Lijf & Lijn alle pijlers

waarom kan ik niet stoppen?

23-08-2011 09:39 40 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

wellicht een bekend probleem, maar ik vraag me het volgende af. Ik ben een intelligente vrouw en weet heel goed wat gezond eten en een gezond gewicht inhoudt. Maar toch snoep ik veel te veel, kan ik de koekjes niet in de la laten liggen etc..

Ik weet dat het ongezond voor me is (87 kilo, 169 cm), maar toch ga ik er mee door. Herkennen jullie dit? En hoe doorbreek je dit? Ik lees graag wat tips.
Alle reacties Link kopieren
Ik herken het wel, als ik snoep in huis heb, gaat het op.



Wat bij mij het beste werkt is om het niet in huis te halen en om genoeg gezonde alternatieven voor handen te hebben.



Dus ipv een koekje een mandarijn of bakje yoghurt.

Gaat bij mij redelijk lang goed, maar af en toe heb ik gewoon een snackmoment nodig. Ik koop dan bijv 1 zakje snoep en die gaat dan ook op.
Alle reacties Link kopieren
Niets lekkers in huis halen. Mocht je toch iets lekker in huis hebben ivm visitie: na afloop alles weggooien of weggeven. Wat er niet is kan je ook niet eten.
mijn tip: gewoon niet meer kopen. Dat werkt voor mij het beste
Alle reacties Link kopieren
Niet meer kopen lukt mij wel, maar mijn man wil wel koekjes en chips. Ik vraag hem wel om de lekkere dingen te verstoppen, maar goed, dat is wel erg kinderachtig. Nu koopt hij alleen maar pure chocoladekoekjes, die lust ik niet.

Ik vind het gewoon zo stom van mezelf dat dit nodig is. Andere mensen kunnen toch ook gewoon 1 koekje nemen...
Alle reacties Link kopieren
Er zijn inderdaad andere mensen die dat kunnen. Ik echter ook niet. Dus denk dat het niet goed is jezelf met anderen te vergelijken. Probeer naar jezelf te kijken en als dit voor jou helpt, dan is het toch goed?
Alle reacties Link kopieren
ook sommige intelligente mensen die weten dat het slecht voor je is om cocaine te snuiven/onveilige sex te hebbenmet een tippelhoertje/te roken/nagel te bijten etc. etc doen dit toch. Er zit weinig verband tussen intelligentie en het al dan niet doen van slechte dingen.
Alle reacties Link kopieren
Oeh, herkenbaar.. Ik weet ook precies hoe het moet maar kan het (soms) niet laten. Heb nagenoeg hetzelfde gewicht als jij en ook een man die een lekkerbek is. (en op perfect gewicht blijft ondanks zijn eetgedrag grrrr..)



Niet meer kopen voor man vind ik geen optie, wel koop ik dingen die hij lekker vindt maar ik niet. En ik heb hem expliciet gevraagd me te steunen in het minder eten/snoepen. Dit werkt heel goed, want zo pak ik minder makkelijk iets. Soms moet ik zelfs tegen hem zeggen dat ie heus wel een chippie mag pakken, ik neem dan niets.



Maar het blijft lastig. Heb periodes van heeeel gezond eten en afvallen, maar vind het moeilijk om dat altijd te doen.
Alle reacties Link kopieren
De tip, die als enige echt werkte bij mij:



Genoeg (voedzaam) eten!



Als je genoeg voedzame voeding binnenkrijgt, heb je geen behoefte meer aan (veel) snoepen. Ik wilde 's avonds ook altijd snaaien, tot ik overdag (vooral ontbijt!) meer en beter ging eten. En ook daarbij goede voedzame dingen eten. (Brood/groenten/noten/etc.)

Eet wanneer je honger hebt, niet wanneer het 'tijd' is. Als jij honger hebt buiten gezetten maaltijd-tijden om, eet dan gewoon! Luister naar je buikhonger en leer die herkennen.



Verder komt snaaigedrag ook weleens uit onrust... onrust om iets anders (wat dan ook) en daarom ga je 'zoeken'.



Het klinkt wat overdreven, maar het heeft mij echt zo enorm geholpen! Wil je meer lezen dan raad ik je het boek 'Weg met de Weegschaal' aan, bovenstaande tips komen daar uit en het is een 'eye-opener' geweest voor mij.
Alle reacties Link kopieren
Dit is zelfdestructief gedrag. Je moet eerst weten waar het vandaan komt, voordat je er mee kunt stoppen. Als je weer van die neigingen krijgt, kijk dan eens door welk gevoel je behoefte krijgt om te gaan snaaien: irritatie? Kwaadheid? Verdriet?
Alle reacties Link kopieren
Ik koop ook niks. Mijn vriend steunt mij daarin en snoept ook weinig tot niets om mij daarmee te helpen.



Wat aardappelhoofd al beschreef genoeg (voedzaam) eten werkt erg goed!! Dat zorgt er inderdaad voor dat je minder honger hebt. Hoe doe ik dit: Ik eet 6x per dag om de 2,5 uur. 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Ik eet bij ontbijt en lunch 3/4 volkoren boterhammen per dag avondeten eet ik 200 gram aardappels en 200 gram groenten. Dat zijn de 3 hoofdmaaltijden. Voor ontbijt kan je ook 4 wasacrackers nemen of een grote bak yoghurt met suikervrije muesli. Als tussendoortje: een handje noten, bakje vruchtenyoghurt, fruit, fruit, fruit en nog eens fruit af en toe een evergreenliga. En genoeg water/kruidenthee drinken is ook erg goed, vult ook je maag. (diplan)



Verder op geestelijk vlak denk ik altijd even na als ik zin heb in iets lekkers. Ik denk dan en zeg mezelf dat ik het vol moet houden om niet te eten en het liefst niets/iets gezonds moet eten. Ook als je tussendoor "honger" hebt, kan je voor jezelf nagaan of je echt "honger" hebt of gewoon zin om te eten omdat je je verveelt/rot voelt etc.



Dit heeft mij erg goed geholpen. Vooral het 6x per dag eten om de 2,5 uur zorgt ervoor dat je minder honger hebt. zorg ook dat je genoeg blijft bewegen!



Lang verhaal, maar ik hoop dat ik je wat aan mijn tips hebt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Melpomene schreef op 23 augustus 2011 @ 10:14:

Dit is zelfdestructief gedrag. Je moet eerst weten waar het vandaan komt, voordat je er mee kunt stoppen. Als je weer van die neigingen krijgt, kijk dan eens door welk gevoel je behoefte krijgt om te gaan snaaien: irritatie? Kwaadheid? Verdriet?Dat denk ik ook.
Heel herkenbaar. Ik eet vaak uit verveling.

Maar ik vind alles ook zo lekker. Komt zelden voor dat ik echt honger heb.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

bedankt voor de tips en herkenning. Gezond en genoeg eten doe ik ook wel. Daarnaast snoep ik gewoon veel. Als ik weet dat er iets in de kast ligt, denk ik er de hele tijd aan. Ik eet dus absoluut niet omdat ik trek heb.

De onderliggende gedachte zou wellicht verveling kunnen zijn, maar ik snoep ook als ik iets te vieren heb en ook als ik me rot voel.

Het is ook niet zo dat ik de hele dag loop te vreten hoor, maar als het er is, dan eet ik het op. Tegen mezelf zeggen dat ik het niet mag hebben helpt wel even, maar meestal loop ik uiteindelijk wel naar de la.

Soms denk ik wel dat teveel snoepen ook een verslaving is.
Alle reacties Link kopieren
Ik wil niet vervelend doen, maar je zegt dat je genoeg eet en ondertussen denk je de hele tijd aan snoep in de kast... klinkt alsof het toch niet genoeg is? Of niet voedzaam genoeg?



Als je lichaam je aan eten laat denken kan dat een teken zijn van een tekort? En dan bedoel ik niet alleen tekort in hoeveelheid, maar misschien een tekort aan een bepaalde stof? (Vitamine, vezels, noem maar op)



Ook snoepen als je iets te vieren hebt of als je je rot voelt, kan toch juist duiden op onrust? Dat is niet alleen verveling... probeer met die gevoelens een andere uitweg te zoeken, in plaats van voor elke smoes te mogen snoepen.



Begrijp me niet verkeerd, ik herken het namelijk heel erg; ik zat vol met die excuses:

'Ach, ik voel me nu zo rot, ik heb het wel verdiend.'

'Ja maar nu heb ik iets bijzonders bereikt, ik heb het nu zeker verdient!'

etc. etc.



Zo wordt elke emotie wel een excuus natuurlijk...
Alle reacties Link kopieren
Ik herken het ook helemaal.

Maar: ik ben onlangs heel flink afgevallen en dat is het grootste cadeau wat ik mezelf in jaren heb gegeven. Ik ben zo veel gelukkiger in mijn nieuwe lijf, dat er vanzelf een rem op de koekjes is komen te staan.
Alle reacties Link kopieren
Heel simpel jou probleem. Tenminste, als we het hebben waarom jou lichaam er zo'n zin in hebt. Ten eerste; een suikerverslaving. Die werkt net zo als alle andere verslavingen. Onze hele smaakbeleving is erop ingesteld. In werkelijk alles worden suikers verwerkt. Ga maar 's kijken hoeveel suikers jij op een dag binnenkrijgt. Enja, komt ook nog 's bij dat suikers natuurlijk een snelle energie leverancier is voor je lichaam, wat weer makkelijk voor je lichaam is.

En ten tweede; Het is al gezegd, maar zeer waarschijnlijk eet jij te weinig voedzame producten.
Alle reacties Link kopieren
Wat ook een rol speelt: je cellen stellen zich in op een bepaalde aanlevering van energie (suikers e.d.), Als je stopt met die aan te leveren (een dieet dus), kun je afvallen, maar je cellen herinneren zich wat je ooit at. Ze zullen steeds harder eisen dat je weer gaat eten.



Tot overmaat van ramp begrijpt je lichaam nu dat er periodes van minder voeding kunnen zijn, dus het lichaam neemt maatregelen: je gaat wat vetreserves opbouwen.



Afvallen is gewoon onmogelijk.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon maar 1 koekje nemen? En dan ook echt maar 1?



Mijn vriend is ook zo, hij komt thuis en gaat "bunkeren" [terwijl ik dan meesta al ga koken of aan het koken ben]. Hij kan niet maar 1 koekje of snoepje nemen, nee de zak moet op.



Ik kan het gelukkig wel. Gewoon streng zijn voor jezelf en het ook echt niet doen [meer eten dus].
Alle reacties Link kopieren
quote:fiebie schreef op 23 augustus 2011 @ 10:55:



De onderliggende gedachte zou wellicht verveling kunnen zijn, maar ik snoep ook als ik iets te vieren heb en ook als ik me rot voel.



Je dempt dus alle emoties met eten/snoepen.

Ik had dat met roken: niet alleen bij verveling, maar ook bij positieve 'high'-gevoelens.
Alle reacties Link kopieren
Lekkere boodschap, VraaldingsRoem. TO en de rest van de wereld is dus reddeloos verloren?
Alle reacties Link kopieren
Uit de meeste onderzoeken blijkt inderdaad, dat de meeste mensen er niet in slagen blijvend af te vallen.

Mensen zijn gewoontedieren, en eten graag. Vroeg of laat vervallen ze vrijwel allemaal weer in hun oude gewoonten.
Alle reacties Link kopieren
Ook handig om te doen als je zin heb in iets lekkers.

Eerst wat in huis doen (was opvouwen, wc poetsen, enz) voor je wat mag pakken en als je iets pakt dit op een bordje doen of in een schaaltje en de rest terug in de kast.



Snaai je savonds voor je naar bed gaat? Ga dan eens een rondje wandelen ipv snaaien of ga eerder naar bed.
Alle reacties Link kopieren
quote:Melpomene schreef op 23 augustus 2011 @ 12:54:

Uit de meeste onderzoeken blijkt inderdaad, dat de meeste mensen er niet in slagen blijvend af te vallen.

Mensen zijn gewoontedieren, en eten graag. Vroeg of laat vervallen ze vrijwel allemaal weer in hun oude gewoonten.



Ik denk dat die gewoonten zeker weten af te leren zijn mits die persoon echt wilt. Er zijn verschillende goede dieten die je helpen een nieuwe levensstijl aan te leren. Daarbij kan je na een aantal weken ook wel een koekje eten of iets anders. Mijn ervaring is zoals ook al eerder is opgemerkt is dat wanneer je veel af bent gevallen en je trots bent op je lichaam en je jezelf fijn voelt in je lichaam dat het dan een heel stuk makkelijker is om de lekkere dingen te laten staan.



Nogmaals: het is een gewoonte die je af kan leren mist de wil er is. Dus nee, mensen die willen afvallen zijn niet reddeloos verloren.
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals: uit onderzoeken blijkt, dat de meeste mensen met overgewicht er helaas niet in slagen blijvend af te vallen.

De mens is genetisch geprogrammeerd om veel te eten en weinig te bewegen en leert oude gewoonten maar moeilijk af.



Er zijn best mensen die op gewicht blijven, maar het merendeel helaas niet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven