Kinderen
alle pijlers
Maakt jouw kind (groep 6-8) de spreekbeurt of werkstuk zelf?
zondag 20 november 2022 om 15:20
De vraag spreekt denk ik voor zichzelf … ben gewoon even benieuwd. Onze eigen ervaring is dat ons kind het totaal niet zelf kan. Het gaat al mis bij het plannen. Kind heeft geen idee wanneer de deadlines zijn.. vervolgens grote moeite met bedenken van onderwerp. Over het maken van de slides of documenten wil ik het eigenlijk niet eens hebben. Het komt er eigenlijk op neer dat ik er per werkstuk of spreekbeurt ongeveer 15 uur van mijn eigen tijd insteek. Is dat normaal?
zondag 20 november 2022 om 17:05
Zoon moet een werkstuk maken, een spreekbeurt houden, een nieuwsbericht klassikaal bespreken en een boek behandelen - echt met een doos die dan moet worden gevuld met voorwerpen die passen bij dat boek, ook takkeveel werk (laatste 2 zijn feitelijk ook een soort spreekbeurten). Ik vind het belachelijk veel, zeker in groep 8. Ze worden ook doodleuk tijdens de toetsweken gepland.
zondag 20 november 2022 om 17:05
Telt je spreekbeurt mee voor het schooladvies dan? Volgens mij waren het voornamelijk de leerlingvolgsysteemtoetsen en als dat niet genoeg duidelijkheid gaf, de systeemgebonden toetsen voor de vakken rekenen, taal en spelling. Volgens mij is spreekbeurten geven op de basisschool vooral een oefening en niet een verkapte toets.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
zondag 20 november 2022 om 17:07
ja eens, plannen is zo belangrijk! Ik ga dit bij de overige opleveringen ook wat meer stimuleren en minder op de inhoud. Dan is het schooladvies binnen, en dan kunnen we focussen op andere vaardigheden zoals dus plannen, info opzoeken, zelf de consequenties ondervinden enz.Charlie591 schreef: ↑20-11-2022 17:02Ligt heel erg aan het kind. Ik heb het zelf altijd alleen gedaan, al vanaf groep 5 denk ik. Dat gebemoeial, ga weg. M’n zus heeft altijd hulp gekregen en zelfs tijdens haar master schreef ze alles zelf maar werd alles wel nog nagelezen en gecheckt door mijn ouders. Terwijl ze een heel zelfstandig en goed functionerend persoon is, overigens, er is ook echt niks mis mee, maar ik zou er niet aan moeten denken
Ik denk dat je je kind het beste helpt om hem/haar te helpen met de planning. Niet alles voorkauwen, maar gewoon samen een planning maken en hem/haar herinneren: je zou nu aan je werkstuk gaan. Weet je wat je gaat doen? En bijspringen als er vragen komen. Als je het gewoon overneemt leert hij/zij er ook niks van.
zondag 20 november 2022 om 17:08
O ja, de boekendoos, dat had mijn dochter ook in groep 8. En ook het krantenbericht, dat was geloof ik in groep 6 of 7.elninjaa schreef: ↑20-11-2022 17:05Zoon moet een werkstuk maken, een spreekbeurt houden, een nieuwsbericht klassikaal bespreken en een boek behandelen - echt met een doos die dan moet worden gevuld met voorwerpen die passen bij dat boek, ook takkeveel werk (laatste 2 zijn feitelijk ook een soort spreekbeurten). Ik vind het belachelijk veel, zeker in groep 8. Ze worden ook doodleuk tijdens de toetsweken gepland.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
zondag 20 november 2022 om 17:09
Dit. 15 uur?!?! Mijn hemel wat lang. En dan weet je kind het voor de klas nog na te vertellen? Best knapSpookje80 schreef: ↑20-11-2022 15:29Nee, mijn kind weet niet eens hoe PowerPoint werkt. Krijgen ze ook geen les over op school. Dus vraag me überhaupt af hoe ze dit dan zelf moeten doen, aangezien ze in groep 3/4 al beginnen met spreekbeurten. Kind bedenkt overigens wel zelf het onderwerp e.d. en geeft ook aan wanneer we er mee bezig moeten en het af moet. Ben er hooguit 2 uurtjes mee bezig, zeker geen 15 uur!
zondag 20 november 2022 om 17:09
15 uur? Dat was mijn zoon er niet mee bezig en ik al helemaal niet. Onderwerp koos hij gelijk. Info haalde hij van internet. Maakte een woordmap, schreef de tekst, vroeg mij er naar te kijken ivm indeling ed. En dan maakte hij een PowerPoint en klaar… hooguit 5 uur werk denk ik. Informatie en opdracht stond op 1 A4-tje. Elk jaar (vanaf groep 5) werd de opdracht wat uitgebreid.
zondag 20 november 2022 om 17:16
Oh en zoon kende PowerPoint ook niet. Ook geen Word. Maar deze generatie heeft het zo door volgens mij, ik heb me er toen over verbaasd waar hij mee aan kwam zetten. Heeft later een Prezi in elkaar gezet, had hij iets over gevonden op internet en toen doorgezocht.Jillian76 schreef: ↑20-11-2022 17:0915 uur? Dat was mijn zoon er niet mee bezig en ik al helemaal niet. Onderwerp koos hij gelijk. Info haalde hij van internet. Maakte een woordmap, schreef de tekst, vroeg mij er naar te kijken ivm indeling ed. En dan maakte hij een PowerPoint en klaar… hooguit 5 uur werk denk ik. Informatie en opdracht stond op 1 A4-tje. Elk jaar (vanaf groep 5) werd de opdracht wat uitgebreid.
zondag 20 november 2022 om 17:39
Oh ja,elninjaa schreef: ↑20-11-2022 17:07ja eens, plannen is zo belangrijk! Ik ga dit bij de overige opleveringen ook wat meer stimuleren en minder op de inhoud. Dan is het schooladvies binnen, en dan kunnen we focussen op andere vaardigheden zoals dus plannen, info opzoeken, zelf de consequenties ondervinden enz.
Dus dan krijgt je kind vanwege jou werk een goede beoordeling voor zijn planning thuis, zijn goed voorbereide huiswerk en dan valt hij volgend jaar keihard door de mand.
Of ga je hem zijn hele carrière helpen met het maakwerk van zijn huiswerk?
Zie je niet dat je hem op deze manier niet helpt, maar juist leren ontneemt?
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
zondag 20 november 2022 om 17:40
Dochter moet vanaf groep 3 twee spreekbeurten per jaar doen. Nu in groep 6 drie per jaar (spreekbeurt, boekpresentatie en iets met een nieuwsbericht). Juf/meester laat ons weten wanneer kind aan de beurt is.
Ik help kind met planning, maken van PowerPoint en oefenen. Dochter doet steeds meer zelfstandig (Ze kan veel al zelf in powerpoint, weet wat de bedoeling is etc ). Dus alles wat ik doe, doe ik samen met dochter. Ik ga echt niet haar werk maken zonder dat ze daar zelf aan meewerkt. Daar leert ze namelijk niks van en later moet ze dat toch echt ook zelf kunnen.
Ik help kind met planning, maken van PowerPoint en oefenen. Dochter doet steeds meer zelfstandig (Ze kan veel al zelf in powerpoint, weet wat de bedoeling is etc ). Dus alles wat ik doe, doe ik samen met dochter. Ik ga echt niet haar werk maken zonder dat ze daar zelf aan meewerkt. Daar leert ze namelijk niks van en later moet ze dat toch echt ook zelf kunnen.
zondag 20 november 2022 om 17:43
Aan hun haren erbij sleuren deed ik dus echt niet. Jouw werkstuk, jouw verantwoordelijkheid. Maar ik ben dan ook een moeder die kind gerust zonder werkstuk naast school laat gaan.
anoniem_65b93a10517d3 wijzigde dit bericht op 20-11-2022 17:47
0.12% gewijzigd
zondag 20 november 2022 om 17:44
Dat klinkt echt dramatisch
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
zondag 20 november 2022 om 17:46
Dit snap ik dus echt niet. Je wilt toch een schooladvies wat bij je kind past?KamilleT schreef: ↑20-11-2022 17:00Zou je er een lager schooladvies voor riskeren? Dat was mijn motivatie. Dochter stond er al niet goed voor, dus een zwaar onvoldoende werkstuk zou daar niet in positieve zin aan bijdragen.
Misschien dat de meeste kinderen wel aan de slag gaan als hun ouders afhaken, maar dat van mij nou net niet.
Kind helpen/ steunen prima maar helpen om een schooladvies op te krikken is in mijn ogen niet helpen
Ik ben niet perfecd, wat is daar mis mee?
zondag 20 november 2022 om 17:51
Zoals ik net al zei: volgens mij wordt de spreekbeurt echt niet meegenomen in je schooladvies. Wij kregen bij het voorlopig advies informatie over hoe het advies tot stand komt en dat zijn vooral LVS-toetsen op het gebied van taal, rekenen en spelling en bij twijfel methodegeboden toetsen taal, rekenen, spelling. Dus dat advies opkrikken zal wel meevallen.
Ik heb sowieso volgens mij op het hele vwo maar één spreekbeurt moeten houden. En die was echt niet goed, want dat was niet bepaald mijn sterke punt. Ik heb dat pas op de universiteit goed leren doen.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
zondag 20 november 2022 om 17:53
Maar ga je dan op de middelbare school ook ‘helpen’? Anders zit hij op een te hoog niveau wat hij niet aan kan. Wat is er mis met een schoolniveau wat bij kind past?elninjaa schreef: ↑20-11-2022 17:02Jup, dat speelt bij deze spreekbeurt waar we nu middenin zitten, zeker mee. De leerkrachten gaan volgende week het definitieve advies uitbrengen. Ik wil dat dit zo hoog mogelijk uitpakt. Ik denk niet dat deze ene spreekbeurt nou het verschil maakt maar deze zal wel vers in het geheugen liggen.
zondag 20 november 2022 om 18:14
Mijn kind heeft inmiddels een diploma dus het heeft goed uitgepakt. Overigens heb ik op de middelbare ook nog wel eens geholpen met tijdrovende opdrachten, maar de meeste werkstukken en het PWS heeft ze helemaal zelf gemaakt. Kind had gewoon (meer dan gemiddeld kennelijk) tijd nodig om te groeien en te leren plannen, ordenen, structureren, leren.
zondag 20 november 2022 om 18:31
Alsof leerkrachten een schooladvies geven dat bij een kind past. Het is nog nèt geen dubbeltje opgooien, als je kijkt naar de af- en opstroomcijfers. Helpen is het dubbeltje de kant op krijgen die de meeste kansen biedt.
zondag 20 november 2022 om 18:36
Ik denk dat je het allemaal iets te belangrijk vindt.elninjaa schreef: ↑20-11-2022 16:58Mss is 15 uur wel iets overschat. Maar ik tel alles bij elkaar op. Dus ook het keer op keer aansporen, nadenken over de onderwerpkeuze, mee gaan naar de bieb, helpen met filmpjes en materiaal zoeken, vormgeven en plaatsen, vragen beantwoorden, het publiek zijn bij dry-run, etc.
zondag 20 november 2022 om 18:36
Ik denk dat het hier ook zo ging? Ik heb in ieder geval nooit PowerPoint hoeven uitleggen, want hij wist het beter dan ik. Nou is het er wel zo eentje die het ook zonder uitleg wel uitvogelt, want hij deed ook steeds nieuwere dingen ermee.
In de lagere groepen heb ik wel af en toe meegekeken, wat heb je nu, welke volgorde staat het, begin met de structuur en niet met de plaatjes, enz. Maar ik heb nooit een héle presentatie gemaakt.
Ik heb geen idee wat de rest van de klas deed. Sowieso valt een kind toch door de mand als het de vragen aan het eind niet kan beantwoorden omdat mama het allemaal heeft gemaakt? Dus ik denk niet dat de lat hoger komt te liggen omdat er een ouder helpt. Als ik denk aan de klasgenoten waarvan ik vermoedde dat ze geen gestuctureerde presentatie konden maken, hoorden daar vrijwel altijd ook ouders bij van wie ik vermoedde dat ze dat niet konden, en andersom.
zondag 20 november 2022 om 18:39
Welnee. Tenslotte heb je er maar 1 per jaar of zo.
Andersom wel, kan je kind een lager cijfer krijgen voor die spreekbeurt want 'avn een aanstaande vwo'er verwachtte ik iets meer'. Maar verder is het net zo onbelangrijk voor de middelbare school als het cijfer voor tekenen en gym.
zondag 20 november 2022 om 18:42
Ook als een kind het wel zelf heeft gemaakt, kan het gebeuren dat er vragen bij zitten die kind niet weet, je kan nooit álles over een onderwerp weten, en je weet niet van tevoren wat er gevraagd gaat worden.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
zondag 20 november 2022 om 18:42
Ja precies.Quincy2 schreef: ↑20-11-2022 18:39Welnee. Tenslotte heb je er maar 1 per jaar of zo.
Andersom wel, kan je kind een lager cijfer krijgen voor die spreekbeurt want 'avn een aanstaande vwo'er verwachtte ik iets meer'. Maar verder is het net zo onbelangrijk voor de middelbare school als het cijfer voor tekenen en gym.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
zondag 20 november 2022 om 18:44
Quincy2 schreef: ↑20-11-2022 18:36Ik denk dat het hier ook zo ging? Ik heb in ieder geval nooit PowerPoint hoeven uitleggen, want hij wist het beter dan ik. Nou is het er wel zo eentje die het ook zonder uitleg wel uitvogelt, want hij deed ook steeds nieuwere dingen ermee.
In de lagere groepen heb ik wel af en toe meegekeken, wat heb je nu, welke volgorde staat het, begin met de structuur en niet met de plaatjes, enz. Maar ik heb nooit een héle presentatie gemaakt.
Ik heb geen idee wat de rest van de klas deed. Sowieso valt een kind toch door de mand als het de vragen aan het eind niet kan beantwoorden omdat mama het allemaal heeft gemaakt? Dus ik denk niet dat de lat hoger komt te liggen omdat er een ouder helpt. Als ik denk aan de klasgenoten waarvan ik vermoedde dat ze geen gestuctureerde presentatie konden maken, hoorden daar vrijwel altijd ook ouders bij van wie ik vermoedde dat ze dat niet konden, en andersom.
Dat ligt natuurlijk helemaal aan de vragen. De rest van de klas weet soms niet eens iets te vragen bij een spreekbeurt van een veel te hoog niveau.
En dan maakt het niet uit of die gemaakt is door ouders of door een toekomstig vwo-er.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in