Kinderopvang in vakanties vs. Tekorten

04-08-2022 10:38 198 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Even benieuwd naar jullie mening om dat ik toch een klein beetje een schuldgevoel bij mezelf opmerk.

Ik werk in het onderwijs dus lekker veel vakantie. Als ik vakantie heb maar m’n man niet dan breng ik de kinderen op hun vaste dag / dagen naar de kinderopvang/BSO. Soms breng ik er een paar om met 1 of 2 kids iets leuks te doen, soms breng ik ze allemaal (zoals vandaag) om lekker niks te doen.

Toen ik het hier laatst met iemand over had vond ze het aso dat ik dat deed. Ze werkt zelf bij een (ander) kinderdagverblijf en kon niet alle gewenste weken vakantie krijgen vanwege personeelstekort.

Als ik ze niet zou brengen betaal ik toch en ruilen naar weken waarin ik het druk heb op het werk is niet mogelijk omdat de groepen bomvol zitten. Daarnaast vind ik een dagje vrij wel lekker nu ik de eerste 3 weken alleen met de kinderen vakantie heb.

Ik vind het lastig. Vandaag bespeurde ik ook bij de medewerkers wel een soort van afgunst dat ik ze kwam brengen. Aangezien ik er 4 breng is dat op de BSO best wel een verschil of onze kinderen wel of niet komen.

Ben eigenlijk gewoon nieuwsgierig hoe jullie dit zien of zelf zouden doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gewoon brengen en niet schuldig voelen inderdaad. Je betaald ervoor, dus jij mag de dienst gewoon afnemen.
Dat er tekorten zijn is heel vervelend (voor iedereen, want er zijn ook al opvangen die contracten stop zetten, en die ouders zitten dan ook met handen in het haar), maar die lossen wij niet op door kinderen meer thuis te houden of mee te denken.
Ook heeft niemand er wat aan als de leraren daardoor niet zelf kunnen opladen en uit gaan vallen.

Onze opvang doet het er ook echt niet moeilijk om voor zover ik weet, wel vragen ze of je echt tijdig wil afmelden en niet op laatste moment, en dat vind ik niet meer dan logisch.

Wij hebben zelf 3 weken vakantie en de laatste week gaan mijn kinderen ook 2 dagen lekker naar de bso, en hebben wij 2 dagen (per jaar) even voor onszelf. En in de wetenschap dat dit waarschijnlijk het laatste jaar is voor 1 kind, voel ik me alles behalve schuldig!
Alle reacties Link kopieren Quote
Helemaal niks mis mee hoor.
Ik heb een 48 weken contract voor de jongste: die is in de zomer 3 weken ‘niet welkom’ en tussen kerst en oud en nieuw niet.
Voor de oudste (gaat al naar school) heb ik een 40 weken contract, dus alleen de schoolweken.
Kan dus prima voorkomen in vakanties dat de jongste gewoon gaat en ik met de oudste een dagje wat leuks ga doen.
En ik voel me daar geen moment schuldig over. Ik betaal er voor en kind heeft het enorm naar de zin.
Mocht het qua planning problemen opleveren, dan ben ik best bereid om mee te denken of kind minder vaak te brengen, maar dan moet er ook tegenover staan dat ik dan ook niet betaal.
Alle reacties Link kopieren Quote
Cherubijn schreef:
04-08-2022 13:09
Daar hebben we de “Ik vind daar wel wat van” - jeuk opmerking weer…..
En op 2: ik verbaas me erover.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat slaan sommigen enorm door hier. Het komt weer neer op dat eeuwenoude gezeur en kritiek op andermans keuzes mbt opvoeden en kinderopvang. En je schuldig moeten voelen (als vrouw) over van alles rondom wat je maar besluit over je kinderen, dus het nooit goed kunnen doen.

Kinderopvang afnemen is hetzelfde als wat voor andere zakelijke overeenkomst dan ook en het is niet nodig om te gaan lopen bedenken voor anderen wat hier de goede moraal is.
En dat pm-ers geen vakantie kunnen nemen is natuurlijk heel rot en onterecht, maar niet aan de ouders om dit op te lossen.
cherubijn wijzigde dit bericht op 04-08-2022 13:21
0.35% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Hipmetstip schreef:
04-08-2022 12:14
Binnen de organisatie waar ik werk is het echt heel wisselend. Een combinatie van nog jonge pm-ers, maar ook oudere pm-ers die juist het fysieke van het KDV niet meer kunnen/willen. Daarnaast ook nog een deel die 's ochtends een peutergroep draaien en 's middags BSO. Dat zijn vaak de pm-ers die thuiswonende kinderen hebben.
Om nu niet op een BSO te gaan werken omdat je moeilijk vakantie kunt krijgen is ook weer zo wat. Als daar je hart ligt en je werk met veel plezier doet is het echt zuur als je geen vrij kunt krijgen om met je eigen gezin op vakantie te gaan omdat er mensen zijn die vakantie hebben en hun kinderen wel naar de BSO brengen.
Nogmaals, deze mensen die hun kinderen brengen staan in hun recht, want ze betalen ervoor.
Waarom niet? Waarom willen mensen ergens niet (meer) werken, ook al vinden ze het werk fantastisch?
In mijn branche gaat mensen het vak uit omdat je in de eerste 5 maanden heel veel moet werken en er altijd veel druk ligt op facturabele uren maken. Als je dat niet erg vindt, dan blijf je, maar genoeg mensen die op een gegeven moment zeggen; ik ben er klaar mee, ik wil minder stress, gewoon op vakantie kunnen enz.
In het nieuws wordt er toch ook gezegd dat zoveel mensen de zorg uit gingen ivm de werkdruk, slechte salaris ed. Ondanks dat hun hart er vaak wel ligt, maar soms moet je kiezen wat voor jou het beste is.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het zou wat zijn als de kok die "zich verbaasd" over het feit dat ik met overgewicht toch een driegangenmenu bestel, me alleen een bordje sla zou geven onder het mom van "we hebben het zo druk in de keuken en we hebben te weinig personeel en daarbij u bent toch al dik genoeg" en me vervolgens wel een rekening van 50 euro presenteert.

Om maar te zeggen: wat je vindt mag je houden.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”
Alle reacties Link kopieren Quote
zwembad84 schreef:
04-08-2022 13:07
Ik denk juist dat het ook het probleem is bij het management van de kinderopvang; die denken niet commercieel maar meer als publieke instelling. Daarom zijn de contracten ook zoals ze zijn. Weinig keuze als ouder, nihil invloed, verwijzen naar slechte algemene voorwaarden als je een beroep doet op compensatie wegens sluiting, ruilbeleid dat nergens op slaat, niet meedenken met ouders, oudercommissies die zich alleen bezig houden met versiering voor sinterklaas ipv belangen van ouders. Niet dat commercieel nu alles is maar het zou bij de kinderopvang best kunnen helpen als daar eens (iig bij die van ons) een organisatieadviseur met een goede trackrecord op klantbeleving naar toe gaat waarbij dan ook personeelstekort grote aandacht moet krijgen :) dit was offtopic haha maar dit topic wakkert mijn ontevredenheid mbt het management (dus niet de lieve pm'ers) wel aan 🙈
Kinderopvang is juist enorm commercieel. Een groot deel is in handen van private equity, dus dat toont maar weer aan dat er flink geld te verdienen is.

Het probleem is juist dat er zo’n tekort is aan opvangplaatsen dat er geen marktwerking meer is. Opvangorganisaties kunnen belachelijke bedragen vragen en ongunstige contracten aanbieden, want de plekken worden toch wel gevuld. Wij betalen €10,15 per uur voor dagopvang en hebben verplicht een 52-weken contract (terwijl ik liever 48-weken zou hebben). Maar ja, geen opvang betekent dat een van ons moet stoppen met werken.

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden voor het personeel wordt er dan helaas wel ineens gedaan alsof het een publieke dienst is en worden net als in het onderwijs en de zorg de salarissen kunstmatig laag gehouden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hipmetstip schreef:
04-08-2022 12:43
Volgens mij belicht ik mijn mijn stuk ook de andere kant en schrijf ik dat er gecompenseerd zou moeten worden.
Aan de andere kant; het personeel moet ook doorbetaald worden tijdens vakanties.
Daarbij zijn sommige organisaties commercieel, maar er zijn ook een hoop stichtingen die echt geen winst maken. Als ik kijk in onze organisatie hoeveel kosten er zijn voor huisvesting, personeel, activiteiten, luiers en voedsel dan is dat echt heel erg veel.

'Ook' ja, dat is dus precies mijn punt: je blijft vasthouden aan dat ouders hun kind 'toch' brengen terwijl dat helemaal niet op z'n plaats is. Als de organisatie wil dat ik minder dan die 52 weken gebruik dan moeten ze daarover met mij in gesprek. Pm'ers moeten niet gaan beweren dat ik mijn kind 'toch' breng of een slechte organisatie op mij als ouder afwimpelen. Spreek je werkgever aan.
Dit is een discussie over niks.

Behalve ouders die in het onderwijs werken, hébben ouders helemaal geen weken vakantie waarin ze lekker thuis zitten zonder de kinderen! De meeste mensen gaan 2 weken weg met het gezin en zijn daarnaast gewoon de hele zomer aan het werk. Mensen die kinderopvang afnemen werken, daarom hebben ze opvang. We hebben het niet over thuisblijfouders. De maatschappij ligt geen 6 weken stil tijdens de zomer. Nogal wiedes dat die mensen opvang afnemen dan.

Als daar dan een paar kinderen bij zitten van wie de ouders wel (heel bijzonder!) beiden wéken vrij hebben (?), dan maakt dat voor de opvang ook niet meer uit.
Alle reacties Link kopieren Quote
dianaf schreef:
04-08-2022 13:21
Waarom niet? Waarom willen mensen ergens niet (meer) werken, ook al vinden ze het werk fantastisch?
In mijn branche gaat mensen het vak uit omdat je in de eerste 5 maanden heel veel moet werken en er altijd veel druk ligt op facturabele uren maken. Als je dat niet erg vindt, dan blijf je, maar genoeg mensen die op een gegeven moment zeggen; ik ben er klaar mee, ik wil minder stress, gewoon op vakantie kunnen enz.
In het nieuws wordt er toch ook gezegd dat zoveel mensen de zorg uit gingen ivm de werkdruk, slechte salaris ed. Ondanks dat hun hart er vaak wel ligt, maar soms moet je kiezen wat voor jou het beste is.
Zeker als je zelf ook kinderen met leerplicht hebt. Dan kun je dus zelf niet (goed) met vakantie, nou, dat zou voor mij zeker reden zijn om een andere baan te zoeken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Fiorah schreef:
04-08-2022 13:39
Zeker als je zelf ook kinderen met leerplicht hebt. Dan kun je dus zelf niet (goed) met vakantie, nou, dat zou voor mij zeker reden zijn om een andere baan te zoeken.
Inderdaad. Ik zie in mijn hoek ook vaak dat mensen er uit gaan (met name vrouwen) omdat het niet meer te combineren is met het gezin.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
En kinderopvang een 'publieke instelling'? Er zitten enorme buitenlandse investeringsmaatschappijen achter organisaties zoals Partou :idee:

Nu is onze kinderopvang toevallig een stichting, maar dat neemt niet weg dat wij ze (ruim meer dan het wettelijk uurtarief) betalen en een zakelijk contract met ze hebben. Wij werken ook gewoon in de zomer dus hoezo, de kinderen thuishouden? Moet ik ze meenemen naar kantoor de hele zomer ofzo? Ik ken echt geen ouders die de hele zomer vrij zijn en wel hun kinderen naar de opvang brengen. Ken er wel die af en toe een dagje vrij nemen en wel hun kind brengen, zodat de ouders samen eens iets kunnen doen. Niet alles ouders hebben oppasoma's, dit is dan de enige manier.
Fiorah schreef:
04-08-2022 13:39
Zeker als je zelf ook kinderen met leerplicht hebt. Dan kun je dus zelf niet (goed) met vakantie, nou, dat zou voor mij zeker reden zijn om een andere baan te zoeken.

Maar dat ligt bij de organisatie die meer mensen aan moet trekken (misschien meer betalen?). Niet aan de klanten.

Een opvang kan wel opdoeken als ze in de zomer 6 weken maar de helft van de kinderen hebben en dus ook de helft van de inkomsten (!). Alle vaste lasten en loonlasten lopen immers door.

Ik krijg het idee dat jullie niet door hebben dat de kinderen (hun ouders) betalende klanten zijn waardoor een kinderopvang überhaupt kan bestaan. Minder betalende kinderen in de zomer = groot probleem voor een opvang.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ken ook wel een opvang die gewoon 3 weken in de zomer sluit (en een week in de kerstvakantie en een week in de meivakantie). Het personeel heeft dan gewoon die weken vrij.

Misschien niet ideaal maar er zijn nog steeds genoeg ouders die hun kinderen naar die opvang doen dus ze kunnen zich het blijkbaar permitteren.
Alle reacties Link kopieren Quote
Singlejingle schreef:
04-08-2022 12:59
Ik heb geen kinderen. Met reden. Jonge blagen constant in de gaten houden, ook al zijn ze van jezelf en hou je de wereld van ze, is toch niet hetzelfde als vakantie? Als mijn nichtjes zijn geweest (vroeger, inmiddels zijn het pubers), kun je me opvegen. Ik snap dat je kinderen een hele zomer thuis hebben echt geen vakantie is.
Maar dan is met je kinderen op vakantie gaan dus ook " geen vakantie " want dan toe je vrij veel dezelfde dingen, alleen op een andere plek.?
Alle reacties Link kopieren Quote
Parella schreef:
04-08-2022 13:35
Dit is een discussie over niks.

Behalve ouders die in het onderwijs werken, hébben ouders helemaal geen weken vakantie waarin ze lekker thuis zitten zonder de kinderen! De meeste mensen gaan 2 weken weg met het gezin en zijn daarnaast gewoon de hele zomer aan het werk. Mensen die kinderopvang afnemen werken, daarom hebben ze opvang. We hebben het niet over thuisblijfouders. De maatschappij ligt geen 6 weken stil tijdens de zomer. Nogal wiedes dat die mensen opvang afnemen dan.

Als daar dan een paar kinderen bij zitten van wie de ouders wel (heel bijzonder!) beiden wéken vrij hebben (?), dan maakt dat voor de opvang ook niet meer uit.
Precies. En morgen gaan mijn kinderen naar de bso (voor het eerst in 4 weken overigens) en ga ik naar de kapper en daarna met man een paar winkels langs. Benieuwd wat de pm-ers daar van vinden :bonk:
Alle reacties Link kopieren Quote
Susan schreef:
04-08-2022 11:16
Als zij hier iets van vinden dan moeten ze je de mogelijkheid geven om een schoolwekenpakket af te nemen. Dan betaal je een stuk minder en heb je alleen opvang buiten de schoolvakanties, een eventuele losse dag betaal je dan apart. Als ze je laten betalen voor alle weken kunnen zij je niet verwijten dat je daar ook gebruik van maakt. Je kunt niet mensen alleen de optie geven om voor alle weken te betalen maar dan verwachten dat ze vanuit een of ander moreel besef een deel van die weken laten liggen en dus een aantal weken betalen voor niks.
Dit idd. En schuldig voelen over een dag voor jezelf hebben in de vakantie vind ik ook zonde: je kunt dan juist opladen zodat je daarna weer meer energie hebt voor het gezin.
Alle reacties Link kopieren Quote
dianaf schreef:
04-08-2022 13:21
Waarom niet? Waarom willen mensen ergens niet (meer) werken, ook al vinden ze het werk fantastisch?
In mijn branche gaat mensen het vak uit omdat je in de eerste 5 maanden heel veel moet werken en er altijd veel druk ligt op facturabele uren maken. Als je dat niet erg vindt, dan blijf je, maar genoeg mensen die op een gegeven moment zeggen; ik ben er klaar mee, ik wil minder stress, gewoon op vakantie kunnen enz.
In het nieuws wordt er toch ook gezegd dat zoveel mensen de zorg uit gingen ivm de werkdruk, slechte salaris ed. Ondanks dat hun hart er vaak wel ligt, maar soms moet je kiezen wat voor jou het beste is.
Even off topic, toevallig ook financieel/accountancy hoek? Ik heb zelf 4 maanden per jaar waarin ik echt geen vakantie neem (dag vrij ofzo is wel te doen, maar niet 3 weken in juli en vorige banen was het vooral begin maand gerelateerd) maar als jij daar ook zit, ik vind de werkdruk prima mee vallen. Maar je weet ook dat dat zo is en wanneer die piek momenten zijn.

En on topic, die piek momenten in de kinderopvang weten mensen die daar gaan werken natuurlijk ook!
En onze leiding bij de bso hebben ook echt allemaal wel vakantie deze weken.
Dus dan kom je wat vele al zeggen weer terug op de het punt zakelijke overeenkomst, en het recht om je dienst af te nemen waarvoor je voor betaald. En de problemen die er zijn in de tekorten kunnen wij als ouders echt niet oplossen. Kun je in de zorg ook niet.
En wat ook al gezegd is de uren die je per dag / dagdeel betaald neem ik bv nooit volledig af. Van de 2,5 uur op een schooldag neem ik er 1,5 uur af. Maar ja contractueel betaal je dat dagdeel, dus 2,5 uur.
Alle reacties Link kopieren Quote
Griebus67 schreef:
04-08-2022 11:47
Wat ik dan weer bizar vind, is dat ik jou net in een ander topic zie schrijven dat mensen zich niet zo met elkaar moeten bemoeien en gewoon hun leven moeten leven.

Hilarisch wel.

TO, doe waar je behoefte aan hebt.
Het lijkt mij dat het een " ander soort" vakantie is, als je kinderen klein zijn, maar dat is het ook als je met ze weg bent.
Dat het niet voelt als een vakantie zonder kinderen, dat kan. Maar naar mijn idee heb je gewoon ander soort vakanties met kleine kinderen.
En daar zitten lijkt mij dus andere genietmomemten tussen, zoals inderdaad samen in de zandbak zitten.
Voor je het weet is die tijd voorbij.
Pluma schreef:
04-08-2022 13:46
Ik ken ook wel een opvang die gewoon 3 weken in de zomer sluit (en een week in de kerstvakantie en een week in de meivakantie). Het personeel heeft dan gewoon die weken vrij.

Misschien niet ideaal maar er zijn nog steeds genoeg ouders die hun kinderen naar die opvang doen dus ze kunnen zich het blijkbaar permitteren.

Dat is dan alleen maar omdat er nu zulke wachtlijsten zijn dat ze zich dat kunnen veroorloven. Ik zou onmogelijk van zo'n opvang gebruik kunnen maken, zoveel vakantie hebben wij gewoon niet?
Alle reacties Link kopieren Quote
Pluma schreef:
04-08-2022 13:46
Ik ken ook wel een opvang die gewoon 3 weken in de zomer sluit (en een week in de kerstvakantie en een week in de meivakantie). Het personeel heeft dan gewoon die weken vrij.

Misschien niet ideaal maar er zijn nog steeds genoeg ouders die hun kinderen naar die opvang doen dus ze kunnen zich het blijkbaar permitteren.
Mijn vorige opvang had dat ook inderdaad, 4 weken dicht, personeel vrij en je betaalde ook niks voor die weken uiteraard.
En inderdaad, elk werk kent we piekmomenten in het jaar. Ik zou zelf tussen januari en mei niet op vakantie kunnen. Nooit bij stil gestaan eigenlijk. Dat hoort gewoon bij werken. Net zoals je niet tijdens de kerst weg kan als je in een restaurant werkt, en net zoals je standaard in de zomer werkt als je in het toerisme zit. En ook als je in de zorg werkt kan je niet altijd op vakantie wanneer het je uitkomt.

Ik vind het een beetje gezeur eigenlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pluma schreef:
04-08-2022 13:46
Ik ken ook wel een opvang die gewoon 3 weken in de zomer sluit (en een week in de kerstvakantie en een week in de meivakantie). Het personeel heeft dan gewoon die weken vrij.

Misschien niet ideaal maar er zijn nog steeds genoeg ouders die hun kinderen naar die opvang doen dus ze kunnen zich het blijkbaar permitteren.
Soort bouwvak dus. Op mijn werk willen ze ook zoiets, maar daar worden diverse collega's niet zo blij van. :lol:
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren Quote
.
tulpje22 wijzigde dit bericht op 04-08-2022 16:21
99.81% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Parella schreef:
04-08-2022 13:53
Dat is dan alleen maar omdat er nu zulke wachtlijsten zijn dat ze zich dat kunnen veroorloven. Ik zou onmogelijk van zo'n opvang gebruik kunnen maken, zoveel vakantie hebben wij gewoon niet?
Onze vorige bso had een wachtlijst inderdaad, was ook echt fijne opvang, maar ik weet dat die vaste weken dicht voor veel ouders wel een lastig deel was. Voor ons niet de reden geweest waarom we over (moesten) stappen, maar wel heel fijn dat we dat nu niet meer hebben.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven