Van het gymnasium naar het MBO [to heeft een perma]

03-04-2022 11:39 121 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hier een zoon die vorig jaar is blijven zitten in de 4e en nu weer slecht gaat. Het komt er op neer dat hij van school af moet omdat het enkel een gymnasium is.
Vorig jaar was onze zoon een thuiszitter door alle corona ellende en een depressie. Hij heeft hulp trouwens. Dat zit goed. Maar hoewel hij lekker ligt in de groep, goed in zijn vel zit momenteel en vrienden heeft en lekker zijn ding doet lukt het hem niet om de boel bij te benen.
Hij is hb getest 2 maal maar leren-leren en vooral het stukje: toetsen maken dat lukt hem gewoon niet. Hij heeft enorme faalangst (en daar ook een training voor gehad) en snapt gewoon niet hoe hij toetsen moet maken. School denkt goed mee. Hij mag toetsen apart maken en krijgt extra tijd (adhd) maar hij moet nu toch erkennen dat de koek op is.
Vorig jaar heeft hij tot en met de laatste week in ontkenning gezeten over het zittenblijven. Dit jaar is hetzelfde aan de hand maar dan over het van school gaan. Er valt niet met hem over een eventueel plan B te praten want hij flipt echt de pan uit.
Wij vinden het lastig want voor 1 mei moet hij dan op een andere school worden ingeschreven maar hij werkt op geen enkele manier mee. Of het wordt de HAVO maar dan moet hij voor de derde keer naar de vierde want je kan niet doorstromen naar de vijfde want dan mis je examen stof. Of hij gaat naar het MBO. De havo wordt hetzelfde probleem met leren-leren en toetsen maken en vakken hebben waar hij geen drol aan vindt. Maar het MBO is een totaal andere leeromgeving en andere peers. Onze zoon heeft een iq van >145 en we weten niet hoe hij zijn draai zal moeten gaan vinden op het MBO. Aan de andere kant als hij daar een vak gaat leren kan hij alsnog doorstromen naar het HBO. Wat ons betreft zijn alle opties bespreekbaar en het niveau doet er totaal niet toe. Als hij maar wat gaat doen want hij is net 16 en nog een hele weg te gaan. Het is een creatieve hb'er, beelddenker en slecht in leren uit de boeken of in de klas zitten stampen. Hij is behoorlijk autonoom en ook wel rigide.
We hebben een hele leuke kunstzinnige mbo gevonden maar ja hij wil er dus niet over praten.
Zijn er hier mensen wiens kind of misschien zelf wel van het gymnasium/vwo naar het MBO of de HAVO zijn gegaan en hoe ging dat? Ik ben een beetje op zoek naar succes verhalen. En hoe ik mijn zoon kan voorbereiden op dit gesprek want ik zit er enorm mee. Onze zoon heeft dit jaar echt zijn best gedaan. Inclusief bijles. Maar het lukt alsnog niet. Ik vind dat echt ontzettend sneu. School doet denkt overigens goed mee maar die zitten ook aan hun grens wat haalbaar is.
moderatorviva wijzigde dit bericht op 06-04-2022 10:56
Reden: TO heeft een perma, kan niet meer in het topic reageren. Met vriendelijke groet, Moderator Viva.
0.13% gewijzigd

Uit chaos ontstaat vaak leven, uit orde gewoonte.
Alle reacties Link kopieren
*Katharina* schreef:
03-04-2022 12:19
Hij is enorm excentriek en kunstzinnig. Wil het liefste autonoom kunstenaar worden.
Informeer eens of hij dan bijvoorbeeld MBO4 in een jaar kan doen en vervolgens door kan stromen naar een HBO kunst opleiding? Havo is wellicht ook een oplossing, daar hoeft hij waarschijnlijk niet meer te leren, wat overigens later wel weer voor problemen kan zorgen.

Met google kwam ik dit tegen, wellicht kun je daar iets mee? Ik heb mij er verder niet in verdiept, maar zij lijkt aan de omschrijving van je zoon te voldoen. https://wijkunnenmeer.nl/creatief-begaa ... reijgwart/
Niet helemaal vergelijkbaar want geen afstroming, maar mijn hb dochter is ook geen schoolkind en heeft indertijd besloten om vmbo-t te gaan doen teneinde zo snel mogelijk van die vervelende school af te wezen. Daarna volgde dus mbo, en van de stages bloeide ze enorm op (de opleiding zelf bleef een noodzakelijk kwaad :lol: ). Inmiddels is ze op een haar na afgestudeerd en heeft ze al een tijdje een vast contract bij de instelling waar ze in eerste instantie stage liep en ze gaat met enorm veel plezier naar haar werk.
Alle reacties Link kopieren
*Katharina* schreef:
03-04-2022 12:19
Hij is enorm excentriek en kuntzinnig. Wil het liefste autonoom kunstenaar worden.

Wat wij hem gunnen is een succeservaring en iets af kunnen maken. Niet dit jaar eens zus proberen en volgend jaar weer eens zo. Daar gedijt hij vrij slecht op. Dan gooit hij geheid de handdoek in de ring. Hij is al eens een thuiszitter geweest. Ik gun hem nu wat ritme en regelmaat en wat succesjes.
En wat als je nu naar de kunstacademie gaat met hem en hij kan kijken wat er ná het voortgezet onderwijs mogelijk is. Misschien geeft dat een doel en motivatie om ervoor te werken?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf ook van 4vwo naar 4havo afgestroomd. Ik heb ook adhd (ook al wist ik dat toen nog niet).
Mij heeft het heel goed gedaan, omdat ik veel herkenning had qua stof en het heel anders leren voor mij was.
Ik ben heel blij dat ik die route heb gemaakt toentertijd.
De vavo hoef je niet volwassen voor te zijn. Mijn 17 jarige dochter doet een eindexamentraject bij de vavo. Zit officieel nog op haar oude school maar is uitbesteed aan de vavo. Doet haar eindexamen ook vertraagd. Dit jaar 5 vakken en volgend jaar drie.
Dit doet ze vanwege depressie en belastbaarheid

Een andere optie is een andere school. In midden Limburg ligt bv een centrum waar uitgevallen hb leerlinge terecht kunnen. Kom even nuet op de naam
Boogschutter10 schreef:
03-04-2022 12:10
Is atheneum niet een betere tussenweg dan HAVO of MBO? Wellicht dat overgang naar 5 VWO met mss wat bijspijkeren mogelijk is? Of anders overgang naar 4 VWO en als dat niet werkt dan naar 5 HAVO, eventueel 4/ 5 HAVO in 1 jaar.

MBO lijkt me geen voor de hand liggende keuze. Ander type scholier en docenten en al gelijk een hele concrete keuze voor bepaald beroepenveld.

Algemeen vormend onderwijs lijkt beter?
Atheneum en gymnasium zijn allebei vwo. Dus als hij niet over kan naar 5 gym, kan hij ook niet over naar 5 atheneum. Tenzij het probleem specifiek in Grieks of Latijn zit. Maar dat lees ik niet. De leerstof is op hetzelfde niveau en je doet ook dezelfde eindexamens.
Mijn broer, die ik ook verdenk van ADHD, is ooit van Havo naar MBO gedaan. Ook een creatief iemand die met zijn handen denkt. Voor hem was het een goede stap. Hij heeft daarna nog HBO gedaan.

Ik heb zelf kunstacademie gedaan en daar zaten verschillende mensen die via de route grafische school (nu mediacollege) waren gekomen. Als het mbo creatief genoeg is, denk ik niet dat hij moeite heeft om aansluiting te vinden. Aan de andere kant: zou hij niet evenzeer faalangst hebben bij creatief werk? Dat is niet zomaar weg natuurlijk. En er zijn heel veel kunstenaars en maar een handjevol dat genoeg erkenning krijgt voor wat ze doen.

Wel lastig dat hij er niet over wil praten.

De begaafdste kunstenaar die ik ken heeft overigens geen enkele school afgemaakt.
Alle reacties Link kopieren
Aan welke mbo-opleiding denken jullie nu?
Iets creatiefs?
Ik heb eigenlijk geen tips. Maar ik vraag me af of de eerste 3 jaar dan wel van een leien dakje gingen? Ik snap het leren leren, maar daar loop je dan toch al eerder tegen aan?

Hier een zoon in vwo 3 die dit jaar erg slecht gaat. Maar dan omdat hij niet zijn best doet. Of in ieder geval niet heeft gedaan tot aan de kerstvakantie. Hij heeft al een hoop opgehaald, maar staat nog steeds niet op overgaan. Mocht hij het niet halen, gaat hij naar havo 4. Blijven zitten is voor hem geen optie. Heel ander verhaal eigenlijk. Maar het stuk over ontkenning is wel herkenbaar. In november stond hij voor 7 vakken een onvoldoende, maar hij bleef heus niet zitten, want hij had nog het hele jaar bla bla. Inmiddels lijkt het kwartje gevallen, dus hij heeft er in ieder geval iets van geleerd. Nu nog maar afwachten of het genoeg/op tijd is.

Ik zou in geval van jouw zoon voor de havo kiezen. Dan maar voor de 3e keer naar de 4e.
Alle reacties Link kopieren
Die gaat heel ongelukkig worden op het mbo.
Alle reacties Link kopieren
Miesteph schreef:
03-04-2022 12:06
Maar heeft hij iets wat hij graag doet?
Praktijkonderwijs is misschien ook wel wat? Dan ga je nog steeds wel naar school, maar minder en ben je in plaats daarvan gewoon bezig en zit je minder in je hoofd.
Jij weet dus niet wat praktijkonderwijs is?

Uw kind komt in aanmerking voor het praktijkonderwijs als: Het IQ tussen de 55 en 80 ligt, En er een leerachterstand is van drie jaar of meer op twee van de volgende domeinen: inzichtelijk rekenen, begrijpend lezen, technisch lezen en spellen.
Frankly my dear, I don"t give a damn
calvijn1 schreef:
03-04-2022 13:32
Jij weet dus niet wat praktijkonderwijs is?

Uw kind komt in aanmerking voor het praktijkonderwijs als: Het IQ tussen de 55 en 80 ligt, En er een leerachterstand is van drie jaar of meer op twee van de volgende domeinen: inzichtelijk rekenen, begrijpend lezen, technisch lezen en spellen.
Ik denk dat ze BBL bedoelt.
Alle reacties Link kopieren
Ik ken wel een jongen die na het vwo naar bbl agrarische sector is gegaan.
Hij is nog nooit zo gelukkig geweest.
4 dagen werken en (voor de vorm) nog 1 dag naar school.
Waar je niets aan kan veranderen blijft niet perse hetzelfde.
Alle reacties Link kopieren
Hey TO,
Ik heb zelf ook gym. gedaan maar doordat ik lichamelijk ziek werd en veel in het ziekenhuis lag heb ik niet het gym. af kunnen maken. Zelf vond ik dit verschrikkelijk en heb ik ook een tijd gehad dat ik er niet over wilde praten en het ontkende. Dit was niet omdat ik zelf niet door had dat het niet zo door kon gaan, maar puur om het feit dat er zelf zo van baalde en het heel erg vond. Wat mij heel erg heeft geholpen zijn gesprekken met een psycholoog. Zei heeft mij altijd voorgehouden; je IQ blijft het zelfde en je faalt niet. Maar op dit moment gaat jou pad anders en daar is niets mis mee.
Ik ben toen 3 dagen mee gaan draaien per niveau , MBO , havo en vwo. Om te kijken waar ik mij het prettigste bij voelde . MBO was het voor mij niet, niks ten nadele maar ik voelde me anders dan de mensen daar. De Havo was oké, maar was ik bang dat ik mij wel ging vervelen. Uiteindelijk VWO gekozen en ondanks dat ik veel in zhs lag ging dit heel goed en ben ik uiteindelijk zelfs nog terug gegaan naar het gym. En daar examen in gedaan. Voor specifieke vragen mag je altijd een privé bericht doen hoor! Succes !!
walkingonsunshine wijzigde dit bericht op 03-04-2022 13:51
3.02% gewijzigd
Expres zo zijn, Wauw !
Alle reacties Link kopieren
EsterInside schreef:
03-04-2022 13:30
Die gaat heel ongelukkig worden op het mbo.
Want?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou hier toch niet te licht over gaan, maar dat doe je ongetwijfeld ook niet. Een jongen met een IQ van > 145 op het MBO, dat sluit toch wel heel wat deuren om ooit iets op een wetenschappelijk niveau te gaan doen. Die deuren zijn misschien nog wel weer te openen, maar dan kost het weer wat extra jaren zou ik denken. Misschien beter nu de voor hem beste optie desnoods met een extra jaartje, dan nu MBO en later misschien nog meer extra jaren of bepaalde beroepskeuzes die niet meer kunnen?
Alle reacties Link kopieren
Is speciaal onderwijs een optie voor zijn situatie? Ik ben daar verder niet in thuis, dus misschien zit ik helemaal verkeerd te denken. Maar ik ken wel mensen die bijvoorbeeld vanwege autisme niet mee konden komen in regulier onderwijs maar wel heel intelligent zijn, en daarom op speciaal onderwijs havo of vwo hebben gedaan.
Rosanna1985 schreef:
03-04-2022 14:01
Ik zou hier toch niet te licht over gaan, maar dat doe je ongetwijfeld ook niet. Een jongen met een IQ van > 145 op het MBO, dat sluit toch wel heel wat deuren om ooit iets op een wetenschappelijk niveau te gaan doen. Die deuren zijn misschien nog wel weer te openen, maar dan kost het weer wat extra jaren zou ik denken. Misschien beter nu de voor hem beste optie desnoods met een extra jaartje, dan nu MBO en later misschien nog meer extra jaren of bepaalde beroepskeuzes die niet meer kunnen?
Lees nou eerst de OP eens. Dat extra jaartje heeft ie al gehad.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben docent op het mbo, kom uit het vo en heb in het verleden het gymnasium+ opgezet en er lesgegeven.

Mijn zoon heeft een hoog IQ, nooit geleerd om te leren, vragen te stellen, iets te horen wat hij niet snapt. Heeft TL gedaan zonder een boek te openen. En is nu voor de tweede keer gestrand op een mbo4-opleiding. Hij is nu vroegtijdig schoolverlater en we gaan met leerplicht om tafel.

Mijn ervaring: in het mbo weet men vrijwel niets over hoge intelligentie, leerbeperkingen, niet kunnen starten/afmaken, uitstelgedrag en het begeleiden daarvan. Het is volgens een deel van de docenten volwassen onderwijs, waarbij je jezelf moet redden en anders lig je er gewoon uit.

Ik zou op zoek gaan naar iemand die jullie kan begeleiden, een professional met veel kennis van HB en ik zou inzetten op havo of hoger, maar nooit op het mbo. Echt niet.

Ik ken iemand in Alkmaar die je goed kan helpen, als je in die regio woont: pb gerust!
Alle reacties Link kopieren
Rosanna1985 schreef:
03-04-2022 14:01
Ik zou hier toch niet te licht over gaan, maar dat doe je ongetwijfeld ook niet. Een jongen met een IQ van > 145 op het MBO, dat sluit toch wel heel wat deuren om ooit iets op een wetenschappelijk niveau te gaan doen. Die deuren zijn misschien nog wel weer te openen, maar dan kost het weer wat extra jaren zou ik denken. Misschien beter nu de voor hem beste optie desnoods met een extra jaartje, dan nu MBO en later misschien nog meer extra jaren of bepaalde beroepskeuzes die niet meer kunnen?
De vraag is of hij wel de wetenschappelijke kant op wil. Hij ziet zichzelf veel meer als kunstenaar, daar is geen wetenschappelijke opleiding voor nodig. Leven van kunstenaar zijn, dus financieel en creatief onafhankelijk, is echter niet voor velen weggelegd.

TO kan eens gaan informeren bij de diverse kunstopleidingen, misschien hebben zij ervaringen en tips. Er zijn immers meer mensen met hoog IQ die op het VWO/Gymnasium niet slagen maar wel heel creatief niet.
Alle reacties Link kopieren
Is er al contact geweest met het smanewerkingsverband voor een oplossing? Er mag maatwerk geboden worden in het geval van HB. Dat leren anders verloopt bij iemand met een iq van 145+ is niet vreemd.
Informeer eens naar IVIO (Nederlands afstandsonderwijs voor zorgleerlingen)
Alle reacties Link kopieren
*Katharina* schreef:
03-04-2022 11:58
Hij is 16
In 4 havo zitten wel meer 16/17 jarigen (ik kwam als vroege 15 jarige bij 19-jarigen in de klas)
Alle reacties Link kopieren
Ik ben docent op een mbo en bij ons komt het wel vaker voor dat leerlingen die op het vwo zijn vastgelopen (met depressies, burnout, etc.) instromen op niveau 4.

Dat gaat meestal wel heel goed, maar wij zijn een relatief kleine school met korte lijntjes en een heel 'sociale' opleidingsrichting. Misschien dat dat meespeelt. Mijn advies is om in elk geval een uitgebreide intake aan te vragen met de zorgcoördinator van de school die je op het oog hebt.
Alle reacties Link kopieren
Als je het kunt en wilt betalen zou je naar een particuliere school kunnen kijken. Er zijn scholen of instituten die vooral aan talentontwikkeling doen. Daarnaast behalen de leerlingen ook een diploma.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben van het atheneum, via de HAVO naar het MBO gegaan in mijn jeugd. Ik wilde geen huiswerk maken en de periode op het MBO was voor mij ideaal. Ik kon relatief makkelijk mijn diploma toen halen. Mijn moeder vond het toen allemaal heel erg dat ik nergens mijn best voor deed.

Pas na mijn 30e heb ik een HBO afgerond via een avondstudie. Ik was er toen pas "klaar" voor (gedisciplineerd genoeg & serieus).

Ik zou nu tegen mijn jongere zelf zeggen. Realiseer je dat je meer potentie hebt dan het MBO en dat je toekomstige werk misschien kan gaan knellen op termijn. Maar het is geen groot probleem, want je kunt altijd later nog studeren, maar dan moet je wel aan de bak (werk & avondstudie).
"Wees gewoon jezelf....maar in jouw geval dringend een ander"

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven