Kennismaken bij basisschool, waarop letten?

04-02-2021 14:07 36 berichten
Alle reacties Link kopieren
Binnenkort hebben we een afspraak om kennis te maken op de basisschool waar we onze kinderen waarschijnlijk graag naartoe willen laten gaan.

Het is een klein dorp hier (net verhuisd), er is dus alleen deze school, ook niet zo groot (150 ll.) Die is wel 'excellent', al een paar jaren. De website ziet er goed uit, basisinfo is helder, nieuws dat je kunt inzien is leuk (voor zover dat kan in coronatijd), de juffen en hulpkrachten lijken me prima mensen op de site, er is een actieve oudercommissie, en ik werd vriendelijk verwelkomd bij het eerste mailcontact.

Klinkt dus allemaal positief. En daarom weet ik eigenlijk niet goed wat ik bij een gesprek nog zou moeten vragen! In verband met corona hebben we na schooltijd een afspraak met alleen de directrice. Peuter mag mee, ze zal ons het gebouw laten zien en we kunnen alle vragen stellen.

Dus ter voorbereiding: wat zie je nou typisch niet op een school-website en in jaarverslagen, waar moet, of kan, ik op letten? Alle tips welkom!
Alle reacties Link kopieren
De sfeer die er hangt :)
Alle reacties Link kopieren
Hoe je kind reageert op de omgeving.

Als het de enige school op het dorp is heb je weinig te kiezen. Dan moet het wel beroerd zijn als je voor onderwijs het dorp uit gaat, dat heeft nogal wat impact op het sociaal leven en de zelfstandigheid van je kind straks.

Als de school als excellent staat aangeschreven en ze hebben een uitgebreide website, dan heb je meestal weinig te vragen. Enige wat ik altijd wel wilde weten is hoe er invulling wordt gegeven aan muziek, beweging, natuur en creatief onderwijs.

Laat verder je peuter daar rondlopen en kijk hoe ze op de omgeving reageert, wat haar aandacht trekt en of zij vragen heeft.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb de afgelopen tijd bij drie scholen gesprekken gehad om te kijken waar onze pleegdochter binnenkort naartoe gaat. Wat mij opviel op de websites van de scholen was dat de manier hoe ik vroeger les heb gekregen nu niet meer bestaat. Ik had daar dus veel vragen over. Hoe krijgen de kinderen nu les, welke methode, hoe wordt er in de gaten gehouden wanneer er extra aandacht nodig is?

De uiteindelijke keuze wat ons betreft is gevallen op de school die letterlijk vroeg wat onze pleegdochter nodig heeft. Er zijn diverse mogelijkheden tot extra ondersteuning voor alle kinderen, al naar gelang waar de interesse ligt. Ik heb geen idee of dat onder het kopje excellent valt. Ik vind het vooral belangrijk dat ieder kind welkom is, zonder voorwaarden.

Het lijkt me in jouw situatie lastig dat er eigenlijk weinig keuze is, met maar 1 school in de buurt.
Adem in, adem uit, en herhaal indien nodig ;)
Alle reacties Link kopieren
Uiteindelijk kan alles schitterend opgeschreven zijn, maar gaat het toch vooral om de sfeer. En of ze je kind echt 'zien'. Ken jij geen mensen die hun kind op die school hebben? Ik ben nog steeds erg tevreden over de basisschool van mijn kinderen, maar bij iedere school is wel wat. Bij de basisschool van mijn kinderen volgen ze kinderen erg in hun ontwikkeling, kinderen mogen zijn wie ze zijn etc., heel fijn, maar dat betekende in de praktijk ook dat mijn slimme kinderen niet al te veel uitdaging kregen. Want de juffen vonden al dat ze zo goed mee kwamen en ze mochten wel iets extra's doen als ze daar zin in hadden. Maar dat hadden mijn kinderen niet altijd, waardoor ze soms wel erg veel in de hangmat konden gaan liggen. De andere leerpunten die mijn kinderen wel hadden, leren leren, omgaan met tegenslag etc., kwamen minder aan bod.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
Als de school al jaren excellent is, de sfeer fijn voelt en er eigenlijk in de buurt geen andere school is, zou ik gewoon voor deze gaan. Het is heel fijn als klasgenootjes vlakbij wonen. Dochter heeft hier in een straal van 100 meter al 4 vriendinnetjes van school wonen. Daar loopt ze even heen om buiten te spelen enz. Dat is wel heel fijn en zou voor mij echt voorkeur hebben boven een school verder weg.
Maar goed, wij zijn sowieso heel makkelijk. We zijn niet eens gaan kijken of de basisschool. Gewoon ingeschreven op de school waar een vriendin van ons werkt en waar een vriendinnetje van het kdv ook heen ging.
Alle reacties Link kopieren
Je hoeft niet veel te vragen, gewoon kennismaken is ook goed. Zeker als er geen andere basisscholen in de buurt zijn en je dus niets hoeft te vergelijken met elkaar.
She was brave and strong and broken, all at once.
Alle reacties Link kopieren
Hier zijn een paar basisscholen in de buurt en ik ben inderdaad ook af gegaan op de verhalen van een vriendin. Haar kinderen zaten al op die school en zij was er tevreden over. Met elke school is wel wat. Voor mij was het inderdaad ook erg belangrijk dat de school in de buurt zat. De kinderen van de buren zitten op een school aan de andere kant van de stad en die moeten altijd met de auto gebracht worden. Hoewel ik niet helemaal snap waarom, want het is ook makkelijk te fietsen.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
Dank jullie wel alvast voor de eerste reacties. Ja, sfeer proeven zou ik ook graag doen, maar het is nou allemaal een beetje anders, omdat we dus na schooltijd moeten komen, en alleen het gebouw, de directrice en misschien een enkele nog-aanwezige juf zullen zien... Dat maakt het lastig.

We wonen hier pas sinds december, dus kennen nog erg weinig mensen; ook daar maakt corona het er niet makkelijker op. De paar kinderen die we "kennen" (van het speeltuintje) gaan inderdaad gewoon naar de dorpsschool hier.

Ik weet dat het kdv waar peuter nu zit, niet ver van school, ook de BSO van deze school aanbiedt, en dat veel kindjes daar dus eigenlijk blijven voor opvang (oudere peuters 'oefenen' soms ook al een middagje bij de bso-groep als het rustig is). Peuter zelf verheugt zich om die reden om eens in de 'grote school' te kijken :)

Dat van muziek/creatief in het onderwijs ga ik eens navragen ja, goed idee! Ik begreep ook dat klassen gemengd zijn, dus groep 3/4, 5/6 etc, dat zal vanwege het leerlingenaantal zijn, maar is in elk geval ook nog iets om op in te gaan, hoe dat werkt.

Maar ik hou me aanbevolen voor meer tips!
Alle reacties Link kopieren
Voor schoolkeuze vind ik het heel belangrijk of de school dichtbij is en of de sfeer goed is. Verder lette ik op:

- Wat is de levensbeschouwing van de school en hoe serieus is dat? 1 school in de buurt moest je eigenlijk wel gedoopt zijn, anders kreeg je geen voorrang op de wachtlijst. Andere school zei: "We zijn katholiek, met kerst gaan we bijvoorbeeld naar de kerk, maar 70% van de ouders is iets anders dan katholiek." Dat laatste voelde ik mij veel beter bij (als atheïst).

- Past de focus van de school bij je kind? Gaat het vooral over "zo werken we taalachterstand weg" of over "Dit doen we voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben". Als je bijvoorbeeld weet dat je kind heel veel structuur nodig heeft, kan je bij een 'vrije school' even wat kritische vragen stellen. Maar de meeste scholen passen bij de meeste kinderen hoor.

Je kan ook zelf wat corrigeren voor het gemis op school. Vind je muziek bijvoorbeeld heel belangrijk, terwijl dat slecht wordt aangeboden op school, dan kan je ze ook zelf naar muziekles sturen.

Ik zou ook practische vragen stellen: moet ik me op tijd opgeven en hoe gaat dat? Hoe is het oudercontact, wat verwachten jullie van ouders? Hoe gaat het wennen, hoe pakken jullie dat aan?
Alle reacties Link kopieren
Sfeer proeven kun je ook als de school helemaal leeg is. En die directrice heeft ook vast een aangename, of minder aangename uitstraling. Dat zegt veel over de school. Ook alles wat zij spontaan weet te vertellen, maakt veel van "de sfeer" uit.

Vragen die je nog kunt stellen:
* Wat is er allemaal buiten de school? Schoolreisje, kunst-dingetjes, nog andere 'samenwerkingen'? Hier wordt bijvoorbeeld veel met de locale voetbal-vereniging samengewerkt en pannekoek-middag met de ouderen uit het dorp.
* Doet de school aan technische vakken?
* Hoe gaat de school om met hoog-begaafden en/of minder-begaafden?
* Is er een bibliotheek in de school? Mogen die boeken mee naar huis?
* Hoe ziet normaliter het kerstfeest er uit (zegt ook iets over de sfeer op school)
* Geeft de school engels en zo ja, in welke mate?
* Hoe wordt je als ouder op de hoogte gehouden wat er op school allemaal speelt?

Veel succes!
daddy_gijs wijzigde dit bericht op 04-02-2021 14:47
2.89% gewijzigd
Wij zijn ook eens op een dag in de zomervakantie komen kennismaken. Daarna was er een meeloop ochtend. Ik zou, bij een goede indruk, eens vragen of je kind een dagdeel mag meelopen om de sfeer eens te proeven.
Bij ons was dat ruim voor corona tijd en mochten de ouders mee, dus of je even kunt meekijken moet je even navragen.

Ik heb voornamelijk gelet op de sfeer (ook al te proeven in een leeg gebouw hoor, door het schoolplein en de indeling van de klassen). De meeloop ochtend bevestigde mijn goede gevoel over de school.
Alle reacties Link kopieren
Ik lette vooral heel erg op de sfeer op school. Maar eerlijk gezegd vond ik sowieso moeilijk inschatten bij een kind van 3 of 4 wat voor soort school past voor de komende 8 jaar. Overigens denk ik dat de meeste scholen in NL ruim voldoende zijn, maar er zullen ook mensen dat niet met me eens zijn.
Stel vragen over de mogelijkheden die school heeft voor leerlingen die “anders” zijn.
Voorbeelden: Snelle of trage leerlingen.
ADHD, Dyslexie.

Uitstroomcijfers.

Het gekozen vervolgonderwijs van leerlingen.

Samenwerking met andere partijen zoals BSO.

Ervaringen van andere gezinnen met samenwerking leerkrachten en schoolhoofd.

Sfeer, je eigen gevoel.
Alle reacties Link kopieren
Uitstroomcijfers zeggen vooral veel over het opleidingsniveau van de ouders en niet zozeer iets over de kwaliteit van de school. Tenzij ze het als school voor elkaar krijgen om kinderen van laagopgeleide ouders op VWO niveau te laten uitstromen.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er een hele studie van gemaakt, haha. Zie dit topic:

kinderen/basisschool-kiezen/list_messag ... #p30295439

En hoewel de school op papier al aan allerlei dingen voldeed waar het in dat topic over gaat en ik een vragenlijst mee had enzo wist ik het eigenlijk direct toen we door het hek van het schoolplein liepen. Dit is ‘m.

Wij konden nog binnen kijken onder schooltijd want we zijn nog net voor corona geweest en zoon ging er direct spelen, er was rust in de klassen, ondanks dat de kinderen allemaal eigen werkjes hadden, in groepjes aan het werk waren en op kleedjes op de grond werkten (wij hebben voor montessori-onderwijs gekozen). Het gebouw was prettig, het schoolplein leuk, de directrice aardig, klassen niet zo overvol. Dat beviel allemaal prima.

Dus de antwoorden op mijn vragen vond ik eigenlijk al niet meer zo belangrijk.

Aantal dingetjes waar ik op zou letten
1) Wij hebben bij ook nog een andere school gekeken en daar hanteerden ze andere schooltijden voor verschillende jaarlagen; super onhandig als je meerdere kinderen hebt dat je jongste om 12 uur uit is en je oudste om 12u30, vond dat erg onlogisch. Ben dat wel op maar 1 school tegengekomen en hij was verder heel leuk maar werd daarom wel een nee.
2) Praat eens met een leraar, niet alleen met de directie. Bij een andere school waar we hebben gekeken vond ik de leerkrachten relatief star in hun visie op onderwijs, kwam niet over als meedenkend, mocht dat nodig zijn mbt je kind. En dat zijn wel de mensen waar je kind bij in de klas komt.
3) Kijk naar BSO-mogelijkheden. Hier zit de BSO op het schoolplein in een bijgebouw. De pedagogisch medewerkers van de BSO zijn ook betrokken bij de school zelf (worden bijvoorbeeld ingezet als toezicht bij buitenspelen in de lunchpauze (school heeft continurooster) etc.), dus het vloeit een beetje in elkaar over, wat hopelijk de ‘breuk’ in de dag van school naar BSO wat minder groot maakt. De BSO leek mij ook een prettige plek en het schoolplein is voldoende uitdagend ingericht om prima te kunnen spelen na schooltijd. Noem me een watje maar na het vreselijke voorval met die Stint vind ik het een fijn idee dat hij gewoon op een plek onder de pannen is.

Succes met school uitzoeken. Onze oudste gaat bijna beginnen en ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn!
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren
daddy_gijs schreef:
04-02-2021 14:45
Sfeer proeven kun je ook als de school helemaal leeg is. En die directrice heeft ook vast een aangename, of minder aangename uitstraling. Dat zegt veel over de school. Ook alles wat zij spontaan weet te vertellen, maakt veel van "de sfeer" uit.

Vragen die je nog kunt stellen:
* Wat is er allemaal buiten de school? Schoolreisje, kunst-dingetjes, nog andere 'samenwerkingen'? Hier wordt bijvoorbeeld veel met de locale voetbal-vereniging samengewerkt en pannekoek-middag met de ouderen uit het dorp.
* Doet de school aan technische vakken?
* Hoe gaat de school om met hoog-begaafden en/of minder-begaafden?
* Is er een bibliotheek in de school? Mogen die boeken mee naar huis?
* Hoe ziet normaliter het kerstfeest er uit (zegt ook iets over de sfeer op school)
* Geeft de school engels en zo ja, in welke mate?
* Hoe wordt je als ouder op de hoogte gehouden wat er op school allemaal speelt?

Veel succes!
Als je daar bij ons op af zou gaan, zou er niemand komen denk ik :rofl: niet echt een gezellig mens. Maar de school des te meer! Dus dat zegt lang niet altijd iets :mrgreen:
Dat klopt. De directrice hier was, ze heeft inmiddels een andere baan die zelfs niets met het basisonderwijs te maken heeft, geen al te warmbloedig type. Kortaf, stuurs, op het botte af. Van haar heeft kind nooit les gehad. De leerkrachten op school zijn ontzettend leuk tot op heden. Op eentje na, echter die mening delen de meeste ouders met elkaar.
Alle reacties Link kopieren
Hoe zien zij de VSO, TSO en BSO?
Is die aan school verbonden of moeten de kinderen kilometers te voet of is ie gewoon onbestaande?

In zo'n klein dorp met maar 1 school:
Hoe ziet het pest-protocol eruit en hoe gaat het in de praktijk?
Hebben ze uberhaupt een pest-protocol of horen ze het in Keulen donderen?

Hoe staan ze tegenover eten en drinken?
Wat mag er wel en niet?
En wat mag er met traktaties? (25 versierde bananen of wortels elk jaar wordt saai.)


Wat is het computer-beleid?
Hoe organiseren zij momenteel school?

(Je zit écht niet te wachten op een 4-jarige die 3 uur achter een laptop moet gaan zitten.
Of een kind van 8 dat verplicht een smartphone moet omdat het anders niet mee kan / de helft van 't huiswerk last minute via app gaat.)
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren
Wissewis schreef:
04-02-2021 18:04
Of een kind van 8 dat verplicht een smartphone moet omdat het anders niet mee kan / de helft van 't huiswerk last minute via app gaat.)
Ik wist niet eens dat dit op de basisschool al bestond (wel in de eerste). Ik zou hier ook niet heel blij van worden.
Alle reacties Link kopieren
Uitstroomcijfers zijn inzichtelijk in de jaarverslagen van deze school. BSO weten we, dat is gecombineerd met 't kdv waar peuter nu zit :) Levensbeschouwing inderdaad belangrijk ja, maar prima; het is een protestants-christelijke school, maar meer in naam dan in de leer, weet ik. De meeste mensen hier zijn niet kerkelijk, wij ook niet, dus da's prima.

Vragen naar wen-regelingen, goed idee! En oudercontact, ook een goeie. En de mogelijkheden voor extra begeleiding of uitdaging, check. Pestprotocol, nog niet bij nagedacht, maar ga ik ook vragen.

Lux, dank ook voor je topic, ik ga hem rustig doorlezen ter studie! ;)
tunamelt wijzigde dit bericht op 04-02-2021 19:12
Reden: Aanvulling
5.31% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Hoe groot zijn de klassen?

Zijn er veel combinatie klassen?

Hoe is de zorg geregeld als je kind niet kan meekomen? Of juist voor ligt?

Is er een leerling volg systeem? Hoe wordt dat bijgehouden?
Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een school iets verder weg, maar daar vonden wij het gebouw en de sfeer het fijnste. De klassen zagen er gezellig uit. Het sprak ons ook aan dat ze een locatie hebben voor de onderbouw groep 1-4 en bovenbouw groep 5-8. Ze begon daar ook meteen te spelen terwijl wij met de leerkracht aan het praten waren. Verder bekende methodieken.

Wat mij tegenviel op de andere school was het hoge noodgebouw gehalte, rare indeling, holle krappe klaslokalen en de vele chromebooks die ik in elk klaslokaal zag staan. Toen ik daar naar vroeg bleken ze de chromebooks ook met regelmaat bij de kleuters te gebruiken. Ik weet dat het allemaal steeds meer gedigitaliseerd wordt, maar mijn voorkeur gaat er toch naar uit dat ze nog zo lang en zo veel mogelijk in schriftjes of werkboeken werkt. Ze is nu al wijs genoeg met een tablet, dus ben niet bang dat ze dat anders niet leert.

Beide scholen vakken onder dezelfde koepel dus de schoolgids en hoe alles geregeld is is nagenoeg hetzelfde.
Nu alleen nog hopen dat ze continu rooster na corona voortzetten.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook 1 school in het dorp, maar die is niet excellent haha. Wel gewoon en een beetje rommelig. We kijken ook naar 2 scholen buiten het dorp, toevallig deze week!

Ik kijk naar sfeer en vraag naar pluswerk, ben benieuwd hoeveel ze bewegen, hoeveel ze doen aan toneel/ muziek/ etc, klasgrootte. Eigenlijk alles behalve computer en hoe ze leren lezen en rekenen, dat geloof ik wel. Maar of we de goede keuze gaan maken weet ik natuurlijk nog niet.
Alle reacties Link kopieren
Kiwimeisje schreef:
09-02-2021 14:26
Wij hebben ook 1 school in het dorp, maar die is niet excellent haha. Wel gewoon en een beetje rommelig. We kijken ook naar 2 scholen buiten het dorp, toevallig deze week!

Ik kijk naar sfeer en vraag naar pluswerk, ben benieuwd hoeveel ze bewegen, hoeveel ze doen aan toneel/ muziek/ etc, klasgrootte. Eigenlijk alles behalve computers en hoe ze leren lezen en rekenen, dat geloof ik wel. Maar of we de goede keuze gaan maken weet ik natuurlijk nog niet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven