Sport
alle pijlers
Wat is het verschil tussen sporten en bewegen?
donderdag 20 juni 2024 om 10:06
Naar aanleiding van een ander topic: wanneer noem jij iets sporten en wanneer noem je het bewegen? Het viel me op dat mensen daar een onderscheid maken, maar ik vind het niet zo duidelijk. Is wandelen bewegen en hardlopen sporten? En zwemmen, is dat sporten of bewegen? En waarom heet een potje tennis sporten en een stukje fietsen bewegen? Waar leg jij de grens? Hoogte van de hartslag? En maakt het wat uit?
The impossible just takes a little longer.
donderdag 20 juni 2024 om 12:53
Leuk om te lezen wat iedereen sport vindt en wat niet.
Zo lezende is voor mij persoonlijk de grens van wat ik sport en wat ik bewegen noem mij ervoor om moet kleden.
Fietsen, wandelen en yoga kleed ik mij niet voor om. Ik zie die niet als sporten. Maar bij yoga heb je natuurlijk ook weer verschillende varianten. Ik doe Yin yoga en ik heb nog nooit iemand rood of bezweet uit de les zien komen.
Ook 100 km fietsen doe ik in gewone kleding. Ik noem dat dus ook niet sporten.
Zo lezende is voor mij persoonlijk de grens van wat ik sport en wat ik bewegen noem mij ervoor om moet kleden.
Fietsen, wandelen en yoga kleed ik mij niet voor om. Ik zie die niet als sporten. Maar bij yoga heb je natuurlijk ook weer verschillende varianten. Ik doe Yin yoga en ik heb nog nooit iemand rood of bezweet uit de les zien komen.
Ook 100 km fietsen doe ik in gewone kleding. Ik noem dat dus ook niet sporten.
donderdag 20 juni 2024 om 12:57
Dat sport en bewegen wat lastig te omschrijven zijn maakt niet dat geen redelijk vastomlijnde begrippen zijn: doorgaans weet iedereen wat met sporten bedoeld wordt. Of wat een sport is of niet.
Maar goed, dit geldt voor heel veel begrippen en termen.
- Wat is werken?
- Wat is nadenken?
- Wat is een stoel? (Iets waar je op kunt zitten dekt de lading niet, toch weet iedereen wat een stoel is)
- Wat betekent inspanning?
- Wat is een feest?
Je kunt dit topic op zeer veel begrippen loslaten. Is toch een beetje hoe taal werkt. We hebben begrippen afgesproken om lange omschrijvingen en overpeinzingen te voorkomen.
Maar goed, dit geldt voor heel veel begrippen en termen.
- Wat is werken?
- Wat is nadenken?
- Wat is een stoel? (Iets waar je op kunt zitten dekt de lading niet, toch weet iedereen wat een stoel is)
- Wat betekent inspanning?
- Wat is een feest?
Je kunt dit topic op zeer veel begrippen loslaten. Is toch een beetje hoe taal werkt. We hebben begrippen afgesproken om lange omschrijvingen en overpeinzingen te voorkomen.
donderdag 20 juni 2024 om 13:08
donderdag 20 juni 2024 om 13:41
Ik haak hier even op aan omdat anderen het ook al over spierpijn hadden. Over het algemeen is hoeveel je zweet of hoeveel spierpijn je na de activiteit hebt niet per se een goede indicator voor hoe productief een sportsessie was. Je bouwt tolerantie op hoe vaker je iets doet; dat is maar goed ook want anders zou je praktisch gezien niet vaker dan 2 keer per week kunnen sporten omdat je krom zou liggen van de DOMS. Dus spierpijn, zweten of flink vermoeid zijn als maatstaf nemen loopt denk ik alleen maar uit op onhaalbare doelen en teleurstelling, om het nog maar niet over de effectiviteit ervan te hebben.Sabeltandcavia schreef: ↑20-06-2024 12:46Bewegen: alles wat niet stilzitten is.
Sporten: moe en warm worden, zweten en hijgen zonder dat er een orgasme op volgt.
Ik kan het ook best prettig vinden om goed moet te zijn na een work-out en de dag erna wat spierpijn te hebben, maar weet ook dat dat niets zegt over de kwaliteit van de work-out. Als ik nu een sport ga doen die ik nog nooit heb gedaan of het plafond ga verven, zal ik geheid zweten en spierpijn krijgen. Dat is echter geen betere of effectievere work-out dan 1,5 uur paaldansen wat ik vaker doe en dus makkelijker gaat.
donderdag 20 juni 2024 om 14:00
Dat laatste hangt er ook maar net van af De meeste mensen zwemmen een beetje heen en weer zonder echte inspanning te leveren en dan is het nog minder effectief dan relaxed wandelen. Als je een trainingsschema volgt met intervallen, tempo's en alle zwemslagen, ja, dan is het sporten. Als er 50 mensen zwemmen waar ik banenzwem, voldoen er hooguit 5 aan de definitie sporten. De rest doet aan bewegen (van het wandel-equivalent van met een dreumes lopen die steeds stopt tot stevig doorstappen).
donderdag 20 juni 2024 om 14:20
Oei! Ik wist niet dat dit echt nog minder effectief was dan relaxed wandelen. Ik dacht dat het wel een beetje aan elkaar gelijk stond. Ik probeer het zelf in elk geval af te wisselen.zx123 schreef: ↑20-06-2024 14:00Dat laatste hangt er ook maar net van af De meeste mensen zwemmen een beetje heen en weer zonder echte inspanning te leveren en dan is het nog minder effectief dan relaxed wandelen. Als je een trainingsschema volgt met intervallen, tempo's en alle zwemslagen, ja, dan is het sporten. Als er 50 mensen zwemmen waar ik banenzwem, voldoen er hooguit 5 aan de definitie sporten. De rest doet aan bewegen (van het wandel-equivalent van met een dreumes lopen die steeds stopt tot stevig doorstappen).
donderdag 20 juni 2024 om 14:30
ZX123 zwemt op hoog niveau.
Ik zwem zelf ook, lang niet zo hard als ZX123 en zonder intervallen, maar voor mij is het echt wel sporten. Het hangt er gewoon van af hoe hard je gaat en hoe lang. Sommigen zwemmen inderdaad meer om te bewegen of te ontspannen.
donderdag 20 juni 2024 om 14:35
Voor mij inderdaad beweging en ontspanning. En met het oog op mijn - niet zo heel gezonde - lichaam - enigszins wel nog in beweging te houden en te zorgen dat ik niet teveel verzwak, maar wist niet dat wandelen eigenlijk meer deed dan recreatief zwemmen.
donderdag 20 juni 2024 om 14:52
Als ik niet bewust juist meer beweeg, haal ik die norm dus lang niet.Olea schreef: ↑20-06-2024 12:43Maar als dit de maatstaf is dan beweegt heel Nederland voldoende. Terwijl ik dacht dat er juist een zorg was dat mensen onvoldoende lichaamsbeweging in acht nemen.
Als ik die 2 kilometer heen en terug naar school ook mee mag tellen als "matig intensieve lichaamsbeweging" en het op de fiets mijn boodschappen gaan halen, werken in de tuin mee mag nemen, kan ik ook wel zeggen: Ja hoor, ik beweeg voldoende op een dag.
Boodschappen doe ik zelden op de fiets, omdat ik alleen 1x in de week grote boodschappen haal een dat past niet op de fiets. Denk dat er veel gezinnen zijn die dat doen.
M'n werk is te ver om te fietsen, dus ik ga met de auto, vervolgens zit ik de hele dag op kantoor of ik werk thuis, maar dan is het 10 stappen lopen naar m'n werkkamer. Ben bang dat er veel meer kantoormensen zijn die hetzelfde hebben.
Ik heb een schoonmaakster voor een groot deel van het huishouden. Ok, dat is een luxe.
In de tuin werken doe ik echt niet elke week, bovendien heeft lang niet iedereen een tuin.
Ik moet dus echt wel sporten of in de pauze een stukje gaan lopen etc. ik kom er anders dus lang niet aan.
Een nog even op de hoofdvraag terug te komen: ik ben ook van mening dat als het doel fysieke inspanning het sporten is en wanneer het een ander doel heeft, het bewegen is.
donderdag 20 juni 2024 om 15:02
O, dat hoeft helemaal niet zo te gelden voor jou! Het is meer dat ik op een bejaardentijdstip ga en daar zijn wel fitte ouderen voor hun leeftijd, maar dat komt omdat ze een heel eind op de fiets komen en niet omdat ze nou zo intensief bewegen in het water
Ze hoeven hun gewicht niet te dragen in het water, dus zelfs met hele kleine bewegingen komen ze vooruit. Er zijn weinig mensen onder de 40 als ik ga en als ze er wel zijn, kletsen ze ook veel. Na iedere baan bijpraten, dan kunnen ze beter gaan wandelen en de hele tijd doorpraten.
Samen zijn die groepen geen 100%, maar toch wel 70-80 of zo.
donderdag 20 juni 2024 om 15:44
Ja de oudere dames die in principe maar wat rond dobberen en meer kletsen dan dat ze baantjes trekken valt ook onder bewegen. Heb er altijd een hekel aan als er veel van die mensen zijn die alleen samen gaan zwemmen om bij te kletsen, zwemmen altijd in de weg of staan in de weg zodat je je baan niet kan aftikken en omdraaien. Ik ga altijd serieus banen trekken als ik eens naar het zwembad ga maar mijn tempo is niet meer wat het geweest is, de snelle baan kan ik nu weer even niet bijhouden.zx123 schreef: ↑20-06-2024 14:00Dat laatste hangt er ook maar net van af De meeste mensen zwemmen een beetje heen en weer zonder echte inspanning te leveren en dan is het nog minder effectief dan relaxed wandelen. Als je een trainingsschema volgt met intervallen, tempo's en alle zwemslagen, ja, dan is het sporten. Als er 50 mensen zwemmen waar ik banenzwem, voldoen er hooguit 5 aan de definitie sporten. De rest doet aan bewegen (van het wandel-equivalent van met een dreumes lopen die steeds stopt tot stevig doorstappen).
donderdag 20 juni 2024 om 16:57
hahaha, als ik mijn sportschoenen aantrek heb ik de intentie om te gaan sporten. Als ik echter halverwege de sportschool een vriendin tegen het lijf loop, dan kan ik besluiten om met haar mee te gaan om een bakkie te doen, en de sportschool te skippen. Toch fijn, dat mijn intentie dan het verschil maakte.hagelslagjes schreef: ↑20-06-2024 11:22Voor mij is het verschil de intentie. Als ik 20 km wil gaan fietsen, is dat sporten, maar als ik na een bezoek aan de tandarts een omweg naar huis maak, is dat bewegen. Eigenlijk ook maar een onzinreden .
donderdag 20 juni 2024 om 17:48
Ik draag bijna altijd hardloopschoenen.ninanoname schreef: ↑20-06-2024 16:57hahaha, als ik mijn sportschoenen aantrek heb ik de intentie om te gaan sporten. Als ik echter halverwege de sportschool een vriendin tegen het lijf loop, dan kan ik besluiten om met haar mee te gaan om een bakkie te doen, en de sportschool te skippen. Toch fijn, dat mijn intentie dan het verschil maakte.
Qua zwemmen, sommige mensen gaan niet snel, maar spannen zich wel aan.
Juist voor het evenwicht qua beweging kan zwemmen erg goed zijn. Omdat je bijvoorbeeld actiever met de armen bezig kunt zijn. Zwemmen wordt gezien als conditie verhogend, wandelen is dan weer goed voor je botten en gewrichten.
Ik zwem tussen de 30 en 45 minuten per keer. Ik span mij wel in, maar geen intervallen of een serieuze training. Maar vermoeiend is het wel, daarom ga ik niet langer dan 3 kwartier.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
donderdag 20 juni 2024 om 19:20
Interessante discussie. Ik denk inderdaad dat ik mee ga met ‘als ik me ervoor om moet kleden’ is het sporten.
Als manlief en ik een stuk gaan wandelen (15km) zie ik dat niet als sporten, maar als bewegen. Als ik gewoon wandel naar de bakker/winkels tel ik dat ook als bewegen. Idem voor op de fiets ergens heen, zie ik ook als bewegen.
Gaan we op de mountainbike weg tel ik dat als sporten en als ik boven op de crosstrainer sta ook. Ik zwem 1-2x in de week baantjes, maar zwem dan dus wel door (niet om de baan gezellig kletsen ) ik zwem 2,3km in 3 kwartier dus dat tel ik als sporten.
Als manlief en ik een stuk gaan wandelen (15km) zie ik dat niet als sporten, maar als bewegen. Als ik gewoon wandel naar de bakker/winkels tel ik dat ook als bewegen. Idem voor op de fiets ergens heen, zie ik ook als bewegen.
Gaan we op de mountainbike weg tel ik dat als sporten en als ik boven op de crosstrainer sta ook. Ik zwem 1-2x in de week baantjes, maar zwem dan dus wel door (niet om de baan gezellig kletsen ) ik zwem 2,3km in 3 kwartier dus dat tel ik als sporten.
donderdag 20 juni 2024 om 19:56
donderdag 20 juni 2024 om 19:59
Ik zie mijn pieterpad wandelweekeinden ook niet als sporten, maar wel als intensief bewegen en ik heb er juist vaak wel spierpijn van (en blaren) na 2 dagen rond de 20 km per dag lopen. Fietsen naar mijn werk (45 min) is bewegen, krachttraining of aikido is sporten. Terwijl een aikidoles ook best rustig en studerend kan zijn en dus niet perse vermoeiend.
donderdag 20 juni 2024 om 20:19
boannan schreef: ↑20-06-2024 12:49Ik denk dus dat je je daarin vergist. In 2023 voldeed slechts 45% aan de beweegrichtlijnen. Zie https://www.rivm.nl/nieuws/in-2023-zijn ... og%2053%25.
Precies. De mensen die hier meeschrijven sporten en bewegen allemaal bovengemiddeld. Maar die beweegnorm is denk ik net als met het 250 gram groente en 2 stuks fruit advies aangepast aan wat haalbaar zou moeten zijn: er zijn al zoveel mensen voor wie dit blijkbaar een onmogelijke opgave is, dat ze de lat niet hoger leggen. Geen idee of er ook echt een wetenschappelijke onderbouwing voor die beweegnorm is. Mij lijkt het ook veel te weinig.
The impossible just takes a little longer.
donderdag 20 juni 2024 om 20:23
Leuk al die verschillende definities. Ik denk dat ik mee ga met de mensen die zeggen dat er bij sport een competitief element komt kijken: wedstrijden tegen anderen of tegen jezelf: steeds een beetje beter/sterker/sneller willen worden.
Maar dat betekent dus zeker niet dat sporten beter is voor je lijf of meer verbranding oplevert. Dat hangt echt van de activiteit en de duur af.
Maar dat betekent dus zeker niet dat sporten beter is voor je lijf of meer verbranding oplevert. Dat hangt echt van de activiteit en de duur af.
The impossible just takes a little longer.
donderdag 20 juni 2024 om 20:31
rosepudding schreef: ↑20-06-2024 11:222 uurtjes baantje trekken in het zwembad of een middag in het zwembad achter je kinderen aanjagen kan de zelfde hoeveelheid activiteit zijn, maar het ene is bedoelt als sporten en het andere niet.
Twee 'uurtjes' baantjes trekken? Het hangt natuurlijk van het tempo af, maar dat is lang hoor.
Ik vind zwemmen (in mijn geval) dus echt zo'n randgeval: is het sport of beweging? Mijn hartslag gaat ervan omhoog, maar niet zo dat ik buiten adem raak. Ik zwem meestal 1500 meter in 45 minuten (half om half schoolslag en borstcrawl). Mijn lichaam vindt dan dat ik best wat heb gedaan, maar mijn fitbit vindt het niet meer waard dan 45 minuten wandelen. Terwijl ik wandelen urenlang kan doen en zwemmen niet.
The impossible just takes a little longer.
donderdag 20 juni 2024 om 20:34
Blablabla97 schreef: ↑20-06-2024 13:41Ik haak hier even op aan omdat anderen het ook al over spierpijn hadden. Over het algemeen is hoeveel je zweet of hoeveel spierpijn je na de activiteit hebt niet per se een goede indicator voor hoe productief een sportsessie was. Je bouwt tolerantie op hoe vaker je iets doet; dat is maar goed ook want anders zou je praktisch gezien niet vaker dan 2 keer per week kunnen sporten omdat je krom zou liggen van de DOMS. Dus spierpijn, zweten of flink vermoeid zijn als maatstaf nemen loopt denk ik alleen maar uit op onhaalbare doelen en teleurstelling, om het nog maar niet over de effectiviteit ervan te hebben.
Wat is DOMS?
The impossible just takes a little longer.
donderdag 20 juni 2024 om 20:38
Het hangt natuurlijk nogal van de snelheid af, maar ik heb dus ook het idee dat zwemmen over het algemeen intensiever is dan wandelen. En het heeft allebei natuurlijk zijn voordelen. Wandelen is bijvoorbeeld goed voor je botten en met zwemmen train je niet alleen je benen, maar ook je rug en armen.
The impossible just takes a little longer.
vrijdag 21 juni 2024 om 07:39
Jij wel, want je doet meerdere slagen. Maar als je eens onder water rondkijkt, zie je dat er mensen zijn die eigenlijk hun armen niet actief gebruiken als ze schoolslag zwemmen, of die hun benen niet gebruiken als ze borstcrawl zwemmen. Als ze dan alleen maar borstcrawl met pullbuoy doen, trainen ze geen benen of romp.Avena schreef: ↑20-06-2024 20:38Het hangt natuurlijk nogal van de snelheid af, maar ik heb dus ook het idee dat zwemmen over het algemeen intensiever is dan wandelen. En het heeft allebei natuurlijk zijn voordelen. Wandelen is bijvoorbeeld goed voor je botten en met zwemmen train je niet alleen je benen, maar ook je rug en armen.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in