Reizen
alle pijlers
‘Ask the captain’ deel 2
donderdag 27 februari 2020 om 19:36
zaterdag 11 april 2020 om 22:52
Het intrekken van het landingsgestel gebeurt snel nadat het toestel van de grond is. De Pilot Monitoring, PM (dat is diegene die niet het vliegtuig bestuurt) roept ‘POSITIVE RATE’ als de verticale snelheid omhoog is én de hoogtemeter oploopt. Dat is het teken voor de Pilot Flying, PF, om het commando ‘GEAR UP’ te geven.SilverShadow schreef: ↑11-04-2020 22:05Ik einde vlakbij schiphol. Van ieder oostijgend vliegtuig zag ik binnen 15 seconden de wielen inklappen. Als ik zelf vloog leuk het alsof de wielen uitgeklapt werden en half uur voor de landing.
Uitklappen van het landingsgestel gebeurt typisch op 600m hoogte, en het begin van de laatste daling naar de baan, ongeveer 2,5min voor de landing.
Maar soms kiezen we voor een eerder moment, bijvoorbeeld als de verkeersleiding ons in een eerder stadium langzaam wil laten vliegen. De landingsstand van de flaps moet nl. met wielen uit. Of we gebruiken het landingsgestel wel eens als luchtrem, om sneller snelheid kwijt te raken.
Fate is just the weight of circumstances
zaterdag 11 april 2020 om 23:02
En weet je al hoeveel van die vluchten jij toebedeeld krijgt?cygnus schreef: ↑11-04-2020 13:25Het worden meer vluchten dan ik had verwacht. 5 keer per week naar China, 2 keer Beijing en 3 keer Shanghai. Voor 6 tot 8 weken. Dat zijn best veel vluchten. Slapen in Seoul, omdat bij een positieve coronatest in China je als bemanningslid verplicht daar 2 weken in quarantaine moet. Dat wil het bedrijf niet riskeren.
zondag 12 april 2020 om 01:32
Nee, nog niets over gehoord. Wat op dit moment ook loopt zijn profchecks voor diegene die binnenkort verlopen. Daar ben ik één van. Hoewel de ILT een 3 maanden extensie heeft gegeven, willen de meesten dit toch om ook de instrument rating geldig te houden voor het ergste geval. Op zich geen probleem als die verloopt, de opleiding op een ander type maakt die meteen weer geldig, maar een andere maatschappij neemt je niet aan zonder geldige instrument rating. Dus dat ga ik binnenkort eerst doen. Een coulance van het bedrijf, want het kost wel stroom. De instructeurs doen het zonder vergoeding. Daarna vakantie en die blijft wel staan. Het bedrijf wil die dagen afbouwen, want het is een kostenpost op de balans als je ze niet opneemt. En dan zal ik wel zien of er nog iets overblijft...redbulletje schreef: ↑11-04-2020 23:02En weet je al hoeveel van die vluchten jij toebedeeld krijgt?
Fate is just the weight of circumstances
zondag 12 april 2020 om 09:30
Dat klinkt wel als een positief begin, nu hopen dat jij er ook van toebedeeld krijgtcygnus schreef: ↑11-04-2020 13:25Het worden meer vluchten dan ik had verwacht. 5 keer per week naar China, 2 keer Beijing en 3 keer Shanghai. Voor 6 tot 8 weken. Dat zijn best veel vluchten. Slapen in Seoul, omdat bij een positieve coronatest in China je als bemanningslid verplicht daar 2 weken in quarantaine moet. Dat wil het bedrijf niet riskeren.
zondag 12 april 2020 om 15:24
Er zijn verschillende soorten brevetten, zoals PPL (Private Pilot License, waarmee je alleen mag sportvliegen), CPL (Commercial Pilot License, waarmee je geld mag verdienen) en ATPL (Air Transport Pilot License, waarmee je gezagvoerder mag zijn op commerciële vluchten). Er zijn er meer, zoals voor zweefvliegen en ballonvaren, maar dit zijn de meest voorkomende.
Op dat brevet kunnen privileges bijgeschreven worden, zoals een type rating voor een type, radiobevoegdheid, instructiebevoegdheid. Sommige krijg je voor het leven, zoals de radiobevoegdheid, en voor sommige moet die verlengd worden met een profcheck. Een daarvan is de instrument rating, die de vlieger de bevoegdheid geeft om op instrumenten te vliegen. Dat moet je elk jaar laten zien dat je dat nog kan. Dat kan met een echte vlucht met een examinator erbij, maar ook in de simulator. Voor de meeste commerciële vliegers wordt die gecombineerd met de type rating, ook een bevoegdheid die elk jaar verlengd moet worden.
Een vlucht kan onder 2 verschillen wetgevingen worden uitgevoerd: VFR, oftewel Visual Flight Rules, wat neerkomt op vliegen op zicht. Daarvoor gelden regels als minimaal zicht en afstand van wolken. Dit doen de meeste sportvliegers. De andere is IFR, oftewel Instrument Flight Rules, vliegen op de instrumenten. Daarvoor gelden heel andere regels wat betreft zicht e.d. Om onder IFR te kunnen vliegen heb je die instrument rating nodig.
Alle grote luchtvaartmaatschappijen vliegen uitsluitend onder IFR.
Sorry dat het zo’n lang verhaal is geworden, maar de wetgeving is vrij complex.
Fate is just the weight of circumstances
zondag 12 april 2020 om 16:15
Nee, 1keer maar. De hele trip duurt al 4 dagen heb ik begrepen, dus met (verplichte) vrije tijd red je 2 keer per week niet.redbulletje schreef: ↑12-04-2020 08:37Hopelijk komt er toch nog iets bij jou terecht Cygnus! Hoevaak mag je in theorie per week op en neer naar een >10 uur bestemming eigenlijk? Max 2 keer?
Fate is just the weight of circumstances
zondag 12 april 2020 om 17:58
Klopt. Het probleem is dat je niet een extra bemanning mee kunt sturen voor de terugvlucht. We noemen dat ‘dead heading’, je vliegt ergens naar toe als passagier om daarna een vlucht uit te voeren. Volgens de CAO is dead heading gewoon werktijd, hoe het wettelijk geregeld is weet ik niet uit mijn hoofd. Aangezien er een maximum aan de werktijd zit is dat geen optie en wordt de ‘slip’ (zo noemen we ergens overnachten) nodig.redbulletje schreef: ↑12-04-2020 16:34Dat is idd wel 'n lange trip, dat komt zeker ook door die verplichte overnachting in Seoul?
Wel gaan we met 5 vliegers vliegen. Niet zozeer vanwege de werktijd, maar vanwege de brandveiligheid op het ‘upper deck’. Hoewel er een blusinstallatie in dat ruim zit moet je ook een kleine brand lokaal met brandblussers kunnen blussen. En daar zijn 3 personen voor nodig: één die blust, één die assisteert en één die de communicatie met de cockpit doet. We noemen dit de ABC-procedure. Normaal gesproken doet cabinebemanning dit, daar zijn ze ook voor getraind. Maar die gaan niet mee, dus dan moeten er 5 vliegers de vlucht doen. Wij zijn er ook voor getraind namelijk.
Het upper deck moet ook elk half uur fysiek gecheckt worden. Het heeft dus nogal wat voeten in de aarde...
Fate is just the weight of circumstances
zondag 12 april 2020 om 23:16
Bijna, 3 voor een eventuele ABC-procedure. Het gaat overigens niet alleen om brand blussen, maar ook om lekkage van schadelijke stoffen. Nu gaat het om apparatuur, dus dat laatste zal niet zo’n groot risico zijn.
Een fysieke controle houdt in dat iemand een rondje maakt in het vrachtruim. Het gaat alleen om het upper deck, de vrachtruimen onderin het vliegtuig zijn tijdens de vlucht niet toegankelijk.
Op het upper deck staat alles op pallets: 3 keer 2 naast elkaar en een schuin geplaatst pallet. Daar moet je omheen kunnen lopen om de inspectie te doen. Dat is dezelfde plek waar we wel eens paarden vervoerden. Die werden dan in speciale stallen gezet die als pallets in het vliegtuig werden geladen.
Omdat dat vrachtruim achter in het vliegtuig zit, is de gewichtsverdeling wel even een dingetje, want zelfs zo’n groot vliegtuig kan bij een verkeerde belading op zijn staart kantelen op de grond, of onbestuurbaar zijn in de lucht. Normaal gesproken is het gewicht van de passagiers voldoende, maar die hebben we dus niet. Misschien dat er ballast mee moet in het voorste vrachtruim.
Fate is just the weight of circumstances
maandag 13 april 2020 om 07:41
Dat klinkt idd bewerkelijk, maar wel lekker voor 5 vliegers vlieguren!cygnus schreef: ↑12-04-2020 17:58Klopt. Het probleem is dat je niet een extra bemanning mee kunt sturen voor de terugvlucht. We noemen dat ‘dead heading’, je vliegt ergens naar toe als passagier om daarna een vlucht uit te voeren. Volgens de CAO is dead heading gewoon werktijd, hoe het wettelijk geregeld is weet ik niet uit mijn hoofd. Aangezien er een maximum aan de werktijd zit is dat geen optie en wordt de ‘slip’ (zo noemen we ergens overnachten) nodig.
Wel gaan we met 5 vliegers vliegen. Niet zozeer vanwege de werktijd, maar vanwege de brandveiligheid op het ‘upper deck’. Hoewel er een blusinstallatie in dat ruim zit moet je ook een kleine brand lokaal met brandblussers kunnen blussen. En daar zijn 3 personen voor nodig: één die blust, één die assisteert en één die de communicatie met de cockpit doet. We noemen dit de ABC-procedure. Normaal gesproken doet cabinebemanning dit, daar zijn ze ook voor getraind. Maar die gaan niet mee, dus dan moeten er 5 vliegers de vlucht doen. Wij zijn er ook voor getraind namelijk.
Het upper deck moet ook elk half uur fysiek gecheckt worden. Het heeft dus nogal wat voeten in de aarde...
maandag 13 april 2020 om 08:17
maandag 13 april 2020 om 16:33
Misschien wel met mij... Vaak paarden naar Mexico gebracht.
Fate is just the weight of circumstances
woensdag 15 april 2020 om 23:30
Hey allemaal,kadanz schreef: ↑09-04-2020 10:48Vliegt voor C****** volgens mij toch? Waanzinnig fantastische foto's!
https://jpcvanheijst.com
Wat leuk om mijn naam hier langs te zien komen haha. Ik merkte dat mijn site ineens een hoop verkeer kreeg vanuit dit forum dus eens even polshoogte komen nemen.
Kleine side-note: Ik vlieg niet voor KLM en ook niet meer voor dat Luxemburgse bedrijf, maar voor een Belgische cargo airline. Maakt ook niet uit eigenlijk. Foto's maken gaat gewoon door en vanaf de eerste rij (cockpit) heb ik inderdaad een eerste klas uitzicht. In ieder geval leuk te horen dat mijn werk hier ook gedeeld werd.
Mochten jullie vragen hebben dan zal ik proberen eea aan te vullen, al zag ik zo 1,2,3 dat er al behoorlijk wat kennis gedeeld is hier.
Groeten,
Christiaan
donderdag 16 april 2020 om 08:13
Wat cool! Ja, ik heb je naam hier gespamd ivm je gave foto's, leuk dat je je ook hier meldt!jpcvanheijst schreef: ↑15-04-2020 23:30Hey allemaal,
Wat leuk om mijn naam hier langs te zien komen haha. Ik merkte dat mijn site ineens een hoop verkeer kreeg vanuit dit forum dus eens even polshoogte komen nemen.
Kleine side-note: Ik vlieg niet voor KLM en ook niet meer voor dat Luxemburgse bedrijf, maar voor een Belgische cargo airline. Maakt ook niet uit eigenlijk. Foto's maken gaat gewoon door en vanaf de eerste rij (cockpit) heb ik inderdaad een eerste klas uitzicht. In ieder geval leuk te horen dat mijn werk hier ook gedeeld werd.
Mochten jullie vragen hebben dan zal ik proberen eea aan te vullen, al zag ik zo 1,2,3 dat er al behoorlijk wat kennis gedeeld is hier.
Groeten,
Christiaan
donderdag 16 april 2020 om 18:33
Je maakt echt mooie foto’s Christiaan. Respect! Mooie site ook. Goed werk! Leuk dat je je in de draad hebt gemeld.jpcvanheijst schreef: ↑15-04-2020 23:30Hey allemaal,
Wat leuk om mijn naam hier langs te zien komen haha. Ik merkte dat mijn site ineens een hoop verkeer kreeg vanuit dit forum dus eens even polshoogte komen nemen.
Kleine side-note: Ik vlieg niet voor KLM en ook niet meer voor dat Luxemburgse bedrijf, maar voor een Belgische cargo airline. Maakt ook niet uit eigenlijk. Foto's maken gaat gewoon door en vanaf de eerste rij (cockpit) heb ik inderdaad een eerste klas uitzicht. In ieder geval leuk te horen dat mijn werk hier ook gedeeld werd.
Mochten jullie vragen hebben dan zal ik proberen eea aan te vullen, al zag ik zo 1,2,3 dat er al behoorlijk wat kennis gedeeld is hier.
Groeten,
Christiaan
Collegiale groet...
Fate is just the weight of circumstances
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in