Slachtoffer geluidsgeweld, wie herkent dit?

07-04-2008 12:06 120 berichten
Alle reacties Link kopieren
Maandenlang werd ik geteisterd door geluidsoverlast van muziek van diverse buren. Ik woon in een helaas niet goed geïsoleerde flat en het afgelopen jaar zijn er veel nieuwe buren om me heen komen wonen. Ben druk bezig geweest met overlastmeldingen bij politie en woningbouwstichting. Dit alles heeft me op een gegeven moment behoorlijk opgebroken. Ik heb er psychische klachten van gekregen en behoorlijk ook. Ik slik al maanden kalmeringsmiddelen voor de zwaarste momenten en inmiddels krijg ik therapie. Zelfs op dagen dat er geen overlast is, ben ik alert op muziekjes. Ik weet niet hoe ik het uit moet leggen, maar mijn leven ziet er momenteel meer uit als overleven en ik zit er vaak doorheen. Dit is misschien maar heel summier, maar ik vind het moeilijk om mijn verhaal te formuleren. Vroeger dacht ik misschien heel badinerend over geluidsoverlast, maar ik heb nu zelf ondervonden wat voor een effect het op iemand kan hebben.

Zijn er mensen hier die dit herkennen? Hoe gaan jullie ermee om?
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
visje444 schreef op 14 april 2008 @ 12:11:

Ik vraag me nog een ding af: ik hoor hier van een aantal posters dat zij toegeven dat zij (door hun ervaringen) geen enkel burengeluid meer aanvaarden. Mijn vraag aan jullie: vinden jullie het aanvaardbaar dat jullie geen enkel geluid aanvaarden?



Ik hoor hier enkel stemmen in de richting van aanpassen aan de eigen eisen van totale rust. Ik begrijp jullie positie, zeker door de grote overlast die jullie meegemaakt hebben, maar kan je in je eisen om rust ook soms te ver gaan, en ben je je daarvan bewust?




Ik heb de indruk dat fysieke overgevoeligheid voor geluid dus kan ontstaan doordat er een aanslag is gedaan op diezelfde gevoeligheid toen deze nog gezond was en deze zelfde mensen heus wel een burenfeestje aankonden qua geluid. Dus dat hevige overdaad aan geluid fysiek iets beschadigt aan de gevoeligheid, waardoor deze sneller van slag raakt dan gemiddeld. Of definitief beschadigd is en blijvend van slag.



Dat maakt dat overdaad aan geluid een serieuze aangelegenheid is, want het kan dus iedereen die dichtbevolkt gebied woont gebeuren.
Alle reacties Link kopieren
Omen, jij verwoordt precies wat mijn ervaring is. Ik heb vroeger op plekken gewoond waar incidenteel een feestje was. Ik had totaal geen last van mijn huidige overgevoeligheid. Ook woonde ik op een plek waar 2 keer per jaar een week lang een kermis in de buurt was. Dat betekende dat ik een week lang muziek kon horen van 2 uur 's middags tot 12 uur 's avonds. Maar daar kon ik me op instellen, ik wist dat het tijdelijk was, dat het na die week afgelopen was. Maar als je maandenlang iedere dag 2, 5 uur boenkmuziek gehoord hebt vlak naast je en je het in iedere ruimte van het huis kon horen, word je echt knettergek. Op den duur is ieder muziekje een ondraaglijk iets geworden.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
@Prima, realiseer je je wel dat straks de grote vakantie aanbreekt en dat het dan op een camping overdag en soms ook s'avonds verre van rustig kan zijn.

Zou voor jou ook zo'n tegenvaller zijn als je je instelt op rust (of tenminste geen geluid) en bovenstaande overkomt je.

Denk dat je dat wel in je overweging om tijdelijk in een caravan te gaan zitten mee moet nemen.
Alle reacties Link kopieren
Er staan al heel wat reacties en ik heb ze nog niet gelezen.

Ik heb zelf veel last gehad van geluid van buren, eigenlijk bijna overal waar ik gewoond heb. En ik heb in veel appartementen en huizen gewoond, van piepklein studiootje tot groot vrijstaand. Overal had je wel iets en het is subjectief. In dat hele grote huis had mijn moeder last van de hondenkennel van buren drie huizen verderop, terwijl ik me daar nooit aan stoorde.

En toen we in het centrum woonden had mijn moeder last van de kerkklokken, terwijl ik dat nauwelijks hoorde.

Muziekoverlast heb ik sinds ik op mezelf ging wonen echt vrijwel overal gehad. Ik heb er ook veel over nagedacht; was het echt zo erg of ben ik gewoon lichtgeraakt? Mijn conclusie was dat het eigenlijk niet primair om die muziek gaat, maar meer om het gevoel dat ik dan heb, dat de buren schijt aan mij hebben. Zeker als ik ze er een keer op aangesproken heb. Iemand zo aanspreken vind ik heel moeilijk om te doen, dus als het dan ook nog niet helpt...

Het valt me wel op dat het voornamelijk jongere mensen zijn die muziekoverlast geven. We wonen nu in een nette buurt in een 2/1 kap naast nette mensen. Maar als de ouders er niet zijn, gaat de muziek nogal eens vol open. Voor een keer vind ik dat helemaal niet erg en ik weet ook wel dat het voor jongeren blijkbaar vaak lastig is zich in te leven in anderen. Ik deed dat zelf ook een stuk minder toen ik een tiener was.

Maarja, rond bedtijd van de kinderen housedreun door het huis maakt mij erg chagrijnig. De kinderen zelf hoorden dat amper, sliepen er niet minder om, maar ik werd dan zo boos van de onverschilligheid, in mijn ogen dan. Dan denk ik: je kunt toch weten dat de buurkinderen zo onderhand wel naar bed zullen gaan? Hou daar toch rekening mee! Het was dus niet eens zozeer de overlast maar vooral het gevoel dat ik erbij heb.



Ik kan zoiets niet over mijn kant laten gaan als het vaak gebeurt. In ons vorige huis had je bij wijze van kartonnen wandjes én we hadden een buurvrouw met vier kinderen die erg veel harde muziek draaiden allemaal. Ik ben daar ondanks mijn weerzin verschillende keren het gesprek over aangegaan en heb een van de dochters ook een keer een openhartige brief geschreven, zonder verwijten maar met mijn gevoel verwoord. Dat hielp iets.

Ik wil gewoon dat er rekening met mij gehouden word, daar komt het eigenlijk op neer. Ik houd ook rekening met anderen.



Ik weet niet precies hoe het bij jou gaat, zal later de andere postings lezen, maar kun je een beroep doen op buurtbemiddeling bijvoorbeeld?

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
@Jacqui,

Mijn vriend en ik hebben net 10 dagen op een camping doorgebracht waar de beheerder van de camping de regels echt goed naleeft. Raddraaiers worden gewoon geweerd. Dit is dus een natuurcamping waar gewoon gesteld wordt dat jouw tv en jouw radio er voor jou zijn en niet voor je buren. En dat wordt ook goed gehandhaafd. Overigens, het was vanwege de meivakantie best druk, maar qua geluid vrij rustig. Hoorde alleen kinderen spelen(niet hinderlijk voor mij, want dat soort geluiden heb ik nooit als storend ervaren). Verder werden er 's avonds in het weekend wel wat dingen georganiseerd in de kantine, maar niet op een hinderlijke manier. Als ik al semipermanent in een caravan zou willen verblijven, of als uitwijkmogelijkheid zou gebruiken, zou ik eerst echt een indruk willen van de camping. Ik ben in het hoogseizoen ook een keer op een camping geweest en heb meegemaakt dat een groepje jongeren zonder pardon de camping afgeknikkerd werden omdat ze de beest uithingen met een radio en andere harde geluiden. Kijk, zo'n beleid zou ik ook graag in een stadswijk willen zien, niet dat pappen en nathouden, dat eeuwige gepraat tegen de overlastgever: "zult u het niet meer doen?"
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
tja het kopje thee van Cohen.



Gelukkig maar dat de beheerder op deze camping heel alert is op overlast.
anoniem_20995 wijzigde dit bericht op 18-05-2008 15:30
Reden: het ipv de
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Toen ik tussen twee banen zat en drie maanden werkeloos was, werd ik ook gek van het geluid, wat ik als "overlast" typeerde. Niet zo gek, want als je overdags veel thuis zit wordt je wereldje toch een stuk kleiner en ga je binnenshuis overal op letten.



Toen ik eenmaal weer een baan had, bleef het geluid bestaan, maar had ik er geen last meer van. Je komt heerlijk moe en voldaan thuis en je hebt geen energie meer om je te fixeren op je naaste buren.



In de psychiatrie, waar ik nu werk, is het bieden van afleiding ook een belangrijk middel om ergenrnissen tussen bewoners (waaronder geluidsoverlast) binnen de perken te houden. En het zijn altijd die mensen die niets doen, die overal last van hebben.



Ik vraag me dus af hoeveel afleiding TO zichzelf toelaat.
Alle reacties Link kopieren
Helly, ik ben weliswaar veel thuis, maar voordat mijn ene buurvrouw met haar dagelijkse housesessies begon, had ik nooit overlast ervaren. Ik had altijd al veel bezigheden, dus over niets te doen hebben, dat vind ik een beetje kort door de bocht. De eerste drie jaar dat ik op dit adres woonde, was er helemaal niets aan de hand, was er misschien echt incidenteel wat(dat was juist een periode dat ik veel thuis was...) Maar sinds een jaar, met verschillende bewoners die hier zijn komen wonen, is het dus behoorlijk achteruitgegaan. Misschien dat de mensen die zoveel overlast geven weinig anders te doen hebben, dat zou kunnen, dat weet ik niet. Ik had vaak het idee dat mijn buurvrouw zich behoorlijk verveelde en zich zo op haar muziek stortte. Probeer het maar eens vol te houden, urenlang naar bonkmuziek te luisteren. Ook de politie constateerde deze overlast, herhaaldelijk. Zelfs de huismeester hier vond het de spuigaten uitgaan. Dus het leefde niet enkel in mijn verbeelding. Maar waarom zit ik me hier eigenlijk te verdedigen?



Ik heb in het verleden wel periodes gehad dat ik veel thuis was, maar ik had nooit last van allerlei geluiden. Die weerbaarheid is bij mij dus echt verstoord door daadwerkelijke overlast. Voorheen nooit last gehad van deze recente overgevoeligheid.



Hier op het plein, in een andere flat, woont een vrouw die precies dezelfde dingen meemaakt die ik meemaak. Ze werkt overdag op een taxi, komt thuis en heeft dan behoefte aan rust, maar ja, daar zijn het de bovenburen die behoorlijk veel lawaai produceren, probeer dan maar te relaxen. Gaat dus ook niet altijd op dat je er minder last van hebt als je een dagelijkse bezigheid hebt(in mijn geval: ik heb altijd bezigheden)
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
In de eerste drie jaar hier had ik vaak geeneens door dat ik buren had. Dat veranderde toen ze zich behoorlijk gingen manifesteren. Ik heb een tijdje geleden twee weken in mijn vaders huis doorgebracht. Daar hoorde ik dus echt niets...........

Ik heb het net aan mijn dochter voorgelegd. Die zegt: "mam, er veranderde niets aan je levenstijl waardoor je overlast ging ervaren, want de overlast was er, daar kregen wij ook veel van mee. Je deed gewoon de dingen die je altijd deed en het is niet vreemd dat het je op een gegeven moment aan ging vliegen. Je bent niet iemand die overal last van heeft. Je bent juist heel tolerant.Maar wat de buurvrouw ging doen, was echt te, en dat geldt ook voor de bovenburen die hier vorig jaar kwamen wonen en regelmatig hun subwoofer wilden uittesten en onze tv gingen overstemmen in de avonduren" De vriend van mijn dochter, een 18-jarige, "mp3-verslaafde"en al behoorlijke geluidsdoof, vond het hier af en toe ook wat teveel van het goede. Als je tijdens je maaltijd elkaar niet meer kunt verstaan omdat iemand voor "achtergrondmuziek"zorgt.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
Twee jaar terug kreeg ik nieuwe overburen. Een echtpaar met twee pubers, waaronder een zoon van een jaar of 17 die vast van plan was om de nieuwe Tiësto te worden.



Na een paar maal aan de deur beleefd te hebben gevraagd of de muziek wat zachter kon, ben ik begonnen met melden. Elke keer dat het hard ging ( hard is dat ik in mijn eigen huis niet meer kon telefoneren en dat bij het melden de politie vroeg of ik de radio wat zachter kon zetten! ) elke keer heb ik gebeld.



Nu na een aantal waarschuwingen is het stil. Bij nog twee waarschuwingen gaat de installatie in beslag genomen worden.

En dat werkt.

Niemad hoeft last te hebben van de muziekvoorkeur van een ander in een wereld waar je op iedere straathoek een draadloze headset kan kopen voor een paar tientjes.

En als er dan eens een feestje is, een huilende baby, een voetbalwedstrijd of een verbouwing dan kan je daar best mee leven
Alle reacties Link kopieren
O ja, dat is herkenbaar, dat van de telefoon. Ik had een keer mijn zus aan de lijn en die vroeg of ik niet gek werd van de muziek van mijn oudste dochter(!). Zo hard klonk het dus. Diezelfde zus begreep het toen ze een keer hier op bezoek was en de muziek van de buurvrouw kon horen. Ze vroeg me of ik nou geen zin om een steen door de ruit te gooien. En dat terwijl mijn zus toch geen al te best gehoor heeft, maar dit kon ze meer dan goed horen.



Juist, een incidenteel feestje of huilende baby, ach, dat zijn dingen waar ik ook mee kan leven. Zelfs het feit dat iemand uit zijn dak gaat van een voetbalwedstrijd.



In een flat hier dichtbij waren mensen op de zesde etage komen wonen. Zoonlief kreeg een drumstel van zijn moeder. Op de negende etage kon men zijn drumstel nog horen. Zelfs een slechthorende oudere vrouw. Die zat 's avonds naar de tv te kijken en kon haar tv niet meer goed verstaan. Wist ook niet wat er aan de hand was, dus zette ze de tv maar wat harder, totdat ze doorhad dat het niet aan de tv lag of aan haar gehoor. Goed, rondom de drummerd zijn mensen gaan klagen en op een gegeven moment is het drumstel in beslag genomen. De jongen had een aantal waarschuwingen gekregen, ook daar een huismeester langsgegaan. Maar de moeder van de knul had een houding: Knappe vent als je dat kunt verbieden. Politie heeft ingegrepen en drumstel is dus weg.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
Helly007 schreef op 18 mei 2008 @ 17:23:

Toen ik eenmaal weer een baan had, bleef het geluid bestaan, maar had ik er geen last meer van. Je komt heerlijk moe en voldaan thuis en je hebt geen energie meer om je te fixeren op je naaste buren.




Wow Mike, it's amazing. Misschien moet ik ook maar eens lid worden van de vvd. "heerlijk moe en voldaan", goeie campagne, zit je in het team dat mensen weer aan het werk moet krijgen?



Thuis of niet thuis maakt geen verschil. Kom ik uit mijn werk dan ben ik moe genoeg in mijn kop en word ik echt niet vrolijk (ik druk het even zwak uit) als ik de tv van onderbuur hoor. Ik wil gewoon even rust nadat ik vanuit de spits (ov) thuiskom. En wanneer ik thuis ben (wel eens van thuiswerken of studeren gehoord trouwens?) word ik het na vier keer in een uur gedreun op de brandtrap die zich naast mijn muur bevindt ook wel zat hoor.



Verder heb ik het geloof ik al eerder gemeld, maar bij mij zijn er twee factoren die een grote rol spelen. Het feit dat ik rekening hou met buren, maar dat die buren er zelf schijt aan lijken te hebben dat ze buren hebben en het feit dat het inmiddels om buren van drie kanten gaat die soms wel ploegendienst lijken te draaien.
Alle reacties Link kopieren
Prima69, ik ontdek nu pas dit topic, terwijl ik zelf een topic geplaatst heb bij wonen en meepraat bij actueel. Ik wist niet dat je situatie zo heftig is, ik leef echt met je mee!!



Ik ben blij zoveel herkenning te lezen op het forum, dat ergernissen omslaan in psychische klachten. Als ik dit met mijn vriend bespreek krijg ik weinig begrip omdat hij nergens last van heeft. Gelukkig lees ik hier veel verhalen die overkomen met het mijne.



Inderdaad, ook al hoor ik maar een televisie na een dag hard werken, dan raak ik al zo gefrustreerd. Ik probeer ook echt voor ogen te houden dat er geleefd moet worden in een huis maar als ik geluiden hoor die ik niet kan plaatsen word ik gewoon helemaal gek. Zoals constant met deuren slaan, twee uur lang heen en weer lopen met schoenen, meubels die worden verschoven, constant gestommel. Bovendien wil ik 's ochtends of als ik thuiskom van werken gewoon rust. Ik wil tijdens mijn ontbijt gewoon rustig eten, niets aan mijn hoofd en geen radio horen van de bovenbuurvrouw.



Het zijn geen dingen waar je de politie voor kan bellen, zoals wanneer de muziek de hard staat, maar wat dóen die mensen toch allemaal. Gek word ik ervan. En als het rustig is, ben ik op mijn hoede. Wanneer begint het weer? Zodra ik mijn buurvrouw hoor thuiskomen zakt me het goede humeur al in de schoenen.

Het erge ook: omdat mijn vriend er totaal geen last van heeft, zelfs niet van een televisie die keihard aanstaat midden in de nacht, begrijpt hij me niet en zorgt het ook voor spanningen.
Alle reacties Link kopieren
Oh, Lindy, dat is zo herkenbaar, met dit verschil dat mijn vriend er wel begrip voor heeft, hij ziet hoe ik lijd en hij vindt dat hij in zijn huis geen buren hoeft te horen, ook al is het een flat. De buren hoeven ons niet te horen, wij hoeven niet te horen. Dat de verhuurder dat niet serieus neemt, zegt iets over de verhuurder. Ik heb aan mijn onderburen gevraagd of ze ons weleens konden horen, nee, helemaal niet. Boven ons woont een baby, ja, dat die weleens huilt en dat je dat kun je niet vermijden, daar kun je begrip voor opbrengen. Maar dat je de tv van een ander moet horen of een hondje dat soms midden in de nacht op het balkon wordt gezet en dat dan gaat keffen. Voetstappen, geschreeuw, de bovenburen horen ons ook niet, waarom moeten we hen wel horen? Verhuurder beweert nu dat de bovenburen hun vloer goed geïsoleerd zouden hebben. Maar nog hoor je hun geloop, geschreeuw, gestamp. Vroeger was ik nooit geliudsgevoelig, maar het mechanisme is ontregeld. Waar ik nu van streek door raak, daar zou ik vroeger niet om gemaald hebben. We hebben nu gelukkig instanties die bezig zijn ons te helpen, ook al zijn we bang dat de bureaucratie zo ver doorgeschoten is dat het nog wel een tijdje kan duren. Kijk, bij onze naaste buurvrouw zijn de kabels doorgeknipt van de stereo en er is een hele waarschuwing geweest dat het opgehouden moest zijn, anders zouden ze een proces aan hun broek krijgen om uitgezet te worden. Daar was de overlast ook extreem muziekoverlast en verder niets. Onze bovenburen is eigenlijk een ander verhaal. Een radio neerzetten op een gladde vloer in de keuken, ja, dat klinkt dan meteen helemaal door in ons hele huis. Leefgeluiden die verder gaan dan alleen af en toe een keertje iets horen. We horen onze buren altijd als ze thuis zijn. Maar ook de angst blijft: wanneer gaat het weer gebeuren? Als ik iets van muziek hoor, slaat bij mij meteen de angst op het hart van : blijft het dit niveau of gaat het toch weer harder? Want waarschuwingen alleen werken niet altijd bij hardnekkige gevallen. Onze bovenburen zijn ook gewaarschuwd met hun muziek, maar die zoeken vaak weer de grenzen op. Ze geven zelf overigens toe dat ze heel druk zijn. Ze praten enorm hard. Als ze visite hebben en wij tv kijken, kunnen wij de conversaties boven de tv uithoren, af en toe. Je kunt inderdaad moeilijk de politie bellen over leefgeluiden die het niveau van leefgeluid ontstijgen. Af en toe zijn het grensgevallen. In het weekend is het jongetje van 4 dat hier boven woont al heel vroeg aan het rondstampen en de moeder aan het schreeuwen. Leuk hoor al voor negen uur. Daarom slaap ik maar met oordoppen in om dat niet meer te hoeven horen, dat helpt wel. Mijn vriend hoort het wel en zodoende blijf ik wel op de hoogte van hoe erg het eigenlijk is.

Je wordt heel creatief met het verzinnen van oplossingen om het voor jezelf draaglijk te houden. Maar normaal is het natuurlijk niet.

Ik probeer nu zoveel mogelijk afleiding te zoeken buitenshuis, maar een huis moet toch een rustige, veilige haven zijn?

Lindy, ik vind het echt vreselijk voor jou dat je vriend het niet begrijpt, want dat is een frustratie erbij. Ik merk dat ik het wel fijn vind om hier van me af te schrijven en ook te merken dat ik niet "gek" ben dat ik zoveel psychische klachten krijg. Dat anderen dat ook hebben.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
Klopt, dat vind ik dus ook heel fijn!



Ik ben altijd al gevoelig geweest voor geluid, ook toen ik jonger was en nog thuis woonde. Als iemand iets liet vallen bijvoorbeeld, of de tv heel hard zette. Een vriendin van mij heeft een heel harde, schelle stem, ook daar kan ik slecht tegen.



Helaas wonen we in de grote stad en heb ik een laag inkomen. De huizen liggen niet bepaald voor het oprapen... Maar verhuizen is sowieso lang niet altijd een optie. Echt een gedoe, zeker in jouw geval Prima, omdat jij nog kinderen hebt.



Ik vind het idd ook opvallend dat jullie buren jullie niet horen. Dat zegt dan zeker iets over het leefgedrag van jullie buren. Het hóeft dus niet. Ook wat je zegt over dat jullie ze boven de tv uit horen, zo herkenbaar.



Soms zet ik zelfs de tv aan, zodat ik de buur minder goed kan horen. Anders vult zij mijn hele woonkamer en dat vind ik vreselijk, dan liever dat ik mijn eigen huis ook nog een beetje vul ook al kijk ik niet naar de tv. Dan denk ik, waar ben ik nu mee bezig? Het lijkt me zoooo heerlijk om niets te horen. Gewoon helemaal niets. In plaats van áltijd geluid om je heen, ook al zijn het maar deuren die dichtgeslagen worden of iemand die hoest...



Prima69, hoe zie je de toekomst? Je er toch proberen bij neer te leggen of verhuizen?



Dat mijn vriend er niet mee zit, is idd een probleem omdat hij hier dus ook echt niet weg wil, niet voor de komende 2 jaar.
Alle reacties Link kopieren
Helly007 schreef op 18 mei 2008 @ 17:23:

Toen ik tussen twee banen zat en drie maanden werkeloos was, werd ik ook gek van het geluid, wat ik als "overlast" typeerde. Niet zo gek, want als je overdags veel thuis zit wordt je wereldje toch een stuk kleiner en ga je binnenshuis overal op letten.



Toen ik eenmaal weer een baan had, bleef het geluid bestaan, maar had ik er geen last meer van. Je komt heerlijk moe en voldaan thuis en je hebt geen energie meer om je te fixeren op je naaste buren.



In de psychiatrie, waar ik nu werk, is het bieden van afleiding ook een belangrijk middel om ergenrnissen tussen bewoners (waaronder geluidsoverlast) binnen de perken te houden. En het zijn altijd die mensen die niets doen, die overal last van hebben.



Ik vraag me dus af hoeveel afleiding TO zichzelf toelaat.




Ik kan me niet voorstellen dat ik hier net over heen heb gelezen, maar het is toch echt zo. Ik geloof mijn ogen niet bij het lezen van dit. Ik weet dat ik er eigenlijk niet op zou moeten reageren, omdat dit eerder iets over jou als persoon zegt dan over ons, maar ik kan het niet laten.



Helly, ik denk eigenlijk dat de mensen die voor de overlast zorgen, niets te doen hebben in hun leven, want deze mensen zijn namelijk áltijd thuis en kijken áltijd televisie, want die staat altijd aan. Ze hoeven niet eens naar hun werk, omdat ze tot midden in de nacht tv kijken (dan heb ik het echt over 03:00 uur).



Besef je niet dat het júist ook heel irritant is als je veel werk moet verrichten (zoals Laura al zegt, sommige mensen werken ook veel thuis) en je hoort constant lawaai om je heen? Ja, als je niets te doen hebt en je zit constant met een glas tegen de muur om te horen 'of de buur misschien lawaai maakt', dan kan ik me voorstellen dat je denkt dat we niets te doen hebben en dat afleiding de oplossing is voor de ergernissen. Maar wij hebben het niet over pietlulligheden als iemand een keer horen lopen of een stoel die af en toe wordt aangeschoven.

Wij hebben het over een constante stroom van lawaai die we horen, en geen stroom van leefbare geluiden, maar een stroom van asociaal gedrag, zoals de deur dichtrammen, de trap op en af stormen (bij Laura: een paar keer per uur!) muziek die keihard gaat meerdere uren per dag(!), niet kunnen slapen vanwege een televisie die het hele huis vult midden in de nacht.

Het gaat er ook niet om dat de huizen 'een beetje lawaaiierig' zijn dat we alleen iemand de trap op horen lopen, nee wij horen het al wanneer de bovenbuurvrouw last van haar keel heeft. Tel daarbij het asociale gedrag op....



Helly, ook ik kom moe en voldaan thuis na een dag hard werken, want jawel, dat doe ik. Dan plof ik op de bank en wil ik rust, terwijl ik constant dreinende tonen van muziek, harde televisie, geschreeuw, getik van hakken hoor van de bovenbuurvrouw. Dan heb ik geen rust meer.



Ik denk dat jij geen idee hebt van onze overlast en dat jij echt denkt dat het blijft bij een keer de stoel horen aanschuiven, maar dan moet je onze posten nog maar eens lezen.



Het zit me zó hoog die overlast, dat deze post van jou me zelfs al op de kast jaagt. Het is ook de machteloosheid, niet kunnen verhuizen vanwege geld, spanningen met mijn vriend, de buren die niet luisteren en grenzen opzoeken zodat de politie steeds net niet gebeld kan worden.
Alle reacties Link kopieren
visje444 schreef op 14 april 2008 @ 10:23:

Hallo,



dit topic maakte me wat nieuwsgierig omdat ik al wel aan de andere kant heb gezeten: klagende buren...



Ik zit in een flatgebouw met een tiental appartementen, en het is niet geweldig geïsoleerd. Ik maak over het algemeen helemaal geen lawaai: geen muziek, ben 's avonds rond 7 uur thuis, kijk TV tot 11 en ga dan slapen. Het enige probleem is dat de weinige keren dat er toch lawaai is, één van de bewoners (altijd dezelfde persoon) meteen aan de deur staat. Zo bv. als ik een vriendin uitnodig en we zitten tot half elf op het terras, een andere keer toen ik een kerstfeestje deed, of toen de familie langskwam voor een etentje.



Mijn vraag is dus eigenlijk: is het zo storend om af en toe eens een beetje lawaai te 'veroorzaken'? (en daarmee bedoel ik eens om de paar maanden ofzo) Ik vind het persoonlijk best kunnen, en zou zeker niet klagen als een medebewoner eens een verjaardagsfeestje, een BBQ, een drink organiseert en dat voor een avond lawaaioverlast geeft. Het lijkt mij gewoon een kwestie van verdraagzaamheid. Ik begrijp uiteraard dat elke dag lawaai enorm storend is, voor alle duidelijkheid, ik heb het over lawaaioverlast die zich af en toe eens voordoet...



Benieuwd naar de reacties...




Ik zou jou maar al te graag als buur willen! Dit zijn leefgeluiden, zoals ik het noem. Dit is niet asociaal, dit kan ook niet voorkomen worden. De dingen waar wij last van hebben, of laat ik alleen voor mezelf spreken, de dingen waar ik last van heb, zijn echt de asociale dingen, die echt niet nodig zijn, zoals... daar komt íe weer, de keiharde televisie om 3 uur 's nachts. Daar maak ik duidelijk verschil tussen.



Zo te horen probeer jij er ook gewoon rekening mee te houden. Lijkt me ideaal.
Alle reacties Link kopieren
Jemig Lindy80, wat vervelend dat het ook je relatie beinvloedt in die zin dat je vriend het niet met je eens is en ook niet weg wil daar.

Het gebeuren op de trap hier is gelukkig niet altijd aanhoudend (op het moment dat ik dit schrijf ga ik wel weer even rechtop zitten omdat ik even dacht dat het weer begon), maar ik heb een tijdje thuis gezeten en toen was het wel dagelijks en dan dus een aantal momenten op een dag achter elkaar (neit de hele dag door gelukkig) en dan vaak ook 's avonds nog een paar keer. Het stoort me vooral omdat het niet nodig zou moeten zijn. Een brandtrap is voor noodgevallen. Zo ver hoeft de persoon in kwestie niet om te lopen bij het nemen van de gewone trap. Kan me voorstellen dat iemand hem af en toe gebruikt, maar zo vaak en zo weinig subtiel, daar word ik echt giftig van. Denk dat het iemand is die iets heeft met iemand die hier ook in het gebouw woont ofzo. Het is sinds een paar maanden, eerst snapte ik niet wat er gaande was, maar ik hoor wel dat het steeds mijn buur is. Ik ga toch maar eens naar buiten als ze het weer doet om te vragen of het allemaal wat zachter kan. Echt helpen zal het inderdaad niet, ik vrees een beetje dat ze een relatie heeft met degene die boven mij woont, nou die is ook niet bepaald helder :-s.



Vandaag zat ik op mijn werk (kantoor) en in een ruimte er zo'n beetje naast (er zit nog een gangetje tussen) werd vergaderd of lesgegeven ofzo. Hoorde van dat gemurmel: een stem, maar net niet kunnen verstaan. Ik moest mezelf echt tot kalmte manen, want dat is dus waar ik ook altijd in thuiskom qua tv-geluid. De ene keer weliswaar harder dan de andere keer, maar ik snap het niet goed. Mijn vorige onderbuur hoorde ik nooit (alleen als ze belde op haar balkon). Lijkt me niet dat dat een non was ofzo.
Alle reacties Link kopieren
hallo allemaal,



helaas wil ik ook even mijn hart luchten hier,want zo te lezen zijn jullie een van de weinigen die mij gaan begrijpen...



eerst wil ik even zeggen dat ik het heel vervelend voor jullie vind om zo te leven want ik herken het jammergenoeg maar al te goed!

en het beinvloed zo enorm je leven.



ik ben pas verhuisd (3 weken) daar waar ik eerst woonde was de ovelast van de buurt echt enorm,echt zo,n buurtwijk waa ze alleen maar gajes dumpen,junkies,werkelozen,ruziezoekers en dat hing daar heel de dag voor je deur rond,doodeng,en dan mijn bovenbuurman :cry: echt te erg,al dat kabaal altijd boven mijn hoofd (deuren gooien,stampen,heel hard praten,enz) maar het ergste was natuurlijk die stampmuziek de hele tijd als hij thuis was,gek werd ik ervan,maar goed,ik kreeg een nieuwe mooie grote flat in een fijne gezellige buurt,goed geisoleerd,dus ik was ontzettend blij!!

de eerste 3 weken was t een hemel,die rust en gewoon lekker kunnen leven zonder geluidsoverlast!!

maar afgelopen zondag begon het boven mij weer te stampen met muziek,de hele middag en avond,en gister toen ik thuiskwam van mijn werk weer!!!!!!

ik merk dat ik daar echt niet meer tegen kan en kon wel janken,ik ben zoooooo bang dat het hier ook weer zo gaat worden,de rest vd flat is gewoon normaal rustig en dan precies boven mij weer zo iemand,dat ga je toch niet menen?! nu hoop ik maar dat het niet altijd zo is,omdat ik er de eerste weken geen last van had,maar merk alweer aan mezelf dat ik weer op ieder geluidje gefixeerd ben,en merk dat ik hier echt n soort van trauma aan op heb gelopen,ik kan er gewoon niet tegen dat gebonk aan mn hoofd! 8-P



sorry voor t lange verhaal,maar moest t ff kwijt.



veel sterkte iedereen!!
.
Alle reacties Link kopieren
Heb het topic niet helemaal gelezen, maar ik prijs mezelf gelukkig dat ik niet snel last heb van geluidsoverlast. Ik vind het meestal wel gezellig, om de buurman de trap op te horen lopen, het buurmeisje op haar viool speelt, of als de benedenbuurman een gezellig muziekje opzet. Zelfs de verbouwing hiernaast die al meer dan een jaar duurt stoort me niet. En dan te bedenken dat ik al een paar maanden werkeloos thuis zit. Ik vind het zelfs gezellig om die tekenen van leven om me heen te horen.



Nou scheelt het wel heel veel dat de buren de trap op lopen, en niet denderen, de benedenbuurman een lekkere oude bluesplaat opzet, en geen house, het buurmeisje geen drums speelt maar viool, en de verbouwing meestal na 9 uur 's ochtends begint.



Ik heb echter ook weleens ergens gewoond waar de buurman om de haverklap aanbelde om te zeuren over iets pietluttigs, ik steeds waanzinnig slechte nederlandstalige muziek hoorde, en de verbouwing beneden het hele huis op zijn grondvesten deed schudden (door een aso die ons probeerde allerlei kosten in de maag te splitsen). Daar werd ik wel aardig gestresst van.
Alle reacties Link kopieren
Ook heb ik weleens met een glas tegen de muur gezeten maar dat was omdat de burenruzie zo spannend was :-)
Alle reacties Link kopieren
Laura289 schreef op 19 mei 2008 @ 23:30:





Vandaag zat ik op mijn werk (kantoor) en in een ruimte er zo'n beetje naast (er zit nog een gangetje tussen) werd vergaderd of lesgegeven ofzo. Hoorde van dat gemurmel: een stem, maar net niet kunnen verstaan. Ik moest mezelf echt tot kalmte manen, want dat is dus waar ik ook altijd in thuiskom qua tv-geluid.




Herkenbaar! Ik geef les op een school met twee verdiepingen. Als ik beneden in een lokaal ben hoor ik ook vaak geschuif met stoelen en klappen en kabaal van boven. Ik sla dan bijna op tilt omdat ik dat precies zo thuis hoor.



@Malty, wat enorm vervelend voor je. Heb je al kennis gemaakt met de buren? Vertel het anders gewoon tegen ze. Als het aardige mensen zijn, hebben ze hier echt wel begrip voor. En als je weet dat de mensen wel aardig zijn, kan je het misschien ook beter hebben.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat ik van het hele overlastgebeuren het ergste de stampmuziek vond. Dat dat me het meeste heeft aangegrepen. Dat is gelukkig wel voorbij, wat niet voorbij is, is de angst dat het weer gaat beginnen. Ik sprak een tijdje geleden mijn zwager die met het gezin verhuisd is vanwege overlast. Die vertelde dat hij op het laatst niets meer van de overlastgever kon hebben, dat hij panisch werd als hij de bovenbuur thuis hoorde komen, het geluid van het slot. En mijn zwager is echt niet iemand die om het minste geringste gaat klagen ofzo. Het is een harde werker die bij thuiskomst gewoon rust nodig heeft(geestelijk en lichamelijk). In hun huidige woning horen ze niets. In het begin waren ze wel erop gespitst of ze in die nieuwe woning ook geluiden zouden horen, dat is het mechanisme dat zo werkt. Maar na ruim twee jaar zijn ze dat stukje ook gelukkig kwijt. Maar zoveel schade kan het toebrengen. Veel mensen realiseren het zich niet.



Matty, je woont er nu net, wat vreselijk dat het nu weer gebeurt. Misschien, om het niet te laten escaleren, kun je wellicht je bovenbuur aanspreken. Misschien ook informeren bij de naaste buren van je bovenbuur. Wellicht is het nu even een incident van een paar dagen. Maar toch eerst even praten. Haalt dat niets uit, ik weet of je huurt of gekocht hebt, bij de verhuurder overlastmelding doen. En mocht het zich nog vaker voordoen, toch de politie bellen. Vaak wordt gedacht dat de politie toch niets doet of komt, maar toch meldingen blijven doen, want ik weet uit eigen ervaring dat zo'n melding toch blijft staan, dat de politie dan wel de intentie heeft om te komen, maar dat er soms een andere prioriteit is(ongeval waar ze heen moeten). Maar op die manier bouw je een dossier op tegen een overlastgever. Toch zou ik eerst kijken of de bovenbuur aanspreekbaar is. Misschien jezelf voorstellen en zeggen dat de muziek hoorbaar is. Maar ik snap je frustratie heel heel goed. Ik leef echt met je mee, hoor. Ik snap ook dat de fixatie ook weer teruggekomen is. Ik heb vanwege mijn klachten begeleiding gekregen van intensieve psychiatrische thuiszorg en van die man begreep ik dat die fixatie eigenlijk een normale reactie is op een abnormale situatie. Sterkte.



Ik kan zelf niet goed tegen harde geluiden, ik ben daar ook heel gevoelig voor. Dat heb ik altijd wel gehad, misschien dat daardoor de draagkracht minder wordt. Ik kom uit een gezin waarin een schreeuwende vader de norm was. Dus dat laat echt zijn sporen na. Vandaar dat ik ineen krimp als ik de bovenburen tegen elkaar hoor schreeuwen, dit hebben ze in november een keer 's nachts gedaan, van 2 tot half 4. Echt, er werd met alles gegooid, meubels, hard schreeuwen, huilende kinderen. Uiteindelijk had een andere buur blijkbaar de politie gebeld. Mijn dochter kon op de galerij horen dat de politie had gezegd dat men moest ophouden en dat ze anders hun ruzie maar voort moesten zetten op het bureau. Gelukkig was dit wel een incident, hoor.



Qua muziekoverlast valt het nu mee, maar toch, als ik een muziekje hoor, dan ben ik bang dat het weer harder gaat worden. Of dat het weer vaker gaat gebeuren.



Ik heb chronische aandoeningen waardoor ik sneller moe ben dan een ander, ook veel rust nodig heb, maar als ik dan 's middags even op bed wil liggen, dan zijn die muziekjes, hoe zacht ook hinderlijk. Het is dus erger geweest hier, maar echt rustig is het hier niet. Ik ben met mijn vriend dus 10 dagen naar een natuurcamping op de Veluwe geweest. Mijn oudste dochter kwam af en toe ook, maar was ook veel thuis omdat ze moest werken en de kat moest verzorgd worden. Haar vriend zei op een gegeven moment tegen haar, je moeder moet nog maar 4 weken wegblijven, want echt rustig wordt het hier nooit. En zo was de situatie niet toen we in 2003 hier introkken. Het verbaast me dat een jongen van 18 dit opmerkt, hoor. Want meestal hebben pubers daar helemaal niet zo'n erg in. Op die camping was het echt zo rustig, dat het een behoorlijke overgang was. Daar heb ik dan weer een terugslag van gehad. Mijn psychiatrische begeleider zei dat ik een oxazepam in kon nemen als ik weer naar huis ging, dat zo de overgang wat milder is.



Inderdaad, onze onderburen horen ons dus niet. Ze wonen er sinds februari en ergens eind maart kwam de onderbuur vragen of we hun radio konden horen, want hij was de volume aan het instellen en het was niet de bedoeling dat we hun radio konden horen. Het huis onder ons heeft een tijd leeggestaan omdat het aangepast moest worden aan een gehandicapt meisje. Daardoor fungeerde die lege woning als een klankkast en konden we de boenkmuziek van de buur daaronder ook in ons huis horen. Daar is de huismeester op afgestapt en had gezegd tegen die jongen dat wanneer boven hem de mensen in zouden trekken die er ook lat van zouden hebben. Sindsdien van die kant niets meer gehoord. Ik hoor hier boven dus ook regelmatig geschuif met meubels etc, en ik vraag me dan echt af, wat doen die mensen? Dat harde lopen en stampen. Soms lijkt het ook alsof ze niet stil kunnen zitten. Gisteravond was ik tv aan het kijken en ik kon via de verwarmingsbuis hun harde stemmen hard horen praten. Ja, dan zetten we de tv noodgedwongen ietsje harder om toch ons programma te kunnen verstaan.



Vorige week, had ik vanwege de warmte wat ventilatoren aanstaan, de bovenburen hadden balkondeuren openstaan en ik kon weer vreselijke Nederlandstalige muziek horen en het kwam boven het geluid van onze ventilatoren uit. Een aircooler maakt al best veel, eentonig lawaai en dan is het knap dat daar bovenuit de muziek van de bovenburen te horen is.



Een of ander bureau dat op ons afgestuurd is, kwam al tot de conclusie dat wij met onze aandoeningen waarbij vermoeidheid een rol speelt in een rustigere omgeving zouden moeten wonen, omdat het hier niet rustig meer is. Die conclusie had de man ook al getrokken. We zijn nu druk bezig met instanties. Maar ja, van onze meettijd moeten we het niet hebben. We hebben een laag inkomen, dus particulier iets huren of iets kopen, dat zit er niet in. Dus ja, ik ken de frustratie van Lindy.



Aan de post van Helly heb ik me ook gestoord. Het zijn namelijk geen leefgeluiden die mensen de kast op jagen en ook geen incidentele dingen. Tuurlijk heb je wel wat beters te doen dan naar ieder geluidje te luisteren. Voordat bij mij de structurele overlast begon(wat nu gelukkig een heleboel verminderd is, ik prijs me daar wel mee gelukkig), zal ik ook weleens geluiden gehoord hebben, maar dat was zo weinig, dat ik het me niet eens kan herinneren. Vervelend alleen doordat ik structurele extreme overlast heb meegemaakt, ik dus gefixeerd ben geraakt op geluidjes, want je hebt continu de angst dat het weer opnieuw begint. Mijn pschychiatrische begeleider zegt ook, het vertrouwen komt pas weer terug als het heel lang rustig is geweest. Dat zie ik ook aan het verhaal van Matty, een paar weken rustig in je nieuwe huis, maar je hoort dan weer stampmuziek en in feite ben je met je gevoel weer terug bij af, de stress is er bij haar sneller dan bij iemand die voor het eerst zulke overlast meemaakt. Die zal misschien denken, ach, mooi weer, iemand gaat even uit zijn dak met zijn muziek. Maar het mechanisme bij Matty is verstoord. Zij schiet nu heel snel in de stress en ik denk dat dat eigenlijk een normale reactie is op een abnormale situatie.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
jeetje wat fijn om jullie lieve reacties te lezen,mijn eigen vrienden en familie snappen dit echt niet zo!

maar ja hoor,ik ben weer de pineut in dit mega grote flatgebouw :cry:

ik heb n beetje rondgevraagd bij mijn buurtjes en het blijkt dat die mensen die hier gewoond hebben ook overlast hadden!! en al een aantal klachten gemeld hebben bij de woningbouw :thunder: de muziek is echt wel een stuk zachter als waar ik eerst woonde en verder heb ik geen last gelukkig en dat was in mijn eerdere woning wel heel erg,dus ik ben er in ieder geval wel op vooruit gegaan,maar ik heb nog zooooo gevraagd of hier geen overlast was omdat ik dat nooit meer mee wou maken en toen zei ze (degene die me de flat liet zien vd woningbouw) dat dat niet zo was en als dat wel zo was ze verplicht was om dit aan me te melden,nou....stom mens :-@

ik merk gewoon dat ik overgevoellig ben voor dat klote gebonk,al staat ie soms best zacht in mijn hoofd klinkt t vreselijk,en ik ben ook de hele tijd bang dat t erger gaat worden. ik wil gewoon helemaal niet stil staan bij mijn bovenburen,verdomme!! ik wil niet eens weten of daar iemand thuis is of niet,maar mijn buurtjes zeggen dat t wel een okee vent is waar wel mee te praten valt,dus als t erger word ga ik dat toch echt doen,als we elkaar aardig vinden hebben we mschien meer wederzijds begrip voor elkaar en kan je meer van elkaar hebben denk!?



zo weer ff mn hart gelucht,heerlijk!!

en verder is t zoooooo fijn in mijn nieuwe paleisje,echt heerlijk!!

dus dit MOET gewoon goed komen hoor!



en hoe gaat t met jullie allemaal verders meiden??

houden jullie t nog n beetje vol??



:hug:
.
Alle reacties Link kopieren
Matty, ik herken dat, hoor. Als ik bassen hoor, hoe zacht ook, in mijn hoofd klinkt het hard en het leidt me af. Ik heb datzelfde met zogenaamde "Boomcars"(dus van die auto's die met veel bassen door de straat heenrijden) :-( . Ik wil ook niet stilstaan bij mijn buren. Tot bijna 2 jaar geleden was ik me helemaal niet bewust van mijn buren. Maar toen begon de overlast en ik werd me er dagelijks van bewust dat ik buren heb.

Misschien moet je een rustig moment uitzoeken en misschien met die man praten. Jezelf voorstellen. Ook vertellen misschien dat je in je vorige woning veel overlast hebt ondervonden. En dat je hoopt dat het zich hier niet zal

afspelen.Dat soort dingen. Als die redelijk is, kan hij er begrip voor opbrengen.

Ik vind trouwens dat jouw woningbouwstichting nu al bij voorbaat heeft gefaald en die is toch ook verantwoordelijk voor jouw woongenot.

Ik hoop dat het bij jou nu goed gaat blijven gaan. Dat dit met die bovenbuurman snel opgelost gaat worden.

Weet je, in mijn omgeving snapt ook niet iedereen het probleem. Ook is het al gauw zo van: "ach, overdag moet het toch kunnen?"Waarom zou ik er 's avonds meer last van moeten hebben dan overdag wanneer ik eens thuis ben? Het is ook zo'n misverstand dat je overdag maar zoveel herrie mag maken zoveel als je wilt. Want zo gaat dat niet. In een flat kan dat gewoon niet. De leefbaarheid zou accuut omlaag gaan.

Sommigen van de familie zeiden dan tegen mij dat ik misschien mijn eigen muziek moest aanzetten om het niet te hoeven horen, maar ja, bassen hoor je niet alleen, die kun je voelen. Horen doe je niet alleen met je oren, trillingen neem je waar met je hele lichaam. Bovendien ik wil mijn muziek niet zo hard hoeven zetten. Gelukkig is het hier nu een stuk rustiger geworden dan pakweg een half jaar geleden, maar er is zoveel energie in gaan zitten. De overlast is dan wel voor het grootste gedeelte weg, maar de angst dat het weer gebeurt, die blijft en dat vreet energie. Op een gegeven moment voelt je huis niet meer als een thuis.



Matty, sterkte, hoor. Ik hoop voor je dat het zich niet meer zal voordoen :hug:
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven