Lijf & Lijn alle pijlers

aantal kcal om (gezond) af te vallen

28-07-2012 17:13 51 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ben al enige tijd bezig om af te vallen. Dit lukt echter niet goed het laatste jaar ondanks sporten en gezond eten. Ik ben een jaar geleden zo'n 10 kg afgevallen in een jaar tijd en ik blijf nu op gewicht (ook wel fijn). Ik heb in het verleden een eetstoornis (eetbuien) ontwikkeld die nu onder controle is. Mijn gevoel voor porties is hierdoor in de war. Ik ben er nu aan toe om wat gerichter met mijn porties aan de slag te gaan.Ik zou graag verder willen afvallen op een gezonde manier om een gezond gewicht te bereiken, maar ik vroeg me af wat een gezond kcal aantal per dag is.



In hoeverre zijn formules zoals BMR betrouwbaar? Op internet staat zoveel informatie dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Mij lijkt een kcal aantal van 1600-1800 wel realistisch.



Alvast bedankt voor jullie reacties.
anoniem_148839 wijzigde dit bericht op 28-07-2012 17:14
Reden: typfout
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Je hebt die ook niet nodig, hoewel het natuurlijk wel heel handig is om je BMR te kennen, zit je iig in 1x (ongeveer) goed.



Je kunt ook van het volgende uitgaan;

Neem aan dat je ca. 1500 Kcal nodig hebt om al je voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat wil je dus minimaal eten aan gezond eten. 50 gram eiwitten en de juiste verhouding vetten en koolhydraten en je vezels, vitaminen en mineralen evt. wat aangepast als je duursporten doet of intensieve krachttraining ofzo, voor 'normaal' sporten hoeft dat niet.



Als 1800 Kcal je realistisch lijkt (zoals je OP zegt) om geen trek te hebben dan ga je dus 300 er boven zitten (gemiddeld) met extra voedsel. Geef het een maand (iig meer dan één week) en bekijk je gewicht. Als je ca. een halve kilo per week afvalt zit je waarschijnlijk goed. Val je heel hard af, eet dan iets meer (ook al klinkt het nog zo mooi) en val je niets af, dan moet je toch echt lager gaan zitten, want dan heeft je lichaam minder nodig.



En besef je heel goed dat het ontzettend veel tijd kost en hoort te kosten. Als je iedere dag een tekort opbouwt van de (in het algemene circuit) aangeraden 500 Kcal, kost het je dus 15.5 dagen (7777/500) om een kilo vet te verliezen. Het moeilijke is wel dat er wrs ook vocht verloren zal worden, dus metingen zijn iets moeilijker als je niet de mogelijkheid hebt om iedere keer een redelijke betrouwbare vetpercentage meting te doen.



En stel je metingen bij. Spieren vragen meer brandstof om te onderhouden dan vetcellen. Dus je zult als je gaat sporten meer brandstoffen nodig hebben, maar gewicht verliezen gaat gepaard met minder brandstof nodig hebben.
Alle reacties Link kopieren
@ Meds Fijn om te weten dat al die metingen van internet bullshit zijn. Dan ga ik me daar niet mee bezig houden.



Bedankt voor je uitgebreide post Zazu. Daar kan ik wat mee. Ik besef dat langzaam afvallen het beste is. Daar voel ik me ook goed bij :-)
Alle reacties Link kopieren
Ik denk nu dat ik op zo'n 2000 kcal per dag zit gemiddeld, maar ik hou het niet dagelijks bij. Dat ga ik wel doen om overzicht te krijgen.



@ Annemari3, bedankt voor de tip.Die kende ik nog niet. (site van voedingscentrum wel)
quote:plofkipje84 schreef op 28 juli 2012 @ 23:39:

Meds, het is via mijn zuurstof gemeten dus...hoe bedoel je? Het is niet simpel even te meten, BMR berekeningen zijn algemeen. Maar het wisselt per persoon, ben je meer gespierd dan verbruik je bijv meer. Het kan gemeten worden in rust gedurende 14 uur. Dan kijkt men naar je zuurstof inname en uitscheiding. Verder is het totaal zinloos om je ruststofwisseling te meten. Want er is op een dag meer tijd dat je actief bent en de intensiteit van die activiteit bepaalt veel meer je calorieverbruik dan die 8 uur dat je rust.
Ik heb weleens gelezen dat een goede manier om het aantal calorieën te bepalen is om je streefgewicht x 20 te doen. Dus wanneer je 70 wil wegen, dan mag je 70 x 20 = 1400 calorieën per dag. Lijkt me best weinig maar het is te doen. http://www.dieetvandaag.nl/bereken-uw-energiebehoefte/ vind ik wel een leuke en handige site als het gaat om dingen als BMR en BMI enzo te berekenen. Daar staat trouwens ook ergens dat je maximaal 400 calorieën minder mag eten per dag dan jouw dagelijkse behoefte. Het is gewoon per persoon verschillend. Heb je weleens een hongergevoel? Denk dat naar je lichaam luisteren nog de beste optie is. Wel naar je lichaam, niet naar je geest ;).
Het is getest, via zuurstofmetingen, conditietesten, inbodytesten enz.
Alle reacties Link kopieren
@ Nicole27, Ja dat is ook een goeie, wel naar je lichaam luisteren en niet naar je geest! :D Ik probeer het wel, maar ik vind het wel lastig soms. Ik ga hem opschrijven.
Alle reacties Link kopieren
quote:sabbaticalmeds schreef op 29 juli 2012 @ 00:19:

[...]

Verder is het totaal zinloos om je ruststofwisseling te meten. Want er is op een dag meer tijd dat je actief bent en de intensiteit van die activiteit bepaalt veel meer je calorieverbruik dan die 8 uur dat je rust.



Dat eerste deel ben ik helemaal met je eens, dus heb ik weggelaten. maar juist door je BMR te weten, kun je wat met dat activiteiten niveau, omdat het gemeten wordt in percentages. Als je die dus niet weet, weet je ook niet hoeveel je verbruikt tijdens kantoorwerk bijv. Dus helemaal zinloos is het niet, maar wel voor de gemiddelde Nederlander die wat kilo's af wil vallen.



Het is alleen zinnig als je het nodig hebt om het tot op de calorie te weten, maar dan moet je ook éxact je porties eten afwegen en berekenen en al je activiteiten tot op de minuut bijhouden. Anders heb je er alleen in grove lijnen iets aan. En kun je dus net zo goed gewoon je weegschaal gebruiken als je niet extreem sport, geen ziektes hebt etc.



@ nicole; dat is wel een heel grove berekening. En zal bij lichtgewichtjes de plank helemaal misslaan, omdat je gewoon met 1000 calorieën niet aan je voedingsstoffen komt (als je 50 kilo weegt en als streefgewicht hebt). Of wat nou als je een paar uur gaat fietsen en 1500 Kcal verbrandt? En het komt al helemaal niet overeen met de zin er na, dat je maximaal een tekort van 400 mag opbouwen (die veel beter is overigens;)).
Klopt! Er zijn ook zoveel verschillende manieren en berekeningen van wat nou het juiste aantal calorieën is, dat ik er maar gewoon een paar heb genoemd en tot de conclusie ben gekomen dat je moet eten wanneer je honger hebt en anders niet ;). Is toch geen touw aan vast te knopen, iedereen zegt iets anders!
Alle reacties Link kopieren
Mee eens. Dat bedoel ik met 'door de bomen het bos niet meer zien'. Misschien kan ik beter 'intuitief' gaan eten. Nu eet ik nog erg rationeel. "het is etenstijd", "ik eet nu maar een tussendoortje, want ik wil geen eetbui uitlokken", "nu mag ik iets lekkers".
Alle reacties Link kopieren
quote:nicole27 schreef op 29 juli 2012 @ 00:39:

en tot de conclusie ben gekomen dat je moet eten wanneer je honger hebt en anders niet ;). Is toch geen touw aan vast te knopen, iedereen zegt iets anders!dan ben je te laat, als je eet wanneer je echt trek krijgt ;)
Alle reacties Link kopieren
Wanneer moet je dan eten Zazu? Honger kan ik wel herkennen, maar dan heb ik ook echt honger. Vind het moeilijk om daarvoor te herkennen of ik behoefte heb aan eten. (lichamelijk dan).
Ik eet elke twee en een half uur wat, ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, avondeten, en dan nog een stuk fruit of zo twee en een half uur voordat ik ga slapen. Werkt prima, nooit honger...
Je hebt gelijk! Te lang wachten is ook niet goed, dan lok je (ik) vaak juist een eetbui uit. Denk dat op gevoel eten een goede oplossing is. Bedenken waarom je eet? Heb je honger of is het vooral lekker? Stoppen na een normale portie en pas nog iets nemen wanneer je echt nog trek/honger hebt na 20 minuten. En het hoeft niet op omdat het er nu eenmaal is ;). Verder alleen nog maar gezonde dingen eten en geen junkfood/geraffineerde suiker meer. Calorieën tellen proberen los te laten, allemaal tips waar je niet om vroeg ! Maar ik denk wel dat dat de beste manier is. Je moet het tenslotte ook je hele leven kunnen volhouden.
Alle reacties Link kopieren
quote:blauwebes schreef op 29 juli 2012 @ 00:46:

Mee eens. Dat bedoel ik met 'door de bomen het bos niet meer zien'. Misschien kan ik beter 'intuitief' gaan eten. Nu eet ik nog erg rationeel. "het is etenstijd", "ik eet nu maar een tussendoortje, want ik wil geen eetbui uitlokken", "nu mag ik iets lekkers".



Er is een heel algemene stroming, en dat is bijvoorbeeld alles dat een diëtist/voedingskundige je zal vertellen. Gebaseerd op heel veel wetenschappelijke literatuur. Echter zijn er ook óntzettend veel mensen die iets nieuws ontdekken/verzinnen. Vandaar die miljoen verschillende diëten.



Ze werken allemaal, maar omdat de meesten daarvan nog niet voldoende onderzocht zijn (met name de consequenties later) zul je deze niet via de reguliere kanalen horen. Alleen all over the Internet, in boeken, reportages en programma's die speciaal daarvoor zijn opgezet. Bovendien druisen ze in tegen de algemeen heersende wetenschappelijke opvattingen. Dat hoeft niet te betekenen dat het niet waar is overigens. Er is gewoon nog te weinig onderzoek om dat zeker te weten.



Als jij aanhanger bent van het 'reguliere' kanaal, en daar bedoel ik mee dat je alle voedingsstoffen tot je neemt, dus niet bijv. koolhydraten uitsluit, dan kan ik je het boek 'Alles wat je moet weten over eten' van Ellen Govers aanbevelen. Het kost bijna niks (meer) en het geeft een heel prettig overzicht. Het is geen dieet boek en het telt ook meer dan 600 pagina's. Maar voor een gewone geïnteresseerde is het een fijn boek. Mits je alle scheikundige reacties e.d. even overslaat als dat niet je vakgebied is ;)
Alle reacties Link kopieren
Alle tips zijn welkom. Ik ken ze wel, maar soms vergeet je ze wel eens. :D Bedankt voor jullie uitgebreide reacties. Ik kan hier echt iets mee.



@Plofkipje, dat vind ik ook wel een goeie aanpak, alleen soms wil dan nog wel eens teveel gaan eten omdat ik 'zoveel mag eten' (buffet-effect :p).



@ Nicole, bedankt voor de tips.



@ Zazu, Scheikundige reacties is niet mijn vakgebied. Ik ben het niet volkomen eens met de reguliere voedingsopvattingen, maar ik geloof wel dat je geen voedingsgroepen uit moet sluiten. Ik ben geen fan van melk/lactose, maar dat is misschien omdat mijn lichaam daar niet goed op reageert. Verder houd ik van pure producten zonder al teveel toevoegingen.
quote:nicole27 schreef op 29 juli 2012 @ 00:39:

Klopt! Er zijn ook zoveel verschillende manieren en berekeningen van wat nou het juiste aantal calorieën is, dat ik er maar gewoon een paar heb genoemd en tot de conclusie ben gekomen dat je moet eten wanneer je honger hebt en anders niet ;). Is toch geen touw aan vast te knopen, iedereen zegt iets anders!



Het probleem met intuïtief eten is dat wanneer je echt trek hebt, je instinctief grijpt naar voedsel dat erg hoog in vet en calorieën is. Dat is meestal niet het meest gezonde en vitaminerijkste voedsel.



Die 'craving' is bijna niet tegen te houden op dat moment. Dáárom adviseren ze regelmatig gezond te eten en hevige trek te voorkomen. De wereld draait niet alleen om calorieën, het is ook fijn als je gewoon aan je benodigde voedingsstoffen komt op een dag en je niet teveel je cholesterol en bloeddruk etc. negatief beïnvloed.



Ter illustratie: een onderzoekje van BBC Horizon waarin de onderzoekster honger opwekt en dan kijkt welk voedsel gekozen wordt in verhouding tot wanneer er geen extreme honger is. http://www.youtube.com/watch?v=cBZQ8T14 ... ure=relmfu
Ik zou zelf eerder leren heel goed naar je lichaam te luisteren. Dit kan je leren door rustig en bewust te eten en alles heel goed te kauwen. Leer te voelen wanneer je voor 80% vol zit en niet pas te stoppen als je propvol zit. Als je 's avonds een beetje een zeurend, licht ik-heb-trek-krampje in je maag voelt dan ben je aan het afvallen. Niet fijn maar ja, afvallen is ook niet fijn voor je lichaam. Je tart je overlevingsinstinct tenslotte. Honger=eten en er is genoeg eten voor je neus maar je doet het niet. Dat vraagt een enorme discipline.



Is het luisteren naar je lichaam en de discipline zonder houvast te moeilijk, houdt dan als je geen extreem afwijkende maten of bewegingpatroon hebt, gewoon 2000 kcal aan als je niet af wil vallen en 1750 kcal om af te vallen. Kijk na 2 weken of het werkt. Zo niet, dan verlaag je je kcal met 100. Het gaat echt om kleine dingen, net die ene boterham of dat extra schepje pasta en die keer intensief sporten extra per week. Het is een beetje uitproberen, goed tellen (voedingsmeter.nl), goed wegen en voelen. Je moet er echt even wat aandacht en tijd aan besteden in het begin maar op gegeven moment weet je wat je nodig hebt.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Dankjewel bloemetje
Alle reacties Link kopieren
Ik zoek nog even of ik een artikel kan vinden over nieuwe bevindingen over calorieen, maar het komt er op neer dat het ook belangrijk is waar je je cals uit haalt. Vier Marsen zijn ook 1000 calorieen maar dat is dus niet hetzelfde als lowcarb met volgranen carbs eten.
Alle reacties Link kopieren
Ik zit nog even te lezen hier, en het valt me op dat het superveel gaat over caloriëen tellen enzo. Misschien is dat niet het belangrijkste? Welicht kun je beter gezond gaan eten, zodat je lekker in je vel zit. Daaarna gaat het vaak vanzelf. Ik ben op die manier vijftien kilo afgevallen.



Dus gewoon gezonde keuzes maken en jezelf ook af en toe best wat lekkers toestaan. Kijk goed naar wsat je eet en naar wat dingen zijn met zgn lege calorieën, zoals bijvoorbeeld cola. Daar zit dus echt helemaal niks voedzaams in.



Als je zo geforceerd bezig bent met calorieën tellen en ook nog tellen tijdens het sporten, dan ga je m.i, veel te ver. Sporten en bewegen zijn maar ongeveer 20% van het totale energieverbruik van je lichaam. De meeste energie wordt verbruikt voor normale lichaamsprocessen, zoals vertering, bloed rondpompen, etc. Daar heb je geen invloed op. Sporten is belangrijk, zodat je niet je spieren gaat afbreken. Spieren verbruiken meer energie, dus om je energieverbruik op peil te houden, moet je blijven sporten. Vijf keer per week is echter niet nodig. Ik zou dat alleen doen als je dat echt leuk vindt.



Je moet het vooral leuk maken voor jezelf. Zorg dat je lekker en gezond eet en probeer ook om actief te zijn. Als je (veel) overgewicht hebt, en je gaat gezonder eten en meer bewegen, dan val je echt vanzelf af. In het begin meestal veel, afhankelijk van hoeveel overgewicht je hebt, en daarna gaat het iets langzamer en sta je misschien ook zelfs even stil, maar je bent wel goed bezig en je houdt het goed vol. Op een gegeven moment ga je dan vanzelf weer verder afvallen. Zo werkt het gewoon.



Al die diëten van Sonja Bakker, Montignac, Atkinson, etc. werken in eerste instantie wel, want je valt er wel door af. Echter, je mist daardoor ook een hoop goede voedinggsstoffen die je lichaam wel nodig heeft. Én het is gewoonweg niet vol te houden. Wanneer je op een gegeven moment weer meer gaat eten, dan kom je direct aan. Want je lichaam heeft zichzelf aangepast aan het mindere eten, gaat in de spaarstand (dus minder verbruiken). Uiteindelijk werkt dit dus averechts.



Echt waar, gezond eten, lekker in je vel zitten en lekker een beetje bewegen werken het beste.
Alle reacties Link kopieren
Ah Annemari3, ik was al benieuwd wanneer deze reactie zou komen. Uiteraard is kcal tellen niet het belangrijkste. Ik eet al heel gezond en ik sport 2 keer per week naast de dagelijkse beweging, maar het gaat niet vanzelf helaas. Ik ben al een jaar stabiel.



Dus vandaar mijn vraag over kcal.
Alle reacties Link kopieren
Haha, tja, ik heb net een jaar Voeding en Diëtetiek gestudeerd, dus ik voelde me bijna verplicht om dit te sturen ;)



Voor mensen met overgewicht wordt geadviseerd om 500 kcal minder te gaan eten dan dat je normaal doet, maar ik weet niet of jij overgewicht hebt? Anders heb je wellicht gewoon jouw 'natuurlijke' gewicht bereikt?



Maar ja, ik ken het probleem ook. Ben ook al anderhalf jaar stabiel, terwijl ik toch het liefst nog drie of vier kilo kwijt wil...dat zijn (bij mij dan) die vervelende laatste kilo's. Maar weet niet hoe het bij jou zit, want heb niet helemaal terug gelezen.



Succes in elk geval
Alle reacties Link kopieren
Hey Annemari3, bedankt dat je me erop wijst, hoor. Beter 1 keer teveel dan 1 keer te weinig. Ik heb flink wat overgewicht (99kg bij 1.60m). Ik eet gezond, maar misschien zijn mijn porties gewoon te groot. Dus een kcal richtlijn vond ik wel nuttig.
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat zou goed kunnen. Op de Eetmeter van het Voedingscentrum kun je voor een dag invullen wat je gegeten hebt. Je kunt dat elke dag doen, als je wilt. Daarmee krijg je een goed beeld van wat je binnen krijgt, hoeveel kcal iets bevat (en ook hoeveel vet, eiwit, koolhydraten, vitamines, etc etc). Misschien heb je daar nog iets aan? Ik heb dat ooit een tijd gebruikt om me bewust te worden van wat ik nou allemaal eet en wat 'goed' en wat 'slecht' is.



Succes ermee, hè! Ik hoop dat het je lukt om af te vallen!!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven