Kinderen
alle pijlers
Gingen wij vroeger ook zo weinig naar school?
vrijdag 3 september 2021 om 21:53
Ik heb net even zitten tellen. Mijn kinderen hebben dit schooljaar 9x een studiedag, 3x een dag dat ze een uur eerder uit zijn, ze hebben twee dagen geen les ivm schoolreisje en Koningsdag en er zitten ook nog halve dagen tussen dat ze ook geen les krijgen zoals Carnaval- en Sinterklaasviering. Een normale schoolweek is bij ons van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 14.15 (continuerooster) En dan hebben ze uiteraard nog vakanties en feestdagen tussendoor. Een gewone volle week hebben ze dus nauwelijks.
Voor mijn gevoel ging ik als kind veel meer uren naar school. Of lijkt dat zo? Voor gevoel hadden wij ook maar 1 a 2 studiedagen in een schooljaar.
Voor mijn gevoel ging ik als kind veel meer uren naar school. Of lijkt dat zo? Voor gevoel hadden wij ook maar 1 a 2 studiedagen in een schooljaar.
woensdag 8 september 2021 om 17:41
Bij ons ook. De vraag om een continurooster met pleinwacht door de leerkrachten komt hier van de leerkrachten zelf. Omdat het voor hen zelf fijner is en omdat ze toen het door covid noodgedwongen moest hebben gezien dat de kinderen er ook beter bij gedijen.NoPepsiPlease schreef: ↑08-09-2021 17:09Maar voor wie is het nu een probleem? Ik vind het als leerkracht geen probleem om 1 x per week met mijn trommeltje over het plein te lopen. Kinderen vinden het hartstikke fijn dat hun eigen juf (of de juf of meester van vorig jaar!) daar rondloopt. Zeker de kinderen met een rugzakje voelen zich doorgaans meer op hun gemak bij vertrouwde juffen en meesters.
woensdag 8 september 2021 om 19:10
Stampertje12 schreef: ↑08-09-2021 13:11Dat je zelfs zover gaat dat je zonder iets te weten over mijn ervaring daar al allemaal aannames over gaat doen. En dan noem je mij arrogant en betweterig…
Juist die houding “we hebben alles al geprobeerd en dit is nu eenmaal het beste” zorgt ervoor dat er nooit eens naar een fundamenteel probleem wordt gekeken maar altijd beetje naar de oppervlakkige oplossingen die natuurlijk niet werken als je het een keertje (halfslachtig) probeert.
Maar goed, stug met de oogkleppen op iedereen diskwalificeren die een ander inzicht heeft.
Maar dat is nou net invulling van jou. Meerderen, waaronder ik, schreven dat toezicht van de leerkracht had geleid tot minder gedoe in de pauzes. Niemand heeft geschreven dat het tot in de eeuwigheid zo zal blijven.
Op mijn school zijn we terug naar een rooster met overblijven én de gelegenheid om thuis te eten. Wel is de overblijf geprofessionaliseerd. We hebben twee heel lieve vrijwilliger nu, twee dames die geen enkele familiaire binding hebben met de kinderen bij ons op school. Dat niet langer de ouder van Joep of de oma van Truus de overblijf runnen heeft bij ons voor een deel de angel er al wel uit gehaald.
Wij zijn nu wel aan het onderzoeken hoe we alles nog beter kunnen gaan regelen óf een vorm van continurooster bij ons zou kunnen worden ingevoerd. Hoe de bso dan zou kunnen aansluiten etc.
En school runnen is een dynamisch proces. Het moet voor de kinderen goed zijn, maar ook voor de leerkrachten. Vooralsnog hechten wij als team heel erg aan onze pauze. Dat komt door de inrichting van ons onderwijs, de populatie, de samenstelling van de combiklassen. Niets moet, weer houden alle mogelijkheden open, en niets is voor altijd. De knopen die worden doorgehakt moeten weloverwogen worden door gehakt. Dat wel.