Hardlopen #6

02-09-2017 22:29 3000 berichten
Alle reacties Link kopieren
Deel 6 alweer!

Afbeelding

Hier kletsen we over hardlopen en alles wat daar mee te maken heeft.
Iedereen is welkom om mee te schrijven, of je nu net begonnen bent of al jaren loopt, of je naar een 5 km toewerkt of ultra's loopt. Vind je het leuk om je trainingen, wedstrijden en andere loopgerelateerde vragen en ervaringen te delen, dan ben je hier aan het juiste adres!

Deel 5 vind je hier

Enkele handige links

Runner's World website van tijdschrift Runner's World met artikelen over van alles en nog wat.
The Injured Runner Wat als je geblesseerd bent? Een expert is altijd de aangewezen persoon om voor jou te bepalen wat de beste oplossing is. Maar hier vind je informatie over soorten blessures en verschillende manieren om ze te voorkomen en verhelpen.
Runinfo is precies wat de naam zegt: een informatieve website over hardlopen. Uitleg over trainingsopbouw, schoenen, voeding, blessures, hartslag, enzovoort. Handige bron voor het samenstellen van schema's.

Wil je beginnen met hardlopen, maar weet je niet hoe? Er zijn verschillende schema's en apps voor beginners. Populair is bijvoorbeeld Start to Run met Evy Gruyaert, die je in 30 lessen coacht tot aan één stuk 30 minuten lopen (ja. Echt. Dat kun je in 10 weken. Ook als je nu nog geen twee minuten volhoudt). Runkeeper en C25K ('Couch to 5 km') zijn andere handige apps.
tyche wijzigde dit bericht op 02-09-2017 22:58
0.64% gewijzigd
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
baukje schreef:
17-10-2018 15:12
DE grote antiblaren tip. Injinji teensokken en dagelijks de voeten verzorgen met gewhol voetencreme. Bij mij werkt het in ieder geval prima. zelfs bij de ultra's over 100km.
Voor de vakantie meende ik het blarenprobleem onder controle te hebben. Ik heb je hier al vaker over die sokken gehoord. Ga ze op de lijst zetten!

Mbt de hitte/warmte, als er nog veel zon is, zet een pet of zonneklep op!
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
Hellooo!

Geen idee of ik hier goed zit, maar het gaat in ieder geval over hardlopen ;)

Ik heb altijd wel hard gelopen, af en aan. Recent verhuisd naar een wat mindere buurt. Door co-ouderschap heb ik weinig ruimte in m'n week om uit huis te gaan en de ochtenden/avonden dat ik wel tijd heb, merk ik dat ik geen lekkere looproute heb. Het pad wat er ideaal voor zou zijn hier, is niet verlicht en loopt totaal buiten de bewoonde wereld om, hier loop ik gewoon liever niet.

Verder is het dorp niet zo groot en ik ben nooit fan geweest van gewoon door de straten rennen. Ik ben steeds meer aan het nadenken over het aanschaffen van een loopband. Heeft iemand hier ervaring mee?

Alvast bedankt! :)
Alle reacties Link kopieren
Iets perzik ik vind dan op mijn beurt weer dat je gemakkelijk denkt over mensen die 'gewoon' doortrainen met warmte. Jij gaat er vanuit dat die er minder problemen ondervinden dan jij. Maar dat weet je niet.
Door mijn hartproblemen is het hardlopen soms een extra uitdagingen en met hoge temperaturen is die uitdaging nog groter. Zo benader ik dat dan dus ook , niet als een probleem of een hindernis maar als een extra uitdaging.
Soms moet je dan meer moeite doen om iets te bereiken. Door jarenlang gericht trainen op snelheid en duurvermogen heb ik nu de ruimte door als de uitdaging wel heel erg groot wordt een stapje terug te doen (lees het tempo aan te passen). Maar dat is niet iets wat ik zomaar cadeau heb gekregen. En misschien is dat stapje terug dat ik moet doen wel groter dan gemiddeld. Maar daar houd ik mij niet mee bezig. Wel met kan ik door anders trainen die extra uitdaging wel beter handelen.
Dezelfde denkwijze van 'jij hebt gemakkelijk praten' kom ik regelmatig tegen als mensen tegen mij zeggen 'ja maar als ik zoveel tijd had om te trainen zou ik ook dit en dat kunnen' daarmee suggererend dat ik meer tijd zou hebben. En laat ik nu ook gewoon 24 uur in een dag hebben, moeten werken voor de kost en kinderen hebben om voor te zorgen.
Ik had het over: Ik vind dat er altijd zo makkelijk over gedacht wordt door mensen die wel goed tegen warmte kunnen. Dat is dus niet hetzelfde als mensen die ‘gewoon’ door (lijken te) trainen als het warm is. Of mensen die trainen als het warm is en dan een stap(je) terug doen.

Maar ik bedoelde mensen, die ik ook irl heb ontmoet, die dan dingen zeggen als: ‘Ja maar dat kun je toch trainen? Gewoon juist in warm weer gaan lopen en dan kan je er straks tegen!’ Of: ‘Als je een betere conditie krijgt, lukt dat wel!’ Of: ‘Gewoon wat langzamer lopen!’ (Wat dus redelijk kansloos is als je altijd al langzaam loopt.)

Mensen die zelf echt geen last van warmte hebben en dat ook letterlijk zo zeggen, eventueel gevolgd door bovengenoemde uitspraken.

Ik vind dat kud, want ik wil echt wel, maar ik kan (lichamelijk) niet. Bij warm weer zit ik dus wandelend al in hartslagzone 1 en bij een tempo van 7:00 - 7:30 min / km zit ik dan in zone 4 (hartslag 185 - 190 alsof ik een wedstrijd loop). Ja wat moet ik dan nog. Ik baal daar van.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vandaag lekker getraind met de groep. Ben nog niet ervaren genoeg om iets te weten over hardlopen met warmte. Wel weet ik dat hoogte een enorm verschil kan maken. Ik heb in Afrika hardgelopen en door de hoogte had ik meteen het gevoel dat mijn longen in brand stonden. De hitte vond ik nog wel te doen (liep wel als de ergste hitte voorbij was en zoveel mogelijk in de schaduw) maar het hoogteverschil maakte het echt zwaar. Vandaar dat die Afrikanen in Europa zo hard kunnen lopen, die zijn gewend aan minder zuurstof.

In de trainingen merk ik al wel vooruitgang. Interval vind ik nog wel makkelijker dan duurloop maar hoop ook daar snel verbetering te zien.

Hoe vaak trainen jullie per week?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou bovenstaand ook kunnen zeggen. Gewoon omdat ik dat uit ervaring spreek. Het komt niet vanzelf dat je bepaalde omstandigheden kunt verteren. Een klein gedeelte zal aanleg zijn (fysiek beter met warmte om kunnen gaan) maar gedeeltelijk is dus gewoon trainbaar. Misschien niet voldoende om er goed mee om te kunnen gaan maar dus wel beter.
En die hartslagzones, tja mijn zone een loop ik op 80 % (bij warm weer zit ik er dus boven) ,lsd op 75%. Als ik sommige schema's zie waar je voor zone een op 60-70 % moet lopen en dat dan voor schema's die voor beginnende lopers bedoeld zijn dan zie ik dat meer als een slecht schema dan een slecht duurvermogen van mij zelf. Dus dat gegeven op zich zegt niet zo heel veel.
Maar als je denk dat je ondanks dat je traint onvoldoende vorderingen maakt is het goed is kritisch na je opbouw/trainingschema te laten kijken.
Zonder hulp zou ik ook nooit gekomen zijn tot het punt waar ik nu sta. Heb dus echt wel een trainer nodig voor de trainingopbouw en bij blessure pijntjes trek ik gelijk bij de fysio aan de bel.
multomap schreef:
17-10-2018 21:54
Wel weet ik dat hoogte een enorm verschil kan maken.
Puur kijken naar luchtdichtheid, dus de hoeveelheid zuurstof die je inademt: vergeleken met 15 graden lijkt het bij 30 graden alsof je op een hoogte van 540 meter loopt.

Just for info ;)
Alle reacties Link kopieren
kadanz schreef:
17-10-2018 22:08
Puur kijken naar luchtdichtheid, dus de hoeveelheid zuurstof die je inademt: vergeleken met 15 graden lijkt het bij 30 graden alsof je op een hoogte van 540 meter loopt.

Just for info ;)
En ik was al op flinke hoogte, 1100 boven zeeniveau, en daar was het makkelijk 30 graden. Dan was het vast vergelijkbaar met rennen op de Kilimanjaro :p
@ baukje, ik ben niet ontevreden over mijn schema en maak sinds dit schema juist vorderingen (PR op 5 km van 34 min naar 31 min in 2 maanden tijd en langere afstanden lopen zonder wandelen...) Maar ik ben ontevreden over mijn ‘prestaties’ tijdens warm weer. :)

@ multomap, antwoord op: ‘Hoe vaak trainen jullie per week?’ Ik train 3 - 4 x per week, 1 x intervallen en 2 - 3 x duurloop. Doordeweeks loop ik meestal 7 - 12 km en in het weekend meestal 9 - 15 km. Vooraf train ik mijn core 3 x per week. Ik fiets 2 x per week naar mijn werk (17 km heen en 17 km terug) dat schijnt ook iets te helpen.
Alle reacties Link kopieren
Klopt dat verhaal wel kadanz. Geen ervaring met trainen op hoogte want ik heb nooit op echte hoogte gelopen. Heb een paar keer de mont ventoux op gerend maar die is nog te laag om echt negatief effect te hebben. (maar goed het 22km lang klimmen was al zwaar genoeg).
540 meter hoogte daar voel ik in ieder geval geen effect van, van 30 graden echter wel.
Ik kwam deze formule tegen
http://www.sport.be/running/nl/nieuws/a ... _ID=745864
Alle reacties Link kopieren
Iets perzik maar verwacht je daar dan gelijk vorderingen van te zien in een zomer of te wel een paar maanden? Of heb je wel vorderingen gemaakt maar zie je ze niet omdat het voor je zwaar blijft voelen.
Multomap ik train meestal 5 keer per week (soms zes). En deze week vanwege wedstrijd op zondag een extra rustdag dus maar 4 keer in een week.
Een interval training, een rustig duurloopje, lange duurloop met tempoblokken en de andere twee trainingen varieren (heuveltraining, wisselduurloop ,hitt training , heuvelsprintjes, tempoblok plus korte versnellingen, tempoduurloop etc).
Het zou puur qua 'zuurstofgehalte' moeten kloppen, ik heb er een luchtvaartformule op losgelaten (hoeveel vermogen/draagkracht een vliegtuigmotor bij hogere temperatuur/hoogte/luchtdruk). Gewoon via een website, ben geen techneut :)

Natuurlijk speelt er bij hitte heel veel meer dan slechts het zuurstofgehalte. Dat was ook mijn reactie toen ik zag dat het zuurstofgehalte bij 30 graden gelijk is aan 540 meter: daar kan het niet aan liggen.
Ik trainde 2 keer maar wil vanaf deze week naar 3x met 1x pw krachtoefeningen.
Ik loop 4 tot 7 km per keer.
Eva_1983 schreef:
17-10-2018 15:28
Natuurlijk kun je erop trainen en je tempo aanpassen etc .
Je kunt het ook als een uitdaging zien
Feit blijft dat ik gewoon niet hou van hardlopen in de hitte, het niet als een uitdaging zie en met minuten beter presteer als het koeler is.
Ieder z'n ding .
En ik weet ook zeker dat de ene persoon veel meer last heeft van hitte dan de ander.
Bij mij ook nog door het gebruik van medicijnen.
Veel van wat je schrijft schrijf ik ook: Ik haatte hitte, Íedereen presteert minder in de hitte, het is écht niet mijn ding om in de hitte te lopen. Het hoeft alleen geen barriere te zijn voor de gemiddelde hardloper, net zoals een heuvel op het parcours ook niet een barriere is. Je kunt er mee leren omgaan zodat het een uitdaging wordt en niet zo zeer een last.

Maar om in te haken op wat jij ook schrijft: natuurlijk zullen er mensen zijn die om wat voor reden dan ook écht niet kunnen lopen in de hitte. Daar oordeel ik verder niet over anders dan wat ik hierboven al schreef. Nee, in dat geval des te meer kudo's dat ze toch presteren bij koelere temperaturen!
Ik zie het niet als een barrière, want ik loop in de hitte ook gewoon .
Ik vind het alleen niet fijn die hitte en presteer minder dat is het enige wat ik wilde aangeven ;). Niks meer, niks minder..
Alle reacties Link kopieren
Dit weekend wordt het in Nederland in ieder geval ideaal hardloop weer. Grote nadeel is dat ik dat dan niet als excuus op kan werpen voor een eventueel tegenvallende prestatie.

Ik vond het tijdens het EK atletiek in Amsterdam destijds zo grappig. Werd er in he stadion gesprint en was er op hetzelfde moment buiten het stadion een run georganiseerd. Op de tv kreeg ik verslagen dan het te koud was voor een goede sprint en dat de sprinters daar best last van hadden (20 graden met wind). Terwijl later het nieuws binnen kwam dat tijdens de run heel veel mensen bevangen waren geraakt door de extreme hitte (20 graden met wind neem ik aan zo net buiten het stadion op het zelfde moment).
Alle reacties Link kopieren
Knap dat jullie allemaal zoveel trainen. Ik zit nu op 3x per week. 2 trainingen met een groep en coach en dan nog 1x zelf lopen. En sinds vorige week doe ik ook 1x krachttraining. Voel m’n lijf wel maar dat is vast een kwestie van wennen.

@Baukje, alvast veel plezier en succes voor dit weekend!
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat dat voor iedereen herkenbaar is, Eva. Uitgezonderd misschien de gestoorde helden die ultramarathons in Death Valley of de Sahara lopen.
Ik heb voor het eerst dit jaar echt kunnen genieten van lopen in de hitte. Misschien omdat ik al jaren loop, misschien omdat ik dit jaar meer worstelde met blessures en daardoor altijd blij was dat ik überhaupt kon lopen. Ik kan niet goed tegen hitte, maar opeens kon ik het omarmen; zwaar, langzaam en zweetdoordrenkt als het was.

Natuurlijk wel flink balen als je er niet tegen kunt, je gewend bent aan herfstig weer, en het dan ineens weer zomer is. Iets_perzik, is het in die omstandigheden niet beter om lopen op hartslag los te laten en te lopen op gevoel? Hoe dan ook, die kou komt eraan hoor!

Multomap, welkom! Geen ervaring met de loopband. Ik pak altijd de fiets naar mijn hardloopgebieden, direct vanuit huis is in mijn geval niet leuk (middenin de stad, veel verkeer en druk). Ik heb wel de luxe dat ik niet in het donker hoef te rennen. Ik loop meestal drie keer per week, soms twee keer. Ik doe ook yoga en oefeningen om het lopen te ondersteunen (voornamelijk kernspieren versterken).
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
Tja, warmte. Ik moet zeggen dat ik er normaal best oké tegen kan, met hardlopen merkte ik wel dat het beter ging naarmate ik gewoon bleef lopen. Maar ja, last van die warmte heb ik ook wel, maar nam meer dan genoeg water mee en toch rustiger lopen.

Ik vergelijk het met regen, sommige mensen gaan niet lopen als het regent, andere wel. Lopen met de warmte is hetzelfde, je gaat wel of je gaat niet. En met de warmte hoorde ik van veel mensen, dat ze niet gingen lopen (of andere sport doen) want te warm, en gezien het feit dat het al echt lang duurt, ga je zo een paar weken weinig of niet lopen. Zodra je dan wel een keer gaat, is het gelijk een stuk zwaarder want te weinig gelopen.

Het punt is gewoon dat we warmte allemaal anders beleven en er anders mee omgaan. Dat maakt het lastiger om te begrijpen, maar in principe hebben we er allemaal gewoon last van.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
Tijdens de 10 mijl was het ook warm, eerlijk gezegd merkte ik daar alleen wat van tijdens het inlopen. Zelfs een tijdje expres in de zon gelopen vanwege de bolling in de weg. Terwijl ik normal slecht tegen de warmte kan.
Gisteren lekker gelopen, geen last gehad van mijn enkel.
Die begon ik pas te voelen toen ik met mijn rugzak op naar het werk liep... .
De rest van de dag maar rustig aan doen, hopelijk trekt de pijn dan snel weg.
Procrastinators unite, tomorrow.
Alle reacties Link kopieren
Beste idee van de dag: na thuiskomen van werk toch weer (moeizaam) van de bank komen om in het park te gaan lopen. Geasfalteerd route, voor het eerst in een paar maanden weer, en het voelde zó lekker om tempo te maken en tegelijk nog precies genoeg over te hebben om het gevoel te hebben eeuwig door te kunnen. Niet gedaan natuurlijk want dat is niet zo verstandig als je probeert langzaam uit te bouwen, maar toch ruim 7 km gelopen op een gemiddeld tempo van 11,5 km/uur.

Iedereen die twijfelt: ga dat rondje rennen! De bank zit daarna nóg lekkerder.
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
Helemaal mee eens. Ben ook gaan lopen na het werk ipv op de bank ploffen. Lang niet de snelheid van Tyche gelopen maar toch een voldaan gevoel dat ik m’n training afgewerkt heb. En de bank zit nu nog lekkerder!
Alle reacties Link kopieren
Vandaag een rustdag dus ik 'mocht' niet lopen. Twijfel om wel of niet te gaan heb ik overigens nooit. Volg gewoon mijn schema. Net als vandaag was ik op tijd thuis en had ook best zin om te gaan lopen maar ik overweeg het niet serieus omdat ik weet dat het schema niet voor niets zo is opgebouwd. Andersom twijfel ik ook nooit als ik heel vermoeid uit mijn werk thuis kom en wel een training heb gepland. De enige manier dat ik twijfel is als ik eigenlijk weet dat ik niet fit genoeg ben (in de zin van ziek) maar niet zo ziek dat ik mijn bed niet uit kan. Ik weet dan dat ik in dat geval beter niet kan gaan maar wil het niet fit zijn voor mezelf dan wel bagatelliseren. Zo van ik heb toch ook gewerkt dan kan ik ook wel lopen.
Langste afstand ooit! 17 km gelopen (ik heb daar 2:02 u over gedaan, tempo 7:11 min / km wat voor mijn doen eigenlijk heel behoorlijk is, maar het ging mij om de afstand. Bepaald rondje dat ik eens wilde lopen. Heb hartslagzone 2 gedaan hiervoor want die loopt het lekkerst). Ben trots! :yes:
Ik twijfel vaak zat en vaak zat ook geen zin.
Achteraf altijd wel blij dat ik gegaan ben.
Mooie spirit Tyche, fijn dat je er zo van genoten hebt.
Super gedaan iets perzik.
Ik vind het deze week wat lastiger om te gaan nu de kinderen vakantie hebben.
Morgen staat een kilometer of 7 op de planning

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven