Van het gymnasium naar het MBO [to heeft een perma]

03-04-2022 11:39 121 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hier een zoon die vorig jaar is blijven zitten in de 4e en nu weer slecht gaat. Het komt er op neer dat hij van school af moet omdat het enkel een gymnasium is.
Vorig jaar was onze zoon een thuiszitter door alle corona ellende en een depressie. Hij heeft hulp trouwens. Dat zit goed. Maar hoewel hij lekker ligt in de groep, goed in zijn vel zit momenteel en vrienden heeft en lekker zijn ding doet lukt het hem niet om de boel bij te benen.
Hij is hb getest 2 maal maar leren-leren en vooral het stukje: toetsen maken dat lukt hem gewoon niet. Hij heeft enorme faalangst (en daar ook een training voor gehad) en snapt gewoon niet hoe hij toetsen moet maken. School denkt goed mee. Hij mag toetsen apart maken en krijgt extra tijd (adhd) maar hij moet nu toch erkennen dat de koek op is.
Vorig jaar heeft hij tot en met de laatste week in ontkenning gezeten over het zittenblijven. Dit jaar is hetzelfde aan de hand maar dan over het van school gaan. Er valt niet met hem over een eventueel plan B te praten want hij flipt echt de pan uit.
Wij vinden het lastig want voor 1 mei moet hij dan op een andere school worden ingeschreven maar hij werkt op geen enkele manier mee. Of het wordt de HAVO maar dan moet hij voor de derde keer naar de vierde want je kan niet doorstromen naar de vijfde want dan mis je examen stof. Of hij gaat naar het MBO. De havo wordt hetzelfde probleem met leren-leren en toetsen maken en vakken hebben waar hij geen drol aan vindt. Maar het MBO is een totaal andere leeromgeving en andere peers. Onze zoon heeft een iq van >145 en we weten niet hoe hij zijn draai zal moeten gaan vinden op het MBO. Aan de andere kant als hij daar een vak gaat leren kan hij alsnog doorstromen naar het HBO. Wat ons betreft zijn alle opties bespreekbaar en het niveau doet er totaal niet toe. Als hij maar wat gaat doen want hij is net 16 en nog een hele weg te gaan. Het is een creatieve hb'er, beelddenker en slecht in leren uit de boeken of in de klas zitten stampen. Hij is behoorlijk autonoom en ook wel rigide.
We hebben een hele leuke kunstzinnige mbo gevonden maar ja hij wil er dus niet over praten.
Zijn er hier mensen wiens kind of misschien zelf wel van het gymnasium/vwo naar het MBO of de HAVO zijn gegaan en hoe ging dat? Ik ben een beetje op zoek naar succes verhalen. En hoe ik mijn zoon kan voorbereiden op dit gesprek want ik zit er enorm mee. Onze zoon heeft dit jaar echt zijn best gedaan. Inclusief bijles. Maar het lukt alsnog niet. Ik vind dat echt ontzettend sneu. School doet denkt overigens goed mee maar die zitten ook aan hun grens wat haalbaar is.
moderatorviva wijzigde dit bericht op 06-04-2022 10:56
Reden: TO heeft een perma, kan niet meer in het topic reageren. Met vriendelijke groet, Moderator Viva.
0.13% gewijzigd

Uit chaos ontstaat vaak leven, uit orde gewoonte.
Alle reacties Link kopieren
.
kleinmonstertje wijzigde dit bericht op 06-04-2022 16:09
99.69% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Pelle schreef:
03-04-2022 13:28
Ik heb eigenlijk geen tips. Maar ik vraag me af of de eerste 3 jaar dan wel van een leien dakje gingen? Ik snap het leren leren, maar daar loop je dan toch al eerder tegen aan?

Hier een zoon in vwo 3 die dit jaar erg slecht gaat. Maar dan omdat hij niet zijn best doet. Of in ieder geval niet heeft gedaan tot aan de kerstvakantie. Hij heeft al een hoop opgehaald, maar staat nog steeds niet op overgaan. Mocht hij het niet halen, gaat hij naar havo 4. Blijven zitten is voor hem geen optie. Heel ander verhaal eigenlijk. Maar het stuk over ontkenning is wel herkenbaar. In november stond hij voor 7 vakken een onvoldoende, maar hij bleef heus niet zitten, want hij had nog het hele jaar bla bla. Inmiddels lijkt het kwartje gevallen, dus hij heeft er in ieder geval iets van geleerd. Nu nog maar afwachten of het genoeg/op tijd is.

Ik zou in geval van jouw zoon voor de havo kiezen. Dan maar voor de 3e keer naar de 4e.
Er zijn best wat gymnasiasten die de eerste 3 jaar zonder leren doorkomen en in de bovenbouw tegen een muur opknallen. En deze zoon was vorig jaar een thuiszitter, begrijp ik.

Havo is een prima optie als de kunstacademie daarna lokt.
Alle reacties Link kopieren
Hier hetzelfde verhaal gestart op tweetalig VWO, met een zittenblijflijst toch over naar 2 VWO TTO. In 2 VWO kansloos vastgelopen en blijven zitten, afstroom naar 2HAVO, over met Corona zittenblijflijst, en nu zal deze lijdensweg op deze school na 3 HAVO over zijn. Hopelijk gaat hij net aan over naar 4 HAVO en kan hij instromen op MBO. Inmiddels is duidelijk dat zijn IQ HB is en hij ook ADHD heeft. Zijn vader en ik zijn niet meer samen. Ik ben al langere tijd in gesprek met kind over plan B, hij weet wat hij worden wil. Ik heb gezegd kijk naar MBO opleidingen om er zo ook te komen, mocht havo niet lukken. Vader heeft tegen hem gezegd dat dat niet nodig was omdat havo handigere route was. Dus MBO was geen optie. Ik heb er nog mijn mening over gegeven en daarbij gelaten. Nu loopt alles mis, school heeft aangegeven dat hij zo niet over zal gaan en dat hij moet gaan kijken voor MBO of MAVO. Tja, en nu zijn zijn de MBO opleidingen van zijn voorkeur al vol, en naar MAVO wil hij niet. Het gaat nog lastig worden allemaal. Hij is ondertussen bijna 17.
Ik doe mijn best
*Katharina* schreef:
03-04-2022 12:03
Even side info: zoon heeft ooit een klas overgeslagen. Hij is hyperintelligent maar kan gewoon niet leren en zijn adhd zit hem gigantisch in de weg. Hij heeft medicatie geprobeerd en dat was geen succes (en dat stadium is dus ook gepasseerd)
Hij is sociaal emotioneel zijn leeftijd ver vooruit en heeft enkel vrienden van een paar jaar ouder. Nu (weer) zitten blijven al dan niet naar een ander niveau gaat wel wat met zijn zelfvertrouwen doen (dat nu al beneden vriespunt is) dus het is echt worstelen wat wijsheid is.
De VAVO is hij hier te jong voor. Daar mag hij pas heen als hij volwassen is (ik had ze vorig jaar al eens gebeld hierover)
Het leek me voor hem de beste optie om havo 4 en 5 in een te doen zodat hij zo snel mogelijk kan gaan studeren. Maar ja ook daar moet hij leren en toetsen maken. En hij wil echt niet van school (is een grote jongen in allerlei verenigingen etc en draait er behoorlijk goed en geliefd mee)
Maar het is geen groot genoege stok achter de deur klaarblijkelijk want wat hij er ook in stopt het komt er gewoon echt niet uit. Ik vind het echt ongelooflijk rot voor hem. Want qua hersencapaciteit kan hij het wel degelijk maar hij zit zichzelf met al zijn andere hebbelijkheden gigantisch in de weg. Voor ons maakt het niet uit. Als hij maar iets doet waar hij blij van wordt. Onze standaards liggen inmiddels vrij laag. Maar ja hij is zo flexibel als een betonnen plaat momenteel.
En toch, doordat de school waar ons kind op zat meewerkte en de leerplichtambtenaar ook heeft hij zijn vmbo diploma gehaald op de VAVO.
Ik zou dus opzoeken welke leerplichtambtenaar in jullie regio werkt en daar gewoon vrijblijvend contact mee opnemen en vragen wat zij zien als oplossing en wat jullie zelf als oplossing hebben. Mijn ervaring met de leerplicht (met onze jongste hebben we ook met ze te maken gehad) is dat ze echt mee kijken naar een goede oplossing. En dan is naar de VAVO gaan een betere oplossing dan mbo/doodongelukkig zijn op je opleiding/ of zelfs helemaal niks meer doen.
Het hangt af van de richting. De richtingen waar je specifieke interesses kwijt kunt zitten (hier) vaak al vol, moet je een portfolio laten zien etc.
Ik ben zelf echt fan van het mbo maar zoals je omschrijft zou ik liever voor havo gaan voor hem.
Ook omdat hij niet wil en je ook stage moet gaan lopen en veel bezig bent in je vakgebied, ongemotiveerd kom je daar niet ver mee. En de algemene opleidingen zoals bijvoorbeeld detailhandel red je zonder enige interesse in het vak ook niet.
Alle reacties Link kopieren
Vavo havo
Luzac (erg duur)
Of meedraaien op het mbo een paar dagen of het klikt / past.

Ik ken hoogbegaafde leerlingen met ass die daar bv recht doen en dit best ok vinden (school is sowieso niets)
rilena wijzigde dit bericht op 03-04-2022 15:02
3.32% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Bij mij kwam ook pas in de 4e een probleem, tot die tijd met 2 vingers in de neus alles gehaald en weinig tot niet geleerd. Dat ging in de 4e niet meer. 1x blijven zitten en werd niet blij van de nieuwe klas. Kon gelukkig daarna Luzac doen en 5 & 6 in 1 jaar afgemaakt. Was hard werken, maar zoveel fijner op die manier. Als die mogelijkheid er is, vooral eens naar kijken!
Kan ook 4 & 5 havo natuurlijk.
tinytiny wijzigde dit bericht op 03-04-2022 15:04
5.08% gewijzigd
Kan zijn hulpverlening hier iets in betekenen.
Het gesprek met hem aangaan.
Desnoods met jullie erbij?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben van onderaf opgeklommen. VSO-Lomschool-mbo 1, mbo 2, mbo 3, mbo 4 en in september ga ik beginnen met hbo. Zelf geclassificeerd met ass, ik kon door mijn 'anders' zijn niet meekomen. Dat is me stapje voor stapje gelukt, omdat ik steeds moest wennen/leren op een andere manier te denken. Dat is wat naar mijn idee een hoger niveau is. Het is vooral anders denken. Je denkt op een lager niveau vanuit een uitvoerende functie, meer vanuit 'hoe' doe je het, terwijl je op een hoger niveau meer vanuit een coördinerende positie denkt en de vraag eerder is: 'waarom' doe je het zo en niet anders?

Je zou je kind kunnen uitleggen dat hij niet gefaald heeft, omdat hij naar mbo gaat. Maar dat dat nodig is om hem stap voor stap te laten wennen aan de andere manier van denken.

Wat ik vanuit mezelf herken. Is dat ik eerder een vraagstuk alleen kon oplossen met kennis. Alsof je een legpuzzel hebt en ik alleen de puzzel heel kon maken als ik het missende puzzelstukje kon vinden. Dat maakt beperkt. Veel meer kon ik wanneer ik leerde dat ik door voorstelling kon oplossen. Alsof ik me gewoon kon bedenken, wat er zou moeten staan op de plek van het ontbrekende puzzelstukje aan de hand van de puzzelstukjes er omheen. Verder zie ik in dat ik voorstellen eerder niet kon, vanwege mijn onzekerheid. Gewoon bang zijn dat ik iets niet kan oplossen met mijn eigen probleemoplossend vermogen. Maar dat ik altijd opzoek moet gaan naar iemand die mij verteld hoe het moet, dat letterlijk lees. Dus ook zelfvertrouwen heeft daar een grote rol in. Mogelijk krijgt jouw zoon die zekerheid als het hem op mbo wel lukt. Dat dat hem de ruimte en extra tijd geeft om zijn eigen leerstijl en zijn tekortkomingen en krachten te ontdekken. Die hij dan op een hoger niveau meteen in kan zetten.

Trouwens..je leerstijl is (naar mijn idee) het omgekeerde van je informatieverwerking. Want je moet aanvullen waarin je tekortschiet. Ik ben bijvoorbeeld een detailwaarnemer en zie daardoor het grote plaatje slechter. Daarom leer ik het beste door van groot naar klein te denken, eerst het grote geheel en dan pas de details. Want ik hoef niet extra uitleg te krijgen over de details, want dat zie ik vanuit me natuur al teveel. Doe je dat wel, dan krijg ik een overdosis aan details en versterk je alleen mijn tekortkoming.
Alle reacties Link kopieren
Misschien minder de nadruk leggen op zijn hoogbegaafdheid, maar het feit dat hij kunstenaar wilt worden? Grote kans dat hij zich juist meer thuis voelt op het mbo ipv tussen aankomende dokters en bankiers te zitten ;) ik heb zelf mbo grafische richting gedaan en was daar veel gelukkiger dan op de middelbare school.
Alle reacties Link kopieren
Lady*Voldemort schreef:
03-04-2022 14:08
Lees nou eerst de OP eens. Dat extra jaartje heeft ie al gehad.
Dat had ik gelezen. Ik bedoelde desnoods dan maar nog een jaartje extra.
Alle reacties Link kopieren
Vroeger heb ik mbo en havo in een gedaan. Bestaat dat nog?
Alle reacties Link kopieren
TinyTiny schreef:
03-04-2022 15:01
Kon gelukkig daarna Luzac doen en 5 & 6 in 1 jaar afgemaakt. Was hard werken, maar zoveel fijner op die manier. Als die mogelijkheid er is, vooral eens naar kijken!
Kan ook 4 & 5 havo natuurlijk.
Mijn kind zou dan 2 jaar moeten doen daar. Ik ben overtuigd dat het hem zou helpen omdat er veel meer persoonlijke begeleiding zal zijn. Maar 26.600 euro per jaar is wat te hoog gegrepen voor mijn portemonnee.

Maar wel fijn voor jou dat je deze mogelijkheid wel had.
Ik doe mijn best
Alle reacties Link kopieren
Dahlia74 schreef:
03-04-2022 14:11
De vraag is of hij wel de wetenschappelijke kant op wil.
Dat hoeft uiteraard zeker niet. Voor mij zou het vooral gaan om zoveel mogelijk opties open te houden, omdat je op die leeftijd logischerwijs vaak nog niet weet wat je je hele leven wil gaan doen.

Is er trouwens geen mogelijkheid om gewoon thuis op eigen tempo te studeren en dan ergens examens te gaan maken?
Alle reacties Link kopieren
Senseo schreef:
03-04-2022 15:09
Mijn kind zou dan 2 jaar moeten doen daar. Ik ben overtuigd dat het hem zou helpen omdat er veel meer persoonlijke begeleiding zal zijn. Maar 26.600 euro per jaar is wat te hoog gegrepen voor mijn portemonnee.

Maar wel fijn voor jou dat je deze mogelijkheid wel had.
Je doet 2 jaar in 1 jaar. De prijs laag destijds nog een stuk lager. Zie dat ook het versneld examenjaar nu 26.600 kost. Maar dat betaal je dus maar 1x.
tinytiny wijzigde dit bericht op 03-04-2022 15:17
15.83% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Housemus schreef:
03-04-2022 14:33
Pas na mijn 30e heb ik een HBO afgerond via een avondstudie. Ik was er toen pas "klaar" voor (gedisciplineerd genoeg & serieus).
Respect! Was de combinatie werk en avondstudie niet loodzwaar dan?
Pelle schreef:
03-04-2022 13:11
Atheneum en gymnasium zijn allebei vwo. Dus als hij niet over kan naar 5 gym, kan hij ook niet over naar 5 atheneum. Tenzij het probleem specifiek in Grieks of Latijn zit. Maar dat lees ik niet. De leerstof is op hetzelfde niveau en je doet ook dezelfde eindexamens.
Er kan nog wel een verschil zijn tussen het niveau wat er gevraagd wordt op een ongedeeld ouderwets gymnasium en bijv VWO.
Alle reacties Link kopieren
polydox schreef:
03-04-2022 15:13
Er kan nog wel een verschil zijn tussen het niveau wat er gevraagd wordt op een ongedeeld ouderwets gymnasium en bijv VWO.
Klopt, ik heb een kind op het vwo en 1 op een categoraal gymnasium. Het studietempo ligt ook hoger op het gym door de extra vakken is er minder tijd voor de andere vakken.
Alle reacties Link kopieren
Rosanna1985 schreef:
03-04-2022 15:12
Respect! Was de combinatie werk en avondstudie niet loodzwaar dan?
Ja, het waren tropenjaren. 5 dagen werken. Dinsdag- en donderdagavond naar school (en maandagavond, woensdagavond en zondagmiddag/avond huiswerk). Ik gunde mezelf wel een vrije vrijdagavond en zaterdag. Ik ben ook nog begonnen aan de universiteit daarna, maar na de pre-master ben ik gestopt, want het heilige vuur ontbrak (en ik had inmiddels een goede baan) om nog eens 3 jaar door te gaan. Ik wilde niet deugen toen ik jong was (nu nog niet trouwens) en heb de prijs ervoor betaald. Zo gaan die dingen.
housemus wijzigde dit bericht op 03-04-2022 15:40
0.46% gewijzigd
"Wees gewoon jezelf....maar in jouw geval dringend een ander"
Alle reacties Link kopieren
Zou niet voor mbo kiezen dit zal hem gaan vervelen en tja hier moet je ook toetsen maken ik was hem vroeger maar dan vanuit heftige trauma jeugd ben ik door vele angst4n veel te laag ingeschat. Mbo frustreerde mij ik ben ook een beelddenker ( nooit op iq getest) ik heb op het hbo ook moeite met theorie tentamens en in mijn stage kan ik wel alles opsommen. Ik werk al jaren op niveau en verveel me dood.

Ik zou havo overwegen.
Rosanna1985 schreef:
03-04-2022 15:08
Dat had ik gelezen. Ik bedoelde desnoods dan maar nog een jaartje extra.
Dat gaat dus niet, want twee keer blijven zitten betekent afstromen.
Alle reacties Link kopieren
Lady*Voldemort schreef:
03-04-2022 15:43
Dat gaat dus niet, want twee keer blijven zitten betekent afstromen.
Ah dat wist ik niet!
Alle reacties Link kopieren
Lavendel2 schreef:
03-04-2022 15:29
Zou niet voor mbo kiezen dit zal hem gaan vervelen en tja hier moet je ook toetsen maken ik was hem vroeger maar dan vanuit heftige trauma jeugd ben ik door vele angst4n veel te laag ingeschat. Mbo frustreerde mij ik ben ook een beelddenker ( nooit op iq getest) ik heb op het hbo ook moeite met theorie tentamens en in mijn stage kan ik wel alles opsommen. Ik werk al jaren op niveau en verveel me dood.

Ik zou havo overwegen.
Ligt eraan hoe je kind is
Die van mij vond het een heerlijke tijd op het mbo omdat hij zo weinig hoefde te doen en alleen maar vakken had die hij ook echt leuk vond (behalve burgerschap dan)
Dus genoeg vrije tijd om leuke dingen te doen
Nu op het hbo gaat het ook redelijk makkelijk maar merkt hij wel dat hij een voorsprong heeft op de havo leerlingen
Krijgt ook voor bepaalde vakken vrijstelling
Het is alleen wel veel meer dus het kost hem ook meer tijd
Alle reacties Link kopieren
Reficul schreef:
03-04-2022 15:08
Vroeger heb ik mbo en havo in een gedaan. Bestaat dat nog?
Hier wel, in zes jaar havo en mbo4, je hebt dan een vmbo-tl en een mbo4 diploma. De eerste jaren havo-niveau les en dat gaat dan over op mbo.
Is bedoeld voor kinderen die door willen naar hbo. Is overigens een school die veel meer laat leren door te doen, ook op de havo/mbo tak.

Mijn kind is helemaal geen leer-kind. Slim zat, maar ze wil bezig zijn. Zit nu nog op de basisschool, maar zij wil heel graag dit traject gaan doen.
-red- wijzigde dit bericht op 03-04-2022 17:13
7.46% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
TO, is er een mogelijkheid om nu de knoop door te hakken om te gaan voor havo5 en dan nu de tijd gebruiken om de missende stof te gaan inhalen en niet meer met gymnasiumstof? Zou dat haalbaar zijn? En eventueel dan examen doen in twee keer, dan kan hij op eigen tempo leren en heeft wat meer ruimte.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven