Hoogsensitieviteit; fabel of feit?

24-06-2019 12:58 96 berichten
Alle reacties Link kopieren
Beste Viva Forum,

Uit interesse kwam ik terecht op een documentaire over hoogsensitieviteit, ook wel afgekort tot HSP. Hierin vertelt een Amerikaanse psygoloog Elaine Aron, die wetenschappelijk onderzoek doet naar HSP, hoe het zich zou uiten. De eigenschappen van HSP zijn nogal algemeen vind ik.

Voorbeelden zijn, bewustzijn van subtiele signalen omgeving zoals geluid en licht (wat kan lijden tot overprikkeling), gevoelig zijn voor stemmingen van andere, en veel tijd voor henzelf nodig om de prikkels te verwerken. Gehele lijst is hier te vinden: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hoogsensitief_persoon . Ik herkende me in veel kenmerken, maar vind het ook nogal algemeen. En zouden deze kenmerken bijvoorbeeld ook herkent kunnen worden door iemand die ‘gewoon’ niet lekker in zin vel zit. Daarnaast is de wetenschap er nog niet helemaal over uit of dit nu bewezen is. Men zegt dat 20% van de mensen hoogsensitief is.

Ik vraag me nu dus af, zijn er mensen op het forum die zichzelf als hoogsensitief beschouwen? Een hoe weet je dan dat hoogsensitieviteit niet een fase, teveel stress van andere zaken of iets anders is? Of geloven mensen op dit forum niet in HSP.

Groetjes Aami

Hoogsensitief, feit of fabel

Totaal aantal stemmen: 80

Feit, ik heb er persoonlijk ervaring mee en/of ken mensen in mijn omgeving met HSP (55%)
Fabel, HSP = aansteleritus (39%)
Neutraal, ik herken me niet in HSP, maar het zou kunnen dat andere mensen dit wel ervaren (6%)
Alle reacties Link kopieren
Kihei schreef:
24-06-2019 17:42
Bij deze dan toch nog een bericht omdat mensen erom vroegen.

Ik merk het vooral met geluiden en op plekken met veel mensen. Ik heb in veel situaties dan ook oordoppen in(waarmee ik de mensen wel kan verstaan maar de omgeving gedempt wordt).
kantoortuinen zijn voor niemand goed
Verjaardagen en evenementen kosten mij heel veel energie door alle prikkels, soms zoek ik tussendoor een rustig plekje en in het weekend probeer ik maar op een dag iets met veel mensen te plannen. Vindt dat soms wel lastig om te accepteren. Ook het feit dat ik snel moe ben.
Ken jij iemand die dat oprecht leuk vindt dan?
Op het werk is het voor mij soms negatief omdat ik het gelijk aan iemand merk als ie niet goed in zijn vel zit, maar vooral positief omdat ik super goed overzicht heb over het werk. En als iemand juist happy is merk ik het ook.
Misschien moet je je meer op je werk focussen ipv op je collega's?
Ik kan dan wel weer extra genieten van kleine dingen, als ik in de auto zit en muziek luister en meezing kan ik soms huilen van geluk of omdat het me doet denken aan een situatie(of omdat ik zo slecht zing :facepalm:)
Gut ja, heul bijzonder!
Ik denk wel dat het bestaat. Oudste bv is erg gevoelig. Uurtje winkelen en ze is echt doodop. Muziek of te veel mensen ze vind het echt niks. Op school moet ze om de zoveel uur naar een rustige ruimte.
Verder is ze erg gevoelig voor de sfeer om haar heen. Terwijl jongste hier echt een plank voor zijn kop heeft. Bij die moet je voor zijn neus in een hysterische bui uitbarsten wil die doorhebben dat er iets is.
Maar het is zoals ze beide zijn. Zoals hun karakter is. En waar ik denk daar moet je het mee doen en mee omgaan.
Alle reacties Link kopieren
Als aanvulling op mijn eerdere bericht: Wat mij betreft is het eigenlijk niet eens een discussie of het wel of niet bestaat. De een pikt nu eenmaal meer signalen op de ander, en kan mensen/situaties beter aanvoelen dan de ander. Het is een karaktereigenschap, niet meer en niet minder. Net als dat de ene persoon betrouwbaarder is dan de ander. En je kunt er ook last van hebben, net als dat je last kunt hebben van te bescheiden zijn bijvoorbeeld (wat ook een eigenschap is). Er is alleen een groep mensen die zichzelf deze eigenschappen (onterecht) toedicht en de oorzaak van problemen buiten zichzelf lijkt te willen leggen (slachtofferrol, excuses verzinnen, zichzelf een soort ziekte toekennen want oh wat zijn ze gevoelig). Maar dat is nooit een oplossing. Die mensen heb je overal, met allerlei ziektebeelden/diagnoses/wat dan ook.

Er zijn ook een hoop echt wel invoelende mensen die zichzelf niet op zo'n manier presenteren en mensen daadwerkelijk kunnen helpen met hun gevoeligheid. Ik merk het vb ook bij hulpverleners in groepstherapie, sommige weten bij veel mensen snel de vinger op de zere plek te leggen en ze daardoor ook sneller te kunnen helpen, terwijl anderen die eigenschap missen. Die de plank veel vaker misslaan. Daar zit echt wel verschil in.
het bestaat al heel lang maar staat in de dsm onder de noemer autisme
Ik denk dat het bestaat, ik denk dat er een grote groep aanstellers zijn die graag aandacht willen die het roepen en je hebt autisten.
Alle reacties Link kopieren
S-Meds schreef:
28-06-2019 23:31
het bestaat al heel lang maar staat in de dsm onder de noemer autisme
Nou Meds, nee hoor, want hsp-ers barsten van de empathie en autisten nou juist niet. :roll:
Sorry I hurt your feelings when I called you stupid. I thought you knew.
Alle reacties Link kopieren
Maar niet iedereen die gevoeliger is voor prikkels heeft dan toch gelijk autisme... autisme is wel wat meer dan dat. En inderdaad, autisten kunnen zeker empathisch zijn, het kan zich alleen anders uiten. Bij mij tenminste. Ik mis wel degelijk de "automatische" reactie, ik zie wel van alles maar erop reageren is een tweede. Daarin zie ik dat ik vaak echt wel een stuk trager ben dan de HSP mensen om me heen (om ze even zo te noemen). Waarom zou er geen eigenschap kunnen zijn die weliswaar raakvlakken heeft met autisme maar niet exact hetzelfde is? Wel de gevoeligheid voor prikkels e.d., maar geen problemen op sociaal vlak verder? Hoewel ik uiteraard niet uitsluit dat er mensen zijn die zichzelf hsp noemen maar eigenlijk autisme hebben, maar dat terzijde.
Alle reacties Link kopieren
Niet iedereen die gevoeliger is voor prikkels heeft idd autisme.
Maar als je er zo veel last van hebt als de gemiddelde hsp-er zou je het wel kunnen overwegen.
Sorry I hurt your feelings when I called you stupid. I thought you knew.
Alle reacties Link kopieren
Maar dan moet je toch ook aan de andere criteria voldoen om de diagnose te krijgen. En de hsp'ers die ik ken (waar het bij sommigen wel eens ter sprake is gekomen maar niet op de manier die hier heel de tijd benoemd wordt) zijn er echt niet zoveel mee bezig als hier nu wordt geschetst. Dat is dan jullie invulling van de gemiddelde hsp'er want niet iedereen is zo (sterker nog, ik ken ze niet)
Solomio schreef:
29-06-2019 08:01
Nou Meds, nee hoor, want hsp-ers barsten van de empathie en autisten nou juist niet. :roll:
hsp ers hebben vooral empathie met zichzelf hoor. Het gaat altijd over hen en hoe zwaaaaaaar zij het hebben.
Alle reacties Link kopieren
Jupiter1995 schreef:
24-06-2019 13:45
Bijvoorbeeld, ik zeg niet dat het met hooggevoeligheid te maken heeft, ik heb het snel koud. Dan zeggen mensen wel eens dat ik me aanstel, maar als ik over m'n hele lichaam kippenvel heb dan heb ik het koud. Iemand anders heeft dat niet, dus die reageert minder heftig op kou. Dat kan, maar beweer dan niet dat ik me aanstel als ik zeg dat ik het koud heb. ;) Zo denk ik ook dat gevoeligheid voor licht, geluid etc ook best meetbaar is en bij hooggevoelige mensen die signalen gewoon wat harder binnenkomen.
+1
Hier herken ik me ook in.
Mijn dochtertje ook trouwens.
Een kind van net 4 stelt zich niet aan als ze zegt dat ze niet meer naar school wil omdat er zoveel herrie is.
Het is wennen voor kindjes aan de drukte van school en de ene zal daar beter tegenkunnen als de ander. En dat verschil lost niet ineens op als mensen volwassen zijn.
Been there, done that, got the T-shirt.
Solomio schreef:
29-06-2019 08:01
Nou Meds, nee hoor, want hsp-ers barsten van de empathie en autisten nou juist niet. :roll:
Ze barsten inderdaad van de empathie. Voor zichzelf.
In mijn omgeving hoor ik het nooit iemand zeggen dat hij of zij HSP is. Dat bestaat hier op het platteland niet zeker?
Ik denk dat veel HSP-ers eigenlijk gewoon introverten zijn die niet goed gedijen in onze extraverte maatschappij.

Verder vond ik dit wel een interessant artikeltje: https://www.linkedin.com/pulse/hooggevo ... NSpZqdShqE
Wat ik hiermee bedoel trouwens: het is makkelijker om te zeggen: ja ik wil wel naar dat feest, maarja, door mijn HSP trek ik dat niet,dan om te zeggen: ik ben gewoon geen type voor zulke feesten, ik hou meer van lekker op de bank zitten met een goed boek

Ik denk zelf: als je jezelf gewoon accepteert voor wie je bent, inclusief je (afwijkende) behoeftes, dan heb je het label HSP niet meer nodig.
Alle reacties Link kopieren
S-Meds schreef:
29-06-2019 09:02
hsp ers hebben vooral empathie met zichzelf hoor. Het gaat altijd over hen en hoe zwaaaaaaar zij het hebben.
Haha, dat beweerde ik eerder al, maar nee, dan heb je niks begrepen van hsp.
Right.
Sorry I hurt your feelings when I called you stupid. I thought you knew.
.
anoniem_64c15d5253ef6 wijzigde dit bericht op 02-07-2019 07:48
99.70% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Marana schreef:
29-06-2019 09:06
In mijn omgeving hoor ik het nooit iemand zeggen dat hij of zij HSP is. Dat bestaat hier op het platteland niet zeker?
Ik woon in een woongemeenschap.
En dat trekt naast leuke mensen ook heel veel alternatievelingen aan. Daar komt hsp (en glutenintolerantie en suikerverslaving enz. enz. ) heel veel voor.
Autisme ook trouwens.
Sorry I hurt your feelings when I called you stupid. I thought you knew.
Veel te vage term. Valt veel te veel uiteenlopends onder. Kan makkelijk misbruikt worden. En dan krijg je dat mensen niet meer serieus worden genomen als ze werkelijk ergens last van hebben of werkelijk iets kunnen. Of dan wordt ze automatisch al het andere wat bij de term schijnt te horen, toegedicht :facepalm:
snorriemorrie schreef:
29-06-2019 09:09
Wat ik hiermee bedoel trouwens: het is makkelijker om te zeggen: ja ik wil wel naar dat feest, maarja, door mijn HSP trek ik dat niet,dan om te zeggen: ik ben gewoon geen type voor zulke feesten, ik hou meer van lekker op de bank zitten met een goed boek

Ik denk zelf: als je jezelf gewoon accepteert voor wie je bent, inclusief je (afwijkende) behoeftes, dan heb je het label HSP niet meer nodig.


Helemaal mee eens. En met je post hiervoor ook.
Ik heb de afgelopen tijd geconstateerd dat ik nogal gevoelig ben voor licht. Als de zon schijnt draag ik buiten of in de auto een zonnebril. Laatst zat ik een middag met een groep op een terras en er schoof regelmatig een wolk voor de zon. Ik was de enige die continu een zonnebril op en af deed. Iedereen vindt ook altijd het scherm van mijn telefoon zo donker staan. Ik krijg juist pijn aan mijn ogen van het lichte scherm van anderen.
Ik heb die lichtgevoeligheid echt nog nooit geassocieerd met HSP. Misschien moet ik dat maar eens introduceren. "Sorry dat ik zo bezig ben met mijn zonnebril op en af zetten, ik ben nou eenmaal HSP"

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven