Kruidvat Kunstvoeding

16-08-2007 16:39 326 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik geef nu nog BV, maar ben me wel vast aan het orienteren voor als ik straks over ga op KV. Ik wil bij 5 maanden beginnen met rustig aan afbouwen, dat wil zeggen elke week 1 BV vervangen voor KV.

Nou zag vandaag bij de Kruidvat dat die tegenwoordig ook eigen merk KV en fruithapjes verkopen.



Het is een stuk goedkoper dan de andere merken (scheelt zo 4 euro).

Het lijkt mij dat het wel aan alle strenge eisen moet voldoen die hier in NL gelden voor babyvoeding.

Zijn er mensen die hier ervaringen mee hebben?



Groetjes!
Alle reacties Link kopieren
Ook nog een punt, als borstvoeding geven zou zo makkelijk is waarom bestaan we dan al sinds mensenheugenis zoogsters (min) waar iedereen die het zich kon veroorloven gebruik van maakte. Dat waren niet alleen de hogere klassen maar ook de middenklasse. Bovendien hoefde er "vroeger" niet geloot te worden met bijvoeden, toen je nog bij anderen de kunst af kon kijken kon je ook aan een ander vragen de baby even de borst te geven zodat je eigen BV omgang kon komen.

We leven nu eenmaal in een andere tijd, een tijd met keuzes, thank god. De laatste periode in NL dat er geen keuzevrijheid was was de tweede wereld oorlog. Bij keuzevrijheid hoort ook dat je de keuzes van anderen in beginsel respecteert.
Kingsqueen schreef op 29 november 2007 @ 11:30:

Maar Eowynn, je gelooft vrouwen dus gewoon niet die dat zeggen. Dat vind ik nogal wat!



Wat zou jij ervan vinden als jij een emotionele ervaring met ons deelt en iemand zegt gewoon glashard: daar geloof ik niks van, het zal wel!



Dat je pleit voor nog betere begeleiding om het wel te laten slagen, okee. Als je vindt dat iedereen het moet proberen, okee. Dat KV voor jou geen optie is, ook prima. Maar dat je vrouwen gewoon niet serieus neemt die wel graag BV wilden geven, maar bij wie het uiteindelijk niet is gelukt, vind ik nogal (ja, komt ie weer) respectloos.
Zou dus betekenen dat die hele 3% bij wie het niet lukt, hier op het forum zit. Zou wel heel toevallig zijn.
Alle reacties Link kopieren
En BV geven is inderdaad niet het allerbelangrijkste voor mij. Het welzijn van mijn kind is het allerbelangrijkste voor mij. En daarna mijn eigen welzijn.
Hier kom ik nog op terug
malar schreef op 29 november 2007 @ 11:31:

De laatste periode in NL dat er geen keuzevrijheid was was de tweede wereld oorlog.




Maar toen gaven ze wél bv, was nl goedkoper.

Is achteraf ook maar goed geweest ook, voor die kindjes die in de hongerwinter zijn geboren.
Alle reacties Link kopieren
Verder stap ik uit deze discussie, mijn dochter heeft gepoept, da's veel belangrijker. :smile:
Alle reacties Link kopieren
Kingsqueen, ik geloof vrouwen best als ze zeggen dat ze het heel zwaar hadden, dat het pijn deed, dat ze moe waren, dat ze onzeker waren enzovoorts. Allemaal zelf ook meegemaakt.



Wat ik dan níet snap is dat sommige vrouwen het héle internet afpluizen om op te zoeken of het eten van champignons schadelijk is als je zwanger bent en alléén artsen geloven en alles wat hun moeder/de buurvrouw zegt over zwangerschap en baby's onzin vinden, maar als het op BV aankomt opeens wél naar hun moeder luisteren als die zegt 'je hebt vast te weinig voedingstoffen, stop er maar mee'.



Ik hoor redenen waarom vrouwen stoppen en in 90% van de gevallen was dat makkelijk op te lossen geweest. En in een heel groot percentage werden de problemen niet eens veroorzaakt door BV, maar door het feit dat ze net moeder waren, slaapgebrek hadden, bevallen waren, vol hormonen zaten, enzovoorts. Maar van al die problemen krijgt BV de schuld. En dán wordt er opeens géén informatie meer gezocht, maar huppakee, gewoon overgestapt op de fles. Er zijn er niet veel die eerst een lactatiekundige raadplegen, of eerst eens naar een BVorganisatie bellen. En daaruit blijkt volgens mij dat het, buiten dat het best zwaar kan zijn, ook gewoon niet zo'n prioriteit heeft bij de meeste moeders.



De fles is opeens een garantie voor doorslapen, helpt tegen onzekerheid, huilende baby's enzovoorts. En dat is zulke onzin.
Alle reacties Link kopieren
Xaloy schreef op 29 november 2007 @ 09:48:

Emmetje, onzin. De kinderstoelwetgeving geldt voor héél Europa. UItzonderingen kunnen verschillen, maar een Europese norm is en blijft een europese norm.
Echt ik ben onschuldig, ik was het niet echt niet, ik heb niks beweerd, heb alleen gezegd dat kruidvathapjes suiker bevatten ;-)
malar schreef op 29 november 2007 @ 11:35:

Verder stap ik uit deze discussie, mijn dochter heeft gepoept, da's veel belangrijker. :smile:
Maar waarom wordt er wél verschoond, terwijl dat (ook) niet het leukste op de wereld is?
isabon schreef op 29 november 2007 @ 10:50:

Nou ja ik kan me wel voorstellen dat vrouwen van wie de lichamelijke integriteit ernstig is geschonden en die dientengevolge een trauma hebben opgelopen het psychisch amper trekken dat er aan hun lichaam wordt gekomen. Deze vrouwen krijgen ook speciale begeleiding bij de vk/gyn met onderzoeken en in erge gevallen een keizersnee als bevallen te veel associeert met het extreme sexuele misbruik waaraan zij hebben blootgestaan. En om te voorkomen dat het trauma teveel bovenkomt.





Toch moet je dat soort dingen niet te zwart/wit zien. Natuurlijk zijn er vrouwen bij wie borstvoeding geven (net als bevallen) associaties met hun verleden oproept, maar andersom kan net zo goed.

Voor mij was de borstvoeding juist een manier om mijn lichaam 'terug' te krijgen. Nog altijd kan ik een hekel hebben aan mijn lichaam en si lichaamsbeleving iets heel ingewikkeld waar ik met regelmaat mee worstel. Maar dat ik mijn dochter 5 maanden heb gevoed en nu mijn zoontje (tot nog toe volledig) voedt heeft ervoor gezorgd dat dat zo gehate lichaam eindelijk eens een positieve functie kreeg. Het wordt nog steeds gebruikt door een wezen(tje) anders dan mezelf en hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt zo voelt het voor mij ook ehct als gebruikt worden. Maar nu wordt het tenminste eens voor iets positiefs gebruikt, voor een doel waar het ook voor gemaakt is. En dat maakt het voor mij (en voor een aantal andere misbruikte vrouwen die ik ken) makkelijker te aanvaarden dat er weer een wezentje is dat van jou lichamelijkheid afhankelijk is. Want ook al geef je fv je kind is voor een groot deel afhankelijk van die lichamelijkheid hoeveel moeite je daar als moeder ook me kunt hebben. Huid op huid contact is en blijft van levensbelang voor babies en knuffelen en het zonder lichamelijke schaamte opgroeien is ook voor (jonge) kinderen enorm belangrijk en mij heeft de borstvoeding daar echt enorm bij geholpen. Mijn lichaam is er (voor mij) iets minder afstotelijk van geworden, waardoor de kinderen voeden, knuffelen en met hun lichamelijkheid om gaan veel makkelijker is geworden.
Alle reacties Link kopieren
Dochter is inmiddels verschoond dus het kan nog wel even.



Sunemom, wat een mooi verhaal en wat een kracht!
Alle reacties Link kopieren
Malar, over die minnen die de kinderen voedden vroeger; het was vroeger gewoon niet hip om zelf voor je kinderen te zorgen. Voor de rijken dan. Kinderen werden gevoed door een min, maar ook zo'n beetje opgevoed door anderen. En mochten af en toe netjes gewassen en gestreken even op 'audientie' komen bij hun ouders. No way dat rijke ouders zichzelf bezighielden met dingen als voeden, luiers verschonen, onderwijs enzovoorts.



En dát doen we tegenwoordig allemaal zelf, we hebben onze kinderen het liefst zoveel mogelijk bij ons, dus jouw argument gaat niet helemaal op.
Eowynn_ schreef op 29 november 2007 @ 11:39:



Er zijn er niet veel die eerst een lactatiekundige raadplegen, of eerst eens naar een BVorganisatie bellen.



Gelukkig, heb ik toch nog iets goed gedaan...



De fles is opeens een garantie voor doorslapen, helpt tegen onzekerheid, huilende baby's enzovoorts. En dat is zulke onzin.
Dan heb ik dus mazzel met mijn heerlijke meisje!
Sunemom: respect. Fijn dat het zoveel goeds voor jou en je kind heeft gebracht.
Alle reacties Link kopieren
Xaloy schreef op 29 november 2007 @ 09:48:

Emmetje, onzin. De kinderstoelwetgeving geldt voor héél Europa. UItzonderingen kunnen verschillen, maar een Europese norm is en blijft een europese norm.




Dat was Emmetje niet, dat was ik. En ik vind het fijn voor je dat je zo stellig bent en meteen weet wat onzin is en wat niet, maar volgens mij lees je niet goed wat ik bedoel.

Ik zei nergens dat deze normen niet voor heel Europa zou gelden, ik zei juist dat die goedkope autostoeltjes voldoen aan 'de europese normen'. Alleen zijn dat dus de minimum eisen die eraan gesteld worden en hebben bepaalde landen -terecht, vind ik- daar zwaardere criteria voor opgesteld. Mensen verwarren die minimale eisen met een soort strenge kwaliteitscontrole, maar dat is het dus niet.



En dat hoef je niet van mij aan te nemen hoor, je kan ook hier kijken:

http://www.keurmerk.nl/Certificatie/KeurmerkFAQs.html#CEmerk

Daar staat oa:

De Europese Unie heeft diverse richtlijnen uitgevaardigd, ook voor consumentenproducten. Deze richtlijnen moeten door de lidstaten worden opgenomen in de nationale wetgeving. Producten die aan een EU richtlijn voldoen zijn voorzien van de CE-markering. De betekenis van de CE-markering is: "dit product voldoet aan de wet". Het Handboek ontwerpen van veilige producten (Van Aken et al., Uitgeverij Lemma, 1996, ISBN 90-5189-566-6) vat de kern van de regeling als volgt samen.

Voor producten waarvoor een EU richtlijn volgens de "nieuwe aanpak" bestaat, geldt de verplichting van de CE-markering. Met de CE-markering geeft de producent aan dat het product voldoet aan de eisen van veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming, zoals gesteld in de van toepassing zijnde EU richtlijnen. Producten zonder CE-markering mogen niet worden verhandeld op de Europese markt, ook al voldoen ze aan de eisen. Ook producten die buiten de EU zijn gemaakt, moeten voorzien zijn van een CE-markering alvorens ze worden toegelaten tot de Europese markt. Eigenlijk is de CE-markering een soort paspoort om toegelaten te worden tot de markt. [....] De CE-markering geeft alleen aan dat het product aan de gestelde minimumeisen voldoet en is daarom geen kwaliteitskeurmerk.
Alle reacties Link kopieren
vivalina schreef op 29 november 2007 @ 08:08:

[...]





Hoevaaaaaaaaak moet ik nog zeggen: MEE EENSSSSSSSSS.

Ik zeg alleen maar dat iedereen gewoon vrij is om te kiezen. Maar dat wil toch niet zeggen dat ik daar achter sta?

Voor de laatste keer, ik ben VOOR borstvoeding, en ik ben VOOR goede info en begeleiding.






Auuu, mijn oren, wat een gegil. Ja, dat was al wel duidelijk hoor, Vivalina. Ik zei ook alleen maar iets over het belang van goede informatieverstrekking en begeleiding.



Nu eerst even bijlezen, want het is een heel lang topic geworden zie ik al.
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het ook jammer als mensen al heel snel opgeven omdat ze moe zijn. En ik denk dat dat voornamelijk gedaan wordt, omdat men onterecht denkt dat FV veel makkelijk is, dat is het volgens mij helemaal niet. Bij BV doe je je shirt omhoog en voed je hop in het donker even je kind en slaap je allebei verder. Bij FV moet een kind op de melk wachten, want die moet eerst nog worden opgewarmd (of je moet opgewarmd klaar hebben staan en daarmaa hygiëne risico's nemen) en dan moet je dus je bed uit, naar de keuken, spul klaar maken terwijl baby zich steeds wakkerder huilt. Mij lijkt het niks. Volgens mij was het Pammie die ooit heel mooi schreef dat BV iets is voor ''luie" moeders ;-) Maar het onterechte beeld is dus dat BV moeilijk en lastig is en FV handig en makkelijk. Dat soort foute beelden maken dat men veel sneller naar het mindere alternatief, namelijk FV, grijpt dan naar het betere BV. En dan zijn de gezondheidsrisico's van FV nog niets eens genoemd.
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
Alle reacties Link kopieren
Sorry, ik wil geen olie op het vuur gooien, maar Inad wat voor gezondheidsrisico's bedoel je? Dingen als borstonsteking enzo?
Kunstgevoede kinderen hebben onder meer een grotere kans op allergien, overgewicht, diabetes, zelf bepaalde typen kanker, moeders die nooit hebben borstgevoed (of maar een heel korte tijd) hebben een hogere kans op osteoporose en premenopausale borstkanker.
On topic: ik heb geen flauw idee of Kruidvat kunstvoeding goed is. Maar ik zal het blijven volgen!



Off topic: of mensen wel of niet borstvoeding willen geven, tja.... Ik geef zelf bv, ben vreselijk pro-bv, maar kan me voorstellen dat er redenen zijn waarom mensen voor kv kiezen. Zowel psychisch als lichamelijk.



Maar dames die voor het kind geworpen reeds besloten hebben dat fv 'toch net zo goed is', nee, dat snap ik werkelijk niet. Fv is een leuke kopie, maar je mist bijvoorbeeld al de antistoffen.



'Mijn man vind het niet fijn als ik bv geef, want hij ziet mijn borsten als iets seksueels'... dan gaat die man toch lekker naar een psych om hierover te lullen, of was niet aan kinderen begonnen.

Een vagina is ook seksueel, maar om daar een kind tevoorschijn uit te persen is op dat moment alles behalve seksueel (hoewel er mannen schijnen te bestaan die het opwindend vinden, en denken dat het ook opwindend is voor hun vrouw).



'ik heb zelf ook alleen maar fv gehad en ben helemaal gezond, dus mijn kind krijgt dat ook'. Da's dan heel fijn dat jij gezond bent en geen allergieën hebt, maar de kans hierop wordt voor je kind juist groter wanneer je kv geeft. Een soort wet van verarming, zeg maar.



'Het is zonde van mijn figuur...' dan kan beter helemaal niet aan werpen beginnen. En hopen dat je nooit een auto-ongeluk krijgt, een ernstige ziekte waardoor er misschien iets wordt afgezet.... allemaal zonde van je uiterlijk....
Alle reacties Link kopieren
tilalia2 schreef op 29 november 2007 @ 12:35:

Kunstgevoede kinderen hebben onder meer een grotere kans op allergien, overgewicht, diabetes, zelf bepaalde typen kanker, moeders die nooit hebben borstgevoed (of maar een heel korte tijd) hebben een hogere kans op osteoporose en premenopausale borstkanker.
Oke duidelijk, dankjewel
Alle reacties Link kopieren
emmetje81 schreef op 29 november 2007 @ 12:21:

Sorry, ik wil geen olie op het vuur gooien, maar Inad wat voor gezondheidsrisico's bedoel je? Dingen als borstonsteking enzo?
Nee, er zijn heel wat gezondheidsrisico's die aan FV kleven. En dat zijn risico's voor het kind. Denk bijvoorbeeld aan verhoogde kans op allergieën, op overgewicht op latere leeftijd. Het is echt niet zo dat het heel gevaarlijk is om FV te geven hoor, maar zelf wilde ik mijn kind geen FV geven, vanwege die risico en vanwege het feit ook dat nog lang niet alles bekend is over FV, zeker over de gevolgen op lange termijn en over meerdere generaties. Daar bestaat het ook nog niet lang genoeg voor.
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
Alle reacties Link kopieren
Ah, Tila was me al voor. Why am I not surprised ;-) :)
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
Kingsqueen schreef op 29 november 2007 @ 11:12:

Om niet het hele stuk te quoten: ik reageer op Tilalia (in het rood) die op mijn stuk reageert.



Mijn hele bedoeling van mijn betoog was juist om te laten zien dat het allemaal veel genuanceerder is dan BV is goed, versus FV is slecht. Daarmee wil ik dus niet aangeven dat FV dus wel geweldig is. Wat grappig toch dat je dat er in lijkt te lezen. Feit is wel dat voor sommige vrouwen BV geven echt afzien is tot op een punt dat er niet eens genoeg voeding meer is. Het punt waarop een vrouw (of man en vrouw samen, want ook een man heeft hier soms wel eens een mening over, helaas nog veel te weinig mannen verdiepen zich in het geven van borstvoeding!!!!) het echt niet meer ziet zitten ligt voor iedere vrouw anders.





Maar daarmee is de vermoeidheid nog niet opgelost. Ik denk dat als er meer en betere begeleiding is voor borstvoedende moeders, dat het helemaal niet zo ver hoeft te komen. Als je echt moet afzien, moet je eerder (goede!) hulp inschakelen. Je kan een vrijwilliger van LLL of de VBN bellen, hell, zelf hier op het forum is een bv-vragentopic waar heel erg veel problemen met een paar simpele tips opgelost blijken te kunnen worden.



Je moet alleen wel hulp durven vragen, willen vragen.



In Scandinavie gaat het ook. Ik ga ervanuit datr de gevoeligheid van borsten, tepels, etc hetzelfde is, daar en hier. Dat er evenveel borstontstekingen, spruw, aanlegproblemen etc voorkomen. Toch zijn hun bv-cijfers veel beter. Dan moet het dus de begeleiding zijn, dat het al die vrouwen daar wel lukt.
Inad schreef op 29 november 2007 @ 12:39:

Ah, Tila was me al voor. Why am I not surprised ;-) :)
\

Het is mazzel hoor, dat ik je voor was, ben net terg van boodschappen doen en ben ook een fruithap in mijn kind aan het lepelen.
Alle reacties Link kopieren
Oja, Labyrint, inderdaad nog zo'n misverstand, dat je borsten er theezakjes van zouden worden. Dan moet je inderdaad niet zwanger worden, want melk maak je sowieso aan, en als je meteen FV geeft heb je juist kan dat door het grote verschil (huid opgerekt, gaat niet langzaam terug in vorm zoals bij BV, maar ineens hop van groot naar klein) op slappe theezakborsten of striae.
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven