Wisselen

06-01-2008 18:59 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
Nu hoop ik niet dat ik wederom een bestaand onderwerp over dit topic over het hoofd heb gezien, want je kan hier door de bomen het bos niet meer zien... :-$



Mijn zoon is vier en tot onze verbazing kwamen wij er van de week achter dat hij aan het wisselen is. Nu leek mij dat vrij vroeg dus ben eens gaan googlen en ik kom inderdaad steeds de leeftijd van rond de zes tegen wanneer kinderen beginnen met wisselen. Nu begrijp ik dat het ongeveer is, maar rond de zes is nog steeds geen vier... ;-)



Hebben jullie hier ervaring mee? De reden dat ik het vraag is omdat zijn beneden voortandjes los zitten en daar achter al een stukje van zijn nieuwe tand zichtbaar is. Volgens mij hoort dat niet. Anders zou ik het gewoon zijn beloop laten gaan.



We gaan binnenkort toch naar de tandarts, maar uit belangstelling hoor ik ook graag jullie ervaringen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi iMac,



Ik heb ooit eens van een tandarts gehoord dat je vanaf het eerste tandje dat je kindje krijgt, ongeveer 3,5 jaar moet bijtellen voor het eerste wisselen. D.w.z.: als je zoontje 7 maanden oud was toen hij z'n eerste tandje kreeg, zal hij rond z'n vierde dat eerste tandje gaan wisselen. Soms schijnt het inderdaad zo snel te kunnen gaan dat de nieuwe tanden de melktandjes verdringen. Meestal gaan ze er dan wel uit, soms moet de tandarts een handje helpen. Bij mijn oudste dochter ging dat ook zo. M'n oudste kreeg met krap 7 maanden haar 1e tandje al en wisselde dat toen ze net 4 geworden was. Ik vond het ook vrij vroeg maar aan de andere kant: als het een beugelkindje wordt, is 'ie bijna van die beugel af als hij naar de middelbare school gaat. Zit vroeg tandjes krijgen & wisselen bij jou in de familie? Schijnt dus ook erfelijk te zijn. Ik was 10 toen ik al mijn 'grote mensen' tanden & kiezen al had en prompt kwam er een beugel in. Met m'n 13e was ik er weer vanaf. 't Heeft dus ook voordelen ;-).
Alle reacties Link kopieren
Hoi iMac,



Dat komt wel vaker voor hoor, dat de nieuwe tanden achter de melktanden doorkomen. Bij mijn oudste was dat ook zo, en stonden de nieuwe tanden nog schots en scheef ook. De tandarts zei dat we het eerst maar eens moesten afwachten en dat bleek een goed advies, want in de loop van de maanden kwamen de nieuwe tanden steeds beter op hun plaats en gingen ze ook rechter staan.



Wat Trixie vertelt over dat je er ongeveer 3,5 jaar bij moet tellen vanaf het eerste tandje, kan wel een algemene richtlijn zijn, maar het klopt bij mijn kinderen in ieder geval niet. Mijn oudste was 5 maanden bij zijn eerste tand, begon met wisselen rond zijn 5e. Hij is nu 11 en wisselt nog steeds, en heeft nog wel een aantal kiezen te gaan. Dus (redelijk) vroeg beginnen houdt ook niet automatisch in dat je er ook weer vroeg klaar mee bent. Mijn middelste kind was ongeveer 6 maanden bij zijn eerste tand, is nu 6,5 jaar en er zit nog niets los.



Vier jaar is volgens mij wel vroeg om te beginnen met wisselen, maar ik zie op school bij mijn kinderen wel meer kinderen rond die leeftijd die er al mee beginnen, dus heel uniek lijkt het me ook weer niet. En daarbij, je houdt het toch niet tegen...
Alle reacties Link kopieren
Hoi Imac,



Ook bij mijn zoon stonden de nieuwe tanden al keurig achter de melktanden. Ze worden er voor een deel gewoon uitgeduwd. Gek genoeg niet bij allemaal: één voortand is er nu al maanden uit, en de nieuwe komt nog niet door. Tand onder is de nieuwe tand er ook al zo'n beetje door.



Dat ze scheef staan, kun je nu nog niet zo veel van zeggen. Dus gewoon afwachten.



Mijn zoon kreeg zijn eerste tand vlak voor zijn eerste verjaardag, en begon met wisselen toen hij vijf en half was geloof ik. In zijn klas waren er kinderen eerder, maar er zijn ook kinderen met nog zo'n prachtig mooi, recht, klein melkgebit. Kortom: geen peil op te trekken volgens mij.



Succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Ahh, toch fijn om te horen dat het niet zo raar is. Soms best lastig wanneer je alleen de algemene 'regeltjes' kan vinden.



Ik vroeg mij het meeste af hoe dat nu zit met zijn tandjes die nog los zitten, maar waar de nieuwe tanden al achter zitten. Ik zag al een schots en scheef gebitje, maar dat kan dus gewoon nog rechttrekken.



Toen zijn boventandjes doorkwamen, had hij ook een mega split ertussen. Kreeg toen al een heleboel advies van CB wat ze daar later tegen konden doen. Nu wilde wij dat helemaal niet, want vonden dat spleetje juist schattig (als hij het zelf zou willen natuurlijk wel, maar dan hij sowieso al wat ouder). Maar dat was allemaal consternatie om niets, want van dat hele spleetje is niets meer terug te vinden. Dus ik geloof direct dat mochten zijn tanden in het begin scheef staan, die wel weer recht kan groeien. Maar liever niet natuurlijk.



I.i.g. dank voor jullie berichtjes :-D
Alle reacties Link kopieren
Hoi, ik begon ook met wisselen op mijn vierde en was net 9 toen ik al mijn grote mensen tanden al had. Heeft verder geen invloed op je gebit als je vroeg wisseld.
.
Alle reacties Link kopieren
@darsjhan: Mijn zoontje is ook ruim 8 en is ook nog lang niet klaar met wisselen. Ik meen dat hij nu op 6 tanden zit, zo even uit het hoofd. Hij moet er dus ook nog een aantal.

Mijn dochtertje van 6 heeft er nu 3 uit.

Wij hebben dus ook niet van die vlotte "wisselaars" ;)
.
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter is nu 7 1/2 jaar en heeft nu net pas haar 2 ondertanden eruit. De nieuwe zaten er ook al achter. Maar dat hele kaakje groeit nog dus straks past alles mooi. Haar voortanden zitten echter nog muurvast. En het staat inderdaad gek, die kleine tandjes. X-D

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven