Kinderen
alle pijlers
Jenaplan onderwijs
maandag 10 mei 2021 om 12:47
Wij moeten ons kind binnenkort inschrijven voor een basisschool, en de dichtstbijzijnde basisschool bij ons in de buurt is een jenaplan school. Ik ken dit type onderwijs zelf helemaal niet, en ik vind het maar lastig er hoogte van te krijgen. Het lijkt aan de ene kant op Montessori (verticale groepen, veel aandacht voor het individu - dit vinden wij wel een pre) maar het heeft ook wat zweverigs, vrije school-achtigs met vieringen en rituelen. Samen vieren vinden we leuk; maar zweverig is niets voor ons. Helaas geeft de school momenteel geen rondleidingen: we hebben een online open dag bijgewoond, maar ik vind het zo moeilijk om daar op af te gaan. Heeft iemand goede of slechte ervaringen met dit onderwijstype die je zou willen delen? Bedankt!
dinsdag 11 mei 2021 om 11:09
zussel schreef: ↑10-05-2021 20:13Ik heb zelf op jenaplan onderwijs gezeten en vond dat altijd heel erg leuk. Soms de jongste, soms de oudste zijn, heeeel veel samenwerken, in tafelgroepjes in de klas. Ik ben dol op kletsen en daar kwam ik ruimschoots aan toe. Geen idee of het door die school komt maar samenwerken en me voegen in verschillende rollen lukt me nu heel goed. Wollig herken ik niet. Wel vieringen (weekopening in de aula wat altijd vrij saai was vond ik, weeksluiting waarbij een klas mocht optreden, jaarsluiting op het plein) maar niet perse met ouders erbij.
Jouw beschrijving klinkt mij dus juist vreselijk in de oren. Althans, in de zin van: dit type onderwijs moet echt bij je passen, en bij mij zou het totaal niet passen. Het lijkt me enorm vermoeiend de hele dag te moeten kletsen, en ik herinner me van mijn schoolperiode dat ik liever alleen leerde dan samen met anderen. Had er ook mee te maken denk ik dat het gemiddelde niveau in mijn klas heel erg laag lag, en het is niet zo leuk 'samenwerken' als jij alles gelijk door hebt en de rest van je groepje de opdracht bij wijze van spreken nauwelijks kan lezen.
Ik lees ook, in de OP, dat er op de school gesproken is over veel persoonlijke aandacht, maar vraag me af hoe dat dan vormgegeven wordt. Staat er daar meer onderwijspersoneel voor de klas dan op andere scholen? Anders lijkt het mij een loze uitspraak.
dinsdag 11 mei 2021 om 11:42
Mijn ervaring op mijn school was dat het samenwerken juist niet ging om cognitieve opdrachten, zoals rekenen, grammatica enzo. Zelfs de eindeloze werkstukken deden we alleen, maar juist de andere opdrachten waren samenwerkopdrachten. Het waren nou juist niet opdrachten met een opdracht die je moet lezen. Wij hadden bijvoorbeeld ‘radio’ (ja toen hè, nu zal het een vlog ofzo zijn) en dat was een wekelijks terugkerend onderdeel in de weektaak die bij de kring hoorde. Iedere week een ander groepje. Dat wist je gewoon en was weinig aan te instrueren. Net zoals er elke week een ander een soort voorzitter in de kring was. Een jaarlaag (dus zeg 1/3 van de klas) verantwoordelijk was voor de Sinterklaasviering.haaspaas schreef: ↑11-05-2021 11:09Jouw beschrijving klinkt mij dus juist vreselijk in de oren. Althans, in de zin van: dit type onderwijs moet echt bij je passen, en bij mij zou het totaal niet passen. Het lijkt me enorm vermoeiend de hele dag te moeten kletsen, en ik herinner me van mijn schoolperiode dat ik liever alleen leerde dan samen met anderen. Had er ook mee te maken denk ik dat het gemiddelde niveau in mijn klas heel erg laag lag, en het is niet zo leuk 'samenwerken' als jij alles gelijk door hebt en de rest van je groepje de opdracht bij wijze van spreken nauwelijks kan lezen.
Ik lees ook, in de OP, dat er op de school gesproken is over veel persoonlijke aandacht, maar vraag me af hoe dat dan vormgegeven wordt. Staat er daar meer onderwijspersoneel voor de klas dan op andere scholen? Anders lijkt het mij een loze uitspraak.
Ook gold het principe: vraag het eerst aan een klasgenoot, dan pas aan de meester.
Het hele concept: jij zit op een laag niveau, jij op een hoog niveau speelde helemaal niet in mijn klas. Ik zie bij mijn dochter dat dat bij haar juist heel erg speelt. (En of dat nou beter of slechter is ligt aan wat je belangrijk vind denk ik).
Wij hadden ook klasoverstijgende lessen. Soms ingedeeld op niveau, soms ingedeeld op interesse of vakkennis van de meesters en juffen.
De meester deed niet aan klassikale les, maar gaf wel instructies aan kleinere groepjes. Nu eens de 4e jaars, dan eens speling voor de 6e jaars. Alles waar de juf van mijn dochter nu eindeloos voor de klas klassikaal staat uit te leggen hadden wij gewoon niet.
mevrouw75 wijzigde dit bericht op 11-05-2021 11:50
11.11% gewijzigd
dinsdag 11 mei 2021 om 11:47
haaspaas schreef: ↑11-05-2021 11:09Jouw beschrijving klinkt mij dus juist vreselijk in de oren. Althans, in de zin van: dit type onderwijs moet echt bij je passen, en bij mij zou het totaal niet passen. Het lijkt me enorm vermoeiend de hele dag te moeten kletsen, en ik herinner me van mijn schoolperiode dat ik liever alleen leerde dan samen met anderen. Had er ook mee te maken denk ik dat het gemiddelde niveau in mijn klas heel erg laag lag, en het is niet zo leuk 'samenwerken' als jij alles gelijk door hebt en de rest van je groepje de opdracht bij wijze van spreken nauwelijks kan lezen.
Ik lees ook, in de OP, dat er op de school gesproken is over veel persoonlijke aandacht, maar vraag me af hoe dat dan vormgegeven wordt. Staat er daar meer onderwijspersoneel voor de klas dan op andere scholen? Anders lijkt het mij een loze uitspraak.
Je hebt gelijk, Jenaplan moet zeker bij je passen. Net zoals een andere onderwijsvisie bij je moet passen. Onderwijs is immers geen "one size fits all". Toch merk ik in je tekst een aantal zaken die laten zien dat je geen ervaring met Jenaplan hebt.
In een stamgroep 3-4-5 of 6-7-8 zit er gewoon vaak iemand in je groep die dingen wél kan die jij ook kan. Tenzij je dat jaar de oudste bent, maar dan kan je op andere manieren uitgedaagd worden. Ook zijn er instructie momenten, waarbij je wordt geplaatst bij leerlingen die op een vergelijkbaar niveau zitten. Nogmaals: hier zullen altijd mensen niet goed in passen (omdat ze heel talentvol zijn in ambachten, of omdat ze een hele sterke gymnasiast zijn), maar er kan echt meer dan je denkt. Omdat groepen automatisch gedifferentieerder werken, is er daarmee vaak al meer persoonlijke aandacht. De leerkracht moet immers goed in de gaten hebben waar iedereen 'zit', zodat er voldoende uitdaging blijft maar ook zodat het in de groep goed blijft gaan.
Als je een echte individualist bent die niet houd van projecten, creativiteit en wereldoriëntatie, dan past Jenaplan inderdaad niet. Maar enkel op "het niveau van de klas was laag en ik kon het al wel", dat tref je in Jena wat minder vaak (maar natuurlijk nog steeds echt wel, want die hyper intelligente kinderen hebben dat probleem volgens mij in elke vorm van onderwijs. Voordeel bij Jena is dan dat iemand in groep 3 ook al kan kijken in groep 5)
dinsdag 11 mei 2021 om 11:51
Dat moet ook niet.haaspaas schreef: ↑11-05-2021 11:09Jouw beschrijving klinkt mij dus juist vreselijk in de oren. Althans, in de zin van: dit type onderwijs moet echt bij je passen, en bij mij zou het totaal niet passen. Het lijkt me enorm vermoeiend de hele dag te moeten kletsen, en ik herinner me van mijn schoolperiode dat ik liever alleen leerde dan samen met anderen. Had er ook mee te maken denk ik dat het gemiddelde niveau in mijn klas heel erg laag lag, en het is niet zo leuk 'samenwerken' als jij alles gelijk door hebt en de rest van je groepje de opdracht bij wijze van spreken nauwelijks kan lezen.
Ik lees ook, in de OP, dat er op de school gesproken is over veel persoonlijke aandacht, maar vraag me af hoe dat dan vormgegeven wordt. Staat er daar meer onderwijspersoneel voor de klas dan op andere scholen? Anders lijkt het mij een loze uitspraak.
Mijn oudste is ook niet zo’n samenwerker, maar daarom was het voor hem juist goed om dat op de basisschool, met veel begeleiding, te oefenen. Op het VO moet hij nu aan de lopende band samenwerken met minimale ondersteuning (voor een groot deel ook nog op afstand omdat ze maar een deel van de tijd naar school gaan), en hem helpt het echt dat hij dat eerder heeft kunnen oefenen met veel meer hulp. Samenwerken was ook lang niet bij alles aan de orde. Een veel groter deel van de tijd werkten ze gewoon individueel, met de mogelijkheid een ander om hulp te vragen.
dinsdag 11 mei 2021 om 13:37
Ik heb er wel wat ervaring mee uit mijn eigen schoolperiode. Ik weet niet of mijn basisschool officieel een Jenaplan school was maar wij zaten ook met 3 klassen bij elkaar, hadden weektaken en van die weekafsluitingen enzo.. Maar ik heb daarin gewoon echt pech gehad denk ik. Van de 10 kinderen in mijn klas gingen er 8 naar het vbo of lager, één naar de havo en ik als enige naar het vwo. Natuurlijk kun je dan in groep 3 meekijken/meedoen met groep 5 maar als je dan zelf eenmaal in groep 4 of 5 zit dan heb je daar ook niet zoveel meer aan. En vroeger was er echt minder aandacht voor kinderen die 'voor liepen'. Ik mocht vanaf groep 6 wel in mijn eentje op de gang wiskunde gaan zitten doen maar ja daar was natuurlijk ook niet veel aan. Weektaken had ik op maandagochtend altijd al af en dan moest ik het maar zien. Dat is nu vast allemaal heel anders. Ik kan me ook niet echt herinneren dat mijn ouders hier oog voor hadden want ik haalde nu eenmaal toch goede resultaten en zij waren heel tevreden over de school, maar dat was denk ik meer gebaseerd op de theorie dan de praktijk voor mij. En de directeur was zo aardigPergamon schreef: ↑11-05-2021 11:47Je hebt gelijk, Jenaplan moet zeker bij je passen. Net zoals een andere onderwijsvisie bij je moet passen. Onderwijs is immers geen "one size fits all". Toch merk ik in je tekst een aantal zaken die laten zien dat je geen ervaring met Jenaplan hebt.
In een stamgroep 3-4-5 of 6-7-8 zit er gewoon vaak iemand in je groep die dingen wél kan die jij ook kan. Tenzij je dat jaar de oudste bent, maar dan kan je op andere manieren uitgedaagd worden. Ook zijn er instructie momenten, waarbij je wordt geplaatst bij leerlingen die op een vergelijkbaar niveau zitten. Nogmaals: hier zullen altijd mensen niet goed in passen (omdat ze heel talentvol zijn in ambachten, of omdat ze een hele sterke gymnasiast zijn), maar er kan echt meer dan je denkt. Omdat groepen automatisch gedifferentieerder werken, is er daarmee vaak al meer persoonlijke aandacht. De leerkracht moet immers goed in de gaten hebben waar iedereen 'zit', zodat er voldoende uitdaging blijft maar ook zodat het in de groep goed blijft gaan.
Als je een echte individualist bent die niet houd van projecten, creativiteit en wereldoriëntatie, dan past Jenaplan inderdaad niet. Maar enkel op "het niveau van de klas was laag en ik kon het al wel", dat tref je in Jena wat minder vaak (maar natuurlijk nog steeds echt wel, want die hyper intelligente kinderen hebben dat probleem volgens mij in elke vorm van onderwijs. Voordeel bij Jena is dan dat iemand in groep 3 ook al kan kijken in groep 5)
dinsdag 11 mei 2021 om 13:42
Dat komt dan denk ik omdat het niveau beter verdeeld was dan bij mij op school het geval was. Er zijn natuurlijk opdrachten waarbij het niveau minder belangrijk is, maar in mijn herinnering ging ik met alles sneller dan mijn klasgenoten, behalve misschien op sportgebied. Ook als het ging om, ik zeg maar wat, water geven van de planten, had ik daar minder hulp bij nodig dan zij. Maar goed, waren ook andere tijden he. Ik vind het vooral belangrijk dat ouders kijken naar wat bij hun kind past. Het gaat mij zeker niet alleen om de resultaten, sterker nog, ik vind het juist heel positief om te horen dat scholen niet alleen kijken naar het cognitieve deel maar ook naar andere kwaliteiten/capaciteiten zoals samenwerken, elkaar helpen, zelfstandig worden, verantwoordelijkheid nemen, etc.Mevrouw75 schreef: ↑11-05-2021 11:42Mijn ervaring op mijn school was dat het samenwerken juist niet ging om cognitieve opdrachten, zoals rekenen, grammatica enzo. Zelfs de eindeloze werkstukken deden we alleen, maar juist de andere opdrachten waren samenwerkopdrachten. Het waren nou juist niet opdrachten met een opdracht die je moet lezen. Wij hadden bijvoorbeeld ‘radio’ (ja toen hè, nu zal het een vlog ofzo zijn) en dat was een wekelijks terugkerend onderdeel in de weektaak die bij de kring hoorde. Iedere week een ander groepje. Dat wist je gewoon en was weinig aan te instrueren. Net zoals er elke week een ander een soort voorzitter in de kring was. Een jaarlaag (dus zeg 1/3 van de klas) verantwoordelijk was voor de Sinterklaasviering.
Ook gold het principe: vraag het eerst aan een klasgenoot, dan pas aan de meester.
Het hele concept: jij zit op een laag niveau, jij op een hoog niveau speelde helemaal niet in mijn klas. Ik zie bij mijn dochter dat dat bij haar juist heel erg speelt. (En of dat nou beter of slechter is ligt aan wat je belangrijk vind denk ik).
Wij hadden ook klasoverstijgende lessen. Soms ingedeeld op niveau, soms ingedeeld op interesse of vakkennis van de meesters en juffen.
De meester deed niet aan klassikale les, maar gaf wel instructies aan kleinere groepjes. Nu eens de 4e jaars, dan eens speling voor de 6e jaars. Alles waar de juf van mijn dochter nu eindeloos voor de klas klassikaal staat uit te leggen hadden wij gewoon niet.
dinsdag 11 mei 2021 om 14:59
Dat kletsen moest natuurlijk niet, dat vond ik gewoon leuk en als je veel mag samenwerken kom je daar ook makkelijk aan toe. Wat betreft niveau; wij hadden een deel van de dag de leervakken met je eigen jaar en niveau en het andere deel van de dag met je stamgroep en dan de jaren door elkaar heen.haaspaas schreef: ↑11-05-2021 11:09Jouw beschrijving klinkt mij dus juist vreselijk in de oren. Althans, in de zin van: dit type onderwijs moet echt bij je passen, en bij mij zou het totaal niet passen. Het lijkt me enorm vermoeiend de hele dag te moeten kletsen, en ik herinner me van mijn schoolperiode dat ik liever alleen leerde dan samen met anderen. Had er ook mee te maken denk ik dat het gemiddelde niveau in mijn klas heel erg laag lag, en het is niet zo leuk 'samenwerken' als jij alles gelijk door hebt en de rest van je groepje de opdracht bij wijze van spreken nauwelijks kan lezen.
Ik lees ook, in de OP, dat er op de school gesproken is over veel persoonlijke aandacht, maar vraag me af hoe dat dan vormgegeven wordt. Staat er daar meer onderwijspersoneel voor de klas dan op andere scholen? Anders lijkt het mij een loze uitspraak.
Bij dochter nu, geen jenaplan maar unit dus, staan wel klassenassistenten standaard in de klas waardoor er de hele dag door veel aandacht voor niveau/extra behoefte kan zijn. Dat vind ik ook wel een mooi concept.
dinsdag 11 mei 2021 om 16:27
zussel schreef: ↑11-05-2021 14:59Dat kletsen moest natuurlijk niet, dat vond ik gewoon leuk en als je veel mag samenwerken kom je daar ook makkelijk aan toe. Wat betreft niveau; wij hadden een deel van de dag de leervakken met je eigen jaar en niveau en het andere deel van de dag met je stamgroep en dan de jaren door elkaar heen.
Bij dochter nu, geen jenaplan maar unit dus, staan wel klassenassistenten standaard in de klas waardoor er de hele dag door veel aandacht voor niveau/extra behoefte kan zijn. Dat vind ik ook wel een mooi concept.
Ja haha dat snap ik hoor, dat het kletsen niet verplicht was. Ik ben zelf een heel passieve leerling haha, ik luister of lees liever.
Bij mijn kinderen op school zijn ook wel een aantal onderwijsassistenten maar ik weet niet of die heel de dag in de klas staan.
woensdag 12 mei 2021 om 16:58
Hoewel ik theater, kunst en wereldoriëntatie heel leuk en uitermate belangrijk vind, denk ik op basis van dit topic dat ik ook geen Jenaplan kind/ouder ben. Ik vond zelf samenwerken altijd goed waardeloos en dankzij een ontwikkelingsvoorsprong en een eigenzinnig karakter had ik weinig geduld met leeftijdsgenootjes en was ik liever op mezelf of met volwassenen. Ook het idee van een bepaalde rol of functie vervullen staat me tegen - ik heb moeite met hokjes. Een pure individualist, dus. Misschien is mijn kind wel heel anders en past Jenaplan uitstekend, maar ik denk toch dat ik op dit moment alleen van mezelf uit kan gaan. Het wordt hier dus of Montessori, als we het praktisch kunnen regelen, of toch "regulier" onderwijs. Bedankt voor al jullie input; het is me nu in ieder geval een stuk duidelijker dan na de informatie-avond van de school.
woensdag 12 mei 2021 om 17:05
Die rollen zijn juist helemaal niet hokkerig ingevuld! Maar net zoals een oudste kind een andere positie in het gezin heeft dan bijvoorbeeld een middelste, en daar echt wel door wordt beïnvloed, maakt het uit of je een jongste kind bent in de klas of een oudste. Niet omdat je in een rol wordt geduwd, maar gewoon door de situatie. Het is ook echt niet zo dat alle oudste kinderen in een stamgroep dezelfde rol hebben. Juist niet. Als er iets is wat ik waardeer aan de school van mijn kinderen, dan is het wel dat er voor elke leerling gekeken wordt wat hij of zij nodig heeft. Zonder hokjes, dus juist.Adelaide schreef: ↑12-05-2021 16:58Hoewel ik theater, kunst en wereldoriëntatie heel leuk en uitermate belangrijk vind, denk ik op basis van dit topic dat ik ook geen Jenaplan kind/ouder ben. Ik vond zelf samenwerken altijd goed waardeloos en dankzij een ontwikkelingsvoorsprong en een eigenzinnig karakter had ik weinig geduld met leeftijdsgenootjes en was ik liever op mezelf of met volwassenen. Ook het idee van een bepaalde rol of functie vervullen staat me tegen - ik heb moeite met hokjes. Een pure individualist, dus. Misschien is mijn kind wel heel anders en past Jenaplan uitstekend, maar ik denk toch dat ik op dit moment alleen van mezelf uit kan gaan. Het wordt hier dus of Montessori, als we het praktisch kunnen regelen, of toch "regulier" onderwijs. Bedankt voor al jullie input; het is me nu in ieder geval een stuk duidelijker dan na de informatie-avond van de school.
Ik heb zelf, in een heel grijs verleden, op een montessorischool gezeten die juist veel hokkeriger was, omdat er veel meer voorgeschreven lijntjes waren waarbinnen vanalles moest. Montessori is dus zeker niet per definitie minder van de hokjes dan jenaplan.
woensdag 12 mei 2021 om 18:20
Wat bedoel je hier mee?Adelaide schreef: ↑12-05-2021 16:58Hoewel ik theater, kunst en wereldoriëntatie heel leuk en uitermate belangrijk vind, denk ik op basis van dit topic dat ik ook geen Jenaplan kind/ouder ben. Ik vond zelf samenwerken altijd goed waardeloos en dankzij een ontwikkelingsvoorsprong en een eigenzinnig karakter had ik weinig geduld met leeftijdsgenootjes en was ik liever op mezelf of met volwassenen. Ook het idee van een bepaalde rol of functie vervullen staat me tegen - ik heb moeite met hokjes. Een pure individualist, dus. Misschien is mijn kind wel heel anders en past Jenaplan uitstekend, maar ik denk toch dat ik op dit moment alleen van mezelf uit kan gaan. Het wordt hier dus of Montessori, als we het praktisch kunnen regelen, of toch "regulier" onderwijs. Bedankt voor al jullie input; het is me nu in ieder geval een stuk duidelijker dan na de informatie-avond van de school.
Ik snap de link met een bepaalde functies vervullen en je hokjes niet.
woensdag 12 mei 2021 om 18:46
Adelaide schreef: ↑12-05-2021 16:58Hoewel ik theater, kunst en wereldoriëntatie heel leuk en uitermate belangrijk vind, denk ik op basis van dit topic dat ik ook geen Jenaplan kind/ouder ben. Ik vond zelf samenwerken altijd goed waardeloos en dankzij een ontwikkelingsvoorsprong en een eigenzinnig karakter had ik weinig geduld met leeftijdsgenootjes en was ik liever op mezelf of met volwassenen. Ook het idee van een bepaalde rol of functie vervullen staat me tegen - ik heb moeite met hokjes. Een pure individualist, dus. Misschien is mijn kind wel heel anders en past Jenaplan uitstekend, maar ik denk toch dat ik op dit moment alleen van mezelf uit kan gaan. Het wordt hier dus of Montessori, als we het praktisch kunnen regelen, of toch "regulier" onderwijs. Bedankt voor al jullie input; het is me nu in ieder geval een stuk duidelijker dan na de informatie-avond van de school.
Als je uit mijn verhaal over rollen haalt dat het hokjes zijn, dan heb je me niet goed begrepen.
Het kan overigens natuurlijk heel goed, dat Jena niet bij je past! Daar wil ik verder niet aankomen. De school moet bij jullie passen, niet bij ons.
woensdag 12 mei 2021 om 21:04
"Jullie zijn de oudsten dus geef maar het goede voorbeeld" vind ik al een hokje. Of op sleeptouw genomen worden omdat je de jongste bent. Dat is mijn overgevoeligheid, trouwens - ik kan me goed indenken dat anderen dat helemaal niet zo ervaren.
woensdag 12 mei 2021 om 21:40
Waar komt dat nou vandaan? Ik ben daar zelf heel erg allergisch voor (ik was de oudste thuis en kreeg het nogal eens te horen van één van mijn ouders), en heb dat op de school van mijn kinderen echt nog nooit gehoord. Hetzelfde met dat op sleeptouw genomen worden. Het is allemaal een stuk minder geforceerd. Een kind dat al een jaar in een klas zit, weet wel waar de puntenslijpers liggen, en kan een kind dat nieuw is ik de klas dus helpen als het op zoek is. Zoiets. Het zijn ook niet altijd de ouderen die de jongeren helpen, want het komt ook gewoon voor dat het andersom is.
woensdag 12 mei 2021 om 21:51
He??? Goed voorbeeld geven??
Volgens mij vul jij zelf echt HEEL veel in. Dit wordt hier echt niet gezegd.
Nogmaals prima om niet voor Jena te kiezen, maar doe dat omdat iets anders je beter past. Niet omdat je vanalles over Jenaplan verzint.
woensdag 12 mei 2021 om 21:54
En ook op een montessori school zullen ouderen kinderen de jongeren kinderen helpen of dingen samen moeten doen. Met beide scholen ervaringen. Ook op een montessori school zitten er meerdere leerjaren bij elkaar en ben je een keer de jongste en een keer de oudste.
Maar als jij kind beter vind passen op een montessori school, dan moet je dat gewoon doen. En niet voor een jena planschool allemaal
excuses zoeken om daar niet heen te gaan.
Maar als jij kind beter vind passen op een montessori school, dan moet je dat gewoon doen. En niet voor een jena planschool allemaal
excuses zoeken om daar niet heen te gaan.
woensdag 12 mei 2021 om 22:03
woensdag 12 mei 2021 om 22:23
Waarom zou ik dat doen? Ik heb helemaal geen excuus nodig en was ook helemaal niet naar een excuus op zoek? Ik zie nadelen in Jenaplan en de pedagogische visie waarop het gebaseerd is - of niet zozeer nadelen, maar punten van wrijving, vooral wat betreft het vele samenwerken. Ik weet niet zo goed wat jullie nou van mij willen.
Jenaplan zet samen leren leven & de relatie tot anderen op de eerste plaats, terwijl voor mij (de ideale) school bij uitstek een vrijplaats is waar je jezelf kan ontdekken als individu. Dat betekent niet dat ik samen leren leven waardeloos vind, of dat ik denk dat een Jenaplan school een of andere totalitaire staat is zonder aandacht voor het individu - absoluut niet - en dat haal ik inderdaad ook helemaal niet uit wat jullie erover geschreven hebben. Ik pas zelf gewoon beter bij een school met een ander centraal principe.
woensdag 12 mei 2021 om 22:28
woensdag 12 mei 2021 om 22:32
Zoals ik al schreef; je zoekt excuses ok je kind niet naar die school te sturen.Adelaide schreef: ↑12-05-2021 22:23Waarom zou ik dat doen? Ik heb helemaal geen excuus nodig en was ook helemaal niet naar een excuus op zoek? Ik zie nadelen in Jenaplan en de pedagogische visie waarop het gebaseerd is - of niet zozeer nadelen, maar punten van wrijving, vooral wat betreft het vele samenwerken. Ik weet niet zo goed wat jullie nou van mij willen.
Jenaplan zet samen leren leven & de relatie tot anderen op de eerste plaats, terwijl voor mij (de ideale) school bij uitstek een vrijplaats is waar je jezelf kan ontdekken als individu. Dat betekent niet dat ik samen leren leven waardeloos vind, of dat ik denk dat een Jenaplan school een of andere totalitaire staat is zonder aandacht voor het individu - absoluut niet - en dat haal ik inderdaad ook helemaal niet uit wat jullie erover geschreven hebben. Ik pas zelf gewoon beter bij een school met een ander centraal principe.
Jenaplan maakt ruimte om je als individu te ontdekken juist helemaal niet ondergeschikt aan samenwerken. In tegendeel. Door veel aandacht te besteden aan relaties tussen kinderen creeer je een omgeving waarin kinderen ook veilig zichzelf kunnen zijn. Dat ondersteunt elkaar juist.
Als ik de (jenaplan)school van mijn kinderen vergelijk met de school waar ik zelf op heb gezeten, dan is er op de school van mijn kinderen juist veel meer ruimte voor verschillen tussen individuen. Op mijn school waren kinderen die afweken van het gemiddelde verschrikkelijk veel kwetsbaarder. Op de school van mijn kinderen is het gewoon een gegeven dat iedereen anders is. Geen punt. (Er zijn ook wel klassen waar de dynamiek niet zo volledig rozengeur en maneschijn is. Mijn kinderen hebben een beetje mazzel gehad.)
woensdag 12 mei 2021 om 23:18
Je hebt het echt mis. Waarom zou ik een excuus zoeken? Waarvoor zou ik een excuus nodig hebben? Ik vind het een vreemde gedachtengang - het is namelijk geheel mijn keuze die ik uit weloverwogen beslissingen of totale idiotie kan maken - en geen haan die er naar kraait, want een gedegen basisopleiding krijgt mijn kind toch wel (want we leven in een rijk land met een onderwijssysteem dat ondanks enkele zwakke plekken gewoon echt wel goed is) en of hij zich fijn zal voelen op school hangt maar voor een heel beperkt percentage samen met de pedagogische visie, en veel meer met onvoorziene toevalligheden - de samenstelling van de klas, de kinderen naar wie hij toe zal trekken, de competentie van en klik met de leraren, zijn eigen beperkingen die zich misschien zullen openbaren. Ik zou hem dan ook zonder zwaar gemoed naar de Jenaplan school sturen. Het is alleen niet mijn eerste, tweede, of derde keus.
Fijn dat je kinderen zo blij zijn met hun school. Ik heb veel aan je bijdragen gehad (dat meen ik oprecht) en andere mensen die meelezen waarschijnlijk ook - en zij zullen wellicht weer andere keuzes maken.
woensdag 12 mei 2021 om 23:43
Dat vraag ik me ook af, ja.Adelaide schreef: ↑12-05-2021 23:18Je hebt het echt mis. Waarom zou ik een excuus zoeken? Waarvoor zou ik een excuus nodig hebben? Ik vind het een vreemde gedachtengang - het is namelijk geheel mijn keuze die ik uit weloverwogen beslissingen of totale idiotie kan maken - en geen haan die er naar kraait, want een gedegen basisopleiding krijgt mijn kind toch wel (want we leven in een rijk land met een onderwijssysteem dat ondanks enkele zwakke plekken gewoon echt wel goed is) en of hij zich fijn zal voelen op school hangt maar voor een heel beperkt percentage samen met de pedagogische visie, en veel meer met onvoorziene toevalligheden - de samenstelling van de klas, de kinderen naar wie hij toe zal trekken, de competentie van en klik met de leraren, zijn eigen beperkingen die zich misschien zullen openbaren. Ik zou hem dan ook zonder zwaar gemoed naar de Jenaplan school sturen. Het is alleen niet mijn eerste, tweede, of derde keus.
Fijn dat je kinderen zo blij zijn met hun school. Ik heb veel aan je bijdragen gehad (dat meen ik oprecht) en andere mensen die meelezen waarschijnlijk ook - en zij zullen wellicht weer andere keuzes maken.
Als een andere school je voorkeur heeft, vooral je kind naar die andere school sturen. Al dat gedraaikont met redenen die je echt onmogelijk kunt baseren op wat er in dit topic gezegd is, is nergens voor nodig.
woensdag 12 mei 2021 om 23:52
Volgens mij is Jenaplan niet uit te voeren zonder stevige randstructuur.Mugske schreef: ↑12-05-2021 22:28Op onze Jenaplan school is er ook best structuur zoals dag en weekindeling. Ze werken ook met lees en rekenmethodes.
Het elkaar helpen zit soms in kleine dingen, ongeacht of je de oudste of jongste bent. Mijn dochter had juist moeite met hulp vragen en accepteren bijv.
Als ik er als volwassene zo over nadenk heb ik een grote mate van vrijheid ervaren juist omdat er strakke kaders waren waarbinnen ik kon laveren.
woensdag 12 mei 2021 om 23:53
Ik heb een paar kinderen die de dagelijkse 'inscholing' van bepaalde vakken in een hogere klas volgden. Dat doorstromen ging automatisch en was makkelijk te regelen omdat de hele school tegelijk dezelfde vakken deed. Dus een rekentalent van groep 6 kan tijdens rekenen naar de uitleg van groep 7 of 8.Adelaide schreef: ↑12-05-2021 16:58Hoewel ik theater, kunst en wereldoriëntatie heel leuk en uitermate belangrijk vind, denk ik op basis van dit topic dat ik ook geen Jenaplan kind/ouder ben. Ik vond zelf samenwerken altijd goed waardeloos en dankzij een ontwikkelingsvoorsprong en een eigenzinnig karakter had ik weinig geduld met leeftijdsgenootjes en was ik liever op mezelf of met volwassenen. Ook het idee van een bepaalde rol of functie vervullen staat me tegen - ik heb moeite met hokjes. Een pure individualist, dus. Misschien is mijn kind wel heel anders en past Jenaplan uitstekend, maar ik denk toch dat ik op dit moment alleen van mezelf uit kan gaan. Het wordt hier dus of Montessori, als we het praktisch kunnen regelen, of toch "regulier" onderwijs. Bedankt voor al jullie input; het is me nu in ieder geval een stuk duidelijker dan na de informatie-avond van de school.
Verder hadden ze 'stil blokuur' waarbij ieder voor zich aan het werk ging. Indien gewenst met aangepaste lesstof.
Niks mis met aandacht voor de individuele ontwikkeling op jenaplan.
yette wijzigde dit bericht op 12-05-2021 23:55
1.12% gewijzigd