Kansenongelijkheid in het onderwijs

26-10-2021 15:12 375 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik kom de term steeds vaker tegen: kansenongelijkheid in het onderwijs. Gelinkt aan o.a. later selecteren van niveau voortgezet onderwijs, maar ook aan (eind)toetsen en leerlingvolgsystemen, waar veel taal in gebruikt wordt.

Ik was benieuwd hoe jullie er in staan. Want ik geloof dat ik zelf nogal een afwijkende mening heb, die ik niet goed durf te verkondingen.
Alle reacties Link kopieren
frambozentaartje schreef:
27-10-2021 14:53
Dank je wel. Hier een goede afloop hoor... lieve ouders (met een goede soc.ec. achtergrond), waardoor ik uiteindelijk wel vwo + uni heb gedaan.
Fijn dat het met jou goed is afgelopen!

Ondanks dat er nu meer kennis is over hoogbegaafden dan 30 jaar geleden, is er niet veel veranderd. De gemiddelde leerkracht heeft weinig kaas gegeten van hoogbegaafdheid. De gemiddelde school herkend het nog steeds niet. En ondanks dat een school potjes heeft voor onderzoek is mijn ervaring dat school dat al snel niet nodig vindt. Dus ja, uiteindelijk heb ik het zelf bekostigd. Als alleenstaande moeder niet makkelijk. Maar ik vond het wel zo noodzakelijk dat daar dus mijn vakantiegeld naar toe is gegaan.
Alle reacties Link kopieren
Andersom schreef:
27-10-2021 15:05
Als het voor iedereen is, vallen de kinderen die het het hardste nodig hebben weer buiten de boot omdat de anderen dan ook aandacht moeten krijgen.

Sommige dingen kunnen prima voor iedereen, zoals een boek uit de schoolbieb mee naar huis. Hulp bij surprises kan niet klassikaal dus dan ontbreekt echt de tijd om iedereen te helpen.

En zodra hulp na schooltijd voor iedereen bereikbaar is, creëer je weer kansenongelijkheid natuurlijk.
Tot zover je eerdere bewering 'het maakt niet uit waarom die hulp structureel ontbreekt'. Bij ouders die het 'wel lekker gemakkelijk vinden' ontbreekt waarschijnlijk ook de hulp structureel maar dan maakt de reden blijkbaar wel ineens uit.

Overigens zie ik, na jarenlang werken in het speciaal onderwijs, dat die ouders die het lekker gemakkelijk vinden het helemaal niet zo lekker gemakkelijk vinden. Ze zijn vooral moegestreden. Moegestreden door de regeltjes waar ze tegenaan lopen, de uitzonderingen waardoor hun kind er toch niet niet onder bepaalde regelingen valt terwijl het daar wel baat bij heeft. De oordelen die er te over zijn, over hoe een kind opgevoed wordt of wat de bijdrage van ouders zou moeten zijn. Moe, en daarbij een groot wantrouwen ten opzichte van alles wat met school te maken heeft. En ook dat zorgt voor kansenongelijkheid.

Net als die leerlingen die ik nu, op hun 16e, vanuit onveilige landen zie instromen in mijn klas. Analfabeet in hun eigen moedertaal omdat het volgen van onderwijs in hun land van herkomst onveilig voor ze was, door geloof of medische aandoeningen. Hun ouders analfabeet door diezelfde reden waardoor een inburgeringscursus veel te moeilijk voor ze is en te snel gaat. En dan komen die leerlingen op hun 16e bij mij en heb ik 2 jaar de tijd om ze klaar te stomen voor een baan in de maatschappij. Want een vervolgopleiding is niet haalbaar in 2 jaar middelbaar onderwijs. Tja, wellicht moeten we dan eens kijken of we die 2 jaar kunnen verruimen voor dit soort leerlingen? Maar dat mag dan weer niet van bovenaf. Jammer, want deze leerlingen hebben vaak echt wel (cognitieve) mogelijkheden wanneer de taalverwerving op gang is en de angst voor school weggenomen. Helemaal mooi zou het zijn als er ook nog iets aan traumaverwerking gedaan wordt, ook dat staat leren in de weg.

Kortom, een ontzettend complex probleem die kansenongelijkheid en niet zomaar op te lossen, hoe graag ik ook zou willen. Dit maakt ook dat ik in mijn verlof dat er aan zit te komen toch ernstig ga nadenken wat er te halen is voor mij buiten onderwijsland, want dit is niet waarom ik destijds voor het onderwijs gekozen heb.
"After all this time?" "Always."
Alle reacties Link kopieren
huppeldefiets schreef:
27-10-2021 15:14
Fijn dat het met jou goed is afgelopen!

Ondanks dat er nu meer kennis is over hoogbegaafden dan 30 jaar geleden, is er niet veel veranderd. De gemiddelde leerkracht heeft weinig kaas gegeten van hoogbegaafdheid. De gemiddelde school herkend het nog steeds niet. En ondanks dat een school potjes heeft voor onderzoek is mijn ervaring dat school dat al snel niet nodig vindt. Dus ja, uiteindelijk heb ik het zelf bekostigd. Als alleenstaande moeder niet makkelijk. Maar ik vond het wel zo noodzakelijk dat daar dus mijn vakantiegeld naar toe is gegaan.
Ik ben dus zelf Ib-er… en de hb specialist op school. Ik vind een onderzoek vaak ook niet nodig. We handelen naar wat we zien en die info halen we uit diverse hb screeningslijsten die we jaarlijks invullen. Als ouders menen dat wij hun hb- kind hebben gemist, dan gaan we extra screenen en kijken waar het hem dan in zit en uiteraard, wat het kind nodig heeft. Als het onduidelijk blijft (maar we twijfelen niet aan wat ouders zien) wat er nodig is, dan laten we een onderzoek doen. En daarnaast laten we ook onderzoeken wanneer we denken dat een kind behoefte heeft aan de bovenschoolse plusklas (we hebben ook een interne plusklas), maar hij of zij bij heg doortoetsen niet de norm behaald die daarvoor gesteld is. (Een jaar hoger nog een I halen op de cito)

Zo zou het toch gewoon overal moeten zijn….
Nu weet ik wel dat wij de ondersteuning en uitdaging sowieso behoorlijk goed voor elkaar hebben. Ik zorg dat ik elke haalbare subsidie binnenhaal en heb 3 verschillende externe ondersteuners rondlopen, waarvan er eentje gericht werkt aan taal, één aan het sociaal emotionele en leren leren van de hb-ers die hiermee problemen hebben (dat is dus naast de interne en bovenschoolse plusklas) en één RT-er. En daarnaast ben ik zeer actief in het zorgen dat kinderen een dyslexiebehandeling vanuit de gemeente kunnen volgen wanneer alle aangeboden hulp op school niet voldoende is. En dan hebben we ook nog standaard een fysio en een sova (sociaal vaardigheids)-trainer in huis.
Mijn school is zeer populair en we hebben flinke wachtlijsten. En ook hier geldt weer: ouders die bewust bezig zijn met de ontwikkeling van hun kind schrijven zich op tijd in, waardoor ze dus gebruik kunnen maken van al deze ondersteuning en uitdaging.
Onze instroom wordt dan ook steeds sterker…
Moiren, wat je beschrijft, het is net alsof ik mijn eigen jeugd lees. Bizar.

Ik was als kind behoorlijk verlegen, daardoor viel ik niet op en leek ik redelijk door de basisschool heen te zijn gekomen - maar de onveiligheid en de wanhoop, zoals ook uit dat artikel van het linkje van Thalas, dat herken ik zeker.
Procne schreef:
27-10-2021 08:41
Kansenongelijkheid ontstaat niet op school, maar bij de kinderen thuis. De verschillen in thuissituatie zijn toegenomen waardoor het voor scholen lastiger is geworden om dit gelijk te trekken. Als je kinderen een gelijkere uitgangspositie wilt geven, zul je je dus ook moeten richten op de plek waar de verschillen ontstaan. Bijvoorbeeld meer aandacht voor Nederlandse taallessen aan ouders en armoedebestrijding.

Of we moeten naar een systeem waarin de staat (een groot deel van) de opvoeding overneemt en de invloed van ouders wordt geminimaliseerd. Dus alle kinderen onder de 4 verplicht naar kdv/peuterspeelzaal om zo voldoende blootgesteld te worden aan de Nederlandse taal. En vervolgens elke dag van 8:00 tot minstens 17:00 naar school waarbij maaltijden, huiswerkbegeleiding, sport- en muzieklessen ook daar geregeld worden. Dus niet alleen voor kinderen van wie de ouders weinig geld hebben, maar voor iedereen.

In Klassen werd het voorbeeld gegeven van een school in een achterstandswijk in Londen. Daar hadden ze de schoolresultaten flink op weten te schroeven door in te zetten op regels en discipline en door de kinderen elke dag zo lang mogelijk binnen de poorten van de school te houden.
God wat eng dit. Eigenlijk zeg je gewoon dat de kinderen van de staat zijn? En waarom moet ik mijn kind in een algemeen klas laten zitten waarom mag ik niet ervoor kiezen om te doen wat ik denk dat goed is voor mijn kind? Waarom is jouw doorgeslagen gelijkheidsideaal belangrijker dan mijn vrije keuze van onderwijs en opvoeding ? Eerlijk, wat een enge reactie dit...
LoveFlowers schreef:
27-10-2021 08:41
Mee eens.
Het rekenen bestaat grotendeels uit taal.
Ik merk het bij mijn neefje van 10
Hij blinkt uit met rekenen en werkt zelfs een jaar in het voren, maar zodra er hele verhalen omheen komen te staan dan is hij het kwijt.
In taal is hij namelijk niet zo goed.
Hij is daardoor inderdaad niet meer zo gemotiveerd.
Waarom is ons onderwijs te talig?
Je hebt taal in het leven overal voor nodig.

God waarom dienen we mensen zo te pamperen voor alles... Leren moet vanuit jezelf komen niet door andere worden opgelegd... Ben je slecht in rennen en doe je mee aan een wedstrijdje hardlopen dan ja dan ga je het niet zo goed doen.

Doe je mee met de maatschappij en kun je niet zo goed met taal over weg ? Ja jammer dan ga je het niet zo goed doen... Dan moet je jezelf verbeteren. Niet de lat nog lager leggen. De maatschappij vereist simpelweg een minimum niveau van taal, en dat wordt door sommige al amper gehaald...
Severus_Snape schreef:
27-10-2021 16:22
Tot zover je eerdere bewering 'het maakt niet uit waarom die hulp structureel ontbreekt'. Bij ouders die het 'wel lekker gemakkelijk vinden' ontbreekt waarschijnlijk ook de hulp structureel maar dan maakt de reden blijkbaar wel ineens uit.

Overigens zie ik, na jarenlang werken in het speciaal onderwijs, dat die ouders die het lekker gemakkelijk vinden het helemaal niet zo lekker gemakkelijk vinden. Ze zijn vooral moegestreden. Moegestreden door de regeltjes waar ze tegenaan lopen, de uitzonderingen waardoor hun kind er toch niet niet onder bepaalde regelingen valt terwijl het daar wel baat bij heeft. De oordelen die er te over zijn, over hoe een kind opgevoed wordt of wat de bijdrage van ouders zou moeten zijn. Moe, en daarbij een groot wantrouwen ten opzichte van alles wat met school te maken heeft. En ook dat zorgt voor kansenongelijkheid.

Net als die leerlingen die ik nu, op hun 16e, vanuit onveilige landen zie instromen in mijn klas. Analfabeet in hun eigen moedertaal omdat het volgen van onderwijs in hun land van herkomst onveilig voor ze was, door geloof of medische aandoeningen. Hun ouders analfabeet door diezelfde reden waardoor een inburgeringscursus veel te moeilijk voor ze is en te snel gaat. En dan komen die leerlingen op hun 16e bij mij en heb ik 2 jaar de tijd om ze klaar te stomen voor een baan in de maatschappij. Want een vervolgopleiding is niet haalbaar in 2 jaar middelbaar onderwijs. Tja, wellicht moeten we dan eens kijken of we die 2 jaar kunnen verruimen voor dit soort leerlingen? Maar dat mag dan weer niet van bovenaf. Jammer, want deze leerlingen hebben vaak echt wel (cognitieve) mogelijkheden wanneer de taalverwerving op gang is en de angst voor school weggenomen. Helemaal mooi zou het zijn als er ook nog iets aan traumaverwerking gedaan wordt, ook dat staat leren in de weg.

Kortom, een ontzettend complex probleem die kansenongelijkheid en niet zomaar op te lossen, hoe graag ik ook zou willen. Dit maakt ook dat ik in mijn verlof dat er aan zit te komen toch ernstig ga nadenken wat er te halen is voor mij buiten onderwijsland, want dit is niet waarom ik destijds voor het onderwijs gekozen heb.
Omdat je er zoveel voor terug krijgt ;)
Serieus, ik herken het wel. Ik vraag me steeds vaker af waarom en waarvoor ik het eigenlijk nog doe.
Thalas schreef:
27-10-2021 09:10
Maar het probleem is juist dat er aan alle kinderen min of meer gelijk onderwijs wordt geboden, terwijl sommige kinderen iets anders nodig hebben om tot leren te komen. Ieder kind heeft verschillende kennis en verschillende vaardigheden bij aanvang van het onderwijs. Bij de meeste kinderen zijn die onderlinge verschillen niet zo groot; dat betekent dat een leerkracht met minimale differentiatie een grote groep kinderen van passend onderwijs kan voorzien. Maar de uitersten aan beide kanten, die vallen met dergelijk uniform onderwijs buiten de boot. Kinderen met een taalachterstand begrijpen niet genoeg van het geboden onderwijs om te leren, voor kinderen met een lagere intelligentie gaat het te snel en voor kinderen met een hoge intelligentie zijn het tempo en het aanbod geestdodend. Voor die kinderen aan de uitersten is het gelijke onderwijs funest, want die leren nagenoeg niets op school.
Ja maar dan poog je toch niet voor gelijkheid in het onderwijs? Of gelijkheid van kansen? Je wil dat mensen die het moeilijker hebben meer aandacht krijgen hierdoor wil je geen gelijkheid van kansen maar gelijkheid van uitkomst creëren...
Snouth schreef:
27-10-2021 16:25
Ik ben dus zelf Ib-er… en de hb specialist op school. Ik vind een onderzoek vaak ook niet nodig. We handelen naar wat we zien en die info halen we uit diverse hb screeningslijsten die we jaarlijks invullen. Als ouders menen dat wij hun hb- kind hebben gemist, dan gaan we extra screenen en kijken waar het hem dan in zit en uiteraard, wat het kind nodig heeft. Als het onduidelijk blijft (maar we twijfelen niet aan wat ouders zien) wat er nodig is, dan laten we een onderzoek doen. En daarnaast laten we ook onderzoeken wanneer we denken dat een kind behoefte heeft aan de bovenschoolse plusklas (we hebben ook een interne plusklas), maar hij of zij bij heg doortoetsen niet de norm behaald die daarvoor gesteld is. (Een jaar hoger nog een I halen op de cito)

Zo zou het toch gewoon overal moeten zijn….
Nu weet ik wel dat wij de ondersteuning en uitdaging sowieso behoorlijk goed voor elkaar hebben. Ik zorg dat ik elke haalbare subsidie binnenhaal en heb 3 verschillende externe ondersteuners rondlopen, waarvan er eentje gericht werkt aan taal, één aan het sociaal emotionele en leren leren van de hb-ers die hiermee problemen hebben (dat is dus naast de interne en bovenschoolse plusklas) en één RT-er. En daarnaast ben ik zeer actief in het zorgen dat kinderen een dyslexiebehandeling vanuit de gemeente kunnen volgen wanneer alle aangeboden hulp op school niet voldoende is. En dan hebben we ook nog standaard een fysio en een sova (sociaal vaardigheids)-trainer in huis.
Mijn school is zeer populair en we hebben flinke wachtlijsten. En ook hier geldt weer: ouders die bewust bezig zijn met de ontwikkeling van hun kind schrijven zich op tijd in, waardoor ze dus gebruik kunnen maken van al deze ondersteuning en uitdaging.
Onze instroom wordt dan ook steeds sterker…
De onderpresteerders laten jullie dus hangen.
frambozentaartje schreef:
27-10-2021 16:29
Moiren, wat je beschrijft, het is net alsof ik mijn eigen jeugd lees. Bizar.

Ik was als kind behoorlijk verlegen, daardoor viel ik niet op en leek ik redelijk door de basisschool heen te zijn gekomen - maar de onveiligheid en de wanhoop, zoals ook uit dat artikel van het linkje van Thalas, dat herken ik zeker.
Verdrietig. Ik hoop dat mijn kind net als jou zijn weg vindt.
Snouth schreef:
27-10-2021 11:04
Het probleem daarvan is dat juist de ouders die al oog hebben voor ontwikkeling hun kind nog meer kansen zullen gaan bieden. Dus de kansen zouden vanuit school moeten komen/georganiseerd moeten worden. Anders hou je de ongelijkheid.
Of accepteer gewoon dat bij leven verantwoordelijkheid hoort en dat bij gemaakte keuzes verschillen horen...
Als je iedere dag pindakaas, zalm en rijst eet en 5 dagen per week traint zal je ongelofelijk afgetraind erbij lopen echter als je niets aan studie doet of betaald ben je helaas niet hoog opgeleid. Echter als een persoon ervoor kiest om 1 maaltijd per dag te eten, zijn overige geld te besteden aan huiswerk begeleiding of extra cursussen is hij dat wel...

Nogmaals vrijheid van keuzes is toegestaan, ook in het onderwijs. Het onderwijs bied gelijke kansen voor iedereen... Wat er achter de voordeur gebeurd is niet het probleem van de staat om dat op te lossen.
HiHaDieDa schreef:
27-10-2021 17:21
Of accepteer gewoon dat bij leven verantwoordelijkheid hoort en dat bij gemaakte keuzes verschillen horen...
Als je iedere dag pindakaas, zalm en rijst eet en 5 dagen per week traint zal je ongelofelijk afgetraind erbij lopen echter als je niets aan studie doet of betaald ben je helaas niet hoog opgeleid. Echter als een persoon ervoor kiest om 1 maaltijd per dag te eten, zijn overige geld te besteden aan huiswerk begeleiding of extra cursussen is hij dat wel...

Nogmaals vrijheid van keuzes is toegestaan, ook in het onderwijs. Het onderwijs bied gelijke kansen voor iedereen... Wat er achter de voordeur gebeurd is niet het probleem van de staat om dat op te lossen.
Nee dus.
Procne schreef:
27-10-2021 11:35
Dat is precies mijn punt. Organiseer het vanuit school voor iedereen, ongeacht achtergrond en financiële situatie.

Maar daarvoor moet wel het hele systeem op de schop.
Naja daarvoor moet de staat het kind toe eigenen, iets dat nimmer nooit niet gaat gebeuren als het aan mij ligt.
Het is een bijzonder enge gedachte.

Leer er mee omgaan dat bij het maken van keuzes verschillende uitkomsten horen... En leer er ook mee omgaan dat bij gemaakte keuzes verantwoordelijkheden horen...
Alle reacties Link kopieren
Snouth schreef:
27-10-2021 11:04
Het probleem daarvan is dat juist de ouders die al oog hebben voor ontwikkeling hun kind nog meer kansen zullen gaan bieden. Dus de kansen zouden vanuit school moeten komen/georganiseerd moeten worden. Anders hou je de ongelijkheid.
Ik heb dus zo'n uiterst kind, die school geestdodend saai vind. Waardoor hij zichzelf onmogelijke taken begint op te leggen uit frustratie. Juf die dat dan weer niet tolereert, mijn kind weer boos word, ik weer word gebeld en hem op mag halen, waarna hij zijn meegekregen werk met een half oog invult en gaat gamen. We gaan nu met een coach hb aan de slag. Mijn kind is niet gezien. Ik gaf school alle kans om mijn kind alles te leren wat het moest, maar ik wist niet hoe dat in de praktijk ging, dat school met hem met hangen en wurgen door de veel te kleine mal probeert te persen. Ja, ik geef mijn kind nu alle kansen. Want school pakt ze niet op. Die vind het alleen maar mooi, want zijn Cito's zijn fantastisch, met 0 inzet.

Mijn jongste in de kleuters, daar zou een heuse hb coach zijn om de hb kinderen eruit te vissen. Mooi dat ik niet ben gebeld hoor. Want... mijn kleuter speelt overdag de hele dag in de poppenhoek, zonder dat daar iets van word gezegd. Hij valt er niet op. Ook niet door de heuse hb coach.

En dan komt hij thuis en begint de mooiste plattegronden te tekenen van diezelfde poppenhoek, de ruches op het jurkje van de poppen te tekenen, de kinderwagen in perspectief. Hij kan rekenen op groep 4 niveau, lezen, schrijven (niet op niveau van een 6 jarige, maar het begin is er). Maar hij zegt dat hij dat niet op school doet, want juf mag het niet weten.
doreia* wijzigde dit bericht op 27-10-2021 17:29
0.54% gewijzigd
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
https://www.trouw.nl/politiek/hoe-wille ... ~b14a4c70/

Uit de troue over dit onderwerp
Net in de krant.
Moiren schreef:
27-10-2021 17:22
Nee dus.
Ieder kind krijgt dezelfde toetsen...
Achter de voordeur verschilt het, echter dat is het gevolg van keuzes die mensen in hun leven maken... Waar mensen zelf de nadruk op leggen...

We verbazen ons er toch ook niet over dat een voetballer goed is in voetballen? Nee hij doet het al vanaf jongs af aan...
Waarom verbaas je je er dan wel over dat iemand die al lang leest goed is in lezen... Het is gewoon een vaardigheid die je kan leren.
Zeker vandaag de dag met het internet waar complete bachelor/master programma's nagenoeg op youtube te volgen zijn...
florita schreef:
27-10-2021 12:01
En dit is er mis gegaan. Alles wat vanuit school komt, is in principe voor iedereen gelijk. Er komt steeds minder vanuit school (Remedial teachers wegbezuinigd, minder (en daardoor vaak slechtere, want minder keus) leerkrachten, veel grote besturen en weinig eigen invulling door de school, etc), dus daarmee wordt de kloof groter. Overigens doet Nederland het in internationale vergelijkingen ook steeds slechter qua schoolprestaties, dus kansengelijkheid zou niet het thema moeten zijn, maar algehele onderwijskwaliteit.
Kijk eens even, algehele onderwijskwaliteit moet omhoog. Dat is een mooie! Minder zuur zeuren.
HiHaDieDa schreef:
27-10-2021 17:25
Ieder kind krijgt dezelfde toetsen...
Achter de voordeur verschilt het, echter dat is het gevolg van keuzes die mensen in hun leven maken... Waar mensen zelf de nadruk op leggen...

We verbazen ons er toch ook niet over dat een voetballer goed is in voetballen? Nee hij doet het al vanaf jongs af aan...
Waarom verbaas je je er dan wel over dat iemand die al lang leest goed is in lezen... Het is gewoon een vaardigheid die je kan leren.
Zeker vandaag de dag met het internet waar complete bachelor/master programma's nagenoeg op youtube te volgen zijn...
En nog steeds krijgen bepaalde kinderen een lager advies op basis van sociale afkomst ipv op basis van (totaal niet) objectieve groepen. En het kind heeft natuurlijk geen keuze mbt afkomst, ouders, etc.
frambozentaartje schreef:
27-10-2021 13:53


En het schijnt dat als je dat met nu vergelijkt, dat die groep kinderen-ouders laag opgeleid en laag gezinsinkomen- het nu veel slechter doet, een heel klein percentage belandt maar op havo en vwo, en een nog kleiner percentage rondt daarna een vervolgopleiding af.
TJa intellect is ook genetisch. Het is toch niet heel erg vreemd dat een op IQ gebaseerde samenleving mensen met een lager IQ ook lagere inkomens hebben en daardoor ook lagere salarissen ontvangen en een kleiner percentage omvat van een relatief hoog niveau zoals het havo en vwo?

Er is ook een reden dat veel kinderen van sporters zelf ook goed zijn in de sporten die hun ouders hebben beoefend... Aanleg. Genetisch...
MrsDuck schreef:
27-10-2021 14:23
Misschien moeten we vooral af van het idee dat havo/vwo beter is en de norm voor iedereen. Dat is niet zo, de meeste mensen halen dat niet. Ik denk dat er meer waardering moet komen voor vaklui, mensen met een beroep ipv een studie. We komen ze aan alle kanten tekort. Wat is laagopgeleid? Een mbo?
Hoog opgeleid is alles hoger dan MBO4 niveau.
Gemiddeld opgeleid is alles op MBO4 niveau.
Alles laag opgeleid is lager dan MBO4 niveau.

En ja mensen zijn onzeker daarom kijken mensen er zo naar.. Terwijl ze niet beseffen dat mensen die in het riool werken rond de 50k per jaar pakken... MBO3 en een uitstekend salaris.
Moiren schreef:
27-10-2021 14:53
Herkenbaar. Op de basisschool veel ‘ziek’ thuis gehouden, op het VO afgestroomd van gym, naar vwo, naar havo, gedoubleerd en toen helemaal gestopt met school.
De basisschool was traumatisch. Nu particulier onderwijs dankzij een zeer rijke vader en gaat hij op zijn 18de voor het eerst in zijn leven met plezier naar school. Mogelijk dankzij het geld van zijn vader, want niet dankzij de scholen waar hij op zat, niet dankzij het falende samenwerkingsverband en leerplicht hebben we sowieso al nooit wat van gehoord. Ook wonderlijk trouwens.
Ik mis in dit soort verhalen altijd een mate van eigen verantwoordelijkheid van het kind en de verantwoordelijkheid van de voogd.
Uiteindelijk als de voogd verantwoordelijkheid neemt wordt het ''slecht'' weggezet. ''Rijke vader , particulier onderwijs ''

Tja. Mensen moeten beseffen dat het veel meer free for all is dan dat sommige mensen in hun bubbel wenselijk achten.
Andersom schreef:
27-10-2021 15:05
Als het voor iedereen is, vallen de kinderen die het het hardste nodig hebben weer buiten de boot omdat de anderen dan ook aandacht moeten krijgen.

Sommige dingen kunnen prima voor iedereen, zoals een boek uit de schoolbieb mee naar huis. Hulp bij surprises kan niet klassikaal dus dan ontbreekt echt de tijd om iedereen te helpen.

En zodra hulp na schooltijd voor iedereen bereikbaar is, creëer je weer kansenongelijkheid natuurlijk.
TJa, praat je dan over kansenongelijkheid? Je wil dan eerder gelijkheid van uitkomst creëren... Nobel maar hoe eerlijk is dat...?
HiHaDieDa schreef:
27-10-2021 17:34
Ik mis in dit soort verhalen altijd een mate van eigen verantwoordelijkheid van het kind en de verantwoordelijkheid van de voogd.
Uiteindelijk als de voogd verantwoordelijkheid neemt wordt het ''slecht'' weggezet. ''Rijke vader , particulier onderwijs ''

Tja. Mensen moeten beseffen dat het veel meer free for all is dan dat sommige mensen in hun bubbel wenselijk achten.
Laten we dan vooral de leerplicht afschaffen. Eens kijken wie er dan nog eigen verantwoordelijkheid nemen. Onderwijs zou toegankelijk en passend moeten zijn voor ieder kind.
Moiren schreef:
27-10-2021 15:12
Ik vond het enorm frustrerend dat je als ouder vecht tegen het slagingspercentage. Als ze hem van 4 havo naar 4 vmbo hadden kunnen doen hadden ze dat zelfs gedaan ip doubleren.
Straf krijgen, omdat je iets beter begrijpt dan een docent, een laag cijfer krijgen voor een perfecte spreekbeurt omdat een leerkracht het onderwerp niet passend vind voor iemand in groep 6, op de gang moeten zitten omdat jij te goed bent in debatteren en het dan zo zielig is voor de rest. Blijf dan maar weer lekker een weekje thuis hoor kind.
Is hij een schatje? Zeker niet altijd, maar jeetje wat een verdriet om zoveel handelingsverlegenheid en het lag altijd aan het kind.
Gelukkig heeft ie tijdens een weer eens op de gang moeten zitten, want zo zielig voor de anderen dat jij het al zo goed kan, alle computers in de school op Koreaans gezet. Weken onbruikbaar tot de systeembeheerder langs kon komen. Wat heb ik gelachen :lol:
Ik lees hier een hoop moeder gevoelens waar leraren ongelofelijk veel moeite mee hebben... God zelfs ik heb een ouder (universitair) op mijn dak gehad omdat ik een met spelfouten vol proefschrift heb teruggestuurd... Kun je nagaan hoe je hier zelf reageert. ''Te goed in debateren'' - ''iets beter begrijpen dan een docent'' ? Yeah right...

En dan ook nog lachen dat je kind uit nijd een computersysteem onbruikbaar maakt... Lees je eigen bericht eens 2x ik krab mezelf echt achter mijn hoofd als ik dit lees...

Lief dat je opkomt voor je kind en niet meer dan logisch, echter is dit exact de reden dat zo weinig leraren iet met ouders te maken willen hebben...
Moiren schreef:
27-10-2021 17:19
De onderpresteerders laten jullie dus hangen.
Bestaat er in uw hoofd ook iets als eigen verantwoordelijkheid?

Ik heb persoonlijk van mijn 18-22e achter de dames aan gezeten, hierdoor ook een studie schuld opgelopen en studie niet gehaald. Echter moet ik nu ook sympathie krijgen omdat ik een onderpresteerder ben? Nee ik maakte een keuze en ik heb helaas met de gevolgen van die keuze te dealen...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven