Slimme dochter (groep 5) loopt over door extra werk

26-09-2024 10:38 346 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi allemaal,

Mijn dochter (bijna 8, groep 5) is vrij slim voor haar leeftijd en leert snel. Op school springen ze daar goed op in door haar extra, uitdagend werk te geven. Dochter wil altijd alles het liefst als eerste af hebben en het daarnaast ook perfect doen. Ik heb het idee dat juf de boel aan het aftasten is en omdat dochter steeds snel klaar is, weer met een extra schrift komt. Inmiddels, we zitten nu in week 4, zijn het al 5 extra schriften. Ze moet tijdens het maken van het extra werk met een klasgenootje op de gang zitten en mist daardoor het contact met haar klas (geeft ze zelf aan). Het klasgenootje is autistisch en heeft moeite met samenwerken, wat ze lastig vindt. Tegelijk spiegelt ze zichzelf continu aan dit klasgenootje, ze wil het net zo goed en net zo snel doen.

We merken dat dochter over begint te lopen / overspannen lijkt te raken. Ze heeft veel huilbuien, is erg brutaal en bijdehand en heeft sinds school is gestart opeens weer 2x in bed geplast na 5 jaar zindelijkheid. Op school is ze juist heel rustig, afwachtend en vindt ze het spannend om zelf dingen aan te geven aan juf.

We gaan volgende week even langs juf om dit te bespreken. Dochter kan het extra werk aan en heeft de uitdaging ook echt nodig, maar omdat ze alles ‘af’ wil hebben en juf werk blijft aanbieden loopt ze over. Ze moet zelf ook leren dat het niet altijd perfect hoeft en ook zeker niet af hoeft.

Hoe dan ook, misschien hebben jullie tips en trucs. Gesprek met juf zal vast helpen en we geven ook aan dochter aan dat het feit dat ze het kan, nog niet betekent dat ze het ook allemaal moet doen. Feit blijft dat ze nog maar 7 is en ik vind het naar om haar zo te zien worstelen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn oudste is met 5.5 naar groep 3 gegaan, dus ook wat versneld. Ze was er ook echt aan toe en wilde leren en structuur. Maar wat diegene hierboven zegt, daar is het wat laat voor :-)
Alle reacties Link kopieren Quote
Ons kind heeft juist groep 4 overgeslagen, deels omdat we pas in groep 3 erachter kwamen dat ze gigantisch voorliep maar ook omdat groep 4 juist vaak als saaiste jaar wordt gezien (alleen herhaling van groep 3). Maar als je dochter nu kan versnellen naar groep 3 dan kan ze na de zomer mee naar groep 4? Dat zou al wel schelen denk ik.

Ik blijf het ook een ingewikkeld proces vinden met ons kind waar we goed aan doen. Onze school is heel erg van de extra klasjes en kind gaat 1 dag per week naar een bovenschoolse plusklas maar daardoor zit het ook weinig in de klas wat naar mijn idee de binding met andere kinderen weer minder maakt. Daarnaast zitten de plusklassen veelal vol met jongens, opzich prima want ons kind speelt graag met jongens maar ik zou haar zo graag wat leuke vriendinnen gunnen waar ze mee kan levelen.

Nouja zoals ik schreef, ingewikkeld proces en de juf/meester kan een jaar wel echt maken of breken heb ik het gevoel. Een fijne IB-er ook trouwens. Ik hoop dat jullie voor beide dochters een fijn plan kunnen maken!
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn oudste heeft groep 5 overgeslagen, en mijn jongste heeft groep 2 en groep 3 in een jaar gedaan (na de kerstvakantie is ie naar groep 3 gegaan).

De versnelling van mijn oudste was op mijn initiatief en vooral sociaal en emotioneel een succes. Cognitief-didactisch had die versnelling niet zoveel zin, want haar voorsprong in leerstof was veel groter dan een jaar. Maar dat ze nu bij kinderen in de klas zat met wie ze op andere gebieden wel levelde scheelde echt een hele hoop in haar welbevinden.

De versnelling van mijn jongste was op initiatief van school, en eigenlijk best een sof. Hij was een volslagen kleuter die toevallig heel goed kon lezen, spellen en rekenen, dus in groep drie had ie qua leerstof feitelijk niks meer te zoeken maar voor de hele dag stil zitten en opletten was ie nog totaal ongeschikt. Voor hem was het een stuk beter geweest om het jaar in groep 2 af te maken en dan meteen naar groep 4 te gaan. Nou speelde er bij hem ook meer dan alleen slimmigheid, uiteindelijk is ie naar speciaal onderwijs gegaan en daar speelden ze een stuk beter in op zijn beperkingen en capaciteiten dan op het regulier.
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
09-03-2025 16:12
Presto en Nana_Mouskouri, in welke groep zijn jullie kinderen versneld? Gebeurde dit in de eerste instantie vanuit school of vanuit jullie?
Groep 3 en 4 in 1 jaar en groep 7 en 8 in 1 jaar. Ik zou er met de wetenschap van nu niet meer voor kiezen, maar dat is erg kindafhankelijk. Iedere situatie is anders. Bij mijn andere kind pakte een versnelling wel redelijk uit en kind 3 zagen we zelf al dat het geen kind voor versnellen was.

Vaak is de voorsprong ook groter dan een jaar en versnellen alleen levert sowieso niet zoveel op. Er moet altijd een plan bijkomen, want deze kinderen gaan nu eenmaal sneller door de stof.

Let vooral op het schrijfonderwijs bij compacten in groep 3. Ondanks extra aandacht is die missie hier niet geslaagd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Presto schreef:
09-03-2025 17:43

Let vooral op het schrijfonderwijs bij compacten in groep 3. Ondanks extra aandacht is die missie hier niet geslaagd.
Hier ook niet. Jongste was zoals ik al schreef nog een volslagen kleuter toen ie naar groep 3 ging en het lopend schrift was echt vele bruggen te ver voor hem. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen hem de langere verhalen te laten typen, en de opdrachten in de plusschriften te laten doen met helemaal zelf uitgeknipte krantenletters (knippen is tenslotte ook goed voor de motoriek). Het is ook nooit meer goed gekomen. uiteindelijk heeft zoon zijn zelfs zijn eindexamen gedaan op een laptop omdat niemand behalve ik zijn hanenpoten lezen kan.

Bij oudste was het ook een probleempje, want zij had zichzelf al leren schrijven toen ze drie was en dat waren zelfbedachte hiëroglyfen, die nogal interfereerden met het lopend schrift dat in groep 3 vereist wordt. Voor haar hebben we dus maar besloten haar voorlopig maar 'los' te laten schrijven en gaandeweg is het helemaal goed gekomen met haar handschrift want zij steekt fijnmotorisch wat handiger in elkaar dan haar broertje.
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
09-03-2025 16:12
Presto en Nana_Mouskouri, in welke groep zijn jullie kinderen versneld? Gebeurde dit in de eerste instantie vanuit school of vanuit jullie?
Mijn dochter is op driekwart van het schooljaar versneld in groep 5. Ze heeft dus het grootste gedeelte van groep 6 overgeslagen. Behalve de topografische kaart van Nederland geen noemenswaardige zaken in te halen.
Voor haar zat de grootste winst in een prettige en veiligere omgeving. Haar eerdere klas was groot en zij werd vaak als rustgevend element ingezet. Veel gedoe onderling, wat ze niet goed begreep.
Het was hier een gezamenlijke beslissing, maar als school geen oplossing voor het probleem had geboden (niet te veel details, maar ons kind was echt zielsongelukkig) hadden we van school moeten wisselen.

Dochter zit nu in bovenbouw VO. Gaat nog steeds prima, moet gek lopen wil ze haar diploma niet halen. Valt niet gedragsmatig op, heeft leuke sociale contacten, bijbaan, zin in een vervolgstudie. Leraren denken vaak dat er een fout zit in de geboortedatum in het systeem.
We doen net alsof ze zo oud is als haar vriendinnen, dus we zijn vrij relaxed met afspreken en thuis komen. Niet naar kalenderjaar dus.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijne heeft groep 3 dus wel gedaan. Daar werd wel heel duidelijk dat zijn hele zijn totaal niet matcht met schoolse taken.
Dat je letters zowel aan elkaar als los leert en ze vervolgens weer op een andere manier in een boek staan vond hij belachelijk, en hij besliste zo te schrijven zoals de meeste letters in een boek. Tel daarbij op dat hij altijd de spanning uit z’n oren had spuiten in de klas; hier wordt het schrijven ook nooit wat.
Als hij heel soms toch schrijft is het een schattig soort blokletterschrift met dansende letters.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedankt allemaal, veel verschillende ervaringen dus. Ze zal waarschijnlijk z.s.m. deels gaan meedraaien met groep 3 en ze hopen dat dochter dat dan zo leuk vindt, dat dochter uit zichzelf liever daar wil blijven. Ik heb daar een hard hoofd in, want dochter houdt niet van veranderingen en anders zijn. We willen in elk geval dat ze de boel nu z.s.m. in werking zetten want voor je het weet is het zomervakantie.

Dochter kan overigens wel goed stil zitten en opletten e.d., daar maak ik me geen zorgen om. Om het schrijven wat meer, zeker als ik jullie verhalen lees. Juf gaf aan dat ze vanuit school extra begeleiding kunnen geven om haar te helpen met die motoriek. Ik ga daar wel extra bovenop zitten. Ze zullen dus niet gaan compacten maar ze slaat het hele jaar over. Hoe ze haar dan al die schrijfletters willen bijbrengen in die paar weken meedraaien is mij nog niet helemaal duidelijk.

Oudste had vandaag weer een behoorlijke woedeaanval en was erg verdrietig. Hoewel ze het nog niet weten, denk ik dat de oudste wel een beetje doorheeft wat er speelt met de jongste. Dat zorgt uiteraard voor jaloezie, want jongste krijgt meer aandacht en is slimmer (wat misschien helemaal niet zo is, maar zo voelt ze dat). We gaan morgen een nieuw gesprek aanvragen voor haar met de ib-er erbij.
Alle reacties Link kopieren Quote
Sterkte de komende tijd. Het zal echt niet altijd makkelijk zijn, maar vertrouw erop dat je je kinderen goed kent en er voor wil zorgen dat het goed met ze gaat en daarvoor mag je best op je strepen staan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dank je. Ik vind het zo lastig, doe ik het wel goed? Tijdens zo'n woedeaanval ook. Moet ik boos worden? Als ik boos ben wordt het vaak erger, het helpt niet. Maar ze moet ook leren dat dingen soms niet acceptabel zijn. Tegelijk heb ik ook het idee dat ze er op zo'n moment echt niets aan kan doen, het wordt haar gewoon teveel.

Jullie zullen dit vast herkennen. Het is vaak alsof ik op een koord dans. En dan is ze nog maar acht.
Alle reacties Link kopieren Quote
Komende week zijn er allerlei webinars hierover. :)
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
09-03-2025 22:02
Dank je. Ik vind het zo lastig, doe ik het wel goed? Tijdens zo'n woedeaanval ook. Moet ik boos worden? Als ik boos ben wordt het vaak erger, het helpt niet. Maar ze moet ook leren dat dingen soms niet acceptabel zijn. Tegelijk heb ik ook het idee dat ze er op zo'n moment echt niets aan kan doen, het wordt haar gewoon teveel.

Jullie zullen dit vast herkennen. Het is vaak alsof ik op een koord dans. En dan is ze nog maar acht.
Boos worden op het moment zelf heeft geen zin. Je kunt er wel over praten en eigenlijk wil je je kind leren het gevoel aan te voelen komen en dan iets te gaan doen waarvan je kind rustig wordt. Dus even afzonderen, boksbal, rondje buiten lopen et cetera.
Waarmee ik niet zeg dat het makkelijk is, want ons kind dat al heel wat ouder is kan het ook nog steeds niet. Maar hopelijk wel als hij 18 is.

Dus het is een combinatie van naar de oorzaak kijken en daar aan werken (waar komt de woede vandaan) en een signaal afgeven dat sommige dingen, die je in je woede doet niet acceptabel zijn (al weten de meeste kinderen dat zelf ook wel).

In mijn omgeving zie ik wel een aantal kinderen, na hun 15-16e enorme sprongen maken en groeien. Dat vind ik altijd geruststellend als mijn kind dingen doet die echt niet kunnen in zijn woede.
Alle reacties Link kopieren Quote
Frizz schreef:
09-03-2025 18:58
Mijne heeft groep 3 dus wel gedaan. Daar werd wel heel duidelijk dat zijn hele zijn totaal niet matcht met schoolse taken.
Dat je letters zowel aan elkaar als los leert en ze vervolgens weer op een andere manier in een boek staan vond hij belachelijk, en hij besliste zo te schrijven zoals de meeste letters in een boek. Tel daarbij op dat hij altijd de spanning uit z’n oren had spuiten in de klas; hier wordt het schrijven ook nooit wat.
Als hij heel soms toch schrijft is het een schattig soort blokletterschrift met dansende letters.
Herkenbaar. Hier was ook niet uit te leggen dat je bijvoorbeeld een 4 anders geschreven wordt dan je in boeken ziet. Hij weigerde ook. School koos gelukkig snel eieren voor zijn geld, want als kind ergens het nut of de logica niet van inziet, dan kun je jezelf ook beter de moeite besparen.

Het lastige is dan dus wel dat kind op het moment dat hij het nut van iets wel inziet ervaart dat gewoontes ingesleten zijn en dat het heel lastig is om het anders aan te leren. En dan boos wordt omdat "wij" het hem niet anders aangeleerd hebben. Wijze levensles, want dat leg ik hem uit dat een bepaalde extreme eigenwijsheid zich ook weleens tegen je kan keren.

Mijn andere kind was daar echt totaal anders in en was wel bereid om dingen aan te nemen van anderen, ook als ze het nog niet helemaal kon plaatsen in het grotere geheel.
Alle reacties Link kopieren Quote
Yup. Zo is er hier nooit een goede pengreep gekomen.
Ach, er zijn ergere dingen.
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
09-03-2025 22:02
Dank je. Ik vind het zo lastig, doe ik het wel goed? Tijdens zo'n woedeaanval ook. Moet ik boos worden? Als ik boos ben wordt het vaak erger, het helpt niet. Maar ze moet ook leren dat dingen soms niet acceptabel zijn. Tegelijk heb ik ook het idee dat ze er op zo'n moment echt niets aan kan doen, het wordt haar gewoon teveel.

Jullie zullen dit vast herkennen. Het is vaak alsof ik op een koord dans. En dan is ze nog maar acht.
Mijn kind heeft geen controle over het boos worden. Ze vind het zelf verschrikkelijk en zou willen dat het anders was. Als ik daar boos over zou doen zou het alleen maar erger worden. Ik denk dat mijn kind een goed kind is die het goed bedoeld, maar het lukt haar niet altijd om haar emoties te reguleren en dat proberen we haar nu te leren, maar dat is een moeilijk proces als je emoties heel groot zijn en je ze heel lang aan de kant kunt duwen. Ik probeer dus vooral geduldig te zijn en het niet op mezelf te betrekken.

Wat voor dingen doet ze die niet acceptabel zijn?
Alle reacties Link kopieren Quote
Frizz schreef:
10-03-2025 09:08
Yup. Zo is er hier nooit een goede pengreep gekomen.
Ach, er zijn ergere dingen.
Ik word er nog steeds wel eens op aangesproken door mensen. "Wat houd jij je pen raar vast." Ik heb dan toch altijd een oordeel over zo iemand.

Wat me wel opvalt: ik kon bijvoorbeeld wel best goed vouwen. Ik geef normaal gesproken geen les in brugklassen en moest een keer invallen bij kinderen die al hun huiswerk afhadden (atheneum1-groep met superbrave kindjes), dus ik dacht: laten we eens een kikker gaan vouwen. Zo'n leuke, die je kunt laten springen. Van de 25 kinderen (ze deden allemaal goed mee) hadden er 7 een leuke kikker. De rest kreeg het niet voor elkaar. Het is geen levensreddende vaardigheid, dus wat maakt het uit, maar ik vond het toch opvallend.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het kind wordt niet boos maar heeft een meltdown. Heel veel autistische kinderen maar ook die met adhd of hb hebben dat.
Dan is er te lang over bepaalde grenzen gegaan en krijg je kortsluiting. Daar boos om worden is net zo zinloos als boos worden wanneer een kind met epilepsie een aanval heeft. Het level van controle erover is hetzelfde.

Wat bij mijn dochter helpt is haar te laten afzonderen. Geen input meer geven waardoor ze nog harder over de rooie gaat. En als ze er weer uit komt dan knippen we symbolisch een stukje van de dag alsof het niet is gebeurd. want na afloop is er veel schaamte bij kind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Merkimer schreef:
10-03-2025 10:55
Het kind wordt niet boos maar heeft een meltdown. Heel veel autistische kinderen maar ook die met adhd of hb hebben dat.
Dan is er te lang over bepaalde grenzen gegaan en krijg je kortsluiting. Daar boos om worden is net zo zinloos als boos worden wanneer een kind met epilepsie een aanval heeft. Het level van controle erover is hetzelfde.

Wat bij mijn dochter helpt is haar te laten afzonderen. Geen input meer geven waardoor ze nog harder over de rooie gaat. En als ze er weer uit komt dan knippen we symbolisch een stukje van de dag alsof het niet is gebeurd. want na afloop is er veel schaamte bij kind.
Ik had die meltdowns vroeger ook en het had dan (later) ook te maken met m’n cyclus en als het volle maan was. Als kind vond ik het ook erg frustrerend en vervelend want ik wilde het niet maar het gebeurde gewoon. Alsof er kortsluiting ontstond en m’n lichaam moest afreageren. M’n oudste heeft er ook last van, maar met goed eten en veel buiten energie kwijt raken gebeurt het gelukkig minder vaak. Het gebeurt ook als er spanning is zoals met haar verjaardag of kerst. Tussendoor heeft ze vaak bevestiging nodig als het juist wel goed gaat, dus daar focussen we op.

(Ik heb adhd trouwens).
Alle reacties Link kopieren Quote
Ook een goeie in deze; lees je in in ‘the window of tolerance’ en over wat wel en niet helpt als je kind ‘uit het raam is’.
Alle reacties Link kopieren Quote
Frizz schreef:
10-03-2025 12:42
Ook een goeie in deze; lees je in in ‘the window of tolerance’ en over wat wel en niet helpt als je kind ‘uit het raam is’.
Is dat dit? Heel interessant.

https://mentalhealthcenterkids.com/blog ... -tolerance
Alle reacties Link kopieren Quote
Er is héél veel over geschreven. Ik weet niet of deze bron betrouwbaar is, maar denk dat je bij Augeo ook veel kunt vinden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Frizz schreef:
10-03-2025 13:59
Er is héél veel over geschreven. Ik weet niet of deze bron betrouwbaar is, maar denk dat je bij Augeo ook veel kunt vinden.
Ik had er nog niet eerder over gehoord, maar ik zal Augeo eens bekijken. Dankjewel!
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
09-03-2025 22:02
Dank je. Ik vind het zo lastig, doe ik het wel goed? Tijdens zo'n woedeaanval ook. Moet ik boos worden? Als ik boos ben wordt het vaak erger, het helpt niet. Maar ze moet ook leren dat dingen soms niet acceptabel zijn. Tegelijk heb ik ook het idee dat ze er op zo'n moment echt niets aan kan doen, het wordt haar gewoon teveel.

Jullie zullen dit vast herkennen. Het is vaak alsof ik op een koord dans. En dan is ze nog maar acht.
Als ze cognitief sterk is: benoemen wat je ziet, handelingsalternatief voor dat moment aanbieden en op een ander moment bespreken wat het bij andere mensen doet, wanneer ze voelt dat ze boos wordt, wat ze dan kan doen etc.
Logica en rede was (en is) hier de sleutel tot alles.
En het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet gegrepen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Merkimer schreef:
10-03-2025 10:55
Het kind wordt niet boos maar heeft een meltdown. Heel veel autistische kinderen maar ook die met adhd of hb hebben dat.
Dan is er te lang over bepaalde grenzen gegaan en krijg je kortsluiting. Daar boos om worden is net zo zinloos als boos worden wanneer een kind met epilepsie een aanval heeft. Het level van controle erover is hetzelfde.

Wat bij mijn dochter helpt is haar te laten afzonderen. Geen input meer geven waardoor ze nog harder over de rooie gaat. En als ze er weer uit komt dan knippen we symbolisch een stukje van de dag alsof het niet is gebeurd. want na afloop is er veel schaamte bij kind.

Een meltdown is inderdaad een beter woord. Wat je schrijf is heel herkenbaar. Na afloop is er inderdaad schaamte, begint ze te huilen en rent ze op ons af om ons te knuffelen. Ze is dan nog lang erg verdrietig.

Kaaaaaaaatje schreef:
10-03-2025 10:33
Mijn kind heeft geen controle over het boos worden. Ze vind het zelf verschrikkelijk en zou willen dat het anders was. Als ik daar boos over zou doen zou het alleen maar erger worden. Ik denk dat mijn kind een goed kind is die het goed bedoeld, maar het lukt haar niet altijd om haar emoties te reguleren en dat proberen we haar nu te leren, maar dat is een moeilijk proces als je emoties heel groot zijn en je ze heel lang aan de kant kunt duwen. Ik probeer dus vooral geduldig te zijn en het niet op mezelf te betrekken.

Wat voor dingen doet ze die niet acceptabel zijn?

Dit klinkt net als mijn dochter. Het is vooral schreeuwen, stampen en slaan met de deuren, alsof we een puber in huis hebben. Meestal moet haar zusje het ontgelden, die dan op dat moment niets doet. Dat is het deel wat ik niet acceptabel vind, zeker aangezien de jongste juist heel gevoelig is en zich dingen erg aantrekt. Laatst schreeuwde ze tijdens het eten dat ze een mes naar me wilde gooien. Dat vind ik ook niet acceptabel. Maar ik begrijp wel waar het vandaan komt, ze is dan zo boos en ze weet niet hoe ze zich moet afreageren.

Of een ander voorbeeld in een restaurant, toen ze spijt had van haar bestelling. Ik gaf al aan dat ze misschien beter iets anders kon bestellen, want ik ken mijn dochter. Ze kreeg toch haar zin maar kreeg spijt. En een meltdown midden in het restaurant. Dat vind ik ook niet oké, zeker niet voor een kind van 8. Uiteraard stapelde er waarschijnlijk op die dag al van alles op voor haar, wat er op dat moment uit kwam.

Frizz schreef:
10-03-2025 12:42
Ook een goeie in deze; lees je in in ‘the window of tolerance’ en over wat wel en niet helpt als je kind ‘uit het raam is’.

Dit ga ik doen, dank je, ik kende de term nog niet.

Moiren schreef:
10-03-2025 16:20
Als ze cognitief sterk is: benoemen wat je ziet, handelingsalternatief voor dat moment aanbieden en op een ander moment bespreken wat het bij andere mensen doet, wanneer ze voelt dat ze boos wordt, wat ze dan kan doen etc.
Logica en rede was (en is) hier de sleutel tot alles.

Ze is cognitief erg sterk en dit proberen we ook. Toch vind ik het lastig. Ik zeg wel eens dat ze tot tien moet tellen en dan schreeuwt ze boos zo snel als ze kan "1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-het helpt niet!!!!!!" Achteraf bespreken en spiegelen probeer ik ook en vaak komt het wel binnen. Maar als ik aangeef dat ze misschien even sorry moet zeggen tegen haar zusje dan zegt ze wel sorry, maar als je dan vraagt waarom ze sorry zegt heeft ze geen idee. "Dat moest toch van jou?"

Het eten en drinken heeft trouwens ook een grote invloed hierop. Als we het aan zien komen dan proberen we haar snel iets te laten drinken, dat helpt al vaak. Het gebeurt dus ook vaak 's ochtends en als ze net ergens vandaan komt (school of speelafspraakje).
Alle reacties Link kopieren Quote
We hebben overigens een afspraak met de IB-er staan voor de oudste. We gaan van te voren maar even goed opschrijven waar we het over willen hebben want dat vind ik nog lastig.

- Hoe weten we dat ze leert (aangezien ze tegen het plafond van de gemaakte IEP zit en we niet weten of ze genoeg uitdaging krijgt)
- Waarom wordt extra werk niet nagekeken (we hebben wel begrip voor de werkdruk van juf)
- Gedrag / meltdowns, kan dit door hb komen of kan autisme een rol spelen
- Advies om dochter toch te laten testen

Ik weet niet zo goed wat we nog van school kunnen verwachten en waarmee de ib-er ons kan helpen.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven