KDV voor sociale contacten?

25-01-2008 11:29 96 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Mijn zoontje is net een jaar geworden en gek op andere kinderen. In mijn vriendenkring en familie is hij het enige kleine kindje.

Omdat hij het contact met kinderen van zijn leeftijd dus wel heel leuk vind vroeg ik me af of het KDV wat voor hem is. Ook omdat hij daar dan leert te delen en rekening houden met anderen.

Een ochtend of middag per week zeg maar.



Wat zijn jullie meningen?
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
.
Ok, samen kunnen spelen was dan misschien een verkeerd voorbeeld. En de voorbeelden die ik heb en noemde, waren ook kindjes die NIET met andere kinderen in aanraking kwamen. Alleen maar thuis bij hun moeder of vader, 24/7.
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochtertje wordt in maart 2. Vanaf dat ze zes maanden is gaat ze 1 dag naar het kdv, vanaf september 2 dagen en vanaf januari 3 dagen. Mijn dochter is gek op andere kindjes, altijd al geweest, maar wel heel erg terughoudend. Ze lach naar andere kindjes, ze kijkt naar andere kindjes, ze vertelt over de andere kindjes, maar als de kindjes te dicht bij kwamen werd ze een beetje bang. Op het kdv zijn ze daar super mee omgegaan, ze hebben de tijd genomen om met mijn kindje op schoot op de grond spelletjes met de andere kindjes te doen. Zo hebbenz e dat een paar weken volgehouden en het gaat nu super! Ze wil met andere kindjes spelen, ze kan samen met andere kindjes met een speelgoedje spelen (oke niet met het poppenhuis, maar dat is wel heeeeeeeeel spelciaal en wil ze altijd voor zichzelf hebben ;-) ) . Ze heeft geleerd om met andere kindjes om te gaan en is er helemaal niet bang voor. Ik ben zo blij dat ze op een kdv zit. Ik kan me voorstellen dat ze , als ze met 2, naar de peuterspeelzaal gegaan was, heel veel moeite had gehad om te wennen en ze de andere kindjes helemala niet zo leuk gevonden had. Nu is ze aan andere kinderen gewend, ze is er aan gewend dat er altijd meerdere kindjes met 1 speelgoedje willen spelen en ze heeft zelfs een vriendinnetje waar ze de hele dag mee zit te giechelen. Voor haar is het kdv super!
Hier ook Star, ik begreep ook wel wat je bedoelde. En nee idd is het niet zo zwart-wit (Kess/Luna), natuurlijk niet zou ik haast zeggen :)

Maar ik zie echt duidelijk verschil dat onze zoon andere kinderen gewend is, en zijn 2 neefjes in veel mindere mate.



Q: yech...keuken staat wel op t programma ja. Was woensdag al begonnen, maar na een ha;f uur had ik er echt geen zin meer in X-D



****Tot zover uw Sarah-non-nieuws****
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Waarom KDV en niet gewoon naar de PSZ?

Ik vind dat het KDV voor werkende moeders is. Je houd anders een plaats bezet voor iemand die dat nodig heeft om te werken. En de wachttijden zijn al zo lang.

Ga lekker op peuter zwemmen/dansen als je kontact wil met andere peuters, en lekker twee of drie dagdelen naar de PSZ.
Alle reacties Link kopieren
Sarah Scott schreef op 25 januari 2008 @ 13:17:

Hier ook Star, ik begreep ook wel wat je bedoelde. En nee idd is het niet zo zwart-wit (Kess/Luna), natuurlijk niet zou ik haast zeggen :)

Maar ik zie echt duidelijk verschil dat onze zoon andere kinderen gewend is, en zijn 2 neefjes in veel mindere mate.



Q: yech...keuken staat wel op t programma ja. Was woensdag al begonnen, maar na een ha;f uur had ik er echt geen zin meer in X-D



****Tot zover uw Sarah-non-nieuws****




Arme Luna! Wordt zomaar in de discussie betrokken terwijl ze er niet is! ;-) Heb je soms net in het Theehuis gelezen, Sarah? :)



Toch denk ik eerder dat het een kwestie van karakter/aard is of een klein kind "leuk (samen) speelt" dan van vroeg geleerd door vroeg samen te spelen.



--- en verder zou ik gewoon helemaal niet gaan poetsen vandaag, als ik jou was ---
Loretta is De Mol. Punt.
Owjee sorry X-D Ik bedoelde Eowynn :)



Niet poetsen? Jawellll anders voel ik me weer schuldig omdat zoon op de creche zit en ik niks doe X-D
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik moet eerlijk zeggen dat de argumentatie van Blind Guardian nog niet bij me was opgekomen maar dat ik die wel deel.

Werkende moeders moeten al zo lang wachten. Voor sociale contacten zijn er legio andere oplossingen.



Wat het KDV betreft. Mijn dochter gaat vanaf 11 maanden 2 dagen per week.

Ze is nu bijna 3 en moet nog steeds iedere ochtend huilen als we haar brengen.

Dat is meteen weer over als ik buiten sta maar het geeft aan hoeveel moeite ze heeft met afscheid nemen.

De eerste maanden was het echt een ramp en heb ik overwogen te stoppen met werken.

Nu ben ik echter blij. Ze leert er een hoop, speelt met kindjes en went aan het feit dat er op andere plekken bij andere mensen andere regels gelden.

Ik ben van plan haar over een half jaar drie dagen per week te brengen zodat ze een beetje kan wennen aan het feit dat ze als ze vier is hele dagen op de basisschool zit.
Alle reacties Link kopieren
Sarah Scott schreef op 25 januari 2008 @ 13:42:

Owjee sorry X-D Ik bedoelde Eowynn :)



Niet poetsen? Jawellll anders voel ik me weer schuldig omdat zoon op de creche zit en ik niks doe X-D




Denk je nou echt dat dat zoon opvalt als hij straks thuiskomt?



"Djeez, wat heeft mama lekker gepoetst zeg!``
Loretta is De Mol. Punt.
Weet je wel hoe smerig het hier is?! Natúúrlijk valt dat op! ;-]
Alle reacties Link kopieren
Pardon?!?!?!?! Sinds wanneer is het KDV voor werkende moeders???



Emancipatie, begin bij jezelf enzo...



Ja sorry, ik was namelijk onder de indruk dat het KDV opgezet was voor wanneer BEIDE ouders van kinderen aan het werk zijn. Je weet wel VADER en MOEDER... ;-))



Verder vinden wij het geheel niet belangrijk of onze zoon destijds 1, als sociaal is en goed kan delen en spelen. Dat komt later. Wel vonden wij contact met andere kinderen belangrijk. Het KDV is daar m.i. ook niet voor bedoelt. Je hebt bijvoorbeeld veel speelgroepjes (of je kan er zelf 1 opzetten) totdat ze naar de PSZ gaan.
Alle reacties Link kopieren
Speelgroepje heb ik nog niet aan gedacht..Dat zou een oplossing kunnen zijn, omdat het me in de eerste plaats gaat om het contact met andere kinderen.



Dat een KDV alleen is voor werkende moeders/vaders ben ik het niet mee eens. Er zijn m.i genoeg ouders die hun kind daar brengen om even hun handen vrij te hebben voor het een of ander ( nog een kind bv..)
Alle reacties Link kopieren
Hier nog een (momenteel) niet werkende moeder die blijkbaar een plaats bezet houdt op het KDV. Nou: so be it!! Wij betalen zelf bijna 6000 Euro per jaar voor het KDV en ik voel me dan ook totaal niet schuldig.

Toen onze dochter geboren werd, woonden we net in deze woonplaats en kenden dus niemand. Hier geen opa's of oma's die in kunnen springen en verder woont de familie een heel eind uit de buurt.



Overigens werkte ik nog wel dat onze dochter met 5 maanden 1 dag per week naar het KDV ging. We hebben dat langzaam uitgebouwd, eerst naar 1,5 en later naar 2 dagen.

Op een gegeven moment ben ik bij een reorganisatie mijn baan verloren en kon die (toen nog 1,5 dag) dus prima gebruiken om te solliciteren.

Een tijdje later kreeg mijn stiefmoeder te horen dat ze een zeer ernstige vorm van kanker had en nog maar een zeer korte levensverwachting (werd uiteindelijk 5 maanden). Ook in die periode was het ontzettend fijn wat tijd beschikbaar te hebben, omdat dochter 'onder de pannen' was.



Ze gaat nu bijna naar school, maar vindt het geweldig op het KDV; ze heeft zelfs al een 'dikke vriendin' (haar woorden) en ook nog 2 andere meisjes die we buiten het KDV zien.



Ik vind een KDV ook veel professioneler als een PSZ. Hier staan op de psz'en alleen vrijwilligers die het leuk vinden een beetje met kinderen aan te tutten; maar er zit totaal geen (pedagogisch) beleid achter. Op het KDV waar dochter zit, hebben ze zelfs regelmatig muziekles van een officiële muziekjuf: ze vindt het geweldig!!



Ik ben dus zeer positief; alleen hangt er wel een prijskaartje aan, dus het is de vraag of je dat wilt en kunt betalen.
Alle reacties Link kopieren
dochter is bijna 17 maanden en wordt opgevangen door opa en oma, vanaf volgende maand gaat ze 1 dag in de week naar de creche. Dat samen spelen weet ik nog zo net niet, net wat eowyn schreef, maar ik vind het wel belangrijk dat ze vanaf nu gaat leren dat ze niet altijd alle aandacht krijgt, dat ze moet delen en dat ze niet altijd haar zin kan krijgen (dat krijgt ze nu ook niet, maar ze kan wel spelen waar ze mee wil zeg maar, in die zin)

Het is een heel sociaal, niet eenkennig kind wat andere kindjes erg leuk vindt en daar altijd vrolijk van wordt, maar het is ook een kind wat erg gewend is aan aandacht en van opa en oma op oppasdagen heel veel aandacht krijgt en dat vooral vind ik minder geschikt worden. Vandaar deze keuze.
Ik zou zelf voor een speelgroepje gaan. Weet niet waar je woont Steph, maar volgens mij zijn er in de meeste gemeentes wel mogelijkheden voor en het voordeel is vaak ook dat je andere ouders leert kennen. En van de zomer lekker vaak naar de speeltuin, daar heb ik ook altijd veel leuke contacten opgedaan.



Ik ben het er wel mee eens dat een kdv met name voor gezinnen is waarvan de beide ouders werken. De wachtlijsten zijn groot genoeg en ik vind dat ouders die moeten/willen werken dan voorrang zouden moeten hebben. Voor de ontwikkeling van je kind lijkt met 2 of 2.5 naar de peuterspeelzaal me vroeg genoeg. Ik heb zelf niet echt het idee dat ze voor die tijd wat leren op het kdv (begrijp me goed, die van mij hebben het er prima naar hun zin, maar ik geloof niet dat ze wat zouden missen als ze bij mij thuis waren gebleven).

De echte meerwaarde begint volgens mij vanaf een jaar of 3. Dan leren ze echt delen, op hun beurt wachten en gaan ze gericht samen spelen met andere kinderen, krijgen ze vriendjes enzo.
Alle reacties Link kopieren
.
Qwertu, tuurlijk zeg ik niet dat je als niet-werkende ouder je kind niet naar een kdv mag brengen. Ze controleren niet aan de poort en ik heb daar sowieso niets over te zeggen. Neemt niet weg dat ik wél vind dat een kdv in eerste instantie als instelling bedoeld is voor kinderen, waarvan de ouders werken en dat ik iemand niet gauw zou aanraden om een kind - puur voor de sociale contacten - naar een kdv te brengen (zoals in geval van de TO). Daar bestaan immers voldoende alternatieven voor, die bovendien vaak een fractie kosten van een plaats op het kdv.



Dat kinderen in sommige gevallen geplaatst worden op medische en/of sociale indicatie vind ik alleen maar een goede zaak, maar ik ben persoonlijk geen fan van ouders die hun kind naar het kdv brengen omdat ze "even de handen vrij willen hebben" (voor alle duidelijkheid - voor ik weer van alles over me heen krijg - ik zeg niet dat dat de insteek is van mensen die hier posten, maar het zal ongetwijfeld in de praktijk gebeuren).



Elke keer als ik weer moet gaan werken moeten vriend en ik ons in alle mogelijke bochten wringen omdat we weer op die irritante wachtlijst staan. En ja, daar baal ik van. Want buiten het zoeken naar een goede oppas of gastouder hebben wij géén alternatieven en komt het in de praktijk er op neer dat we onze kinderen voor en na het werk van en naar 3 verschillende locaties moeten brengen die niet bij elkaar in de buurt liggen.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Heel eventjes om een teleurstelling te voorkomen: veel kinderdagverblijven hanteren een minimale afname van uren. Soms is dat een dag per week, soms minimaal 6 uur. Er zijn ook veel kdv die geen halve dagen aanbieden en daar kun je alleen minimaal een hele dag afnemen.



Mijn dochter gaat al sinds ze 6 weken is en je kunt haar geen groter plezier doen dan 'naar de andere kindjes' te gaan. Ook al spelen ze op die hele jonge leeftijd nog niet samen, ze kijken wel. Dus ze maken wel de sfeer mee van allemaal spelende kindjes en misschien is de structuur op zo'n creche ook best lekker: liedjes zingen, allemaal samen fruitje eten etc.
qwertu schreef op 25 januari 2008 @ 19:03:

Tja en de bezigheden die ik heb, die voor mij net zo belangrijk zijn als het werk voor een ander, die blijven ook liggen omdat ik geen plek heb voor Qrummel. Dat is voor mij niet minder vervelend dan voor jou. Qlief gaat nu een dag in de week vrij nemen om voor Qrummel te zorgen, omdat er geen plek is.



Ik vind het een raar uitgangspunt dat iemand als werkende ouder meer recht zou hebben op die plek dan ik. Ik betaal er ook gewoon voor en ik wacht er ook netjes op.




Qwertu, ik ken je verder niet en weet niet wat je bezigheden zijn (en dat gaat me ook niets aan), maar ik ben (en blijf :) ) van mening dat een kdv gewoon bedoeld is als instantie voor kinderen waarvan de ouders beiden werken. Op die regel zijn er zat uitzonderingen en daar heb ik ook geen moeite mee.



Wél zou ik het graag zien dat in geval van een wachtlijst kinderen met werkende en/of studerende ouders voorrang zouden krijgen (hetgeen nu niet zo is). Kinderdagverblijven krijgen subsidie (ook al betaal je de volledige kosten, dan is dat uiteraard nog niet kostendekkend) omdat de overheid het tweeverdienerschap wil stimuleren. Ik zou het echt raar vinden als kinderen puur voor het sociale gebeuren naar een kdv zouden gaan, juist omdat dit niet het doel is van het principe kinderdagverblijf.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Kinderdagverblijven krijgen subsidie (ook al betaal je de volledige kosten, dan is dat uiteraard nog niet kostendekkend)



Dit is helemaal niet waar. Onze dochter zit bij Skon en die zijn zo commercieel als de neten. Je betaalt per dag ongeveer 65 Euro en er zitten dan maximaal 15 kinderen in de groep. Dat is 975 Euro per dag en per dag zijn er 2 leidsters. De leidsters verdienen het brood in de pap niet, dat mag algemeen bekend zijn. Natuurlijk moet daar ook huisvesting, huishoudelijke dienst en eten van betaald worden; maar dat kan makkelijk uit!! Met het aantal groepen bij haar op het KDV, komt er zo'n beetje 5500 Euro per dag binnen.



Daarnaast zijn alle dagen dat een kind er niet is (door vakantie bijvoorbeeld), gewoon weg. Als je dan een keer een extra dag wil afnemen, is het meteen extra betalen; ook al is die dag allang betaald doordat een ander kind op vakantie is (maar dus wel betaald heeft); dus dat is 2x kassa voor 1 plaats.

Op woensdagmiddag en vrijdag waren de 2 peutergroepen bij lange na niet vol en zodra ze de kans hadden, werden de groepen samengevoegd: scheelt weer personeel. Inmiddels zijn er al meer ouders uitgeweken naar deze dagen omdat er dan wel plaats is, maar in de week van carnaval krijg je weer een "nee" te horen als je een van deze dagen een extra dag wil.



Als de KDV's 'echte bedrijven' waren met concurrentie, waren ze met dit soort voorwaarden allang failliet, want geen klant zou dat pikken.

Maar omdat ouders allang blij zijn als ze plaats hebben, is het gewoon slikken of stikken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven