Naaimachine voor beginner

15-06-2020 14:54 7 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hai,

Ik heb jaren geleden een tijdje genaaid met de naaimachine van mijn toenmalige buurvrouw, maar het begint me toch weer te kriebelen. Wat ik met de naaimachine wil, is eigenlijk simpel: een keer een leuk bloesje, jurkje, omslagdoek naaien, dus echt puur voor de hobby.

Nu heb ik me wel ingelezen over soorten naaimachines, maar ik vind het nog wel lastig om er één te kiezen. De keuze is zo ruim!

Ik vraag me daarom af of er - net als mij - beginners zijn die tips hebben voor een geschikte naaimachine.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een Husqvarna Viking, net ietsje meer dan beginner zodat je er ook (spijker)broeken mee kan naaien. Ik vind hem geweldig, maar hij is wel wat minder geschikt voor stretchstoffen. Wel uitermate geschikt voor katoen en linnen.
Alle reacties Link kopieren
Deze is het: https://vanvlietnaaimachines.nl/product ... clas-100q/
Alle reacties Link kopieren
Ik zou als ik jou was contact opnemen met een naaimachine winkel en je laten adviseren. Dan kun je het ook even proberen. Ik heb zelf ook een Husqvarna Viking, super ding. Maar Pfaff is ook erg goed, Bernina, Janome ook. Ik zou in ieder geval niet teveel tierelantijnen willen, want het klinkt alsof je die toch niet gebruikt. Knoopsgat functie is wel handig voor waar jij hem voor wil gebruiken.

Tweedehands kan ook erg goed, helemaal bij een speciaalzaak die je er een paar maanden garantie op geeft.
Koop bij een speciaalzaak een goede tweedehands. Ga kijken wat je er vooral mee doet of zou willen doen. Koop over een paar jaar een nieuwe die goed past bij het doel waarvoor je hem gebruikt.
Laat je niet gek praten door de die-hards.
Ik heb jaren lang zelf kleding genaaid voor mijn hobby. Heb daarvoor een toyota naaimachine gekocht van toentertijd rond de 100 gulden. Met heel veel mogelijkheden qua steken en instelbare steeklengte en breedte (dat laatste vind ik vooral heel erg fijn).
En heb daarmee jeans, leer, nepbont en een heel scala aan andere stoffen verwerkt.
De semi-professionele machine van mijn schoonmoeder had eigenlijk maar een groot voordeel ten opzichte van mijn hobby machine; hij is behoorlijk sneller.
Maar verder is mijn machine (nu bijna 25 jaar later) nog altijd prima. En heb ik gemerkt dat goede naalden veel meer verschil maken in het al dan niet kunnen verwerken van stoffen.
Ja, ik kan geen hele dag aan een stuk door zware jeans verwerken. Dan raakt mijn motor oververhit. Maar in de praktijk gebeurt dat eigenlijk nooit. Alleen met het leer dat ik toentertijd wel eens verwerkte moest ik in stukjes werken en tussentijds stoppen omdat de motor het zwaar had.
Mijn ervaring is dus, dat zolang je niet hele dagen achter je naaimachine gaat zitten, het vooral uitmaakt of je machine voldoende mogelijkheden heeft voor wat je wil (knoopsgatfunctie is bv best fijn). En dat de kwaliteit en zwaarte van de motor echt minder belangrijk is.
Het eerste verschil tussen goedkope en duurdere machines is vaak hoe mooi de steken worden.

Verder zitten in goedkope machines vaak kunststof radertjes die sneller verslijten dan stalen radertjes. Stuk is dan vaak stuk en niet meer te repareren (kostentechnisch)

Wat absoluut niet zegt dat een goedkope machine per definitie een slechte machine is. Maar wel het advies dat als je voor tweedehands gaat dat je dan beter een machine kan kopen die origineel best duur was dan een spotgoedkope.

Ik heb zelf een Bernina van 25+ jaar oud, destijds nieuw gekocht. Nog altijd blij mee. Op mijn school een Toyota en ik merk echt wel verschil. De mijne stikt vanzelf redelijk recht en op school moet ik echt mijn best doen om recht te blijven. De leerlingen leren naaien zou makkelijker op mijn eigen machine gaan, maar dat doen we natuurlijk niet :proud:

Verder als je het vak niet verstaat dan kun je op een twee keer zo dure machine niet ineens twee keer beter naaien. :lightbulb:

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven