Lijf & Lijn alle pijlers

Sporten...

29-09-2012 13:24 60 berichten
Even een vraagje, enkele jaren geleden sportte ik zo'n twee uur per dag en zo'n vijf dagen per week, krachttraining en conditie wisselden elkaar af. Ik vond het heerlijk en had een goed figuur.



Zoals jullie wel weten ben ik aan het afvallen, wat nog steeds langzaam maar gestaag de goede kant op gaat. Ik heb nu een maandplanning gemaakt voor het sporten zodat ik weer ongeveer evenveel ga sporten als toen. Niet alleen voor het afvallen, ook om me lekker te voelen en als ontspanning.



Ik heb nu max drie keer bodypump erin zitten, ongeveer een keer cardio en een keer zwemmen. Verder ook nog wat groepslessen voor de leuk eigenlijk. Na zo'n drie dagen sporten houd ik een dag rust.



De eerste weken zal ik wel weer moeten wennen aan zoveel sporten, maar goed, dat is altijd zo (ook na een vakantie).



Heeft iemand nog tips??



Oh, wat betreft blessures, daar let ik altijd op.
Meds, ivm herkenbaarheid vertel ik niet wat die sport is. In elk geval een sport waar je en spierkracht en conditie en lenigheid voor nodig hebt.



Ik zou niet weten waarom ik het niet vol zou kunnen houden. Of er moet iets drastisch in mijn leven veranderen, zoals verandering van baan, zwangerschap of lichamelijke klachten.
Alle reacties Link kopieren
Moeiijk tips geven als je inderdaad niet weet wat je sport is waarin je wil presteren.

Maar ik zou inderdaad ook niet weten waarom iemand gemiddeld negen uur in de week sporten niet vol zou houden. Bovendien hoef je zoiets ook niet perse je hele leven vol te houden. Je kunt toch ook prima een aantal jaren voor een bepaalde doelstelling gaan en vervolgens op een recreatiever niveau met misschien wat minder uren of in ieder geval wat mnder intensief bezig blijven.

Maar zonder te weten binnen welke sport je prestatie gericht bezig bent denk ik dat je hier weinig echt gerichte adviesen kunt verwachten. Bovendien kun je als je echt prestiegericht bezig bent beter naar begeleiding zoeken die je kan adviseren hierin dan lukraak adviesen overnemen van mensen op een forum zonder te weten wat hun achtergrond kennis nu werkelijk is. En ook niet heel onbelangrijk die jou verder niet persoonlijk kennen. Want een optimaal schema voor de een kan waardeloos zijn voor een ander met vergelijkbare doelstellingen.
Tja, als je geheimzinnig blijft doen over je sport.

Stel: je sport is zwemmen en daar wil je in presteren. Prima, dan kan krachttraining een onderdeel zijn van je totale trainingsschema. Dat zal dan je trainer wel voor je opstellen. Je traint dan gericht op spiergroepen in je rug en schouders. Aan pump heb je niet zoveel want dat is geen echte krachttraining.

Daarnaast zwem je veel om je techniek te verbeteren. Op de dagen dat je zwemt hoef je geen cardio te doen, want zwemmen is cardio. het is zinloos om een uur te zwemmen en daarna een uur te gaan fietsen. Je wilt je zwemmen verbeteren dus kan je beter twee uur zwemmen waarvan 1,5 uur techniek en een half uur op snelheid. Maar goed dat kan je trainer je ook vertellen, maar ik heb zo het gevoel dat die "prestatiesport" er niet is.
`baukje ik weet wel waarom 9 uur per week niet zinnig is. TO heeft namelijk een doel en dat is afvallen/ figuurverbeteren. Dat zal met 9 uur per week wel lukken maar je teert vooral in op je spierweefsel. Ze heeft lang niet zoveel gesport dus een blessure loert om de hoek, over overtraindheid en dan kan ze ineens niet meer waardoor ze zal aankomen.



Het is een grote misvatting om te denken dat veel sporten het beste is voor je figuur. Als je efficiënt traint uitgebalanceerd kracht en conditie, en je houdt rust en let op je voeding, is 45 minuten per training voldoende.

Vergelijk miss fitness maar even met een doorsnee snelle marathonloopster en vertel me wie er beter uitziet, dan vertel ik je hoeveel uren trainingsverschil erin zit.
Baukje, jij weet ook dat marathonlopers ook geen standaard 9 uur per week trainen. Er is een micro, meso en macro cyclus, waarbij de rustfasen zijn gepland en uitgebalanceerd. In een microcyclus heb je weken waarin je veel loopt ca. 8 uur maar ook herstelweken waarin je misschien 3 uur loopt.

Marathonlopers maken relatief veel uren, misschien wel de meeste uren van alle sporters omdat ze duurvermogen op moeten bouwen. Maar als ze willen presteren dan houden ze gewoon rust.

Ken je het boek het duurloopmisverstand?
Meds, zwemmen is het niet. Er is zeker wel een prestatiesport, maar ja, sport is een breed begrip. Het kan dus vanalles zijn.



Nou ja, ik ga maar gewoon mijn schema doen. Dat werkt, ik voeg alleen zo'n twee uurtjes per week toe.
Alle reacties Link kopieren
Wat voel je je ontzettend aangevallen door mensen die je graag willen helpen.



Met planmatig sporten is in principe niets mis. Toen ik wilde afvallen sportte ik 6 uur per week, op maandag avond, woensdag avond en vrijdag ochtend 2 uur achter elkaar. Voor mij hielp dit omdat dit mijn vaste sport avonden waren en ik me hier aan vast kon houden. Ik plande dan ook zelden iets op deze dagen en dat motiveerde mij om te gaan sporten. Nu heb ik geen vaste avond en sport daardoor onregelmatig en veel minder, helaas! Ik begrijp dus je zoektocht naar vastigheid en het dwangmatig proberen te sporten opweg naar afvallen.



Mijn sportschema was 3 x bodystep 2 x xco en 1 x bbb. Dit werkte voor mij heel goed, maar welke na iedere workout 1 dag rust tussendoor. Je spieren moeten herstellen, dus ik zou zeker adviseren om niet iedere dag te gaan sporten. Daarnaast je voeding hier op aanpassen door eiwit rijk te eten zodat je spier herstel nog beter is.



Het is goed dat je niet alleen sport om af te vallen. Het moet ontspanning zijn, ontlading van de dag misschien en vooral heel erg leuk! En zolang je niet in paniek raakt zodra je een keer niet kan is er denk ik niet heel veel mis mee. En die 2 uur extra hoeven er echt niet bij op hoor!
Alle reacties Link kopieren
quote:sabbaticalmeds schreef op 30 september 2012 @ 14:00:

Baukje, jij weet ook dat marathonlopers ook geen standaard 9 uur per week trainen. Er is een micro, meso en macro cyclus, waarbij de rustfasen zijn gepland en uitgebalanceerd. In een microcyclus heb je weken waarin je veel loopt ca. 8 uur maar ook herstelweken waarin je misschien 3 uur loopt.

Marathonlopers maken relatief veel uren, misschien wel de meeste uren van alle sporters omdat ze duurvermogen op moeten bouwen. Maar als ze willen presteren dan houden ze gewoon rust.

Ken je het boek het duurloopmisverstand?

Top marathon lopers maken veel meer uren dan die 9 uur waar hij het over hebt. Daarnaast hebben ze dan ook nog hun krachttrainingen. En natuurlijk zijn er relatieve rustweken (wat betreft duur en intensiviteit) en na een marathon misschien wel een hele rustweek (waarin overigens wel een herstel loop en hetstel fietstrainingen- dus toch de nodige sporturen). Maar dat in iedere microcyclus de trainingsomvang zo ver teruggebracht moet worden is inmiddels voor velen wel een achterhaald idee hoor. dus dan heb je het over trainingsweken van bv 8,5 a 9 ipv 10 uur en niet iets minder intensief.

En ja ik ken het boek duurloopmisverstanden (heb hem helemaal uitgeplozen). Maar dat boek is ook maar gebaseerd op een bepaalde visie. De afrikanen die uiteindelijk toch de dienst uitmaken als het gaat om het lopen van marathons, in ieder geval wel als het gaat om in de top 10 te eindigen hebben een enorme trainingsomvang waarvan vele km's juist ook op hoge intenstiteit.



Om me heen zie ik overigens dat het boek duurloopmisverstanden heel vaak verkeerd geinterpreteerd wordt. Alsof men niet zo intensief zou moeten trainen. Men vergeet dan dat deze trainings methode gebaseerd is op minimaal 1x per 14 dagen een wedstrijd lopen waarbij men voluit gaat. Dat is echt een essentieel onderdeel van deze methode wil men er voldoende vruchten van plukken.

Zelf prefereer ik om veel minder in een rustig tempo te trainen en veel meer op het omslagpunt. Als je omslagpunt omhoog gaat kun je een bepaald tempo wat onder dat omslagpunt ligt automatisch ook veel langer vol houden. Of te wel loop je vanzelf op een gegeven moment dat tempo op een groter percentage vetverbranding.
heb het niet over toplopers hoor. Trainen voor duursport is echt een heel andere tak van sport dan trainen op massa en kracht
Alle reacties Link kopieren
quote:sabbaticalmeds schreef op 30 september 2012 @ 21:40:

heb het niet over toplopers hoor. Trainen voor duursport is echt een heel andere tak van sport dan trainen op massa en kracht

Oh dat zal zeker. Daarom is het ook heel moeilijk of eigenlijk onmogelijk om plofkipje van gerichte advieszen te voorzien want we weten helemaal niet in welke sport , selke doelstellingen ze heeft.

Maar het verschil in trainen voor een topper of subtopper of fanatieke recreant hoeft helemaal niet zo te verschillen hoor. De topper is tenslotte ook niet als topper geboren maar heeft daar keihard voormoeten werken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven