Ervaringen vaste dag oppas opa en oma

09-04-2024 11:21 101 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
De opa en oma van mijn kinderen hebben altijd gezegd (voordat we kinderen hadden) graag incidenteel op te passen, maar niet vast. Nu hebben we kinderen en komen ze daar op terug. Ze hebben aangeboden een dag in de week op te willen passen, als wij dat fijn zouden vinden. Heel lief, we hebben aangegeven erover na te denken. Kinderen gaan nu gewoon een paar dagen naar de opvang.

Ik zie er zeker voordelen van in, maar zie ook wat nadelen en vraag me af hoe anderen hiermee omgaan. Ik vind het met name lastig dat het zo kwetsbaar is. Ze zijn de jongste niet meer en als er iets gebeurt waardoor ze opeens niet meer kunnen oppassen, hebben we niets achter de hand. De wachtlijsten voor opvang hier zijn enorm lang, dus we hebben niet zomaar wat anders. Hoe doen anderen dit met oppas opa's en oma's? Partner maakt zich niet zo druk en denkt dat het wel losloopt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nova schreef:
09-04-2024 14:52
Totdat opa en oma ouder worden en elke virusje van het kind meepakken. Wij zijn om die reden gestopt met zieke kinderen naar de grootouders te brengen.
Ik pak idd iedere verkoudheid mee ;) Ik ben nu al maanden (niet overdreven) verkouden . tja.. dat is nu eenmaal zo. Kleinkind is ook vaak verkouden, pikt van alles op op de opvang. So be it ;) I will survive
Alle reacties Link kopieren Quote
poldervrouw schreef:
09-04-2024 14:54
Ik pak idd iedere verkoudheid mee ;) Ik ben nu al maanden (niet overdreven) verkouden . tja.. dat is nu eenmaal zo. Kleinkind is ook vaak verkouden, pikt van alles op op de opvang. So be it ;) I will survive
Een verkoudheid is over het algemeen prima te doen.
Maar nadat schoonmoeder, die toch al vrij fragiel is, kilo´s afval na een buikgriep en schoonvader in het ziekenhuis belandde door een stevige griep, hebben wij ze niet meer op zieke kinderen laten passen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn ouders passen om de week een dag op maar dat kan alleen maar omdat man (die die dag op de andere weken thuis is) heel flexibel is in wisselen.
Plus ik werk die dagen vanuit het huis van mijn ouders (scheelt rijden) waardoor het allemaal wat makkelijker is voor mijn ouders, zij zijn gewoon in hun eigen huis met mijn kind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn kind gaat 2 dagen naar de opvang en 1 dag past mijn moeder op. Mijn schoonmoeder kan niet oppassen.

Voor ons werkt het goed. Kind heeft door het oppassen een goede band met mijn moeder, leert ook de taal van mijn afkomst maar die ik zelf niet spreek tegen mijn kind (ik beheers het niet goed genoeg) en wordt overspoeld door liefde en aandacht op de oppasdag. Mijn moeder is nog erg jong en fit.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn ouders wilden het liefst twee of drie dagen oppassen. Het werd 1 dag (en de andere twee dagen kdv).
Al 13 jaar gaat dochter op dezelfde dag naar opa en oma. In het begin kwam oma bij ons thuis. Later ging dochter na school naar het huis van opa en oma. En dus nog steeds. Mijn ouders zijn in de 80, maar gelukkig nog heel fit. En ze wonen om de hoek zo’n beetje. Iedereen is er gelukkig mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vond het heel fijn, scheelde een dag kdv waar mijn kinderen het nooit heel geweldig vonden. Maar ik moet zeggen dat het toen hier niet heel moeilijk was op bepaalde dagen om de kinderopvang weer in te schakelen als dat zou moeten, het was bij ons de woensdag en dat had zo weer gekund. Mijn ouders waren toen ook nog jong, pas eind 50 zelfs bij de jongste. Ik ben ook zelf iemand die altijd wel weer een oplossing bedenkt en mijn man ook, komt echt wel goed.
Alle reacties Link kopieren Quote
Suy schreef:
09-04-2024 12:35
Mijn ouders waren ca 55 toen ze begonnen met oppassen op de kleinkinderen. Ze hebben dat altijd veel gedaan. Jarenlang 1 vaste dag per week meerdere kleinkids over de vloer. Inclusief speelafspraakjes, sport brengen/halen etc. Ze vonden dat geweldig.
Nu ze tegen de 70 lopen zouden ze dit niet meer doen, en zou ik ze het ook niet meer vragen.
De kinderen van mijn jongste zusje zijn een stuk jonger nog en mijn ouders zijn echt kapot als ze daar een weekend zijn geweest. Terwijl ze echt nog heel fit zijn voor hun leeftijd. Maar ze zijn het gewoon niet meer gewend dat kleine spul.
Dus het hangt ook . af van de leeftijd van zowel ouders als eventuele andere kleinkinderen?
Offtopic ik hoor steeds vaker over overvolle wachtlijsten voor bso's en kdv's...ik zit hier niet meer zo in maar is dit nieuw of al iets van een tijdje? Gevolg van Covid? Soort Corona-Boomers?

Je noemt hier dat jouw eigen ouders bij 55 begonnen met oppassen Hier is leeftijd echt wel een dingetje:
Schoonouders zijn rond de 70, wel al met pensioen maar door leeftijd ook wel kwetsbaar, passen liever niet op zieke kinderen en gaan graag nog op vakantie nu dat nog lukt. Dus niet 'betrouwbaar' als vaste oppas.
Ouders zijn een stukje jonger (begin 60), fit genoeg om op beide kinderen tegelijk te passen, behalve dan dat ze beiden nog fulltime werken en dat nog minstens 3-5 jaar moeten doen.

Dus vaste oppas bij opa en oma kan hier niet vanwege de pensioenleeftijd en de lichamelijke gesteldheid. Ik kan me voorstellen dat dat bij veel anderen ook zo geldt.
Ik heb kinderen gekregen toen ik 30-35 was, maar toen waren mijn ouders nog jong genoeg om volop in het arbeidsproces te staan en dus niet te kunnen oppassen. Doordat we met zn allen als maatschappij langer door moeten werken, kun je niet meer automatisch terugvallen op de generatie boven je en ben je dus afhankelijk van professionele kinderopvang, waar de vraag dus toeneemt.
Plus: steeds meer 2-verdieners, dus daar komt ook een groeiende vraag naar opvang vandaan. Er zijn bijna geen thuisblijfmoeders (of vaders) meer.
Alle reacties Link kopieren Quote
On topic:

volgens mij zie ik hier een paar vaste elementen terug komen die je mee moet nemen in je besluit:

- op welke dag willen ze oppassen --> is dat een makkelijke dag om alsnog kinderopvang te kunnen krijgen als het nodig is?

- hoe staan ze in het leven? Gaan ze graag op vakantie, uitjes, dagjes weg. Zijn ze bereid hun leven in te richten rondom het oppassen of gaan ze straks misschien vaak afzeggen?

- hoe fit zijn ze fysiek en mentaal?

- Hoe flexibel zijn jij en je man om toch om te gooien als er een keer wat is?

- Wat is hun beeld bij oppassen en strookt dat met jullie verwachtingen? Altijd bij jullie thuis? Altijd bij hun thuis? veel uitjes met kleinkinderen of juist veel bij huis? wel geen mogelijkheid tot vriendjes of brengen/halen naar hobbies?

Ik zou het voor de extra doen en niet voor vast of zoals wij het doen: voor de leuk maar dan voor de kinderen omstebeurten (dus niet noodzakelijk, maar extra).
Maar wij staan niet in jouw schoenen.

Met mijn eigen ouders denk ik dat ik nog best een vaste dag had gewild (eens per 2 weken ofzo), maar dat kan niet door afstand en hun werk, dus dat houdt op.
Alle reacties Link kopieren Quote
Plus er zijn strengere regels over het aantal PM-ers per kind, vooral in de jongste leeftijden. Daardoor is er gewoon niet genoeg personeel om te voldoen aan de vraag.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hebben ook een dag in de week dat opa en oma oppassen. Zij en de kinderen vinden het geweldig, kijken er echt naar uit. Ze gaan niet vaak op vakantie en zijn tot nu toe nooit (tegelijk) ziek. Het nadeel vind ik dat ze zich ook wel meer met de opvoeding bemoeien, juist omdat ze de kinderen zo vaak zien en meemaken.

Als jullie het nu goed geregeld hebben met de opvang zou ik het zo laten en ze incidenteel laten oppassen. Zeker omdat je schrijft dat jullie met werk niet zo heel flexibel zijn. Dat zijn wel wel, dus vakanties lossen we zelf op.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nova schreef:
09-04-2024 14:52
Totdat opa en oma ouder worden en elke virusje van het kind meepakken. Wij zijn om die reden gestopt met zieke kinderen naar de grootouders te brengen. Wat we overigens incidenteel deden, ze hadden geen vaste oppasdag. Om verschillende redenen, hiervoor al genoemd.
En de kinderen hebben een erg fijne band met alle grootouders, ook zonder vaste oppasdag. Opa´s en oma´s springen in in de vakanties, voor logeerpartijen en losse dagen oppas.
Klopt, heb je gelijk in. Mn kinderen zijn inmiddels al ouder en hebben nog weinig oppas nodig en ze waren als kleine kinderen weinig ziek gelukkig. Opas en omas waren toen ook nog redelijk jong, en fit. Maar uiteraard uitkijken met zieke kinderen naar opa's en oma's te brengen als ze kwetsbaar zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Irregular_Choice schreef:
09-04-2024 12:39
Hier hebben ze 4 jaar opgepast, maar ik ben er meteen mee gestopt toen ze naar de bso ging. Ontzettend onhandig als ze weer eens 5 weken op vakantie gingen en ik opvang moest zien te regelen voor die dagen. Nu was er nog geen opvangprobleem, dus kon ze soms ook extra naar het kdv waar ze nog 1,5 dag heen ging. Maar met de wachtlijsten van nu zou ik het er niet op gokken. Als ze uitvallen heb je inderdaad niks. Ik zou het nu zelf ook nooit meer doen, gewoon lekker kdv. Dan heb je nooit een probleem met de opvang.

Ik ben blij hier te lezen dat opa's en oma's hun eigen ding doen en lekker met vakantie gaan. Ik ken een aantal oma's die niet goed op vakantie durven te gaan, omdat ze zich verplicht voelen om er te zijn als oppas. Als was het aangenomen werk. Zij gaan alleen vakantie vieren als hun kinderen vakantie hebben. Best triest eigenlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier zijn de andere opa/oma, zonder vaste oppasdag, trouwens ook nog achtervang voor vakantie etc.
Wij hadden 1 dag in de week mijn ouders. Tot grote teleurstelling van mijn moeder want ze wilde drie dagen. Destijds speelde dat drama van Robert M. en daarmee heeft mijn moeder toch manlief flink mee op het gemoed ingewerkt. Dat ze al een complete babyuitzet inclusief babykamer had, speelde wellicht mee in de teleurstelling. En het feit dat mijn pa toen net zichzelf had gepensioneerd en maar wat ‘voor de voeten’ liep.
Mijn schoonmoeder heeft sinds groep 1 de woensdagmiddag ‘gehad’, de ‘oma pannenkoekendag’. Zoon vond de BSO verschrikkelijk (KDV was dan weer geen probleem) dus daar was ik wel blij mee.

Zoon ging graag naar de oma’s. Mijn moeder was meer een schooljuf met een heel vast programma met educatieve uitstapjes terwijl bij mijn schoonmoeder alles kon en mocht en het een kwestie was van lekkers inpakken en kijken welke speeltuin du jour op het menu stond.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn moeder past 1 vaste dag in de week op beide kinderen, heel goede ervaring mee.

Er zijn echter wel wat voorwaarden waaraan mijns inziens moet worden voldaan en we hebben wat gelukjes.
- mijn moeder is in zeer goede gezondheid en vindt het oprecht leuk. Die bruist van de energie
- het zijn haar enige kleinkinderen dus geen struggle om aandacht.
- ik geef mijn moeder de vrije hand. Ja, ze doet dingen anders dan ik. Maar ik vertrouw haar volledig mbt de veiligheid van de kinderen.

- wij hebben in ons systeem zitten dat we 100 euro extra kwijt zijn per keer voor een extra opvangdag kopen op het KDV als mijn moeder niet kan of op vakantie is. Dat vinden wij geen probleem. M’n moeder geeft het vroeg aan en als t last minute is valt dat onder overmacht en wordt ook als zodanig naar t werk gecommuniceerd. Dan proberen we bijv een parttime dag te ruilen.

- ik spreek herhaaldelijk uit naar mn moeder dat er nooit hard feelings zullen zijn als ze ooit aangeeft het niet meer te willen. Als ze het maar zegt, want dan gaan de kinderen meteen op de wachtlijst van het KDV (waar ze nu ook al 2 dagen per week naartoe gaan). Als we dan zouden moeten overbruggen doen we dat met ouderschapsverlof

- ik heb geld uitgegeven om spullen te kopen voor mn moeder. Autostoeltje, isofix basis, kinderstoel voor bij haar thuis, setje spullen (fles, kleding etc). Zo heeft zij ook alles bij de hand.
Maar ze komt meestal bij ons thuis. Soms besluit ze halverwege de dag dat ze zin heeft om naar huis te gaan, dan neemt ze de kinderen mee en haal ik ze daar op. Prima.

- ze woont op 15 min rijden, dat maakt t ook makkelijk.

Nja zo doen we dat dus. In 3 jaar nog nooit problemen gehad
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben overigens half 50 dus nog redelijk jong. Ben wel chronisch ziek maar oppassen is geen belemmering. Wel was tillen voor mijn wel zwaar maar zodra het kon is kleinkind geleerd trap te lopen en hoef ik niet meer te tillen.
Alle reacties Link kopieren Quote
BSO zou ik wel durven, maar kdv echt niet. Je staat hier ook zo een paar jaar op de wachtlijst. Die plek geef ik niet op.

Mijn vader was ook fit en gezond en kreeg toen ineens een hartstilstand. Ik vind het te ‘fragiel’.
Alle reacties Link kopieren Quote
Is het ook een optie om oma en opa te houden voor ziekte en noodopvang?
Op dagen dat het KDV dicht is, dat kind niet naar het KDV mag omdat hij weer eens 38 graden koorts of een snotneus heeft of op dagen dat één van jullie 2 onverwacht een belangrijke werk-vergadering heeft op zijn niet-werkdag?

Als extra opvang zo moeilijk af te nemen is zou ik die helemaal niet gaan opzeggen.

Ik zou zelf minder happig zijn om oma en opa te bellen voor sporadische opvang als ze al semi-verplicht 1 dag per week thuiszitten met mijn kind.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier waren we wel echt afhankelijk van opvang door grootouders (het alternatief was dat ik zou stoppen met werken), i.v.m. allebei om 7 op locatie moeten beginnen en dan was KDV/VSO niet op tijd geopend. Ook werkte ik toen nog onregelmatig, wat professionele opvang nog extra lastig maakte.
Ik heb destijds geprobeerd om een oppas aan huis te vinden maar dat lukte niet. We waren dus heel blij met oma. En oma was ook heel blij, want die wilde dat echt heel graag.

Maar er zijn zeker wel kanttekeningen:

We hebben in die eerste jaren flink wat minder uren gewerkt zodat het niet teveel zou worden, want ook voor incidentele opvang (ziek kind, wat vaak gebeurde de eerste jaren) was oma onze enige optie.
We hadden ook 1 dag KDV, zodat we daar in ieder geval in het systeem stonden en iets achter de hand, maar in de praktijk hadden we daar niet zoveel aan. Dat voelde daarom een beetje als 'weggegooid geld'.
Plus, oma was begin 50 destijds en had geen baan buitenshuis, en wel de lang bestaande wens om oppasoma te worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
lila01 schreef:
09-04-2024 11:43
Ik zou het niet doen om redenen die je zelf al aangeeft.
Vraag opa en oma om af en toe op te passen in het weekend bijvoorbeeld, zodat jij en je man er eens samen op uit kunnen.

Of bij vakanties of als 1 van jullie ziek is etc.
Los van alle risico's (zie eerder genoemde topic en hoe afhankelijk je dan ineens bent) zou ik opa en oma ook liever als reserve zien voor als je een keer wat leuks wilt doen. Als er standaard een dag in de week wordt opgepast, hebben ze mogelijk geen zin meer in een keertje logeren of ander moment van oppas. Ook zou ik wat naar het bredere geheel kijken dan sec. je eigen gezin. Zijn er nog andere kleinkinderen (op komst) waarbij er mogelijk scheve gezichten kunnen ontstaan? Familiebanden kunnen op dit soort dingen toch echt stuklopen en wil je dat?
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier een pool van alle vier de grootouders daardoor kan er altijd wel eentje als een andere ziek/op vakantie/tandarts ect. Kind en grootouders vinden het geweldig. Met feedback geven heb ik weinig moeite en grootouders hanteren graag onze regels, ik zou wel kijken of je vooraf daar duidelijke afspraken over kan maken. Naast opvang grootouders gaan ze ook nog drie dagen naar KDV. Daardoor zien ze ook nog andere kinderen en leren ze in een groep functioneren.
Alle reacties Link kopieren Quote
Meisjemetdeparel schreef:
09-04-2024 15:11
Mijn ouders wilden het liefst twee of drie dagen oppassen. Het werd 1 dag (en de andere twee dagen kdv).
Al 13 jaar gaat dochter op dezelfde dag naar opa en oma. In het begin kwam oma bij ons thuis. Later ging dochter na school naar het huis van opa en oma. En dus nog steeds. Mijn ouders zijn in de 80, maar gelukkig nog heel fit. En ze wonen om de hoek zo’n beetje. Iedereen is er gelukkig mee.
Oh wat mooi om te horen dat het zo kan. Dit hoop ik ook voor mijn dochter en grootouders :heart:
Hier hebben we wel een vaste dag voor opa's en oma's gehad. We hadden wel geluk met hoe we het thuis konden regelen: man en ik werkten allebei vier dagen. Man daarvan één weekenddag. Er was dus op dinsdag, woensdag en donderdag iemand van ons thuis. Op vrijdag hadden we kinderdagverblijf. Op maandag hoefde man pas om 11.00 uur weg, en ik was om 17.00 uur thuis. Kind was de ene maandag bij mijn ouders en de andere maandag bij zijn ouders. Ik pikte kind om 17.00 uur op en at dan mee. Heerlijk relaxte oplossing, en omdat het voor beide ouderparen maar zes uurtjes per twee weken waren, was het ook voor hen goed te doen. Met name mijn ouders waren toen ook nog best jong, begin vijftig toen ik moeder werd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hebben net een half jaar zelf in kunnen springen 1 dag per week omdat oma uitgevallen was. Goddank hebben we beiden wat flexibiliteit in onze baan maar het was een gedoe.

Oma is de 70 gepasseerd en ik zie een duidelijk verschil met toen ze op haar andere kleinkinderen paste (16 jaar geleden). Tegelijkertijd gun ik het beiden ook erg. Ik was zelf vroeger kind aan huis bij opa en oma en heb daar hele goede herinneringen aan. Maar als ik opnieuw de keus zou moeten maken weet ik niet of ik er opnieuw voor gekozen zou hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier hebben 6 jaar lang de ene oma op maandag en de andere op dinsdag opgelet, nadat ik 6 jaar thuis ben geweest, mijn keuze. Voordeel was oma's van net in de 50. Kinderen komen er nu nog veel ondanks 26 en 28 jaar. Ik vond het ideaal, maar onze opvoedings ideeën weken niet veel af.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven