Zoon blieft geen melk, ideeen voor calciumbehoefte?

22-10-2007 09:15 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon van bijna drie blieft geen melk, ook geen yoghidrink of chocolademelk.

Tot voor kort at hij dagelijks een portie kwark en hele lappen kaas gingen erin, dus maakte ik me er niet zo druk om. Maar de laatste tijd wil hij geen kaas en kwark meer, savonds krijg ik er alleen nog 2 kleine danoontjes in.

Smeerkaas wil meneer niet meer hebben, enige wat hij gemiddeld zo'n twee keer per week wil is zo'n smeerkaas-met-stokjes-dip van la vache quirit.



Ik geef hem sinds kort dus vitamines van Davitamon, want hij krijgt volgens mij veel te weinig calcium binnen. (in die kauwtabletten zit 30 mg )

Iemand slimme en makkelijke ideeen hoe je ongemerkt zijn calcium naar binnen kan werken?
muzze schreef op 22 oktober 2007 @ 11:18:

Het is heel jammer dat men in Nederland (zuivelland) nog steeds ervan overtuigd is dat je niet zonder zuivel kan....

Er zijn genoeg landen waar men alleen moedermelk/flessemelk krijgt en daarna nooit meer melk of produkten, hooguit wat kaas. Veel van de "buitenlanders" vinden ons ook giga vies naar melk ruiken zelfs. (zoals wij dus vaak de knoflook of andere kruiden kunnen ruiken)



Zoveel calcium is écht niet nodig om goed te groeien!!! (en gezond te blijven)




Muzze, wat vind jij 'zoveel' calcium? Tot wanneer denk jij dat er buiten de ontwikkelde wereld bv wordt gegeven? Waar denk je dat kaas van gemaakt wordt?



Kinderen tot een jaar of 4 hebben nu eenmaal veel calcium nodig. Niet alleen voor stevige botten, maar ook om hun spieren fatsoenliijk te kunnen gebruiken. En aangezien er maar heel erg weinig vrouwen de borst geven tot 4 jaar, zullen kinderen hun calcium toch echt ergens anders vandaan moeten halen.
Dit bedoel ik dus;



Zuivelalternatief

Is zuivel gezond?

Zuivel en osteoporose

Waarom melk?

Botontkalking

Zuivel en osteoporose

Veel van het succes van zuivelproducten is te danken aan het geloof dat we veel calcium nodig hebben : ongeveer 800 mg per dag en zelfs meer voor zwangere en zogende vrouwen. In de VSA hebben ze zelfs de benodigde behoefte verhoogd vanwege de overmatige soft drink consumptie. Het fosforzuur in softdrinks (cola) trekt calcium uit het lichaam. Er wordt algemeen gesteld dat onze dagelijkse behoefte 800 tot 1200 mg calcium is. Het is zeer moeilijk om met natuurlijke voeding aan deze hoeveelheid calcium te komen, zonder het gebruik van zuivelproducten.



Nu is de vraag : Hebben we zo veel calcium nodig ? Hier zijn enkele feiten om over na te denken:





Als je kijkt naar verschillende landen in de wereld is het besluit dat hoe minder melk de mensen consumeren hoe kleiner de kans is op osteoporose. (1). Osteoporose is een rijke-mensen aandoening. Osteoporose en de consumptie van zuivelproducten gaan hand aan hand.

Afrikaanse Bantu vrouwen nemen slechts 350 mg calcium per dag in. Zij baren negen kinderen gedurende hun leven en geven ze borstvoeding gedurende twee jaar. Zij hebben nooit een calcium tekort, breken zelden een been en verliezen bijna nooit een tand. (2).

Moedersmelk bevat 4 keer minder calcium dan koemelk. Moedersmelk bevat nochtans al de calcium die een baby nodig heeft gedurende zijn eerste twee levensjaren. Baby'tjes die gevoed zijn met moedersmelk zijn perfect in staat om de mineralen-densiteit van hun beenderen te verhogen. En omdat onze natuurlijke voedingsmiddelen gemiddeld ongeveer evenveel calcium bevatten als moedersmelk is het praktisch onmogelijk dat al deze natuurlijke voedingsmiddelen te weinig calcium zouden bezitten.

In 1994 heeft een studie met oudere mannen en vrouwen in Sidney uitgewezen dat een hogere inname van zuivelproducten geassocieerd kon worden met de toename van het fractuur risico. Deze met de hoogste zuivel inname liepen ongeveer een dubbel zo groot risico op een heupfractuur in vergelijking met deze met de laagste zuivel inname.(3).

We vonden geen bewijs dat hogere inname van melk of calcium uit voedingsbronnen de kans op fracturen vermindert.Vrouwen die twee of meer glazen melk per dag drinken hadden 45 % meer kans op een heup fractuur en 5 % meer kans om een voorarm fractuur in vergelijking met vrouwen die slechts een glas melk of minder per week dronken. Dus zoals hogere innamen van totale voedingscalcium of calcium van zuivelproducten niet geassocieerd kunnen worden met een verminderd risico op heup of voorarm fracturen. Conclusie : deze gegevens ondersteunen de hypothesis niet dat hogere consumptie van melk of andere voedingsbronnen van calcium vrouwen zou beschermen tegen heup en voorarm breuken. (4).

___________________



(1) Schwartz, A.V. et al, "International variation in the incidence of hip fractures: cross-national project on osteoporosis for the World Health Organisation Program for Research on Ageing.", Osteoporosis Int. 1999/9

(2) Walker, A., "Osteoporosis and Calcium Deficiency", American Journal of Clinical Nutrition, 16:327, 1965

(3) Cumming RG, Klineberg RJ., "Case-control study of risk factors for hip fractures in the elderly", Am J Epidemiol 1994, 139:493-503.

(4) Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: A 12-year prospective study. Am J Public Health 1997;87:992-997.





Muzze, van welke site heb je deze samenvatting?



Ik geloof er namelijk niet zoveel van. Al is het alleen maar omdat moedermelk behoorlijk fout gespeld wordt. En omdat beenderdichtheid voornamelijk in je jeugd bepaald wordt: als je dan voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt, heb je later minder kans op osteoporose.
muzze schreef op 22 oktober 2007 @ 12:19:



Als je kijkt naar verschillende landen in de wereld is het besluit dat hoe minder melk de mensen consumeren hoe kleiner de kans is op osteoporose. (1). Osteoporose is een rijke-mensen aandoening. Osteoporose en de consumptie van zuivelproducten gaan hand aan hand.





Dat is een gewaagde conclusie op basis van een onderzoek in 5(!) steden naar de betrouwbaarheid van ziekenhuisgegevens als basis voor statistiek over het voorkomen van gebroken heupen, want dat is wat je eerste referentie is.



Dat osteoperose een rijke-mensen aandoening is, is dan weer niet zo gewaagd: het is namelijk een oude-mensen aandoening, en rijke mensen worden ouder.

Hierna had ik niet zoveel zin meer om de andere referenties na te zoeken, iemand anders misschien?
Alle reacties Link kopieren
Een kropje sla! Zoals al door anderen opgemerkt: in groene groenten zit ook veel calcium. Ooit wel eens een koe melk zien drinken voor haar calciumbehoefte? Je zou dus ook gras kunnen eten ;-)
Alle reacties Link kopieren
Wij geven Roosvicee Calcium. In elk geval te koop bij C1000. Onze dochter krijgt ook weinig melkproducten binnen. Groente eet ze trouwens wel goed, maar als ze dan toch een sapje wil drinken dan geven we dat.

Misschien een tip?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven