Lijf & Lijn alle pijlers

Sportdrank

04-03-2011 13:25 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik kwam op het forum een aantal beweringen tegen waaruit blijkt dat er veel onduidelijkheid bestaat over sportdrank.

Voor mensen die gaan sporten is voeding erg belangrijk, je moet goed voor je lichaam zorgen en je wil een goede prestatie neerzetten. De producenten van sportdrank spelen hier gretig op in en je hebt al snel het idee dat sportdrank alleen maar goed voor je is.

Wat vinden Julie van deze gouden regels die voor sportdrank gelden:



Gebruik alleen sportdrank als je meer dan 30 tot 60 minuten intensief sport.



Probeer sportdrank goed te doseren, teveel sportdrank word gedeeltelijk (suikers) omgezet in vetten.



Gebruik alleen sportdrank voor, tijdens en na het sporten.



Hebben jullie een favoriete sportdrank? Wat is je ervaring?



Ik gebruik zelf 4 verschillende sportdranken (afhankelijk van de uit te voeren inspanning en herstel) en een aantal energie repen (verschillende smaken).
Alle reacties Link kopieren
Runcoach ik heb mezelf nog nooit een ultraloper genoemd. Dus ik weet niet waar je dat vandaan hebt. Heb volgende maand pas mijn eerste ultraloop in de planning en heb tot nu toe alleen maar marathon gelopen.

Dat wegen is natuurlijk niet echt zinvol. In die zin dat het vochtverlies heel erg afhankelijk zal zijn van de weersomstandigheden, de afstand en het tempo waar in je loopt. Daarnaast is het vaak geen onwil van de mensen maar een onvermogen om precies alles aan te vullen. Ik weet niet of jij marathons hebt gelopen maar geloof me na een bepaalde tijd op wedstrijd tempo is het niet gemakkelijk drinken. En dan maak je een afweging of je tegen heug en meug gaat drinken terwijl je weet dat je er die laatste km's niet sneller door gaat lopen maar wel het risico loopt dat al voor de finish lijn je maag zich omkeert of dat je je er bij neerlegt dat je lichaam het gewoon even met deze vochtvoorraad moet volstaan, je je maag rustig houd en de us je race goed uitloopt en na de wedstrijd goed bijtankt.

Cola light lijkt me niet zinvol , maar cola zit boordevol suikers dus dat is toch wat je lichaam nodig hebt. Volgens de wetenschap zou het boillon blokje niet nodig zijn. Maar ik moet zeggen dat ik wat zout na de wedstrijd in de vorm van chips oid heerlijk vind. En waarom zou mijn lichaam dat aangeven.

Ik ben ook niet de enigste want bij trails is chips heel normaal bij de verzorgingsposten.

Het gebruik van cola is bij ervaren ultralopers algemeen gebruik. Ik ben niet iemand die ervaringen van ervaringsdeskundige zomaar van tafel veegt.

Daarnaast ken ik iemand die inderdaad zweert bij een boillon blokje. Stond inderdaad laatst ook in runnersworld en het werd daar afgedaan als totaal zinloos. Maar ik zou willen dat ik die afstanden binnen die tijden liep als die man. En dat op die leeftijd.

Aan de perfecte drank/voeding heb je niets als jouw lichaam het niet verdraagt tijdens de wedstrijd. En gewoon een uurtje of anderhalf uurtje flink trainen zonder tussen door te drinken kan heel prima hoor als je na de training gelijk weer bij tankt.

Bij wedstrijden tot 15km kies ik er bewust voor om niet te drinken. Gewoon omdat het meer tijdsverlies geeft dan het tijdwinst opbrengt.
Alle reacties Link kopieren
eens met Baukje



Mijn loopwedstrijden zijn meestal niet langer dan 15 km en ook dan drink ik zelden. Zelfs tijdens het looponderdeel in kwarttriathlon gooi ik een bekertje water of spons over mn hoofd leeg ipv echt te drinken. Aanvullen komt na die tijd wel weer.

Als je 2% van je lichaamsgewicht aan vocht kwijt raakt, verminderd je prestatie al, dat zou bij mij neerkomen op 55*0.02=1,1 liter. Maar soms is aanvullen helemaal niet fijn!



Zijn er echt mensen die een heel bouillonblokje weg knabbelen tijdens een marathon? Lijkt me heel smerig!

Dan klinkt dat cola met chips mij fantastisch in de oren! (ik waan me weer op zaterdagavond een jaar of 15 geleden :D )



Ik lees net ook een leuk stukje over voeding in het bondsblad van de triathlonbond wat hier net op de stoep valt.. toevallig
Alle reacties Link kopieren
leuk weetje: in dit stukje staat dat een grote hoeveelheid drank ineens de voorkeur verdient boven steeds kleine slokjes, want dat heeft een negatieve invloed op de maagpassage.
Alle reacties Link kopieren
De toppers bij een marathon drinken inderdaad in een paar minuten tijd bijna een heel flesje weg. Maar ja ook dat moet je maar kunnen zonder te vertragen. En anders is het toch weer een afweging.

Heb nog maar 1 keer besloten om te gaan wandelen bij de drankposten en dat was afgelopen zomer tijdens de halve marathon van Roosendaal. Toen was het 30 graden met een hoge luchtvochtigheid. Ze hadden de drankposten verdubbeld. Ik was de eerste drankpost op 2km voorbij gelopen (stom, maar ja dat besef je pas achteraf) en vanaf 200m na de tweede drankpost waar ik wel al rennend een half bekertje leeg had gedronken kon ik alleen nog maar aan water denken. Dus toen ben ik inderdaad bij iedere drankpost gaan wandelen om twee bekertjes ook echt leeg te kunnen drinken. Maar dat zijn dan uitzonderlijke situaties.
Alle reacties Link kopieren
@ baukje/Fiekes Het is voor iedereen persoonlijk, en inderdaad zomer/winter warm/koud het heeft allemaal invloed. Ik heb zelf niet onverdienstelijk gelopen, marathons en triatlons. Ben nu een beetje aan het afbouwen, dit jaar mijn laatste marathon.



Meten is Weten. dat vertelde mijn coach altijd.........Wegen, opschrijven, hartslag opschrijven, en proberen conclusies te trekken. Mijn ritueel als ik uit bed kwam:

1) hartslag meten (indien te hoog: deze dag een lichte training, mijn lichaam is nog niet voldoende hersteld)

2) wegen



Vocht is voor mij het allerbelangrijkste! Ik heb altijd 500 ml mee en telkens kleine slokjes.
Alle reacties Link kopieren
Meten is misschien weten, maar je al te veel vastpinnen op cijfers kan er ook voor zorgen dat je niet voldoende naar je lichaam luisterd. En eigenlijk zijn daar veel meer gegevens te halen dan alle toeters en bellen omheen. Ik gebruik ze ook wel maar bij mij zijn het slechts extra informatie bronnen om eventueel de signalen van mijn lichaam te kunnen verklaren/ beter te begrijpen maar zeker niet andersom.

Wedstrijden loop ik altijd zonder hartslagmeter en tijdens trainingen gebruik ik ook steeds minder de hartslagmeter. omdat ik de zones eigenlijk prima op gevoel kan lopen is uit het verleden gebleken. En als om wat voor reden mijn posl me aangeeft dat het allemaal een beetje veel begint te worden had mijn lijf met dat ook wel verteld.

Wedstrijden loop ik puur op een vooraf gepland tempo (die ik met de garmin kan controleren) om dan het laatste stuk nog even alles uit de kast te halen wat er nog inzit. En trails puur op gevoel, Daar kom je tijdens de beklimmingen sowieso in zones waar je helemaal niet in wil lopen. Maar ja je moet toch boven komen en je weet dat ooit of ergens je lichaam weer de gelegenheid zal krijgen te herstellen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven