Meisjes- en jongensspeelgoed

15-11-2023 08:50 161 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi allemaal, ik ben benieuwd naar jullie mening!
De zus van mijn vriend heeft 2 kinderen, één is net 1 geworden, de ander is bijna 5. Het zijn allebei meisjes. Ze dragen enkel "meisjeskleding", dus van die roze synthetische rokjes, witte of paarse laarsjes met luipaardprint en/of glitters en shirts met eenhoorns en glitters. Ze hebben ook bijna alleen "meisjesspeelgoed", eigenlijk is alles wat met de kinderen te maken heeft roze daar thuis. Al sinds de eerste is geboren.

Toen kind van 1 laatst jarig was, gaf ik een duplo vuilniswagen. Toen ik hem bij de speelgoedwinkel liet inpakken zei de cassiere: voor een jongetje zeker? Toen ik antwoordde dat het voor een meisje was kreeg ik knalroze papier met glitters. Iedereen bij de verjaardag keek me aan alsof ik niet goed snik was toen het cadeau uit het roze papier tevoorschijn kwam (dat geef je toch niet aan een meisje!!?), maar kind was heel blij. Heb dat ding daar nooit meer gezien.

Kind van 4 houdt alleen van frozen, prinsessen, eenhoorns etc. In hoeverre is dat denken jullie omdat ze dat ook echt zelf leuk vindt en in hoeverre is dat zo omdat ouders alleen roze dingen voor haar lijken te kopen? We hebben voor haar nu een frozen barbie gekocht omdat we verwachten dat ze die heeeeeel mooi vindt, maar toch zette het mij aan het denken.

Hebben jullie echt jongens- en meisjesspeelgoed voor jullie kinderen? Of hebben jullie van alles wat, en vinden meisjes dan alsnog automatisch roze, glitters en prinsessen mooi? Lang verhaal kort: ik hoor graag op deze druilerige woensdagochtend wat jullie vinden van dit onderwerp :idee:

graag niet quoten, wil het bericht nog kunnen wijzigen vanwege herkenbaarheid
subbie wijzigde dit bericht op 15-11-2023 08:52
Reden: herkenbaarheid
3.35% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn ervaring is dat kinderen vanaf de basisschoolleeftijd (4 dus) door gaan hebben dat er verschillen zijn tussen jongens en meisjes en dat daar verschillende dingen bijpassen. Ze zijn daar over het algemeen erg mee bezig in die fase. Ze beïnvloeden elkaar daar erg mee en er bestaan nog altijd juffen die hierin meegaan.

Zo krijgen de jongens bijvoorbeeld een ander cadeautje in hun schoen dan de meisjes, of de juf zegt dingen als: ga jij maar in de poppenhoek en zet de jongens juist in de bouwhoek. De laatste jaren zijn er gelukkig scholen die zich wat neutraler opstellen, al zal dat in een klein dorp vast anders zijn dan in de stad.

Persoonlijk vind ik het belangrijk om mijn kinderen alles aan te bieden en dan mogen ze zelf kiezen. Ze spelen hier met van alles, (technisch) lego, poppen, knutselspullen, alles door elkaar.
Hier 3 meiden. Ze hebben allerlei soorten speelgoed gehad maar speelde alleen met wat ze meisjesspeelgoed noemen.
Ah het is weer tijd.

Allemaal aangeleerde onzin natuurlijk.

Ik heb een dochter en die speelt met vanalles en nog wat. Niet alleen maar meisjeskleuren. Familie en vrienden weten dat we wat dat betreft genderneutraal opvoeden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Onze zoon van 2,5 heeft meer 'jongensspeelgoed' denk ik. Dat krijg je automatisch van anderen. Maar hij heeft ook een speelgoed keukentje (dat is neutraal denk ik? Maar heb weleens iemand horen zeggen dat ze dat meer voor meisjes vond) en hij heeft ook een pop. Hij kookt heel graag in zijn keuken, geeft ook af en toe de pop wat drinken maar helpt ook papa heel graag klussen met zijn speelgoed gereedschap. Wij kijken naar wat hij leuk vindt en graag mee speelt. Maar op dit moment zijn auto's, motoren, tractoren en graafmachines wel duidelijk favoriet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb alleen jongens en weinig speelgoed dat door de achtergeblevenen als ‘meisjesspeelgoed’ beschouwd zou worden. Ze spelen graag met de houten garage, autobaan, treinbaan, kapla, ridderkasteel, lego. Ze hebben wel een keukentje maar bijvoorbeeld geen pop (wel een heleboel knuffels). Als ze dat willen mag het wel hoor, maar ze talen er niet naar. Zelf vraag ik bij momenten waarop er iets te geef is wat het kind in kwestie graag wil hebben, en dat koop ik dan. Het kan me niks schelen als het een make-up set is voor een XY of een racebaan voor een XX. Maar moet dus wel zeggen dat mijn jongens oprecht geen interesse hebben in roze meuk en glitters.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tja. de wereld is helaas (nog) steeds opgedeeld in een mannencultuur en een vrouwencultuur. En dus ook kledingzaken, speelgoedwinkels etc. De enige die aardig genderneutraal is, is de Hema. Los daarvan is mijn ervaring dat zelfs wanneer je daar als ouder niet aan mee doet, de kinderen zelf vanaf een jaar of 3-4 het onderscheid gaan maken in jongens- en meisjesdingen.

Mijn jongens hadden vroeger een keukentje waar ze graag mee speelden en volgens mij hebben ze allebei een tasjes- en sieradenfase gehad als peuter.

Ik kleedde ze bij voorkeur in rood/roze/oranje, want dat stond ze goed, maar dat ging bijna niet, omdat die kleuren alleen op de meisjesafdeling te vinden waren en dan kreeg je er gratis glitters, eenhoorns en rouches bij. En, eerlijk is eerlijk, dat ging mij toen ook te ver.

Inmiddels identificeren ze zich heel sterk als jongen/man, daar heb ik als ouder weinig invloed op gehad, voor mijn gevoel.

Ik vind het wel gek als ouders zelf heel erg voor "jongens-" en "meisjes-"dingen kiezen, maar tegelijkertijd ontkom je daar dus bijna niet aan.
Ik (vrouw) ben opgegroeid met broers. Ik speelde heel graag met m'n broers met lego en auto's. Daarnaast speelde ik ook graag met babyborns en een van mn broers speelde dan ook graag met mij mee. Barbies en andere echt 'meisjes'speelgoed vond ik niets.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zowel op school (dorpsschool) als thuis ligt er van alles aan speelgoed. Op school mag je zelf kiezen waar je gaat spelen tijdens het vrij spelen. Sommige kinderen kiezen altijd hetzelfde (bijvoorbeeld bouwen of poppen), anderen wisselen meer af. Er zijn geen echte meisjes of jongens dingen (niet expres in ieder geval), al het speelgoed is voor iedereen.

Onze zoon is wel van de auto’s en dino’s. Hij houdt ook van regenboogkleuren en glitters en verkleden.

Dochter speelde nooit met poppen, wel met knuffels. Zij heeft wel een roze fase gehad maar daar zijn we wel uit. Qua kleding vind ik dat zelf wel jammer (die schattige rokjes!!) maar vanaf een jaar of drie ontwikkelde ze een eigen wil over wat ze wel/niet aan wil😂. Lego friends trekt nu bijvoorbeeld wel meer aan dan Lego city. Ze vindt de onderwerpen daarvan gewoon leuker.

Ik denk dat wij speelgoed redelijk gender neutraal aanbieden, kijken vooral naar interesses. Als dat poppen waren geweest, dan kwamen er poppen.
Alle reacties Link kopieren Quote
GreenLadyFern schreef:
15-11-2023 08:57
Ah het is weer tijd.

Allemaal aangeleerde onzin natuurlijk.

Ik heb een dochter en die speelt met vanalles en nog wat. Niet alleen maar meisjeskleuren. Familie en vrienden weten dat we wat dat betreft genderneutraal opvoeden.
Dit.

Hier ook 2 meiden die met van alles spelen, barbie en nerf en takken en hele veel gamen, en ze beiden ook geen voorkeur hebben qua kleding wat 'typisch' meisjes achtig zou zijn. Soms wel en vaak niet.
Kleuren van de spullen, ook geen voorkeur voor roze ofzo. Blauw en mint en paars vooral.

Mijn moeder was daar echt erg is, kocht dan voor neefjes mariospullen en kreeg mijn jongste steeds eenhoorntroep.
Zelfs als mijn dochter dan aangaf dat ze dat marioshirt ook wel had gewild, keer erop weer zelfde actie.

Ik vind normaal maar vooral de oudere generatie noemden mijn dochters halve jongens. Ik heb daar echt wel wat mot om gehad met de grootouders. Nu is iedereen in mijn omgeving wel gewend aan dat zij doen wat zij willen, spelen en dragen wat zij willen.

En dat is heel soms een glitterrokje en vaker een sportlegging en hoodie, of mega wijde jeans met wijd shirts maar dan wel nepwimpers en grote oorbellen.
Gewoon zichzelf.
Jaja.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hebben een jongen ( 6 ) en een meisje (4). Mijn ervaring is dat het qua buitenspeelgoed niet uitmaakt. Spelen beide met step/skelter/schommel/trampoline.
Binnen spelen ze wel echt met andere dingen. Vorig jaar met Sinterklaas een winkeltje gekregen voor beide. Dochter speelt er heel veel mee, zoon kijkt er niet naar om. Een aantal jaar terug speelden ze wel samen met de pop, nu alleen dochter nog. Ze spelen wel samen met knuffels of op het krijtbord. Soms ook rollenspellen die bij beide leven (smurfen of nu Sinterklaasje spelen) of samen discoën op de slaapkamer.
Dochter is meer van het fijn motorische, strijkkralen etc. Zoon dan weer meer van alles wat met politie en brandweer te maken heeft.

Kortom, er zijn verschillen en overeenkomsten.
Genderneutraal is dat het kind zelf mag kiezen waar het mee speelt. Dus niet speelgoed dat zo onzijdig is dat je kennelijk spontaan woorden als jongen/meisje vergeet.

Mijn ervaring is dat het niet goed te sturen valt. Mijn dochter groeide op met het speelgoed van haar broer, maar wist vanaf 2 jaar al alles met glitter te beplakken: auto's, keukentje, de treinbaan.

Ze speelden met wat voor handen was, maar beiden maakte er een totaal ander spel van. Inmiddels ligt het huis vol barbies, maar die wonen in de brandweergarage. Behalve eentje dan, die kan niet naar binnen want die zit in een rolstoel haha. (maar feitelijk speelt ze dan alsnog ons gezin na).
Alle reacties Link kopieren Quote
maud85 schreef:
15-11-2023 09:09
jongen ( 6 )
Ahaha nvm, al aangepast
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb twee dochters. De oudste is 3 en ik merk dat zij wel beïnvloed wordt door andere kinderen op de opvang. Dan roept ze dingen als ‘roze is voor meisjes’ en ‘jongens mogen geen lang haar’ enzo. Ik probeer dan maar rustig uit te leggen dat dat niet zo is… voor de jongste van net 1 is het nog helemaal geen thema.

De oudste heeft ook een grote voorkeur voor roze en paarse kleding en draagt het liefst jurkjes/rokjes. Ik ga daar wel gedeeltelijk in mee, omdat dat minder gedoe geeft ‘s ochtends maar we proberen haar kledingkast wel iets diverser te laten zijn :). Gelukkig is meisjesachtig niet per se tuttig, genoeg leuke rokjes van corduroy of een spijkerjurk of overgooier met een trui eronder bijvoorbeeld. De jongste draagt van alles en ook meer genderneutraal. Wel grappig, want ze heeft een blauwe winterjas en mensen denken dan vaak dat ze een jongen is. Tja, het zal wel.

Qua speelgoed hebben we toevallig (?) vrij weinig auto’s en wel 3 poppen, maar verder kopen/vragen we wel bewust allerlei soorten/genderneutraal speelgoed. Denk aan een balansbord, glijbaan, zandbak, loopfiets, step, Duplo, klei, puzzels, blokken, pluche ballen, boeken, Little people etc. Zit er wel aan te denken om nog wat autootjes of een garage te kopen voor Sinterklaas voor de afwisseling :).
We hebben hier een dochter en een zoon en eigenlijk mengt zich dit gewoon vanzelf.
Zijn beiden niet echt speelgoed kinderen, maar als dan spelen ze beiden met autos, nerf, teinbaan ,poppen ect het is maar net waar de een zin in heeft.
Dochter heeft sowieso meer voorkeur voor stoere kleding , geen jurken of rokjes en zoon houdt van zijn zwarte nagellak.

Ik laat ze hier gewoon vrij in, als ze happy zijn ben ik dat ook .
Alle reacties Link kopieren Quote
Gewoon eens het boek "Anders" van Frans de Waal lezen. Dat gaat over primaten die het dichtst bij de mens staan. Hij heeft daar uitgebreid het onderwerp gender bestudeerd.
Zoggellia schreef:
15-11-2023 09:11
Genderneutraal is dat het kind zelf mag kiezen waar het mee speelt. Dus niet speelgoed dat zo onzijdig is dat je kennelijk spontaan woorden als jongen/meisje vergeet.

Mijn ervaring is dat het niet goed te sturen valt. Mijn dochter groeide op met het speelgoed van haar broer, maar wist vanaf 2 jaar al alles met glitter te beplakken: auto's, keukentje, de treinbaan.

Ze speelden met wat voor handen was, maar beiden maakte er een totaal ander spel van. Inmiddels ligt het huis vol barbies, maar die wonen in de brandweergarage. Behalve eentje dan, die kan niet naar binnen want die zit in een rolstoel haha. (maar feitelijk speelt ze dan alsnog ons gezin na).
Klopt. Hier is alles dus in principe welkom. Maar als de opa's en oma's bijvoorbeeld alleen supermeisjesachtig speelgoed en activiteiten zouden aanbieden zou ik daar dus wel wat van zeggen.
grenada schreef:
15-11-2023 09:24
Gewoon eens het boek "Anders" van Frans de Waal lezen. Dat gaat over primaten die het dichtst bij de mens staan. Hij heeft daar uitgebreid het onderwerp gender bestudeerd.
Leuke tip
Alle reacties Link kopieren Quote
Het viel me pas op hoe strikt veel mensen categoriseren toen wij de tweede kregen. De oudste is een meisje en die kreeg een mix van kleding en speelgoed, zowel roze en poppen, als duplo en dino's (liefst wel paars met roze natuurlijk). Onze jongste was een jongen, en die kreeg als kraam- en verjaardagscadeaus in plaats van kleding van 'Lief', de versie met 'Stoer', speelgoedgereedschap, Star-Warsspul en auto's. Op school werd door medeleerlingen verteld dat roze niet je lievelingskleur mag zijn als je een jongen bent.

Toen wij onze oudste een speelgoedkeuken voor haar verjaardag gaven, werd dat door een paar mensen grappend (maar toch...) als seksistisch bestempeld, maar er werd wel gek opgekeken toen ons jongetje een babypop (nota bene met piemel) kreeg.

Ik vind het niet gek dat de generatie die met die aardig strikte blauw-/roze-verdeling is opgegroeid (in mijn jeugd was er bijvoorbeeld Playmobil en Lego voor iedereen, en later moesten er ineens roze varianten komen voor de meisjes), zich steeds meer afvragen of ze wel in hun genderrol passen.
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier 2 meiden die allerlei speelgoed aangeboden hebben gekregen. En nu ze 4 en 6 zijn is er toch voorkeur voor roze, glitter, Lego friends en Lego Disney, prinsessen en van die vreselijke knuffeldieren die aan een riem zitten, zodat je er een wandeling mee kunt maken en teveel geluid maken..

Mijn oudste heeft een afkeer voor broeken, vooral door de naden en stof, dus daar vooral rokken en jurken.

Mijn jongste is wat minder bezig met kleding en prinsessen, maar wel dol op haar knuffels waar ze moeder van is.
Oh en pokemon is haar leven..

Verder vooral veel knutselen en tekenen, wat niet specifiek voor een gender is.

Onze omgeving was gelukkig heel meegaand in onze wensen om ze van alles aan te bieden en het niet te hebben over jongens of meisjesspullen/gedrag/kleding.

En tot ze naar de basisschool gingen was dat ook helemaal geen ding, maar toen onze oudste ging, was het al snel wel iets. ‘ Ohhh dat is echt voor jongens’ . Wie zegt dat? En dan kreeg je een hele rits met namen uit de klas, vaak van kinderen die zelf oudere broers of zussen hadden.

Juffen en school zelf deden helemaal niet mee aan jongens/meisjes, je mag kiezen wat je wil, geregeld met de verkleedmomenten dat de jongetjes een jurkje aan hadden en bij de BSO hadden ze standaard nagellak dagen, waar iedereen mooie nagels kreeg.
Geen poppenhoek meer op school, maar het speelhuis werd het genoemd.

Zelf hou ik ook meer van rokken en jurken, lang haar, make up en wat zachtere kleuren. Ze zullen ook vast iets van mij daarin hebben opgepikt, alleen al door naar me te kijken. Tja, dat is nou eenmaal zo..
chantilly21_2 wijzigde dit bericht op 15-11-2023 09:36
12.05% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
grenada schreef:
15-11-2023 09:24
Gewoon eens het boek "Anders" van Frans de Waal lezen. Dat gaat over primaten die het dichtst bij de mens staan. Hij heeft daar uitgebreid het onderwerp gender bestudeerd.

Vooral het hoofdstuk speelgoed is interessant.
It won't stop until you wise up
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn zoon, nu 15, hield van tractors, dino's, treinbanen. Maar hij had ook een Mega Mindy jurk. Hij kreeg gewoon wat hij leuk vond.
Twee dingen zijn oneindig, het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker. A. Einstein
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn dochter van 7 is redelijk neutraal opgevoed. Qua kleding en ook qua speelgoed. Toen ze zelf ouder werd kreeg ze een voorkeur voor prinsessen meuk en eenhoorns en roze. Prima. Ze koos het zelf. Maar we hebben hier nog steeds ook gewoon lego en bouwspeelgoed en een treinbaan en daar speelt ze ook mee. Ik laat haar daar vrij in. Nu hebben we ineens de (stok) paarden fase en vampieren en monster high.

In haar verkleedkist zitten jurken maar ook een brandweerpak. Het is maar net waar ze zin in heeft en het wordt allemaal gebruikt.
'If you're gonna be dumb, you've gotta be tough'
Alle reacties Link kopieren Quote
Het zit er een beetje tussenin denk ik?
Mijn jongens hebben echt een intense fascinatie voor voertuigen, bij beiden was een voertuig het eerste woordje. Daar heb ik vrij weinig in van doen gehad. Ik kleed ze ook niet specifiek jongensachtig en koop rustig roze voor ze, dat dragen ze zonder problemen. Ik hou niet zo van ruches, glitters en luipaardenprint (ook niet voor een meisje, heb zelf ook geen kleding daarmee), maar als ze met een eenhoorn op hun trui willen rondlopen zou ik daar niet moeilijk over doen.

Wij hebben thuis wel veel meer jongensspeelgoed, het meer meisjesgerichte speelgoed werd niet aangeraakt. De enige successen qua ‘meisjes’speelgoed zijn die elastiekjes om armbandjes mee te maken en beiden waren ze op de dreumesleeftijd helemaal wild van een knalroze poppenbuggy (waarin meestal de duplotrein werd vervoerd).

Ze lakken graag nagels en mijn oudste heeft een tijdje lang haar gehad. Nu wil hij dat niet meer dus heeft hij het kort.

Ik denk dus dat wij vrij neutraal opvoeden en toch trekken mijn kinderen vanaf dat ze kunnen kruipen meer naar jongensdingen dan meisjesdingen, op een paar uitzonderingen na.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het altijd zo’n onzin dat iemand anders bepaalt of speelgoed voor een jongen of een meisje is. Speelgoed is voor een kind. En ieder kind heeft andere interesses.

Wij hebben geprobeerd van alles en nogwat aan te bieden, maar zoon (4) grijpt toch naar de standaard dingen zoals dino’s en vrachtwagens. Hij heeft ook een pop en ik ben blij dat hij daar ook graag mee speelt.

We hebben een meisje op komst en ik heb nog geen echte meisjes baby kleding gekocht, ben ik ook niet van plan. Roze en glitter vind ik zelf ontzettend lelijk, dus ze mag gewoon wat kleding van haar broer en een paar nieuwe pakjes. Als ze later jurkjes wil dan prima, maar geen synthetische rommel.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven