geen verstand van babies en voedingen, laat staan als het een baby met krampjes is. Maar in dit geval ging de kunstvoeding om darmkramp redenen voor de bv, en het gaat nu goed. Dat bv beter verteerbaar kv zal best zo zijn, ik noem dus nu een specifiek geval waarin het anders is gegaan.



Oh ik ben weg hier, ik haaaaat dit soort gekissebis, straks komt de maffia ook nog langs. Vrouwen zijn soms echt heel eeeeeeengggg en zo venijnig tegen elkaar. Dat toont TO wel aan, was dat miscshien jouw doel, TO?
Alle reacties Link kopieren
arwen173 schreef op 21 juni 2008 @ 15:59:

[...]





wat heeft dit in godsnaam met bv of kv te maken? niks, en alles met de houding van de desbetreffende ouders. Die moeder en die vader doen dit zelf. Ik geef bv, ga desondanks gewoon lekker uit eten met vriendinnen, maak me niet druk om kind, die is bij papa, ik ga nachten weg logeren bij vriendinnen, vind ik ook geen punt, het is maar net hoe je erin staat.




Als je mijn eerdere bericht had gelezen dan las je dat ik refereerde naar en bericht van fashiocvictum waarin zij zegt dat door het geven van bv. je een betere hechting krijgt met je kind.

Waarop ik reageerde moet de vader ook geen hechtingsband met het kind kunnen opbouwen. Dus dat bv. geven invloed heeft op de band die de vader met het kind kan opbouwen, omdat vooral de moeder dan veel met het kind bezig is.

Bij flesvoeding kan je dat meer verdelen en kan de vader dit intieme gevoel ook met zijn kind delen.

Dus gaat niet over de biologische werking van borsvoeding, maar over invloed die borstvoeding geven kan hebben op de hechtingsband die beide ouders opbouwen met kun kind.
Alle reacties Link kopieren
rider schreef op 21 juni 2008 @ 15:58:

[...]

Tuurlijk, he-le-maal mee eens. Maar ik heb gezien dat nogal wat vrouwen zich toch erg makkelijk schuldgevoelens laten aanpraten, zeker waar het kinderen betreft. Je ziet, ik probeer evenwicht tussen ratio en emotie te bewaren.
Ik heb me anders geen moment schuldig gevoeld. Dan kan ik wel aan de gang blijven, want ik werk er ook nog bij, ga ook nog wel eens zonder kindertjes weg en laat ze ook nog eens achter in een kdv en bso.
Alle reacties Link kopieren
En in mijn voorbeeld wilde ik aangeven dat dit een moeder was die borstvoeding gaf en zelf alle verantwoordelijkheid voor haar kind naar zich toetrok. In mijn omgeving zie ik namelijk wel degelijk verschil tussen de gezinnen waar bv. wordt gegeven en waar niet.



Maar goed voorbeeld was misschien niet helemaal duidelijk en misschien niet echt een link hiermee.
Alle reacties Link kopieren
Ach een beetje een goede discussie is nooit weg. Ik vind dat geen gekissebis, vind het wel leuk.



Ik vind het onderwerp alleen zo saaaaaai. Als die domme dozen die een schuldgevoel hebben nou eens hier komen posten ipv Rider dan wordt het wellicht nog wat.



Stuur die dozen met schuldgevoel dan maar allemaal naar Rider want die kan blijkbaar zichzelf helemaal inleven in die personen.
Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen
_discovery_ schreef op 21 juni 2008 @ 16:03:

[...]

Waarop ik reageerde moet de vader ook geen hechtingsband met het kind kunnen opbouwen. Dus dat bv. geven invloed heeft op de band die de vader met het kind kan opbouwen, omdat vooral de moeder dan veel met het kind bezig is.

Bij flesvoeding kan je dat meer verdelen en kan de vader dit intieme gevoel ook met zijn kind delen.

Dus gaat niet over de biologische werking van borsvoeding, maar over invloed die borstvoeding geven kan hebben op de hechtingsband die beide ouders opbouwen met kun kind.
Dit argument heb ik al vaker gehoord, en ik vind het een onzin argument. De vader kan bijvoorbeeld ook eens een keer afgekolfde flesjes borstvoeding geven. Ik denk dat het verschonen van de luier en spelen net zo belangrijk is voor het opbouwen van een band. In het zicht zijn elke dag is denk ik de belangrijkste bindingsfactor. Aandacht, optillen, knuffelen. Dus dat mag echt geen argument zijn om niet aan borstvoeding te beginnen.
Alle reacties Link kopieren
Helemaal eens Vana
Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen
Vroegah hadden ze minnen, zucht.....

Tegenwoordig hebben ze het moedermelknetwerk....



Vroegah kregen baby's waarvan de moeder geen melk had, of weet ik veel wat, warme koeiemelk in de fles, met water.



Vroegah kregen baby's al met een paar dagen hapjes boerenkool met worst.



Tegenwoordig doen we dat pas met 6 maand. En alles gehomogeniseerd. Of je moet een fanatieke geitenwollensok zijn, dan ga je raply-en, ook hip.



Vroegah liet je je baby brullen tot het een ons woog, goed voor de longen enzoot.

Doen we niet meer, want nu weten we dat we een baby niet kunnen verwennen.



Mijn buren komen van de Antillen. Hun baby kreeg met 3 weken al pap. Zo gaat dat bij ons zei de moeder.

Mijn vriendin is macrobiotisch enzo, haar kindje krijgt met 6 maand louter in stukken gesneden onbespoten appeltjes, mét schil. Zo gaat dat bij haar zei de moeder....



Niet alles van vroegah is dús beter. En niet alles van tegenwoordig is dús goed. Regeltjes veranderen mettertijd. Door inzicht, en door lering. En regeltjes verschillen dan ook nog eens per land, per cultuur en per sociale klasse.



Tja, zo gaan die dingen.

Enzo.
Alle reacties Link kopieren
_discovery_ schreef op 21 juni 2008 @ 16:06:

En in mijn voorbeeld wilde ik aangeven dat dit een moeder was die borstvoeding gaf en zelf alle verantwoordelijkheid voor haar kind naar zich toetrok. In mijn omgeving zie ik namelijk wel degelijk verschil tussen de gezinnen waar bv. wordt gegeven en waar niet.



Maar goed voorbeeld was misschien niet helemaal duidelijk en misschien niet echt een link hiermee.
ik heb er dus geen verstand van uit eigen ervaring, maar als je bv geeft kan dit nog steeds wel met een fles toch? En dan kan iemand anders dan de moeder het toch ook doen? Om voorbeeld van mijn neefje maar weer aan te halen. Toen hij bv kreeg, was dat eigenlijk al behoorlijk snel ook met de fles. En deed dus rustig en de tiet en de fles. Doet iedereen die bv geeft dit niet zo vanaf het begin? Lijkt mij dan wel handig, hoef je ook niet af te bouwen, kind snapt al wat een fles is.
fashionvictim schreef op 21 juni 2008 @ 16:02:

[...]





Tja, dat is hun probleem hoor. Hoef je niet borstvoeding de schuld van te geven.
:) je leest niet zo heel erg goed he?
Alle reacties Link kopieren
Heeee Rider ook het kattentopic is een beetje saai. En jij moet gister wel een hell of een gesprek gehad hebben dat je met zulke topics komt vandaag.



Laat degene waarmee je een gesprek hebt gehad eens op het forum komen, misschien kan die wel interessantere onderwerpen openen.
Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen
Alle reacties Link kopieren
Is van mij ook geen argument om niet aan borsvoeding te beginnen hoor, heb ook niks tegen borstvoeding.

Maar het was gewoon iets wat mij is opgevallen. En het gaat zeker niet bij iedereen zo.



Maar het voeden van je kind is denk ik toch wel iets intiems/emotioneels wat je bij boorsvoeding geven als vader grotendeels mist (niet als er ook gekolfd wordt).

Maar je hebt gelijk dat kan je ook op andere manieren met je kind ervaren.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik heb begrepen staan veel moeders niet te springen om te kolven dus als ze het gewoon zelf kunnen geven aan hun kiezen velen daar dacht ik eerder voor. Dus dan zou het er op neer komen dat moeder kindje toch veel meer voedt dan vader.



Maar goed ik spreek ook niet uit eigen ervaring, maar meer wat ik heb gezien en gehoord.

En het verschilt toch van gezin tot gezin, de een verdeelt de verschillende taken, de ander doet meer samen. Niks is fout denk ik als je maar als beide ouders staat achter de manier hoe je het doet.

Maar goed dit gaat een hele andere kant uit en heeft niks meer te maken met of borstvoeding nou beter is dan flesvoeding.
Alle reacties Link kopieren
Zoyla schreef op 21 juni 2008 @ 16:13:

Vroegah hadden ze minnen, zucht.....

Tegenwoordig hebben ze het moedermelknetwerk....



Vroegah kregen baby's waarvan de moeder geen melk had, of weet ik veel wat, warme koeiemelk in de fles, met water.



Vroegah kregen baby's al met een paar dagen hapjes boerenkool met worst.



Tegenwoordig doen we dat pas met 6 maand. En alles gehomogeniseerd. Of je moet een fanatieke geitenwollensok zijn, dan ga je raply-en, ook hip.



Vroegah liet je je baby brullen tot het een ons woog, goed voor de longen enzoot.

Doen we niet meer, want nu weten we dat we een baby niet kunnen verwennen.



Mijn buren komen van de Antillen. Hun baby kreeg met 3 weken al pap. Zo gaat dat bij ons zei de moeder.

Mijn vriendin is macrobiotisch enzo, haar kindje krijgt met 6 maand louter in stukken gesneden onbespoten appeltjes, mét schil. Zo gaat dat bij haar zei de moeder....



Niet alles van vroegah is dús beter. En niet alles van tegenwoordig is dús goed. Regeltjes veranderen mettertijd. Door inzicht, en door lering. En regeltjes verschillen dan ook nog eens per land, per cultuur en per sociale klasse.



Tja, zo gaan die dingen.

Enzo.




ik zou daar dus helemaal van in de war raken. Want hoe moet het nou precies? Je moet dus je eigen weg kiezen, en hoe je dat doet en wat je kiest zegt iets over wat voor moeder je bent? En of je kind er wel blij en gezond van wordt?



In een ander topic schreef ik dat er bij mij een voorzichtige kinderwens is onstaan. Ik denk dat ik het nog lang bij alleen die wens houd, tot er een boek uitkomt met de titel: 'kinderen-zo moet het, en niet anders'. En dat is dan gelijk de eerste en de laatste editie, geen wijzigingen.
Chica34 schreef op 21 juni 2008 @ 16:16:

Heeee Rider ook het kattentopic is een beetje saai. En jij moet gister wel een hell of een gesprek gehad hebben dat je met zulke topics komt vandaag.



Laat degene waarmee je een gesprek hebt gehad eens op het forum komen, misschien kan die wel interessantere onderwerpen openen.
Dat zou leuk zijn ja, als de mensen met wie ik een gesprek had hier op het forum komen. Maar ja, dat heb je niet in de hand he X-D
Alle reacties Link kopieren
rider schreef op 21 juni 2008 @ 16:15:

[...]

:) je leest niet zo heel erg goed he?
:) jij bent best wel irritant, he?
Am Yisrael Chai!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven