Gemengde school

22-06-2008 15:05 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal,

Ik heb een vraag voor ouders van wie de kinderen op een zogenaamde gemengde school zitten. We hebben onze kinderen namelijk ingeschreven op zo'n school in de buurt. Deze staat heel goed bekend, het onderwijsprogramma en -niveau is prima, er worden veel leuke dingen naast de gewone lessen georganiseerd, de sfeer is positief. Dat is dan ook niet datgene waar ik mee zit.



Wat ik me afvraag is of kinderen tussen de 4 en 12 veel merken van eventuele cultuurverschillen en hoe zij en juliie als ouders dat ervaren?

Spelen kinderen die een andere moedertaal hebben dan Nederlands bijvoorbeeld wel met Nederlandstalige kinderen? Of is er sterke groepjesvorming tussen bijvoorbeeld Nederlandstalige, Marokkaanse, Surinaamse en Turkse kinderen? En spreken al die groepjes dan in hun eigen taal met elkaar?

Gaan jullie als Nederlandse en niet-Nederlandse ouders ook met elkaar om? Vangen jullie elkaars kinderen bijvoorbeeld na schooltijd wel eens op? Gaan kinderen sowieso bij elkaar spelen?

En hoe zit dat met verjaardagen? In sommige culturen spelen verjaardagen helemaal geen of een veel kleinere rol dan in de Nederlandse. Trakteren die kinderen dan toch op school, organiseren ze verjaardagsfeestjes?

Zijn er opvallend leuke dingen die niet-Nederlandse kinderen in hun eigen cultuur meemaken die een verrijking vormen voor het leven van jullie eigen Nederlandse kinderen? Zoals met het Suikerfeest waar iedereen open huis houdt en je kunt langskomen als vrienden en kennissen? Gebeurt dat dan ook?

Kortom, hoe ervaren jullie de voor- en nadelen van cultuurverschillen? En de verschillen in opleidingsniveau, want dat speelt in deze buurt ook een grote rol. Er zijn hier veel hoogopgeleide (meestal Nederlandse) ouders en veel (overal het algemeen Niet-Nederlandse) ouders die soms alleen lagere school hebben gehad.



Overigens heb ik mijn vragen vanuit het Nederlandse perspectief gesteld, maar als er ouders van niet-Nederlandse afkomst meelezen, ben ik natuurlijk ook heel benieuwd naar hun ervaringen.
En zo is het toevallig ook nog eens een keer
Alle reacties Link kopieren
Ai, verkeerde pijler. Moest natuurlijk naar kinderen. Hoe verander ik dat?
En zo is het toevallig ook nog eens een keer
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Dank extrahalo, is gebeurd.
En zo is het toevallig ook nog eens een keer
Alle reacties Link kopieren
Interessante vraag, Dejavu. Ben ook benieuwd naar de reacties.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk op een gemengde school en ik ervaar dit als heel positief. Kinderen denken niet als volwassenen. Wij zien als volwassenen vaak eerst de afkomst van een ander persoon, terwijl kinderen een ander kind gewoon als hun klasgenootje zien. Natuurlijk weten ze wel of iemand Nederlands, Turks of Marokkaans is, maar dat is niet echt aan de orde.

Alle kinderen praten op school Nederlands, ook onder elkaar, lijkt me vrij logisch. Er zijn ouders die weinig Nederlands spreken, dat is lastig in communicatie met andere ouders en met de leerkrachten. Maar mijn ervaring is dat de meeste ouders redelijk tot goed Nederlands spreken.

Groepjes vorming zie ik ik niet echt, maar ik merk wel dat kinderen van dezelfde nationaliteit toch meer naar elkaar toe trekken. Toch spelen op mijn school de kinderen gewoon 'gemengd', om het zo maar even te zeggen.

Buitenlandse kinderen trakteren ook altijd op school met hun verjaardag, ze zien dit al vanaf de kleuters gebeuren op school, dus ze doen er gewoon aan mee. De meeste kinderen houden ook een kinderfeestje, maar ik weet niet of iedereen dit doet. Let met het trakteren erop dat een aantal kinderen geen varkensvlees zal eten, ook geen hamkaas chips, of iets anders met ham in de naam, of snoepjes met gelatine (dit geldt niet voor iedereen).

De kinderen spelen ook bij elkaar, wees daar gewoon open in. Je kunt een andere ouder gewoon benaderen.

Een vriendin van mij werkt op een witte school, daar ziet ze dat er best veel rascisme is onder de kinderen tegenover buitenlanders. Dat is op mijn school helemaal niet zo, omdat de kinderen samen werken en spelen en met elkaar opgroeien. En dit dus vanzelfsprekend vinden. Dit vind ik het grootste voordeel van een gemengde school, dat de afstand tussen verschillende nationaliteiten wegvalt en men elkaar gewoon als personen ziet.

Dit zijn mijn ervaringen met een gemengde school, ik denk dat je er goed aan doet om je kind naar zo'n school te sturen, het zal een verrijking zijn!
Alle reacties Link kopieren
Mijn kinderen zitten op een gemengde school en ik zie juist wel groepjesvorming. Niet zozeer onder de kinderen, als wel onder de ouders. Ik heb nauwelijks contact met 'buitenlandse' ouders. Dat gebeurt niet bewust, maar als ik even een praatje maak op het schoolplein is dat meestal met Nederlandse ouders.

Mijn zoons spelen eigenlijk ook meestal met andere Nederlandse kinderen (buiten schooltijd), hoewel dat tijdens het buiten spelen op school wel mixt.

Nu is het bij ons op school wel zo dat de kleuterklassen veel meer gemengd zijn dan de hogere klassen. Veel buitenlandse kinderen gaan in de loop van de tijd naar de meer 'zwarte' scholen in de wijk, omdat ik begrepen heb dat daar het NT2-onderwijs veel beter is dan bij ons op school. Dus hoe verder de kinderen komen, hoe witter de klassen worden.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of dit iets toevoegt, maar ik heb als kind op een gemende school gezeten en dacht daarom: ik post eventjes :) . Ik heb er vooral later heel veel aan gehad dat ik zoveel verschillende kinderen om me heen had, ook als vriendinnetjes. Het gekke is, dat ik me er als kind niet heel bewust van was. Ik had een Irakese vriendin, met hoofddoek, maar dat zei me niks eigenlijk. Pas later dacht ik 'Oh, Nadia was moslim, vandaar die lange rokken etc' en mijn andere vriendin van Hindoestaans en ik vond 't altijd heel spannend dat haar vader een altaar op zolder had waar wij dan niet mochten komen, meer stond ik daar niet bij stil.

Onze ouders gingen ook goed met elkaar om en ik denk dat dat ook komt doordat mijn ouders niet dachten in termen van 'binnen- en buitenlanders'. Waar ik vandaan kom, was dat een kansloze gedachte, alles woonde doorelkaar. En ik ben van mening dat je iedereen kan benaderen, ook ouders die minder goed Nederlands spreken. Heb respect, geduld en behandel hen niet als 'oeh...interessant...een moslim', maar gewoon als ouders met hoogstwaarschijnlijk dezelfde zorgen over hun kinderen. Ik denk dat de keuze voor een gemengde school dan iets is waar je kind heel veel aan kan hebben, ook als het later alsnog tussen de witte kinderen terecht komt.

Ik ken inmiddels ook een aantal Marokkaanse ouders die inderdaad hun kind verjaardagsfeestjes laten geven, trakteren en meegaan naar de kerstmarkt. Er zijn binnen alle culturen mensen met oogkleppen op en ook overal toffe ouders en kinderen die daardoor leuk zijn om mee te spelen.
anoniem_59429 wijzigde dit bericht op 22-06-2008 17:24
Reden: d-t foutje (komt NIET door mijn basisschool haha)
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

ik werk ook op een gemengde school (65-35). De ervaringen zijn van mijn kant positief.

Ik kan daarom ook heel kort zijn:

Alle groepen moeten met elkaar in gesprek blijven en luisteren naar elkaar.



Alleen dan kun je een goed klimaat op het plein, in de klas en thuis krijgen.





Je kunt ook de kwaliteitskaart bekijken op de site van de onderwijsinspectie :

http://www.onderwijsinspe...el/zoeken/Zoek_op_scholen

Daar kun je meer info vinden over de verschillende aspecten van het onderwijs (zoals het gezien wordt door de inspectie)



Succes,

Freekje
Alle reacties Link kopieren
..
Alle reacties Link kopieren
Dank voor jullie reacties, ook die van de leerkrachten en van Sydney natuurlijk :). Leuk om vanuit verschillende invalshoeken ervaringen te horen over gemengde scholen. Dat is precies wat ik hoopte.

Ik denk inderdaad dat de manier waarop je je zelf opstelt heel belangrijk is en dat je in de eerste plaats anderen open en zonder vooroordelen moet benaderen, los van cultuur- en opleidingsverschillen.

Maar toch, de verschillen zijn er natuurlijk wel en mensen hebben nu eenmaal de neiging om naar diegenen toe te trekken die dezelfde ideeen hebben als jijzelf en dezelfde manier van leven (zoals Solomio aangeeft).

Ik ben benieuwd hoe mijn kinderen zullen reageren (of ze naar Nederlandse kinderen toe zullen trekken of dat hen dat niet uitmaakt) en ikzelf natuurlijk ook. Mijn vrienden- en kennissenkring bestaat vrijwel uitsluitend uit hoogopgeleide westerse mensen, ik vraag me af in hoeverre ik echt een klik zal hebben met ouders die niet alleen uit een andere cultuur komen, maar ook nog eens laagopgeleid zijn, en bijvoorbeeld heel andere opvattingen hebben over religie, man-vrouwverhoudingen, de samenleving en over hoe je kinderen opvoedt.



Leuk trouwens om van Mariaroos te horen dat onder kinderen van gemengde scholen minder racisme lijkt voor te komen. Dat is natuurlijk wat je hoopt, mooi dat de praktijk dat bevestigt.



Meer ervaringen uit de praktijk zijn van harte welkom.
En zo is het toevallig ook nog eens een keer
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



ik heb nog geen ervaringen met een gemengde school, ik hoop mijn dochter er op een te doen als zij naar school gaat over een paar jaar.

Ik werk op een 95% zwarte school. Maar ook bij ons spreken de kinderen altijd Nederlands onder elkaar. Er wordt getrakteerd met verjaardagen en de kinderen spelen bij elkaar. We vieren sinterklaas en suikerfeest, kerstfeest en offerfeest.

( dit jaar vielen de laatste twee samen en hadden we een 'kofferfeest'!)

Wat ik op mijn school als heel positief ervaar is dat de kinderen vanuit hun cultuur zo gewend zijn om met elkaar te delen. Veel makkelijker dan wat ik op witte scholen heb meegemaakt. ook lijken ze minder te letten op wat voor kleding klasgenootjes dragen en of dit wel de 'juiste' kleding is.



Ik zou mijn kind niet snel op een zwarte school aanmelden, daar ben ik eerlijk in. Maar een gemengde school lijkt me het beste wat je kunt hebben. Zeker als je ook in een gemengde buurt woont. Ik wil mijn kind later gewoon in de buurt op school. De school moet een afspiegeling zijn van de buurt waarin we leven, dat lijkt me ideaal.
Alle reacties Link kopieren
Groepjes-vorming heb je op elk soort school.



Bij mijn dochter zie je duidelijk de "carriere vrouw" vs de "thuisblijf-moeder" met alle subgroepen ( kakkers, gothics - das er precies 1 ;-) , normaal, gabber, weet ik veel wat. )



Dat krijg je op zo'n schoolplein, je trekt toch naar mensen met wie het "klikt" .
Zo ! En dan kunnen we nu weer allemaal normaal doen....
Alle reacties Link kopieren
Mijn kind zit ook op een gemengde school, maar het is een hele kleine school, waardoor groepjesvorming niet zo makkelijk is. Zo zit ze met 5 meisjes in de klas, een Colombiaanse, Viatnamese, half-Friese (;-)), en 3 NL kindertjes, waarvan één in een woonwagenkamp woont. En ik vind het echt heel leuk. Heb weinig contact met de ouders, niet met de NL-se en niet met de andere culturen. Dat is nog wel jammer. Maar als mijn dochter met de Viatnamese naar huis gaat, tussen de middag, krijgt ze dim-sum (en wil ik eigenlijk wel eens mee Hahaha) en bij de Colombiaanse 's avonds heerlijke rijstgerechten.



Van andere culturen en geloven krijgen ze op school spelenderwijs vanalles mee, in de klas wordt er aandacht aan geschonken (vooral de lagere klassen, volgens mij) en ik vind het echt een aanvulling op het onderwijs.

Overigens had ze in een andere klas ook blanke allochtonen, namelijk van Ierse en Duitse komaf. :-]
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Leuk, meer reacties. En ook weer positieve, dat is wel heel leuk. Ik begin steeds meer achter mijn keuze te staan voor die school. Grappig dat kinderen eigenlijk spelenderwijs lessen in culturele antropologie krijgen, zoals Dreamer stelt. Een gratis extra vak in feite.



Dat voor niet-Nederlanders het meer vanzelfsprekend is om samen te delen is inderdaad iets wat ik zelf ook heb ervaren bij Noord-Afrikanen en ook Aziaten. Wat Moep zegt over kleding had ik trouwens niet verwacht. Ik woon vlakbij een straat met veel 'allochtone' kledingwinkels en daar vliegen de schreeuwerige en dure merken je om de oren. Zeker de pubers lijken me erg showerig, maar Nederlandse pubers hebben dat natuurlijk ook. Fijn dat dat bij scholieren minder lijkt te zijn (of is dat misschien ook omdat de ouders vaak minder te besteden hebben?)



En nu ben ik toch nog even benieuwd naar de andere kant van het verhaal: zijn er naast al die positieve ervaringen, toch ook negatieve kanten aan gemengde scholen? Zijn er ouders die spijt hebben van die keuze en waarom?

En zien de leerkrachten ontwikkelingen in hun klassen die hen zorgen baren? Wat voor effect hebben bijvoorbeeld taalproblemen voor de eenheid in een klas? Gaan sommige kinderen neerkijken op andere? Want kinderen hebben dan misschien geen last van vooroordelen zoals volwassenen, maar ze zijn kunnen wel heel hard zijn naar elkaar toe (denk aan pesten, buitensluiten ed.).

Ontstaan er conflicten of irritaties als de sociale codes van verschillende culturen zo verschillend zijn, dat kinderen (en ouders) elkaar niet kunnen of willen begrijpen? Kunnen jullie daar als leerkracht of als ouder voorbeelden van geven? En hebben jullie daar dan oplossingen voor, schuiven jullie het maar onder tafel om de lieve vrede te bewaren, of zoeken jullie meestal naar een compromis?
En zo is het toevallig ook nog eens een keer

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven