Kinderen
alle pijlers
Zoon (net 17) wil geen baantje
vrijdag 30 april 2021 om 11:00
diyer schreef: ↑30-04-2021 10:27Ik denk ook niet dat ze voorgoed verpest raken. Maar ieder gezinslid z'n eigen ritme is naast het feit dat ik daar zelf geen fijn gevoel bij heb, ook praktisch niet haalbaar. Zowel ik als ex leven in een gehorig en klein huisje met geluidsoverlast naar buren. Als de een 's nachts leeft en de ander overdag, dan zit je elkaar in de weg met die ritmes. Alles kraakt in mijn huis en ik kan beneden letterlijk verstaan war er boven wordt gezegd. Ook als buren horen we elkaar, omdat de balken doorlopen. Dus als mijn buren 's nachts zouden lopen en leven, heb ik daar veel overlast van. Mijn keuken is ook te klein als iedereen zijn eigen maaltijd op verschillende tijdstippen wil klaarmaken. Dus het gemiddelde ritme bepaald de gang van zaken. En dat is best normaal hoor als ik om me heen kijk. Niks mis met rekening houden met je huisgenoten.
Uh, te klein voor één persoon?
Want als iedereen, na elkaar, iets klaar maakt start er maar één tegelijk in de keuken.
Hier thuis eet iedereen rond 18:00 uur mee met het avondeten. Ook degene die om 11:00 uur is opgestaan. Verder maakt iedereen zijn eigen ontbijt, keukentafel staat gedekt klaar en de laatste ruimt op. Als het uitkomt lunchen we samen, lukte het niet dan ieder voor zich.
Nu genoeg momenten dat het niet lukt. Iedereen in zijn online les of Zoommeeting en op zijn eigen tijd pauze. Ik zou gek worden als ouder als ik dat allemaal in goede banen moest leiden.
vrijdag 30 april 2021 om 11:06
Nee hoor.docotrandus schreef: ↑30-04-2021 10:36Ik had verwacht dat als iemand dagelijks om 10 uur opstaat, vanzelf een keer de behoefte ontstaat om tot 11 uur te blijven liggen.
Ter vergelijking: We gaan hier zo'n 2 uur later naar school of werk dan in Moskou, en toch zijn we niet beter uitgeslapen.
Blijkbaar heeft daglicht meer invloed dan kunstlicht.
vrijdag 30 april 2021 om 11:10
Natuurlijk is altijd op dezelfde tijd opstaan beter. Maar daar gaat het wat mij betreft niet om. Ik vind dat mijn pubers (en ook als ze jongvolwassen zijn) dat zelf mogen ondervinden. Ik kan ze als ouder het goede voorbeeld geven, ze tips geven en meedenken, maar uiteindelijk moet het toch vanuit henzelf komen. Ik ga ze niet dwingen, juist als puber/student is het toch ook zalig om te verdrinken in niets doen en onregelmatig leven? Ik gun ze dat ook gewoon en ik er het volle vertrouwen in dat het vanzelf wel goed komt, zoals met het merendeel van de mensheid.diyer schreef: ↑30-04-2021 10:54Ach welja, er zijn legio studies die de voor en nadelen aantonen van al ons "normale" doen. En een vd voordelen voor mensen is leven met daglicht boven kunstlicht. Dat er uitzonderingen op die regel zijn (ik ben zelf ook meer een avondmens dan ochtendmens, dus hou niet van ultravroeg opstaan). Toch weet ik wel dat ik me beter voel als ik genoeg vitamine daglicht binnen krijg en meer energie heb als ik een beetje standaard ritme aanhou. Dat geldt voor zo'n beetje 90% vd mensen, want anders zou het allang anders zijn geweest en leefde iedereen 's nachts. Daarbij is ook aangetoond dat mensen die nachtdiensten draaien en steeds wisselen in hun ritme, meer kans hebben op bepaalde aandoeningen. Dus het telkens omgooien van ritme is aantoonbaar ongezond. Begrijp niet zo goed waarom de vragen hierover zijn, terwijl het simpele antwoord is: sla er wat onderzoeken op na en je weet waarom bijna iedereen dit doet. Het is wat alternatief (geen wetenschappelijk artikel, maar zoek en je zult ze vinden), maar dit was de eerste link die ik vond en hierin staat veel uitgelegd over bioritme en leefstijl en de voor of nadelen. https://www.leefjegezond.nl/leef-jezelf ... neeskunde/
Dat de rest van het gezin gewoon wil slapen en je dus geen herrie maakt, lijkt mij logisch. Daar maken we ook gewoon afspraken over (net zoals ik niet om 9 uur in het weekeinde de bovenverdieping ga stofzuigen). En als we wat willen ondernemen, dan staat iedereen gewoon op tijd op.
Avondeten is gewoon avondeten, dan eet iedereen mee. Lunch en ontbijt vaak samen, maar als de kinderen apart lunchen of ontbijten (en opruimen), dan heb ik daar geen last van.
Nu met thuiswerken en online lessen is samen lunchen sowieso onmogelijk, omdat iedereen op een andere tijd pauze heeft.
vrijdag 30 april 2021 om 11:11
Iedereen gaat los hier omdat jij blijkbaar 8 uur opstaan gelijkstelt aan het hebben van een ritme en het later dan 9 uur opstaan gelijkstelt aan het hebben van geen ritme en dus ongelukkig zijn.diyer schreef: ↑30-04-2021 10:54Ach welja, er zijn legio studies die de voor en nadelen aantonen van al ons "normale" doen. En een vd voordelen voor mensen is leven met daglicht boven kunstlicht. Dat er uitzonderingen op die regel zijn (ik ben zelf ook meer een avondmens dan ochtendmens, dus hou niet van ultravroeg opstaan). Toch weet ik wel dat ik me beter voel als ik genoeg vitamine daglicht binnen krijg en meer energie heb als ik een beetje standaard ritme aanhou. Dat geldt voor zo'n beetje 90% vd mensen, want anders zou het allang anders zijn geweest en leefde iedereen 's nachts. Daarbij is ook aangetoond dat mensen die nachtdiensten draaien en steeds wisselen in hun ritme, meer kans hebben op bepaalde aandoeningen. Dus het telkens omgooien van ritme is aantoonbaar ongezond. Begrijp niet zo goed waarom de vragen hierover zijn, terwijl het simpele antwoord is: sla er wat onderzoeken op na en je weet waarom bijna iedereen dit doet. Het is wat alternatief (geen wetenschappelijk artikel, maar zoek en je zult ze vinden), maar dit was de eerste link die ik vond en hierin staat veel uitgelegd over bioritme en leefstijl en de voor of nadelen. https://www.leefjegezond.nl/leef-jezelf ... neeskunde/
Als je daadwerkelijk je bioritme laat leiden, moet je vooral niet je bed uit omdat je moeder dat handiger vindt en ‘s winters in een halve winterslaap door brengen.
mevrouw75 wijzigde dit bericht op 30-04-2021 11:17
0.21% gewijzigd
vrijdag 30 april 2021 om 11:14
Ik ben zelf een ochtendmens en ik sta heel vroeg op. Daar doen mensen meestal niet moeilijk over. Het is mij dan ook een raadsel waarom om 10 uur opstaan problematischer zou zijn dan om 5.30 uur opstaan.Mevrouw75 schreef: ↑30-04-2021 11:11Iedereen gaat los hier omdat jij blijkbaar 8 uur opstaan gelijkstelt aan het hebben van een ritme en het later dan 9 uur opstaan gelijkstelt aan het hebben van geen ritme en dus ongelukkig zijn.
Als je daadwerkelijk je bioritme laat leiden, moet je vooral niet je bed uit omdat je moeder dat handiger vindt en ‘s winters in een halve winterslaap door moeten brengen.
Sowieso is de biologisch klok van pubers tijdelijk verschoven, waardoor ze gewoon later wakker worden.
vrijdag 30 april 2021 om 11:21
Ik had op die leeftijd heel veel verschillende baantjes. Ik had ze geen van allen willen missen.
Okee, die in de supermarkt wel. Maar die had ik nodig voor het vaste inkomen. Verder werkte ik zomers in een strandtent, werkte ik in een voetbalstadion, werkte ik met een fotograaf op feesten en partijen, gaf ik bijles wiskunde en stond ik in de spoelkeuken (wat dan alleen leuk was omdat daar een leuke kok werkte)
Ik zou het echt jammer vinden als mijn kinderen al die leuke kansen mis zouden lopen.
Ga eens langs een uitzendbureau met hem.
Okee, die in de supermarkt wel. Maar die had ik nodig voor het vaste inkomen. Verder werkte ik zomers in een strandtent, werkte ik in een voetbalstadion, werkte ik met een fotograaf op feesten en partijen, gaf ik bijles wiskunde en stond ik in de spoelkeuken (wat dan alleen leuk was omdat daar een leuke kok werkte)
Ik zou het echt jammer vinden als mijn kinderen al die leuke kansen mis zouden lopen.
Ga eens langs een uitzendbureau met hem.
vrijdag 30 april 2021 om 11:24
Uitzendbureau, bedoel je? Het arbeidsbureau bestaat al een jaar of 20 niet meer.Snouth schreef: ↑30-04-2021 11:21Ik had op die leeftijd heel veel verschillende baantjes. Ik had ze geen van allen willen missen.
Okee, die in de supermarkt wel. Maar die had ik nodig voor het vaste inkomen. Verder werkte ik zomers in een strandtent, werkte ik in een voetbalstadion, werkte ik met een fotograaf op feesten en partijen, gaf ik bijles wiskunde en stond ik in de spoelkeuken (wat dan alleen leuk was omdat daar een leuke kok werkte)
Ik zou het echt jammer vinden als mijn kinderen al die leuke kansen mis zouden lopen.
Ga eens langs een uitzendbureau met hem.
Maar..., je moet er als puber toch niet aan denken dat je moeder of vader met je meegaat?
vrijdag 30 april 2021 om 11:29
Inderdaad. Om half acht beginnen met werken is goed, want lekker vroeg. Om tien uur beginnen is verkeerd, want ‘te laat’. Ik snap het nog steeds niet. Natuurlijk ben ik er gewoon als ik een afspraak heb oid, ik ga ook niet de hele wereld míjn ritme opleggen.Alecta schreef: ↑30-04-2021 11:14Ik ben zelf een ochtendmens en ik sta heel vroeg op. Daar doen mensen meestal niet moeilijk over. Het is mij dan ook een raadsel waarom om 10 uur opstaan problematischer zou zijn dan om 5.30 uur opstaan.
Sowieso is de biologisch klok van pubers tijdelijk verschoven, waardoor ze gewoon later wakker worden.
En tegenwoordig sta ik wat eerder op, want kind dat naar de opvang moet. Zo praktisch ben ik heus wel. Maar dan nog is ze de laatste die daar binnenkomt.
vrijdag 30 april 2021 om 11:35
Ik heb ook jaren een baan gehad waarvoor ik 7 uur in de trein moest zitten. Het wende nooit. Het bleef een worsteling. Bovendien ben ik iemand die vooral dingen die ‘s avonds plaatsvinden leuk vindt, dwz cafés, concerten en voorstellingen, dus het bleef problematisch. Zo heerlijk dat ik nu later start en met de lockdown helemaal ontspannen. Ik vind ‘s nachts werken ook heerlijk, soms ben ik dan opeens helemaal op dreef.nausicaa schreef: ↑30-04-2021 09:56Ik vind het altijd o bijzonder dat ritme blijkbaar inhoud op tijd naar bed en vroeg op. Ritme betekent niks anders dan een herhalend programma, en kan dus ook om 11 uur opstaan en om 1 uur naar bed zijn.
Ik ben een avondmens, mijn natuurlijke ritme is níet om elke dag om zeven uur naast mijn bed te staan. Ik heb het jarenlang gedaan (school, studie, eerste jaren werken), en natuurlijk kan ik het. Maar het was en wordt níet mijn ritme.
[...]
Maar reken maar dat ik in het weekend mijn hele ritme omgooi! Niets lekkerder dan de hele ochtend in bed liggen. Maandag zie ik wel weer hoe ik mezelf uit bed sleep. In vind het nachtleven te leuk.
Mijn ouders waren ook zo, we deden veel in het weekend, maar we gingen nooit voor de middag de deur uit. En als oma van vaders kant op zondag op bezoek kwam was het altijd stress, want die mensen stonden dan om 10:00u voor de deur op zondag, inclusief 1,5 uur rijden! Dan liep altijd een deel van het gezin nog in onderbroek als de bel ging, haha!
vrijdag 30 april 2021 om 11:40
Herkenbaar! Ik voel me op mijn fijnst als ik rond 3.00 naar bed ga en rond 11.00 opsta. De periode dat ik avond en nachtdiensten werkten was perfect voor mij.novaviva schreef: ↑30-04-2021 11:35Ik heb ook jaren een baan gehad waarvoor ik 7 uur in de trein moest zitten. Het wende nooit. Het bleef een worsteling. Bovendien ben ik iemand die vooral dingen die ‘s avonds plaatsvinden leuk vindt, dwz cafés, concerten en voorstellingen, dus het bleef problematisch. Zo heerlijk dat ik nu later start en met de lockdown helemaal ontspannen. Ik vind ‘s nachts werken ook heerlijk, soms ben ik dan opeens helemaal op dreef.
Maar reken maar dat ik in het weekend mijn hele ritme omgooi! Niets lekkerder dan de hele ochtend in bed liggen. Maandag zie ik wel weer hoe ik mezelf uit bed sleep. In vind het nachtleven te leuk.
Mijn ouders waren ook zo, we deden veel in het weekend, maar we gingen nooit voor de middag de deur uit. En als oma van vaders kant op zondag op bezoek kwam was het altijd stress, want die mensen stonden dan om 10:00u voor de deur op zondag, inclusief 1,5 uur rijden! Dan liep altijd een deel van het gezin nog in onderbroek als de bel ging, haha!
Het is alweer heel lang dat ik er om 7.00 uit moet, echt elke ochtend is het een gevecht met mezelf om op te staan.
Stappen ga ik dan niet meer, maar heerlijk on in huis te rommelen en van alles te doen.
Zodra ik vakantie heb, gelukkig vaak, gaat mijn ritme om.
vrijdag 30 april 2021 om 11:44
Als ik geen buren had, deed ik ook veel meer huishouden ‘s nachts. Stofzuigen, wasjes draaien, ik kom na 22:00u echt op stoom. Maar dat beperkt zich nu dus tot was opvouwen en dat soort geruisloze dingen.LīlyRose schreef: ↑30-04-2021 11:40Herkenbaar! Ik voel me op mijn fijnst als ik rond 3.00 naar bed ga en rond 11.00 opsta. De periode dat ik avond en nachtdiensten werkten was perfect voor mij.
Het is alweer heel lang dat ik er om 7.00 uit moet, echt elke ochtend is het een gevecht met mezelf om op te staan.
Stappen ga ik dan niet meer, maar heerlijk on in huis te rommelen en van alles te doen.
Zodra ik vakantie heb, gelukkig vaak, gaat mijn ritme om.
vrijdag 30 april 2021 om 11:51
Precies mijn man. Die heeft ook half in de nacht verbouwd enzo (en wees gerust, buren enzo). Hij komt inderdaad op stoom rond half 12 en heeft dan wilde plannen die hij met mij wil bespreken: hoe gaan we de keuken verbouwen? En klapt dan heel parmantig de laptop open om dat allemaal ff te regelen. En ik zit er dan als een halve zombie naast.
vrijdag 30 april 2021 om 11:56
Ik ook
Ik werk ook nog wel eens ‘s nachts. Kost dan gewoon allemaal minder moeite.
vrijdag 30 april 2021 om 12:51
vrijdag 30 april 2021 om 13:06
Ja, echt he. Ik had een collega die begon om 07.30 uur. Ik rond 09.00 uur (nog pre-kinderen). En elke keer weer: "maar dan heb je toch niks meer aan je avond?"
Ja als je om 22.00 uur naar bed moet om om 06.00 uur op te staan niet nee. Maar mijn wekker ging pas om 07.30 uur.
Iedereen heeft hetzelfde aantal uren in een dag... maar dat leek hij niet te begrijpen.
vrijdag 30 april 2021 om 13:31
Wuuuuuuuuuuut
Sorry hoor hier moet ik even op reageren. Wat is er mis met deze banen? Waarom kijk je neer op deze mensen?
Altijd maar dat gepush dat dat soort banen niet goed genoeg zijn en dat die mensen maar een opleiding hadden moeten doen, terwijl er toch echt mensen nodig zijn die dit doen.
Eens met de tendens in dit topic: Het gaat om ervaringen, dingen leren, dit hoeft niet per sé met betaald werk en het hoeft ook niet per sé meteen als het kan.
En dus ook niet per sé met een opleiding.
vrijdag 30 april 2021 om 13:46
Bah. Omgekeerd ook meegemaakt trouwens. Het zou zogenaamd niet goed zijn voor mijn carrière, dat ik altijd om 17 uur wegging van mijn werkplek, zodat ik mijn kinderen om 17.30 uur bij de oppas op kon halen. Tja, dat ik voor 7 uur aan mijn bureau zat, dat werd niet gezien...captain_hindsight schreef: ↑30-04-2021 13:06Ja, echt he. Ik had een collega die begon om 07.30 uur. Ik rond 09.00 uur (nog pre-kinderen). En elke keer weer: "maar dan heb je toch niks meer aan je avond?"
Ja als je om 22.00 uur naar bed moet om om 06.00 uur op te staan niet nee. Maar mijn wekker ging pas om 07.30 uur.
Iedereen heeft hetzelfde aantal uren in een dag... maar dat leek hij niet te begrijpen.
Ik ben toen wel even behoorlijk pissig geworden.
Mensen zouden eens wat minder snel moeten oordelen.
vrijdag 30 april 2021 om 13:51
Ik heb zelf pas vanaf dat ik studeerde echt een bijbaantje gehad (daarvoor alleen soms vakantiewerk), vooral omdat ik erg ver van de school woonde, ik dus lange dagen had en ook nog veel sportte, en ik ga mijn eigen kinderen ook niet pushen om op de middelbare school al te werken. Mijn dochter is nu 17, is van 8:00 tot 17:45 van huis van school plus reistijd (ja, elke dag, ze zit 40 uur per week op school) en ik vind het onzin om haar dan te dwingen daarnaast ook nog te werken. Ze geeft nauwelijks geld uit, dus daarvoor is het ook niet nodig. Wat mij is het het belangrijkst om volgend jaar te slagen voor haar eindexamen zonder dat ze voor ze volwassen is al met een burn-out zit.
Zolang ze nog op de middelbare school zit, betalen wij ook de zorgverzekering en evt andere nodige kosten, ik vind ook niet dat omdat ze toevallig die leeftijd heeft ze dat meteen zelf moet betalen. Dat heeft wat mij betreft meer te maken met een andere fase qua school/studie/werk dan met leeftijd.
Mijn jongste is een ander verhaal, die wil altijd alles kopen en houdt nooit iets over van haar zakgeld. Wil ze straks geld hebben voor uitjes en spullen, dan zal ze ervoor moeten werken. En wil ze dat niet, dan leert ze maar dat ze al die extra kleding en spullen niet nodig heeft.
Zolang ze nog op de middelbare school zit, betalen wij ook de zorgverzekering en evt andere nodige kosten, ik vind ook niet dat omdat ze toevallig die leeftijd heeft ze dat meteen zelf moet betalen. Dat heeft wat mij betreft meer te maken met een andere fase qua school/studie/werk dan met leeftijd.
Mijn jongste is een ander verhaal, die wil altijd alles kopen en houdt nooit iets over van haar zakgeld. Wil ze straks geld hebben voor uitjes en spullen, dan zal ze ervoor moeten werken. En wil ze dat niet, dan leert ze maar dat ze al die extra kleding en spullen niet nodig heeft.