Kinderen
alle pijlers
Cito score
dinsdag 23 maart 2021 om 15:28
vrijdag 2 april 2021 om 10:50
Met "onder niveau" bedoelen ze toch dat de leerling op dat moment (dus bijvoorbeeld in een derde leerjaar) op een lager niveau zit dan wat het eindadvies was? Dus dan is er toch juist een wat te hoog advies gegeven? En andersom, als bij "boven niveau" zitten ze op dat moment op een hoger niveau dan het schooladvies, dus dan is het schooladvies kennelijk aan de lage kant geweest.NYC schreef: ↑02-04-2021 10:45Op scholenopdekaart.nl staat bij de middelbare scholen hoeveel procent van de leerlingen "op niveau/onder niveau/boven niveau" zit. In hoeverre dat wordt teruggekoppeld naar de basisschool weet ik niet. Dat is wel interessant en ook wel relevant denk ik. Het lijkt me voor een basisschool niet gunstig als ze steeds de terugkoppeling krijgen van, 10% van de leerlingen in leerjaar 3 zit eigenlijk boven zijn niveau. Toevallig komen al deze leerlingen van Basisschool X.
Ook andersom is niet echt wenselijk denk ik. Dat alle leerlingen van basisschool Y in leerjaar 3 op basis van hun cijfers eigenlijk ónder hun niveau zitten en dus massaal een niveau hoger hadden kunnen zitten/beginnen, maar dat de basisschool daarin dus heel erg voorzichtig is geweest.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 2 april 2021 om 10:56
Daar heb je ook wel gelijk in, maar dan gaat het dus eigenlijk om twee situaties die allebei niet helemaal kloppen, maar waarvan de ene een veel grotere impact heeft dan de andere. Dat is denk ik wel waar.NYC schreef: ↑02-04-2021 10:53Nee klopt, ik druk het misschien ook niet helemaal uit zoals de wethouder dat bedoelde, maar bij twee kinderen die gedurende de basisschoolperiode dezelfde resultaten hebben geboekt, zelfde zijn in werkhouding ook, maar die een andere gezins/buurt/SE-achtergrond hebben zal - bij twijfel - degene met de gunstigste achtergrond vaak wel een hoger advies krijgen, terwijl de leerling uit een minder gunstig gezin dat voordeel niet krijgt. Ik vind dat inderdaad ook niet correct, maar ik denk dat het - in veel gevallen - wel klopt. En dan misschien niet eens qua schoolniveau, maar ook met welke mensen een kind in contact komt etc.
Ik denk dat een kind uit een "moeilijk milieu" een grotere kans loopt om af te zullen glijden, foute vrienden te maken, geen zin meer te hebben om meer te doen want (vrijwel) niemand in de klas is nog gemotiveerd etc.
Al kan het in een hoger milieu wel weer op een andere manier een vervelende impact hebben, namelijk een scherpere afkeuring van de ouders. Dat zal in de vorm van kansen wel niet uitmaken, maar het zal wel een psychische impact hebben als iedereen in je familie hoogopgeleid is en je ouders daar ook enorm op hameren, jij hebt al meer moeite om dat bij te benen en doordat je het nadeel van de twijfel krijgt omdat de school denkt dat je er toch wel komt wordt het verschil nog een stukje groter.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 2 april 2021 om 10:59
Ja, als je op dat i-tje drukt lees je dat ook in de toelichting:NYC schreef: ↑02-04-2021 10:57Oh dat kan ook ja. Je bedoelt dat er in die tussentijd dan dus al op/afstroom heeft plaatsgevonden. Dus dat een bepaald percentage leerlingen met - ik neem voor het gemak even een havo-advies/uitstroom - in leerjaar 3 dan vmbo of vwo blijkt te doen. Waarmee duidelijk wordt gemaakt dat desbetreffende leerling eigenlijk een vmbo- of vwo-advies had moeten krijgen, idealiter.
"In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het eerste jaar en in het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het eerste jaar of in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies."
Ik begrijp alleen niet waarom iemand die havo/vwo-advies krijgt met havo op advies zit en met vwo boven advies. In beide gevallen zit je toch op advies, aangezien havo/vwo betekent dat de verwachting is dat je havo óf vwo gaat doen? Allebei tegelijk kan immers niet, ergens moet gekozen worden. Bij ons op school was dat overigens pas in de vierde, maar het zal ook op genoeg scholen al in de tweede zijn.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 2 april 2021 om 11:13
vrijdag 2 april 2021 om 11:57
Dat was voor ons een reden om
Dochter hard te steunen in haar havo wens. Qua rekenen (scores 3) kun je er over discussiëren, maar ze houdt van lezen, maakt goed en gestructureerd haar huiswerk. Is leergierig. Heeft als doel: basisschool lerares worden. Maar ik kan me voorstellen dat ze als puber ook wel beïnvloedbaar zal zijn. De docu “100 dagen voor de klas” was voor mij echt een reden om te denken dat mijn dochter Niet op het vmbo past. Ze heeft gelukkig voor haar, havo advies gekregen.
zaterdag 3 april 2021 om 09:07
Ik denk omdat je met het ene advies altijd op dezelfde school terecht kunt en verder kunt, en met het andere advies niet.
zaterdag 3 april 2021 om 09:13
Dat klopt. Onze dochter ging naar een locatie waar alleen vmbo-t/mavo gegeven werd. Was onderdeel van een grote scholengemeenschap. School werd, toen zij in de derde zat, samengevoegd met vmbo-basis/kader. Sfeer werd echt anders daardoor.
Jongste zoon heeft toen bewust gekozen voor een locatie waar vmbo-t/mavo, havo en vwo gehuisvest was.
zaterdag 3 april 2021 om 09:24
Met vwo-advies kun je hier voor een gymnasiumklas kiezen, met havo-vwo niet.NYC schreef: ↑03-04-2021 09:11Ook dat inderdaad. Leerling had wellicht een andere keuze mogen/kunnen maken voor een school wanneer hij of zij een "vol" vwo advies had gekregen in plaats van een havo/vwo-advies. En als dat in leerjaar 3 ook blijkt (leerling volgt dan vwo) dan was er dus feitelijk te laag geadviseerd, terwijl de leerling die havo/vwo had gekregen als "op niveau" wordt beschouwd.
Ik denk dat je met een dubbeladvies eerder als een zwakke vwo'er wordt ingeschat dan een goede vwo'er, dus dat je inderdaad te laag bent ingeschat als je een goede vwo'er wordt. Zeker nu, met kansrijke ophogingen. (Vooral naar havo-vwo, heb ik het idee als ik de uitsplitsing van de aanmeldingen zag.)
zaterdag 3 april 2021 om 09:51
Ik denk het niet, want in sommige plaatsen moet je voor een gymnasium een extra onderbouwing hebben. Mijn nichtje moest bijvoorbeeld vwo+ advies krijgen en op de school van mijn oudste zoon een extra aanbeveling. Dus vwo-advies is gewoon atheneumadvies voor de meeste leerlingen.
zaterdag 3 april 2021 om 10:17
Mijn dochter heeft dit.....ze is gemotiveerd, huiswerk af, let op is rustig etc. Van de basisschool was advies Vmbo bb met leerwegondersteuning. Na het eerste jaar ging ze naar bk. Ze wordt de nerd van de klas genoemd. Andere tieners komen te laat, of niet, geen boeken mee, willen roookuh.....dochter houdt zich afzijdig, ziet nerd als een eretitel en kan met haar cijfers uitstromen naar mbo 3 of 4.NYC schreef: ↑02-04-2021 11:09Viel me in een andere documentaire op (100 dagen voor de klas) in zo'n VMBO-klas. Je zou er toch tussen zitten terwijl jij zelf gewoon wel graag de lessen volgt en aan school wil werken en 3/4 van je klas zit gewoon de hele tijd te etteren en expres niet op te letten, te verstoren etc.
En wat ben ik blij dat ze op het vmbo zit. Ondanks haar medeleerlingen is ze zo gegroeid als persoon. Van gepest kind naar een zelfstandige tiener met een mening. Leraren die haar laten groeien en kansen geven.
En ja ik was bang voor de minder geïnteresseerde leerlingen, maar dochter red zich prima!
zondag 4 april 2021 om 09:48
Quincy2 schreef: ↑03-04-2021 09:51Ik denk het niet, want in sommige plaatsen moet je voor een gymnasium een extra onderbouwing hebben. Mijn nichtje moest bijvoorbeeld vwo+ advies krijgen en op de school van mijn oudste zoon een extra aanbeveling. Dus vwo-advies is gewoon atheneumadvies voor de meeste leerlingen.
Ik hoor dat inderdaad vaker, maar in mijn stad is dat niet zo. Hier ga je met een vwo-advies en dan ook alleen met een vwo-advies naar een vwo-brugklas. Het kind is dan ook zonder voorwaarden toelaatbaar tot een gymnasium of technasium. Met een havo/vwo-advies kom je in een havo/vwo-brugklas terecht. Daar zijn er hier echt een hele hoop van.
zondag 4 april 2021 om 10:09
In mijn stad klopt dat wel ja. Of en hoe het klopt in regio’s waar ze een zelfbedacht plusniveau toevoegen aan de schooladviezen, geen idee.