gewone melk niet goed? Beter zure producten?

03-12-2007 21:56 41 berichten
Alle reacties Link kopieren
We gaan binnenkort over van de opvolgmelk naar de gewone melk. Zoon wordt bijna 1.



Nu vertelde mijn schoonmoeder een verhaal dat je veel beter over kunt stappen op zure producten dan op "gewone" melk. Dus beter yoghurt en karnemelk. Zij heeft een programma op tv gezien (tijd terug al) die stelde dat het beter is een kind helemaal geen gewone melk te geven. Een (flesse)kind heeft opvolgmelk nodig om te groeien. Vervolgens houden wij met z'n allen het gewone glaasje melk 's middags in stand.



Hebben jullie hier meer van gehoord?
Melk geeft slijmvorming, sommige kinderen hebben hier last van, bijvoorbeeld als ze verkouden zijn. Ook schijnt deze slijmvorming een fijne broedplaats te zijn voor verscheidene ziektekiemen (geen idee of het virussen of bacteriën of nog iets anders zijn, daarvoor hebben andere mensen beter hun best gedaan op school).



Zure melkproducten (yoghurt, kwark, karnemelk) zijn vaak beter te verteren. Mijn zoon drinkt het liefste karnemelk of water, en ik wacht met smart op minipakjes houdbare karnemelk, zodat die mee naar school kunnen.
Alle reacties Link kopieren
daar had mijn schoonmoeder het ook over inderdaad. Dat kindertjes last (kunnen) hebben van slijmvorming.



Dat beter verteren wist ik niet. Zoon is nu wel al gek op zuur trouwens. Eet kwark het liefst zonder iets erdoor op.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Krokusje,

Mijn kindje krijgt opvolgmelk van Alpro soja. Zitten alle vitaminen in.

Hij heeft geen allergie, maar dit leek mij ook beter dan koemelk.

Ik heb namelijk ook wel eens ergens gelezen dat koemelk producten niet altijd goed zijn voor de darmen. Er zit nl. vaak lactulose in en dat kan ook laxerend werken.
Alle reacties Link kopieren
Opvolgmelk van alpro soya? Bedoel je een nutrilonversie van alpro soya om het zo maar te zeggen? Of bedoel je de gewone melk van alpro soya die jij en ik ook kunnen drinken. Ik wist niet eens dat ze daar ook opvolgmelk vanaf 6 maanden van hadden.
Alle reacties Link kopieren
Je zou karnemelk kunnen proberen. Maar verder heeft een klein kind nog gewoon melk (of karnemelk dus) nodig, het liefst van de moeder maar koemelk kan ook. Mijn zoon dronk dat erg graag (en mijn dochter moet het wel gaan lusten; ik dronk er een liter per dag van tijdens mijn zwangerschap van haar).



Koemelk is voor volwassenen inderdaad niet nodig, en kan zelfs schadelijk zijn. Wij mensen zijn de enige zoogdieren die melk van een andere soort drinken en er mee doorgaan als we geen zuigeling meer zijn.
Alle reacties Link kopieren
Overigens drink ik nooit melk en drink ik misschien 1 glas karnemelk per week (anders denken jullie met dat karnemelk-verhaal van tijdens de zwangerschap dat ik mezelf tegenspreek; normaalgesproken drink ik dus bijna geen zuivel).
Alle reacties Link kopieren
Ik geef mijn zoontje Alpro Soya groeimelk voor kinderen van 1-3 jaar.(is geen opvolgmelk zoals Friso oid, maar vind je gewoon bij bv Albert Heijn bij de sojaprodukten. Dan hoef je niet eens meer vitamine D druppeltjes te geven, want daar zit al genoeg van in die melk. Overigens geef ik hem ook karnemelk tussendoor.

Heb het pak nu bij de hand, zal even oplepelen wat erin zit:

vitamine B1,B2,B12,C,D,E, extra Calcium, belangrijke vetzuren, 8 essentiele aminozuren, licht verteerbaar, weinig suikers, geen conserveermiddelen, geen dierlijke ingredienten als koemelk en lactose.



Met andere woorden, zit wel wat meer in dan gewone melk en schijnt volgens 'het pak' speciaal te worden samengesteld voor kinderen van 1-3 jaar voor een evenwichtige en gezonde voeding.
Er is op internet veel verschenen over het gebruik van soja-producten. En zoals alles waar "te" voor staat verkeerd is (behalve tevreden) moet je niet doorslaan in je soja-gebruik.

Persoonlijk zou ik liever kiezen voor twee bekers karnemelk/kwark/yoghurt per dag en gewoon de vitamine-D-druppeltjes.





Doordat soja nu vrijwel in talrijke producten wordt verwerkt krijgen veel mensen, die geen speciale sojaproducten kopen, het binnen. Mensen die ook nog veel sojamelk, tofu, tempeh, sojaworstjes- en sojavlees eten, krijgen teveel isoflavonen en dus fyto-oestrogenen binnen.

Fyto-oestrogenen zijn endocriene verstoorders. De fyto-oestrogenen verhogen de kans op borstkanker en verstoring van de schildklier. Omdat de fyto-oestrogenen in poedermelk voorkomt en soja vrijwel al in veel producten voorkomt, ook in babyvoeding, is het schadelijk voor de gezondheid van de baby. De fabrikanten weten er van.

Soja bevat tevens plantaardige zuren en lectins (ofwel haemagglutins, invloed op bloed), nitrosamines (kankerverwekkend), manganese (mangaan), protease-remmers (protease zorgt voor gedeeltelijke omzetting van eiwitten, inbegrepen trypsines (dat zijn enzymen die zijn betrokken bij het proces ter ontmanteling prote?nen ten behoeve van het lichaam. De zuren breken tal van vitaminen en mineralen af, hetgeen ook gebeurt als je teveel granen eet.

Diethylstilbestrol is een synthetische oestrogeen dat mismaking bij baby's kan veroorzaken en door de moeder aan pasgeboren meisjes kan worden doorgegeven. Diethylstilbestrol was een bestanddeel van DES. Heel berucht geworden en beter bekend als Softenon.

Soja bevat ook goitrogens, substanties die de functie van de schildklier onderdrukken. Dr. Joseph Mercola wijst er op dat 50 miljoen vrouwelijke sojagebruikers schildklierproblemen hebben gekregen

Soja bevat stoffen die het endocriene stelsel en de enzymwerking verstoren. Sojabonen bevatten haemagglutinin, die de klontering van de bloedcellen bevorderen.



De pseudo-oestrogenen hebben op de duur een negatieve invloed op de vruchtbaarheid, de ontwikkeling van de geslachtsorganen bij meisjes en jongens


Bij dit rijtje komt ook nog dat steeds meer soja genetisch gemanipuleerd wordt, hetgeen op de ecologie en op de mens een negatief effect heeft. Dit genetisch gemanipuleerde soja wordt als bindmiddel en als toevoeging reeds toegepast in allerlei voedingsproducten, melk, vla, soepen, sauzen, snoep, koekjes en nog meer.


Soja bevat ook enkele positieve bestanddelen, die goed zijn om je te slechte cholesterol weer goed te maken, maar dat kan ook op een andere manier. Soja heeft bij vrouwen in de overgang ook een redelijk effect. Maar dat is maar tijdelijk, vanwege de andere bijwerkingen zoals de verandering van hormonen. Onder anderen de nieren en de schildklier. De fyto- of pseudo-oestrogenen zorgen voor verstoring in de aanmaak van melatonine, serotonine, testosteron en progesteron.



Nu en dan een klein beetje soja zou geen kwaad kunnen. Maar zoals opgemerkt, de voedingsindustrie stopt het nu overal in. En dan het een opeenhoping van negatieve bestanddelen.
Alle reacties Link kopieren
Hee dames,

Ik heb ziekte van Crohn en daarbij zijn melkproducten van koeiemelk niet zo'n goed idee. In bijvoorbeeld het middellands zeegebied komt deze ziekte nauwelijks voor omdat men daar alleen (olijf)olie en geitenmelkproducten gebruikt.

Voor mij zijn het allerschadelijkste de probiotica producten (dus de Yakults en Activia toestanden die zo ontzettend goed voor je darmen zouden zijn....).

Ik weet natuurlijk niet of dat voor kinderen ook zo is. Maar wie weet?



Verder lijkt het mij wel vreemd om helemaal van zuivelproducten af te stappen...maar dat is misschien het idee waarmee we zijn grootgebracht.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje Moppetoet, daar schrik ik van.

Ik wist dit niet.

Mijn beide kindjes drinken al jaren Alpro sojamelk.

Denk je dat je het goed doet en dan lees ik dit.

Het zal nog een hele klus worden om die twee van de sojamelk te krijgen.

Ze zijn er zo gek op.

Op het consultatie bureau vinden ze het heel goed die Alpro soja.

Niemand die me waarschuwt voor al die soja producten. Ze juichen het alleen maar toe.
Alle reacties Link kopieren
Nellebelletje, een koe drinkt toch ook geen melk? De waardevolle bestanddelen uit melk (calcium e.d.) kun je ook heel goed uit plantaardige producten halen. Een mens hoeft echt geen zuivel te gebruiken voor dat doel.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Krokusje,

Ik bedoel die melk die Miesteph gebruikt.

Het is geen opvolgmelk.
@Marosa

Lees het wel goed, in de opening gaf ik meteen aan dat het gaat om "te". Dus één beker per dag lijkt mij niet echt een probleem, maar niet én sojamelk én sojaschnitzels én soja-shake én tofu én tempeh én .. én .....



Bron: Ode. (dat is een soort bio-tijdschrift)

http://www.ode.nl/news.php?nID=261&a=true

De afgelopen decennia zijn sojabonen uitgegroeid tot de populairste gezondheidsvoeding. Soja zou hartziekten en kanker bestrijden, opvliegers voorkomen en zorgen voor een sterk gestel. De waarheid over soja is complexer. Mothering (mei/juni 2004) doet het hele verhaal uit de doeken. Zo blijken veel sojaproducten zwaar te zijn bewerkt. Maar zelfs ‘goede’ vormen van soja dienen met mate te worden gegeten, omdat duizenden onderzoeken sojaconsumptie in verband brengen met – onder meer – ondervoeding, verteringsproblemen, ondermijning van het immuunsysteem, schildklierafwijkingen, onvruchtbaarheid en zelfs hartziekten en kanker. Het advies: eet soja producten zoals de Aziaten dat doen en deden: met mate.



Ik heb even een stukje uit deze tekst verwijderd, Tilalia heeft helemaal gelijk. Een glas van 150ml kan onmogelijk 240 gram soja bevatten.
anoniem_24613 wijzigde dit bericht op 04-12-2007 13:12
Reden: absoluut onzinnig stukje tekst verwijderd.
% gewijzigd
Moppetoet, heel eerlijjk beschouw ik ode niet als betrouwbare bron. De kreet 'geetisch gemanipuleerde soja heeft een sloecht effect op de mens', dat is gewoon simpelweg niet waar. (het is slechtt voor het milie, voor het ecosysteem, ik vind het erg slecht, maar het is niet slecht voor je directe gezonheid.





Dat 1 glas soja 240 gram soja bevat, is ook onzin. Ik heb hier een pakje van 250 ml soja-chocolademelk (1 glas staat voor 150 ml) voor mijn neus, en dat zegt het volgende:



ingredienten: water, ruwe rietsuiker, gepelde sojabonen, (6,4%), magere cacao, cacao, etc etc etc.



Reken even met me mee: 6,4 % van 1 glas komt op 9,6 gram sojabonen.



Dan de iso-flavonenen: een beetje googelen zorgt eigenlijk alleen maar voor positieve meldingen erover, juist geen negatieve.



Van medicinfo.nl:

Eigenschappen en werking

Een scala aan fysiologische effecten van isoflavonen zijn onderwerp van studie. Omdat isoflavonen fyto-oestrogenen zijn, wil dat zeggen dat ze in het lichaam op dezelfde manier werken als het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Het lijkt erop dat isoflavonen in staat zijn een verstoorde oestrogeenbalans te herstellen: bij te weinig oestrogeen in het bloed kunnen isoflavonen het tekort aanvullen; bij te veel oestrogeen kunnen ze de werking ervan blokkeren. Met andere woorden: isoflavonen kunnen de nadelen van een teveel aan oestrogeen (wat in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op borstkanker) beperken en de voordelen van oestrogeen (het voorkomen van osteoporose) vergroten. Tot nu toe is niet ontdekt wanneer isoflavonen remmend en wanneer ze juist stimulerend op de tumorgroei werken.



Isoflavonen werken ook als antioxidant: ze neutraliseren vrije radicalen, producten van natuurlijke celreacties die gezonde cellen kunnen beschadigen. Door blootstelling aan milieuvervuiling kan het aantal vrije radicalen in het lichaam toenemen.
Mirjam762 schreef op 03 december 2007 @ 22:34:

Je zou karnemelk kunnen proberen. Maar verder heeft een klein kind nog gewoon melk (of karnemelk dus) nodig, het liefst van de moeder maar koemelk kan ook. Mijn zoon dronk dat erg graag (en mijn dochter moet het wel gaan lusten; ik dronk er een liter per dag van tijdens mijn zwangerschap van haar).

.




Geen garantie! Ik at tijdens mijn zwangerschap van Jommetje een heel geitenkaasje er dag weg, naast enkele glazen melk.

Hij is hardstikke allergisch ervoor.



(idem bij MK, alleen was het toen voornamelijk yoghurt en kaas. En MK is niet alleen allergisch, ze lust het ook niet...)



X-D
Alle reacties Link kopieren
Nou ja, ik ga het voorlopig ook niet uitproberen bij dochter; moedermelk kan ze krijgen! :cheer:
Dat is het lastige juist met dat soja-gedoe, Tilalia, er zijn tienduizenden meningen en onderzoeken over, en allemaal spreken ze elkaar tegen.



Ik zeg ook nergens dat je geen sojaproducten zou mogen gebruiken.
Gogo Mirjam !!!



Ik baalde echt als een stekker toen mijn zoon na achteneenhalve maand de borst weigerde. Ik kreeg hem er niet meer aan, en ook gekolfde melk bliefde meneer niet meer. Okee, mama heeft afgedaan, helaas. Maar hij is er mooi vier kilo op gegroeid, en dat is ook heel fijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik dacht dat iedereen zo langzamerhand wel wist dat je geen magere producten aan kinderen onder de 4 jaar moet geven.

Gewoon volle melk voor die kleintjes, hun hersenen zijn nog in ontwikkeling en dat beetje vet hebben ze gewoon nodig.

Er zijn ook rapporten over babies die borstontwikkeling kregen omdat ze met soja werden gevoed.

Verder zal het misschien best zo zijn dat iemand met Crohn beter geen melk kan drinken, iemand met koemelk allergie ook niet. Maar we hebben het hier toch over gewone kinderen.

Volgens mij kun je het advies over volle melk in ieder gezondheids advies voor kinderen vinden.
Mijn zoon vindt karnemelk lekkerder dan gewone melk, zijn vetten krijgt hij daarom binnen via vis, roomboter en (olijf)olie. Ook door zelfgemaakte babyprutjes gooide ik altijd een plens druivenpitolie. Dat vond ik de meest smaakneutrale, samen met rijstolie.
toetyfroety schreef op 04 december 2007 @ 12:26:

Ik dacht dat iedereen zo langzamerhand wel wist dat je geen magere producten aan kinderen onder de 4 jaar moet geven.

Gewoon volle melk voor die kleintjes, hun hersenen zijn nog in ontwikkeling en dat beetje vet hebben ze gewoon nodig.

Er zijn ook rapporten over babies die borstontwikkeling kregen omdat ze met soja werden gevoed.

Verder zal het misschien best zo zijn dat iemand met Crohn beter geen melk kan drinken, iemand met koemelk allergie ook niet. Maar we hebben het hier toch over gewone kinderen.

Volgens mij kun je het advies over volle melk in ieder gezondheids advies voor kinderen vinden.




Tja, dat wisselt per land. In Belgie moeten kindjes volle melk drinken, in Nederland halfvolle.



Kindjjes hebben veel vetten nodig. Onverzadigde vetten zijn dan beter dan verzadigde.

Volle melk is een makkelijke vetlecverancier. Maar ja, verzadigde vetten. En zo is er voor alles wat te zeggen
moppetoet schreef op 04 december 2007 @ 12:18:

Dat is het lastige juist met dat soja-gedoe, Tilalia, er zijn tienduizenden meningen en onderzoeken over, en allemaal spreken ze elkaar tegen.



Ik zeg ook nergens dat je geen sojaproducten zou mogen gebruiken.
Klopt, Moppetoet, dat alles elkaar tegenspreekt. Maar in dat artikel van ODE staan flagrante onjuistheden. 240 gram tegen 9 gram soja, ik vind het nogal wat. Dus dat artikel geloof ik sowieso al niet, als dat mag.
Natuurlijk mag dat, ik heb de puf niet om tienduizenden artikelen na te lezen en uit te pluizen, in de hoop dat ik i.t.t. al die "deskundigen" ineens het licht zal zien.

Overigens heb ik de schurft aan soja-producten, niet te vr*ten, gewoon. Tahoe en tempeh hoef ik thuis niet mee aan te komen zetten. En dat voor een Indo.



Ik ben niet echt van het alternatieve, meer van het biologische. Ik haal liever melk op de boerderij, dan dat ik sojaschnitzels laat overvliegen. Die melk gaat overigens in mooie glazen flessen mét schroefdop van de natuurvoedingswinkel. Ik doe er al jaren mee, onverslijtbaar.;-) En er drijft dan écht zo'n laagje room op de melk, als ik het een dag laat staan. Overigens moet je het voor kinderen wel eerst koken, het is rauwe melk, zelf drink ik die wel graag.



En dan haal ik daar meteen ook een paar stukjes Bessie 323 of Klaartje 618, want ze hebben hun eigen dieren in de diepvries, en nog betaalbaar óók. Helaas kun je niet oneindig rookworsten uit zo'n koebeest halen, die zijn meestal het eerst uitverkocht.
P.S.

Tilalia, ik heb een stuk tekst aangepast, je hebt helemaal gelijk.

Meten = weten. :)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven