Kinderen een tweede taal leren

03-05-2022 09:45 11 berichten
Alle reacties Link kopieren
In geef soms bijles Frans aan middelbare scholieren en volwassenen. Nu heb ik voor het eerst een aanvraag binnen gekregen voor bijles aan zeer jonge kinderen, van 4 en 6 jaar, maar ik vraag mij af of dit wel gaat werken, en hoe ik dit dan aan zou moeten pakken.

Voor kinderen is het vooral belangrijk om in het dagelijks leven op een speelse manier in aanraking te komen met de taal, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen of andere alledaagse activiteiten.

Met een paar uurtjes bijles per week beklijft het niet, ik zou kunnen voorstellen dat ik een dagdeel de kinderen op sleeptouw neem, maar ik weet niet of de ouders dit kunnen betalen.

Ik heb wel ervaring met opwerk en werk als au pair in Franstalig België, maar dat is anders, dan zorg je de hele dag voor de kinderen.

Hebben jullie ideeën voor tweede taalverwerving voor kinderen, en hoe ik dit zou kunnen aanpakken?
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet hoeveel tv de kinderen kijken thuis maar ik zou met de ouders overleggen of ze (een deel van) hun tekenfilms in het Frans kunnen kijken. Met Netflix is dat heel makkelijk.
Niet per se meer tv kijken dus maar inwisselen voor Nederlandse tv.

En als ze van zingen/dansen houden kun je misschien ook Franse kinderartiesten zoeken (K3 of KvK achtig) en dat aanbieden. Dat kunnen de ouders dan ook regelmatig op zetten en dan kunnen de kinderen meezingen.
Kennen deze kinderen al wat Frans? Krijgen deze kinderen ook op een andere manier Frans aangereikt of alleen via de bijles?

Dat maakt nogal uit voor de antwoorden.
Alle reacties Link kopieren
Je zou thuis winkeltje kunnen spelen. Allerlei dingen benoemen, kaartjes maken met de 6jarige.
Ouwe tang, verveel je je soms? Zoek eens een andere hobby dan mensen op dit forum af te zeiken, graftak!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou me richten op hele kleine dingen: iemand begroeten en je voorstellen in het Frans. Of ‘aan tafel’, dingen benoemen en vragen als ‘mag ik de jam?’. Of een spelletje spelen, waarbij ze steeds moeten verwoorden wat ze doen. Kleine dingen, die ze thuis ook in de praktijk kunnen brengen.
Het ligt er ook aan waar ze het voor nodig hebben. Als ze naar een Franstalig land gaan verhuizen zou ik me richten op woordenschat van schooldingen. Want als ze op school snel gewend zijn/zich veilig voelen komt de verdere taalontwikkeling snel op gang. Dingen als ‘mag ik naar de wc?’ En ‘waar ligt de ….’. Materialen, vakken, je voorstellen, mag ik meedoen met voetballen. Dat soort dingen.
Je hebt het over bijles, dus ze krijgen al ergens anders Franse les of komen op andere een manier in aanraking met de taal? Of moeten ze al het Frans van jou leren?
Ik zou spelletjes met ze doen, liedjes luisteren, spelen (bv met gekleurde blokken), bakken etc en tijdens dat alles Frans spreken en alle dingen (kleuren, nummers, eenvoudige voorwerpen) benoemen. Maar of ze er echt veel Frans van zullen gaan spreken?

Maar als je het niet ziet zitten, kun je dat ook tegen de ouders zeggen natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou eens googelen op NT2 en tips.
Alle reacties Link kopieren
Maar kinderen van 4 of 6 hebben meestal geen Frans op school, dus vanwaar hebben ze "bijles" Frans? Spreken ze het misschien thuis al? Dan ben jij niet de hoofdverantwoordelijke om ze die tweede taal te leren, en kun je misschien gewoon je bestaande methodes gebruiken, al dan niet afgestemd op hun leeftijd qua onderwerpen?

Wat ik zelf altijd superfijn vind is als de leraar in ieder geval geen woord Nederlands spreekt, dan pik je het veel sneller op. Dat lijkt me bij zulke jonge kinderen al helemaal het geval.
Geen idee waar deze kinderen Frans voor nodig hebben, en geen idee wat jij weet van het aanleren van tweede talen dus misschien vertel ik iets dat je al lang weet. Dan alvast: sorry.

Bied woorden in clusters aan zodat kinderen en rijke woordenschat krijgen maar ook zodat ze die woorden goed kunnen ordenen en opslaan.

Leer een kind niet alleen: beker, maar tegelijk ook kopje, mok, theeglas, glas etc. Niet alleen wasbak, maar ook wastafel, gootsteen, fonteintje etc.

Praat tegen ze zoals je ook tegen een kind zou praten dat de taal wel spreekt. Ga het niet simpel maken door echt alles te vereenvoudigen.
TO?
Alle reacties Link kopieren
Toen mijn zoontje 2/3 was kreeg hij engels bij de opvang. Dit was 1 uur per week en daar stak hij toch best wel wat van op. Mij hij is vrij talig.

Dochtertje heeft veel engels geleerd van tablet kijken.

Ik denk dat je het beste met die mensen in gesprek kunt gaan en overleggen wat het doel is. En hoeveel tijs buiten je les ze hieraan gaan besteden. Of voorlezen, tv oid ook in het frans wordt aangeboden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven