Racefiets klikpedalen

28-04-2021 19:50 41 berichten
Hee hee,

Ik ben een beginner wat betreft wielrennen.
Ik heb nu nog geen klikpedalen en wil deze toch aan gaan schaffen. Ik fiets niet heel veel dus wil er liever niet de hoofdprijs voor betalen. Zou wel graag willen instellen hoe zwaar je in- en uit kan klikken.
Iemand aanraders of tips :)?

Ik heb ook nog geen schoenen ervoor. Dus deze dien ik ook nog aan te schaffen.
Bij de meeste pedalen zit ook een schoenplaatje. Moet je dan ook nog rekening houden met speciale schoenen ervoor, of kan dit dan gewoonweg elke klikschoen zijn?
Alle reacties Link kopieren
ZonnedauwRegenboog schreef:
02-05-2021 21:08
Geweldig die rare dingen over wielrenners 😂.
Moet zeggen dat die zelf opgelegde magische grens en pas afronden op een rond getal wel herkenbaar is. Was het laatst vergeten en had een rondje van 79.99 km en baalde daar behoorlijk van😂
Daarin heb je volgens mij twee soorten mensen. In een Facebookgroep met fietsende vrouwen was dat een beetje 50-50. Ik zag het ook wel eens in een Engelstalige hiking groep dat ze bijvoorbeeld baalden van 19.5 miles, toen wees ik ze erop dat ze in kilometers wel meer dan 30 km hadden gelopen en dan waren ze serieus opeens blijer met diezelfde wandeling :lol:

Zelf werd ik in het begin (toen ik begon met opnemen in Strava, pas toen ik al jaren fietste) vooral heel gefrustreerd als ik mijn gemiddelde snelheid vergeleek met andere mensen. Maar ten eerste fietsen die veel vaker per week en wegen ze zelf minder kilo's, en ten tweede fietsen zij niet eerst 20 minuten door stedelijk gebied met veel bochten en stoplichten, dat scheelt ook enorm. Een keer had ik echt de hele weg best behoorlijk hard gefietst voor mijn doen, maar in Muiden even 15 minuutjes lekker op looptempo rond gerold met de fiets, kijkend naar het kasteel en de mooie straatjes. Gelijk mijn hele gemiddelde met zo'n 7 km/u naar beneden. Toen ik ging merken dat ik te vaak Strava in mijn achterhoofd hield en dan toch maar niet ging afremmen om even naar iets moois te kijken, ben ik gestopt met een bal te geven om dat gemiddelde. Dat moois bekijken vind ik toch veel belangrijker!
Ik heb vaker gehoord dat er mannen zijn die hun Strava telkens uitzetten bij stoplichten om hun gemiddelde niet naar beneden te halen. Wat een gedoe. Dan vraag ik me wel af of je ook lol hebt in de sport zelf!

En in die Facebookgroep posten vrouwen ritten van 100 km of meer, nou dat heb ik pas 1x in mijn leven gedaan op 1 dag (met een vakantiefiets) en dat was drama, overal pijn, en ruzie met degene die had beloofd dat we zo'n 50 km zouden fietsen die dag omdat het pas de 2e keer in mijn leven was om überhaupt zo'n fietstocht te doen. Maar we moesten het slaapadres halen. Ruzie omdat zij dus zo slecht was in het berekenen van hoe lang haar route was, we de hele weg keiharde wind tegen hadden gehad, en zij op het eind ook nog over het leuke bospaadje wilde en mij verweet dat ik haar dat ontnam, omdat ik natuurlijk over het rechte fietspad wilde want ik viel om van de honger en het werd al donker. :thunder:

Als je jezelf gaat vergelijken met vrouwen die zoveel fietsen dan kan je bijna gaan denken dat je iets verkeerd doet. Terwijl ieder het natuurlijk voor haar eigen lol doet. Ook al ga je alleen maar even een rondje van 10 km doen dan ben je alsnog sportiever dan degene die op de bank blijft hangen. En de mensen die een ritje van 40 km fietsen dat niet eens posten in zo'n groep dus je krijgt ook een vertekend beeld.

Nu geef ik niet meer zo om dat gemiddelde, ik vind het vooral leuk om de plattegrondjes achteraf te zien van waar ik heb gefietst, en om soms gekke figuurtjes te fietsen en wandelen. En soms scroll ik terug door mijn verleden in Strava en zijn het leuke herinneringen. "Oh ja daar heb ik toen ook gewandeld en gefietst! Was ik alweer vergeten." Of als ik nog weet dat ik ooit door zo'n leuk straatje of mooie heide liep, of bij zo'n leuk bosrestaurant heb geluncht, dan kan ik terugzoeken waar dat geweest moet zijn.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
patsy--stone schreef:
03-05-2021 09:47
:rofl:

Gingen ze ook in hun nakie op de fiets? Kleding weegt ook grammen!
Dat was wel een hele mooie comeback geweest! :D
Alle reacties Link kopieren
patsy--stone schreef:
29-04-2021 14:21
En ik heb totaal geen last van die mountainbikeschoenen op de racefiets, het inklikken gaat precies hetzelfde en er zit niks in de weg. De mijne hebben ook een stijve zool dus al mijn kracht gaat direct naar de pedalen. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom andere mensen wél racefietsschoenen gebruiken.
Verschil in gewicht, stijfheid en ventilatie. MTB-schoenen zijn vaak ook iets warmer omdat veel mensen dit in herfst en winter doen.
Alle reacties Link kopieren
patsy--stone schreef:
03-05-2021 10:06
Ik heb vaker gehoord dat er mannen zijn die hun Strava telkens uitzetten bij stoplichten om hun gemiddelde niet naar beneden te halen. Wat een gedoe. Dan vraag ik me wel af of je ook lol hebt in de sport zelf!
Klinkt alsof je een mening hebt over “dit soort mensen”, terwijl je er behoorlijk weinig van weet...

Vrouwen pauzeren hun ritten net zo goed als mannen. Daarnaast neemt de gemiddelde amateurfietser, laat staan de fanatiekere, zijn ritten niet op met Strava maar met een fietscomputer. En fietscomputers hebben veelal gewoon een functie om automatisch te pauzeren bij stilstand.

Ongeacht of je je rit pauzeert en hoe je hem opneemt: als je een rit upload naar Strava, haalt Strava er sowieso de tijd uit die je stilgestaan hebt. Dus of je nu je computer uitzet bij ieder stoplicht of niet, je gemiddelde op Strava is gewoon hetzelfde.

Lol hebben in de sport kan natuurlijk op heel veel manieren.
Alle reacties Link kopieren
Over pedalen:

Schoenen kun je grofweg indelen in twee typen: mountainbike (MTB) en racefiets. Het voordeel van de eerste categorie is dat ze vaak wat comfortabeler lopen van de fiets af, profiel hebben, wat warmer zijn en ook in wat meer comfortabele uitvoeringen te krijgen zijn. De racefietsschoenen zijn vaak wat gestroomlijnder, harder (al zijn daar inmiddels ook veel comfortabelere opties in gekomen) en lichter.

De schoenplaatjes worden bij MTB-schoenen vaak verzonken in de zool, zodat je bij het lopen op de zool loopt en niet op de plaatjes. Je plaatjes gaan dan ook aanzienlijk langer mee. Bij racefietsschoenen ligt het plaatje op de zool en loop je dus op dit plaatje. Daardoor slijten de plaatjes, hoewel dit in de meeste gevallen geen probleem is omdat je er weinig op loopt.

Pedalen dienen te matchen met het schoenplaatje dat er onder je schoen zit. Voor MTB-schoenen is dat meestal SPD. Voordeel van SPD is dat deze pedalen vaak aan beide kanten te gebruiken zijn en dat er ook uitvoeringen zijn waarbij het pedaal is gecombineerd met een trapper die je ook kunt gebruiken met normale schoenen. Daarbij is SPD makkelijk in- en uitklikbaar en veel minder gevoelig voor verstopping als er vuil in komt. Nadeel is dat dit type veel flexibiliteit geeft en dat is voor (fanatieke) racefietsen vaak niet prettig.

Voor racefietsschoenen kom je uit bij SPD-SL (SPD is dus iets totaal anders dan SPD-SL!!!) of Look-Keo. (Er zijn meer varianten en bijzondere pedaaltypen die vergelijkbaar werken, maar dit zijn de meest gangbare). Meerdere merken maken dergelijke pedalen, je bent dus niet gekoppeld aan een vaste merkcombi tussen plaatje, schoen en pedaal zoals ergens werd gesuggereerd in dit topic. Wel aan een bepaald type pedaal in combinatie met een schoenplaatje en schoen. De schoenplaatjes zijn van metaal en vrij compact.

Dit type pedalen is aan een kant inklikbaar en dat vraagt wat meer oefening voor het inklikken. Het pedaal gaat door het gewicht echter altijd op dezelfde manier hangen waardoor je na een tijdje door hebt hoe je je voet over het pedaal moet bewegen bij het inklikken. De schoenplaatjes die bij dit type pedalen horen zijn vaak van plastic en hebben wat slijtlaagjes erop zitten die afslijten bij het lopen. Je hebt van ieder type plaatjes verschillende varianten die variëren in de mate van speling die je hebt met je voet ten opzichte van het pedaal. De toppers rijden met plaatjes zonder speling, voor de meesten is echter een plaatje met een beetje speling (waarbij je je voet dus een klein beetje naar binnen en naar buiten kunt bewegen tijdens het fietsen) een stuk prettiger. Standaard wordt vaak de variant met de meeste speling meegeleverd en die vinden de meeste mensen prima.

Hoe kiezen?
Ik ga even helemaal voorbij aan de conventies. Uiteindelijk gaat het er om - vind ik - dat je gewoon leuk fietst en of je nu je benen geharst hebt en met witte sokken aan volgens de conventie fietst (bij voorkeur met flinke bierpens) of niet is ondergeschikt aan de lol in het fietsen.

1. Kies eerst of je voor een MTB-pedaal of Race-pedaal wil gaan. De eerste biedt meer comfort en is duurzamer, voor veel beginners en mensen die af en toe eens een rondje rijden, vaak een heel geschikte keus. Rij je al wat langer op een racefiets, dan zou ik toch voor een racefietspedaal gaan: het overbrengen van je kracht is beter omdat de pedalen over een groter deel van je voet vast zitten. Ook zijn racefietsschoenen zeker in de zomer vaak wat koeler en prettiger. Zelf gebruik ik mountainbike (SPD) pedalen op mijn gravel bike vanwege de lagere gevoeligheid voor vuil in de pedalen.

2. Kies je pedalen uit. Of je voor Look Keo of SPD-SL gaat maakt niet zoveel uit. Ik gebruik beiden op verschillende fietsen en ben over beiden tevreden. Als je een SPD-pedaal kiest, kun je overwegend een combi met normale trapper te nemen, doe dit alleen niet als je enige reden is dat je wat angstig bent over je in- en uitklikkwaliteiten. Dat leer je echt in no-time, daarvoor is het hebben van een dubbel pedaal echt niet nodig. De enige reden waarom ik dat zou doen is wanneer je ook zonder fietsschoenen op die fiets wil fietsen.

3. Kies eventueel schoenplaatjes uit: bij de meeste pedalen wordt een set passende plaatjes bijgeleverd. In geval van SPD (MBT) ben je dan voorlopig klaar. In geval van racefietspedalen moet je van tijd tot tijd nieuwe kopen. Je merkt vanzelf wanneer inklikken niet meer lekker gaat.

4. Kies schoenen uit. Er is verschrikkelijk veel keus. Mijn tip in het algemeen: ga voor zwart. Ja, witte schoenen zien er sjiek uit en is wat de pro’s vaak dragen, maar zeker als je nog niet heel ervaren bent gaan je schoenen nog tegen je ketting aankomen, of stap je een keer in de modder af en dan worden ze nooit meer zo wit als ze ooit waren. Uiteraard wel schoenen kiezen die passen bij je doel en pedalen. Waarbij geldt dat Look-Keo en SPD-SL schoenplaatjes onder dezelfde schoenen kunnen. Je kunt dus altijd in de toekomst nog eens nieuwe pedalen en plaatjes van een het andere type kopen.

5. Pedalen monteren kun je zelf, schoenplaatjes monteren is lastiger. Niet omdat het technisch lastig is om die eronder te schroeven, maar wel om de juiste plek te bepalen. Je fietsenmaker kan je daarmee helpen. Er is een wereld van verschil door enkele millimeters te schuiven en dat heeft gigantisch effect op: wel of geen tintelende tenen, knieklachten, frictie in je schoen etc.

Doe je het monteren wel zelf, pas dan indien nodig wat aan en als je tevreden bent, trek een potloodlijntje als je schoenplaatjes wisselt. Zet ze ook met een momentsleutel goed vast zodat de plaatjes niet gaan schuiven: dat gebeurt vaak als ze niet goed vast staan. Neem de eerste paar ritten een inbussleutel in de juiste maat mee in je zak: je gaat in het begin nog wel eens wat willen bijstellen.


Oefenen
Zoek eens een lege parkeerplek op en klik een keer of tien in en uit. Het been waarmee je op je normale stadsfiets afstapt wordt ook het been waarmee je als eerste uitklikt als je moet stoppen. Toch kan het geen kwaad om het ook een paar keer met je andere been te proberen.
Het uitklikken terwijl je rijdt is veel makkelijker dan wanneer je (bijna) stilstaat. Oefen dat laatste dus ook, bijvoorbeeld door naast een hekje bijna tot stilstand te komen, dan proberen uit te klikken. Lukt dat niet kun je je nog vasthouden aan het hekje.
Alle reacties Link kopieren
Stampertje12 schreef:
28-05-2021 13:10
Klinkt alsof je een mening hebt over “dit soort mensen”, terwijl je er behoorlijk weinig van weet...

Vrouwen pauzeren hun ritten net zo goed als mannen. Daarnaast neemt de gemiddelde amateurfietser, laat staan de fanatiekere, zijn ritten niet op met Strava maar met een fietscomputer. En fietscomputers hebben veelal gewoon een functie om automatisch te pauzeren bij stilstand.

Ongeacht of je je rit pauzeert en hoe je hem opneemt: als je een rit upload naar Strava, haalt Strava er sowieso de tijd uit die je stilgestaan hebt. Dus of je nu je computer uitzet bij ieder stoplicht of niet, je gemiddelde op Strava is gewoon hetzelfde.

Lol hebben in de sport kan natuurlijk op heel veel manieren.
Waar haal je dat nou weer vandaan dat ik er weinig van zou weten? En in dit geval zeg ik toch ook dat ik "vaker heb gehoord" (dus van wielervrienden en in fietsforums) dat mensen dit doen.

Als je maar een fractie beweegt bij een stoplicht dan blijft Strava / fietscomputer gewoon doorlopen hoor. En ook dat langzaam uitrollen naar een rood stoplicht toe zorgt dat je gemiddelde omlaag gaat. Ik heb dus ook gehoord over mannen die pas buiten de stad hun meting aanzetten omdat ze zo panisch zijn voor hun gemiddelde.

En jij bent zo te horen een vrouw die dit soort dingen ook doet, op te maken uit je gepikeerde reactie :rofl:
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
patsy--stone schreef:
29-05-2021 08:25
Waar haal je dat nou weer vandaan dat ik er weinig van zou weten? En in dit geval zeg ik toch ook dat ik "vaker heb gehoord" (dus van wielervrienden en in fietsforums) dat mensen dit doen.

Als je maar een fractie beweegt bij een stoplicht dan blijft Strava / fietscomputer gewoon doorlopen hoor. En ook dat langzaam uitrollen naar een rood stoplicht toe zorgt dat je gemiddelde omlaag gaat. Ik heb dus ook gehoord over mannen die pas buiten de stad hun meting aanzetten omdat ze zo panisch zijn voor hun gemiddelde.

En jij bent zo te horen een vrouw die dit soort dingen ook doet, op te maken uit je gepikeerde reactie :rofl:
Je grossiert wel in de aannames.

Ook nu ga je weer volop de mist in.

Misschien iets minder aannemen en iets meer vragen...
Alle reacties Link kopieren
Stampertje12 schreef:
29-05-2021 21:49
Je grossiert wel in de aannames.

Ook nu ga je weer volop de mist in.

Misschien iets minder aannemen en iets meer vragen...
Hahahahaaha
Goed voorbeeld van "de pot verwijt de ketel..."
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
patsy--stone schreef:
31-05-2021 11:26
Hahahahaaha
Goed voorbeeld van "de pot verwijt de ketel..."
Je neemt toch weer van alles aan?

Of iemand een man of een vrouw is. Dat mannen dit wél doen en vrouwen blijkbaar niet?

Dat fietscomputers alleen op pauze gaan als je stilstaat?

Jep... het probleem ligt echt bij mij 😂
Alle reacties Link kopieren
Stampertje12 schreef:
02-06-2021 08:33
Je neemt toch weer van alles aan?

Of iemand een man of een vrouw is. Dat mannen dit wél doen en vrouwen blijkbaar niet?

Dat fietscomputers alleen op pauze gaan als je stilstaat?

Jep... het probleem ligt echt bij mij 😂
Ik geloof dat je even de uitdrukking moet opzoeken van "pot verwijt de ketel" want je leek hem niet te snappen.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
patsy--stone schreef:
16-06-2021 14:02
Ik geloof dat je even de uitdrukking moet opzoeken van "pot verwijt de ketel" want je leek hem niet te snappen.
Wat wil je nou? Hier iedere twee weken terugkomen om je gram te halen omdat iemand je aanspreekt op je vooroordelen en generalisaties?
Alle reacties Link kopieren
Stampertje12 schreef:
20-06-2021 14:11
Wat wil je nou? Hier iedere twee weken terugkomen om je gram te halen omdat iemand je aanspreekt op je vooroordelen en generalisaties?
Hahahahaha jij bent echt goed in het leveren van bewijs voor "de pot verwijt de ketel" zonder zelf te snappen wat die uitdrukking betekent :rofl:
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
patsy--stone schreef:
21-06-2021 11:34
Hahahahaha jij bent echt goed in het leveren van bewijs voor "de pot verwijt de ketel" zonder zelf te snappen wat die uitdrukking betekent :rofl:
Hoef je niet zo te reageren hoor. Er zijn inderdaad soms uitdrukkingen die in bepaalde regio’s net iets anders betekenen dan in andere.

Ik heb altijd geleerd dat deze uitdrukking gaat over het beschuldigen van een ander van iets dat je zelf doet. Maar ja, dat is niet aan de hand, dus ben heel erg op zoek naar wat jij dan precies onder deze uitdrukking verstaat!
Alle reacties Link kopieren
Ja hoor, speel maar stommetje. Je deed precies waar je mij van beschuldigde. Maar laat maar, je snapt dat toch niet.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
patsy--stone schreef:
21-06-2021 23:35
Ja hoor, speel maar stommetje. Je deed precies waar je mij van beschuldigde. Maar laat maar, je snapt dat toch niet.
ik zei dat het er op leek dat je er weinig kennis van had. Daarnaast beschuldigde ik je, nogal terecht, van vooroordelen en kort door de bocht conclusies trekken.

Dan kun je de bal wel terug gaan proberen te kaatsen maar dat betekent niet dat je vooroordelen opeens geen vooroordelen meer zijn, of je volkomen verkeerde conclusies opeens wél kloppen.
Alle reacties Link kopieren
koekoek
You can never have too many hats, gloves and shoes

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven