Ouder/schoonouder met Alzheimer/Dementie kletstopic

19-07-2019 14:22 52 berichten
Schoonma is dement. Ze is nog jong (72), haar vader kreeg het ook vroeg en en is zeer progressief. Voor mijn vriend en schoonzus is het hun enig overgebleven ouder en deze zien ze dus ‘wegglippen’. Ik wilde graag een topic over het wel en wee, tips uitwisselen etc etc. Let op, er mag ook best gelachen worden!

Hier is financieel nu alles goed geregeld, er komt iemand schoonmaken en ze zou een dag per week naar de dagopvang gaan. Aangezien het mensje ook een ernstige oogafwijking heeft kan ze niet veel. En een ‘heel sociaal’ mens is ze nooit geweest. Nu gedoe met de casemanager die vroeg naar haar vroegere hobby's. En wetend van haar oogafwijking haar bij een handwerkclubje gezet. Alleen, ma ziet geen reet. En als ze kon handwerken deed ze dat wel thuis. Nu een kleinschalige particuliere dagopvang waar ze kan tuinieren, de kok helpt met groenten plukken, de eiertjes mag rapen en schaapies voeren en.... het hondje mag mee.

De vorige keer bij de reguliere opvang wilde ze al niet, maar ze zou het nog een keer proberen. Ze krijgt er ook een warme prak wat ons wat scheelt omdat ik drie keer per week kook bij haar anders eet ze niet. Dat vergeet ze namelijk en met een magnetron heeft ze nog nooit gewerkt dus krijgen we dat er ook niet meer in. Tafeltje dek je aldaar is perfect. Hebben we samen eens geprobeerd, konden per week uit 21 maaltijden kiezen, vond ze heerlijk. Nu alleen is het natuurlijk stom en vies. Daar gaat ze echt niet aan beginnen. Vooralsnog

Schoonzus zonder partner pakt het hele weekend en al haar vakantiedage.. Toch geeft ze aan dat ze nooooit iemand ziet ;) en ze is natuurlijk ook bang, verdrietig. De taxi kwam haar halen die dag. Belt ze trots naar vriend op zijn werk dat ze zich achter de bank had verstopt toen de beste man haar kwam halen :-D dus lekker niet ‘naar dat gesticht’ gegaan is. Dus Peponi uit haar werk toch maar weer boodschappen gedaan en het halve uur heen en terug naar schoonmoe gedaan.

In de kamer hangen camera’s ook buiten. Deze week belde ze in paniek en tranen. Haar tuinstoelen (letterlijk en figuurlijk zo’n jaren 70 hartman stelletje) waren gejat. Bleek ze midden in de nacht in haar nachtpon om 03:00 alle tuinmeubels naar de garage zijn gaan slepen. Er zijn nieuwe buren met een ‘kleurtje’ en die hadden het echt wel op haar tuinstel voorzien. Dat zag ze ergens op het nieuws. Tja, dat weet ze dus niet meer de volgende ochtend.

Ze heeft een gps tracker om. Maar die vergeet ze bet zo vaak als dat ze hem om heeft. Schoonzus en ik zijn al meermaals beticht van het stelen van haar kleding/tassen/zonnebrillen (ze is op veel vlakken aan het ‘horden’ geslagen) en ze wantrouwt iedereen. Zo schijn ik haar honderden porseleinen poppen stiekem hebben omgekleed op oudjaarsavond :-? .

Kortom, een klets van je af topic voor gelijkgestemden.
Alle reacties Link kopieren
Waarom zit ze niet permanent in een opvang voor mensen met dementie?
Het arme mens is nu een heel makkelijk slachtoffer voor ongure types, nog niet te spreken over drukke wegen die ze zomaar kan gaan oversteken.

Ik herken het van mijn oma.
Die ging ook 's-nachts lopen zwerven op zoek naar haar "jongens" ( getrouwde zonen) of haar allang overleden hondje.

We vonden haar een keer helemaal verkleumd terug in een sloot, ze was er echt erg aan toe, hebben ambulance moeten bellen en toen besloten dat het zo echt niet meer kon.

Toen ze eenmaal in een thuis woonde voor dementerende, knapte ze erg op en ging het nog heel lang goed met haar.
Ook dankzij alle therapieen die ze daar kreeg en de goede specialistische zorg.

Ik hoop voor jouw schoonmoeder dat zo ook nog zo'n fijn thuis mag ervaren tijdens die akelige ziekte.

Jij, veel sterkte en moed ermee ♡
Ze is nog ‘te goed’. We zijn er al wel mee bezig overigens. Iets waar ze niet zo ongelukkig wordt en het hondje mee mag. Daar waar ze nu naar de dagopvang gaat. Als het zover komt als bij jullie dan moet het echt. Maar haar nu weghalen uit dat wat ze nog wel kan, liever niet. De indicatie moet dan zwaarder worden nog. Nu komt er een mevrouw die haar helpt douchen (een keer in de douche gevallen en durfde ze dus niet meer). Iemand die komt schoonmaken etc etc. Ik denk ook dat haar kinderen daar ‘nog niet aan toe zijn’ ook.
Ik ben erg slecht in mee schrijven maar ik lees graag mee. Ik heb zelf een opa aan dementie verloren en bij schoonvader zijn nu symptomen van dementie of iets dergelijks. Het is bij hem niet vast te stellen wat het is. Dat maakt het lastig om iets te ondernemen. Mijn schoonmoeder geeft duidelijk aan dat er iets niet goed zit. Voor ons is het moeilijker omdat wij hem minder vaak zien en dan is het een korte periode.

TO, heftig allemaal zeg.
Ik neem aan dat je schoonmoeder de erfelijke variant heeft? Zijn jullie daar mee bezig?
Alle reacties Link kopieren
Casemanager, huisarts vinden haar allemaal nog te goed? Of houdt ze zich daar beter bij dan ze is. kan er niemand doorheen prikken?
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Schoonmoeder van een vriendin werd ook in een handwerkclubje gezet om te breien. Dat weigerde ze dus, want daar had ze altijd al een hekel aan gehad. Mijn moeder in dezelfde situatie ging echt niet mee bloempotjes verven. Toekijken vond ze prima,(en intussen commentaar leveren vermoed ik) maar iets doen wat ze niet nuttig vond. Geloof het maar niet.
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Schrijf haar wel in, zeker als je een huis van voorkeur hebt.
Hier een ouder die op de wachtlijst stond, al anderhalf jaar, en nog minimaal anderhalf jaar moest wachten. Door omstandigheden is hij naar voren geschoven op de wachtlijst en recentelijk verhuisd.

Er zijn logeerboerderijen voor ouderen met dementie. Misschien is dat iets voor haar? De meeste doen trouwens ook aan dagopvang, dus je kunt altijd een keertje proef laten draaien en wellicht mag hondje mee.

Als ze iemand is die haar sleutels altijd meeneemt, hang daar die tracker dan aan.

Bij mijn eigen ouder merk is dat er rust is gekomen sinds de verhuizing. Hierdoor zie je dat er niet meer krampachtig wordt vastgehouden aan, wat wij denken, sociaal wenselijk gedrag, is. En dan zie je dat het toch allemaal veel minder "goed" is dan men denkt.
“Don’t look back – you’re not going that way.”
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop dat ze mettertijd daar terecht kan.
Mijn oma was in het begin ook erg achterdochtig. Telkens hadden wij haar portemonnee gestolen of dingetjes weggehaald.
Ook kocht ze eten voor een heel weeshuis ( had vroeger 10 kinderen).
En begreep gewoon niet meer dat dat niet meer nodig was.
We hadden zelfs aan de buurtsuper gevraagd om te zeggen dat sommige producten op waren zodat ze niet zoveel zou kopen, maar dat deden ze niet!
Bij ons ging er elke avond iemand bij haar eten zodat we zeker wisten dat ze iets op at.
Ze vergat anders gewoon te eten.
Poetshulp had ze ook.
Kleding etc wastte mijn moeder.
Een heel geregel was het.
Maar het ergste was natuurlijk dat je haar zag aftakelen.
Ik mis haar nog vaak.
Alle reacties Link kopieren
watdachtjehiervan schreef:
19-07-2019 14:51
Ik ben erg slecht in mee schrijven maar ik lees graag mee. Ik heb zelf een opa aan dementie verloren en bij schoonvader zijn nu symptomen van dementie of iets dergelijks. Het is bij hem niet vast te stellen wat het is. Dat maakt het lastig om iets te ondernemen. Mijn schoonmoeder geeft duidelijk aan dat er iets niet goed zit. Voor ons is het moeilijker omdat wij hem minder vaak zien en dan is het een korte periode.

TO, heftig allemaal zeg.
Ik neem aan dat je schoonmoeder de erfelijke variant heeft? Zijn jullie daar mee bezig?
Mijn vader is ver voor zijn 70e overleden aan alzheimer. Kan idd erfelijk zijn. Waarom zou ik daarmee bezig zijn? Je kunt er niks tegen doen toch? (Oprechte vraag)
Alle reacties Link kopieren
Mijn schoonmoeder begint ook langzaamaan flinke tekenen te vertonen.. geen diagnose nog. De familie vindt dat niet echt nodig...je doet er toch niets aan vinden ze. Ik leg me daar maar bij neer... tekenen zijn nu nog vooral zich zaken niet meer kunnen herinneren, ineens niet meer weten hoe ze iets moet doen (recept klaarmaken ofzo), geen nieiwe dingen meer oppakken (alleen vaste routes rijden met auto bijv), vragen maar blijven herhalen.. dat soort dingen. Het lastige vind ik dat schoonpa er gek van wordt en constant de discussie aangaat/corrigeert haar de hele dag door. Zo zielig voor beiden... herkent iemand dit en wat heeft geholpen voor aanvaarding van de partner?
Oeh heftig
Herkenbaar maar dan van mn oma

2 jaar terug begon ze ineens met verhalen dat de bovenburrn trimmen snachts op een apparaat.
Als reactie hierop deed zij alle radios hard aan en ook bij die mensen snachts op de ramen slaan. Politie erbij maar er was niks bij die mensen
Ook overal hangsloten want er werd gestolen
Oma is toen verhuisd want door de herrie kon ze daar niet meer wonen
En wij kondrn niks want verder was oma helder en ze had zelf keuzevrijheid
In dit huis weer hetzelfde. Nu hebben de buren een trilplaat de hele dag en nacht en stelen mensen spullen.
En ook wij worden regelmatig beschuldigd van het stelen van spullen
Maar oma gelooft zelf niks van alzheimer en verder is ze ook nog te goed bij om haar te dwingen tot dingen of iets dergelijks
Lastig hoor
Tvp! Ik heb ongeveer een maand geleden mijn eigen topic geopend. Maar ik vind het fijn om samen te praten over wat er gebeurt met je dementerende ouder.
Mijn moeder is nog jonger dan jouw schoonmoeder.
Alle reacties Link kopieren
Alzheimer, dementie...

De vader van mijn vader heb ik niet anders gekend dan dement. Als kind wist ik niet anders. Hij is jaren geleden overleden. Ik geloof dat hij 76 is geworden.

Mijn vader is 80. Hij is bang om dement te worden, maar omdat hij nog goed bij is, ben ik daar niet bang voor. Ik denk dat hij dan eerder overlijdt, dan dat hij dement wordt. Bovendien ziet hij er vrij jong uit. Hij kampt met het gehoor, maar dat valt buiten dit topic. Ik denk dat hij nog jaren gezond zal leven.

Ik ben bijna 53, en ikzelf maak mij absoluut geen zorgen. Ik vermoed dat de dementie van mijn opa niet erfelijk is.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Een familielid vertoont tekenen van dementie. Ik noem haar E.

Op een verjaardagsfeest zei G. (ander familielid): "E. wordt vergeetachtig."
Ik: "O, ja?"
G.: "Let maar eens op!"
Op dat moment merkte ik niets aan E.

Later was ik bij E. op bezoek. Ze vroeg 3 keer kort achter elkaar wat ik na het bezoek ging doen. Dat vind ik wel opvallend. Voor mij is er wel een duidelijk verschil tussen vergeetachtigheid of verstrooidheid (want ik vergeet ook weleens wat) en beginnende dementie. G. had dus wel gelijk.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Als je de dementerende niet vaak ziet of spreekt kan het lang duren voor het je opvalt . Hele verhalen over wat er wel of niet gebeurd is de afgelopen dagen. Klinkt allemaal heel logisch. Tot je het er later met iemand anders over hebt (degene die op de koffie geweest zou zijn bijvoorbeeld, en die blijkt niet geweest te zijn (of net andersom) .
Pas dus op dat je niet alles voetstoots aanneemt. Niet meteen boos worden op (schoon)zus omdat moeder klaagt dat die dingen niet doet of niet afspreekt. Eerst vragen hoe het zit.
Ik weet niet of er kleinkinderen zijn, maar weet je dat er goede boekjes zijn voor verschillende leeftijden om kinderen uit te leggen wat er aan de hand is?
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Tickel schreef:
19-07-2019 14:57
Schrijf haar wel in, zeker als je een huis van voorkeur hebt.
Hier een ouder die op de wachtlijst stond, al anderhalf jaar, en nog minimaal anderhalf jaar moest wachten. Door omstandigheden is hij naar voren geschoven op de wachtlijst en recentelijk verhuisd.

Er zijn logeerboerderijen voor ouderen met dementie. Misschien is dat iets voor haar? De meeste doen trouwens ook aan dagopvang, dus je kunt altijd een keertje proef laten draaien en wellicht mag hondje mee.

Als ze iemand is die haar sleutels altijd meeneemt, hang daar die tracker dan aan.

Bij mijn eigen ouder merk is dat er rust is gekomen sinds de verhuizing. Hierdoor zie je dat er niet meer krampachtig wordt vastgehouden aan, wat wij denken, sociaal wenselijk gedrag, is. En dan zie je dat het toch allemaal veel minder "goed" is dan men denkt.

Tickel, wat een goed idee van die GPS-tracker! Die moeten wij denk ik ook gaan aanschaffen, maar los vergeet mijn moeder die gegarandeerd. Dus aan de sleutelbos is een goeie!
Nu heb ik familie die vindt dat ze mijn moeder nog steeds dingen kunnen leren. Bijvoorbeeld dat ze haar telefoon mee moet nemen. Maar dat helpt niet. Ze vergeet m regelmatig en vooral wanneer het belangrijk is maw als er sprake is van een stressvol iets. Alleen door stress neemt haar vermogen om zaken te overzien, te begrijpen en/of te onthouden alleen maar af.

En wat is een logeerboerderij?
anoniem_64a4a4726d758 wijzigde dit bericht op 19-07-2019 17:04
1.11% gewijzigd
snoepzak schreef:
19-07-2019 16:22
Mijn vader is ver voor zijn 70e overleden aan alzheimer. Kan idd erfelijk zijn. Waarom zou ik daarmee bezig zijn? Je kunt er niks tegen doen toch? (Oprechte vraag)
Toch iets op papier zetten ivm behandelverbod e.d. Als je eenmaal dement bent heb je geen rechten meer. Ik heb meerdere familieleden zien aftakelen (oma, tante aan vaderskant, 1 oom en 2 tantes aan moeders kant) Ik hoop voor die tijd al het loodje te leggen.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
19-07-2019 17:00
Toch iets op papier zetten ivm behandelverbod e.d. Als je eenmaal dement bent heb je geen rechten meer. Ik heb meerdere familieleden zien aftakelen (oma, tante aan vaderskant, 1 oom en 2 tantes aan moeders kant) Ik hoop voor die tijd al het loodje te leggen.
helaas helpen al die bepalingen die je tevoren opstelt en tekent niet meer als je dement bent.
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Mijn schoonouders vind ik al jaren vreemd qua geheugen, maar ik heb geen idee of ze dement worden. Ze onthouden bijvoorbeeld nooit waar mijn man werkt (detachering); ook al zit hij er al een jaar, zijn vader vraagt steevast of hij nog op de vorige lokatie zit, of die daarvoor. Ook onthouden ze niet wat ze al aan de kinderen gegeven hebben, en die krijgen dus heel vaak dingen dubbel. Precies dezelfde dingen uit de speelgoedaanbiedingen van de aldi bijvoorbeeld. Ze merken dan niet dat ze dat een dag/week/half jaar geleden ook al gekocht hebben.
Alle reacties Link kopieren
TVP, mijn moeder (74) is ook beginnend. Korte termijn geheugen is slecht, ze moet steeds meer aan mijn vader vragen hoe ze bepaalde dingen moet doen. Ze gaan niet meer op vakantie, dat ontregelt te veel. Diagnose MBI, kan Alzheimer worden. Alzheimer zit erg in haar familie. Ze voelt zelf steeds achteruitgang. Met mijn vader samen gaat het nog prima, hij is gelukkig erg geduldig van aard en pusht niet. Ik heb wel het gevoel mijn moeder deels kwijt te zijn, aangezien het erg eenrichtingsverkeer wordt. Ik moet altijd bellen en contact houden en mijn leven is niet meer echt te volgen voor mijn moeder. Ben ik periodiek verdrietig over.
nlies schreef:
19-07-2019 17:03
helaas helpen al die bepalingen die je tevoren opstelt en tekent niet meer als je dement bent.
Een behandelverbod toch wel? Alleen je euthanasieverklaring doen ze niets meer mee.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
19-07-2019 17:16
Een behandelverbod toch wel? Alleen je euthanasieverklaring doen ze niets meer mee.
oeps, haal ik dingen door elkaar, en volgens mij ben ik verder nog niet dement
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Iemand ervaring met de NVVE voor het opstellen van zo'n behandelverbod trouwens?
Alle reacties Link kopieren
ik lees hier al verschillende keren: zit in de familie. maar ik denk dat het in veel families zit, maar dat het pas de laatste generatie er echt uitkomt. Vroeger waren de meeste mensen al overleden voor ze de leeftijd hadden om dement te raken. In die tijd bleven ouders vaak in de buurt van kinderen, of bij kinderen wonen,en er veranderde niet zoveel in hun leven. Allemaal behoorlijk overzichtelijk.Moeder of vader was wat kinds, en dat was het. Deden wat klusjes rond het huis, en als ze verder van huis raakten was er altijd wel iemand die ze kende en terugbracht.
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
19-07-2019 17:00
Toch iets op papier zetten ivm behandelverbod e.d. Als je eenmaal dement bent heb je geen rechten meer. Ik heb meerdere familieleden zien aftakelen (oma, tante aan vaderskant, 1 oom en 2 tantes aan moeders kant) Ik hoop voor die tijd al het loodje te leggen.
Ik ben ook door mijn vader gevolmachtigd. Zoals ik al eerder schreef, is er nog niets aan de hand. Wat mij betreft is de situatie (qua wilsbekwaamheid en rechten) niet veranderd, dus kan hij nog net zo veel rechtshandelingen plegen als voor die volmacht. Als een arts twijfelt aan zijn wilsbekwaamheid, kan die alsnog een verklaring afleggen, en dan ga ik de financiën van mijn vader beheren. Maar nu blijft het, zoals het altijd is geweest.
World of Warcraft: Legion

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven