Een huis willen kopen

01-09-2021 20:01 29 berichten
Hallo forummers,

Mijn partner en ik hebben twee bedrijven. Een bestaat 5 jaar en eigenlijk was de winst vorig jaar pas echt leuk en noemenswaardig in de zin van: daar kun je een fatsoenlijk gedeelte hypotheek op krijgen. Andere bedrijf is net voor covid gestart en begint nu doorgang te vinden.

Ooit willen we graag kopen en de huizenmarkt lijkt niet op korte termijn in te storten.

Hoe werkt zoiets?
Ik zie heel veel huizen die in ons wensplaatje passen, we zijn niet gebonden aan een plaats of locatie en willen vooral iets met grond (liefst iets met kluswerk).

We hebben geen idee wat we kunnen krijgen qua hypotheek en wat we moeten doen/sparen om een (voor ons) droomhuis te kunnen kopen

Nu dacht ik laatst : gewoon een adviesgesprek aanvragen maar waar? Een bank? Hypotheker? Iets anders?
En ik ben nu vrij zeker dat we niet heel veel zinnigs kunnen krijgen maar zeker weten doe ik het niet. Heeft zo'n gesprek zin als je niet op korte termijn kunt kopen?

En stel je hebt een advies... En je gaat huizen kijken... Ik vind dat echt spannend, wat als de hypotheek niet rondkomt? Waar kijken ze nog meer naar dan tijdens een adviesgesprek?

Zijn er ervaren hypotheekmensen die hun ervaring willen delen?
Alle reacties Link kopieren
Ik vond het advies bij de Hypotheker het meest compleet.
Bij een bank, promoten ze hun eigen hypotheek-producten en niet dat van anderen (waardoor de mogelijkheden beperkt zijn).
Ik ben ook bij een onafhankelijke tussen-persoon geweest. Die zijn wel onafhankelijk en kunnen goed advies geven,.. misschien nog wel beter dan De Hypotheker, maar ze zijn traag in het uiteindelijk regelen van de hypotheek (want minder personeel in dienst)
Alle reacties Link kopieren
Een bank (op een enkeling na zoals SNS) adviseert alleen zijn eigen hypotheken. Een adviseur van bijvoorbeeld een Hypotheker kijkt naar alle banken en wat voor jullie het meest gunstig is. Een eerste gesprek is bijna altijd gratis. Een oriënterend gesprek kan altijd lijkt mij, je wilt toch weten wat je kunt lenen.

Of je de financiering rond krijgt of niet, dan moet je bieden onder voorbehoud van financiering.
Je kunt een bedrag bieden maar kunt alleen 100% van de taxatiewaarde lenen. Als jij 10.000 overbiedt, moet je dat zelf betalen, tenzij de makelaar het huis taxeert op het bedrag van jouw bod. De kosten koper kun je ook niet lenen.
Alle reacties Link kopieren
Goed idee om een gesprek met een bank/ hypotheker te plannen. Zij kunnen veel beter vertellen wat er wel mogelijk is.
Soms is er meer mogelijk dan je denkt.

Ik weet niet precies hoe het zit met eigen bedrijven. Maar ik ken wel diverse situaties waarin mensen dachten niets te kunnen, maar dat er wel degelijk mogelijkheden waren.

Of je het de bank/ hypotheker een afspraak plant maakt volgens mij niet veel uit.
Soms kan het iets uitmaken. Zo konden wij tijdens de PhD van mijn man, ivm een negatieve intentieverklaring, alleen een hypotheek krijgen bij de Rabobank.
Wellicht zijn er ook banken/andere verstrekkers die makkelijker zijn met een eigen bedrijf.
Alle reacties Link kopieren
Bij een hypotheekadviseur. Die berekent wat jullie kunnen lenen en doet dan ook de evt. aanvraag voor een hypotheek.
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn 2,5 jaar geleden eerst naar de Hypotheker gegaan om advies te vragen. Mijn maan was toen net een jaar zzp'er en ik werkte in loondienst. Wij konden toen via een aantal aanbieders een aanvraag doen voor een hypotheek. Dat kostte volgens mij rond de 250 euro per aanvraag. Het wil dan nog niet zeggen dat je een hypotheek krijgt. De Hypotheker gaf wel aan bij welke aanbieders wij de meeste kans zouden maken om een hypotheek te krijgen.
Daarna zijn we naar de Rabobank gegaan. Zij rekenden met het inkomen over de laatste drie jaar en vanuit daar is een berekening gemaakt wat wij konden krijgen aan hypotheek.
Alle reacties Link kopieren
daddy_gijs schreef:
01-09-2021 20:07
Ik vond het advies bij de Hypotheker het meest compleet.
Bij een bank, promoten ze hun eigen hypotheek-producten en niet dat van anderen (waardoor de mogelijkheden beperkt zijn).
Ik ben ook bij een onafhankelijke tussen-persoon geweest. Die zijn wel onafhankelijk en kunnen goed advies geven,.. misschien nog wel beter dan De Hypotheker, maar ze zijn traag in het uiteindelijk regelen van de hypotheek (want minder personeel in dienst)
Dat hangt dus echt af van de tussenpersoon. Onze hypotheek was door de tussenpersoon vlot geregeld, alleen bleef het weken bij de bank hangen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou ook naar een onafhankelijk tussenpersoon gaan, en het liefst 1 die naast zijn diploma hypotheken ook zijn diploma vermogen en pensioen heeft, die kan je dus niet alleen adviseren over welke hypotheek je af moet sluiten, maar ook wat de gevolgen ervan zijn voor je pensioen en je vermogensopbouw. Dat zal even zoeken zijn, maar dit is een specifieke situatie waar je specifieke informatie voor nodig hebt.

Ik heb niet gemerkt dat het nou perse trager ging omdat we een onafhankelijk tussenpersoon hadden. Die hadden ook gewoon een persoon op de backoffice zitten die snel schakelde en dingen regelde.
In jouw geval denk ik dat je best iets hebt aan een gesprek met een Hypotheker, maar je hebt meer aan iemand die met je meedenkt over het hele financiële plaatje. Een goede financieel adviseur dus, die ervaring heeft met zelfstandig ondernemers.
Vraag in je netwerk eens om referenties. Er zijn best veel van dat soort adviseurs.
Alle reacties Link kopieren
Daarvoor moet je bij een financieel adviseur zijn. Eerste adviesgesprek is bijna altijd gratis.
Juist slim om dat van tevoren te doen. Scheelt een hoop stress en teleurstelling later.
Wij zijn ook bezig en hebben ons ruim van tevoren laten voorlichten, omdat ik de financiën helemaal op orde wil hebben voor we gaan bieden.
Voor ons hebben ze helemaal voorgerekend wat er kon, en tips gegeven hoe we maximaal kunnen lenen.
Nu een half jaar verder hebben we alles op orde en laten we het nog een keer doornemen door de adviseur. Dan weten we precies wat we kunnen lenen en waar we op kunnen gaan reageren.
Alle reacties Link kopieren
Het meeste is hierboven al gezegd, maar houd er rekening mee dat het als ondernemer moeilijker is dan als werknemer in loondienst.

Heel goed dat je eerste bedrijf vorig jaar goed gedraaid heeft, maar hoe zeker is het dat dat in de toekomst zo blijft? Grote kans dat ze kijken naar de cijfers van de laatste drie jaar.
En het tweede bedrijf is nog erg jong, ik vermoed dat ze dat niet in positieve zin gaan meenemen in de berekening van de hypotheek....
zarah wijzigde dit bericht op 01-09-2021 21:06
7.99% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Wijzig....niet quote.... Zucht.
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn heel tevreden over onze hypotheekadviseur van de hypotheekshop. Deze is onafhankelijk en kijkt naar je persoonlijke situatie.

Ik denk dat het goed is om te kijken wat mogelijk is maar meteen je verwachtingen wat te temperen. Zelfstandig ondernemers zijn vrij ongewild in hypotheekbank dus de banken die je een lening geven sijn beperkt. Daarnaast was (Of dat nog steeds zo is weet ik niet) is dat je als zelfstandigondernemer 3 jaarcijfers moet kunnen overleggen waarover de hyptoheek wordt berekend. Als afgelopen jaar bedrijf 1 is gestart denk ik niet dat deze meegenomen wordt. Daarnaast is, als bedrijf 2 pas net rendabele is, het de vraag of de 3 jaarcijfers een goed beeld geven van wat je bedrijf binnen brengt. Maar ga gewoon eens langs eerste gesprek is vrij.

Oja en mbt een huis, zorg dat je flink wat spaargeld hebt. Enkele 10.000 euro's het liefst *ja klinkt zot maar is wel zo* je kunt maar lenen wat het huis waard is en er wordt momenteel overal flink overboden. Geld achter de hand om dat proces door te komen is helaas wel noodzakelijk.

Succes! Hopelijk gaan jullie iets moois vinden samen.
Ik denk dat je minstens nog twee jaar moet wachten. Als bedrijf 1 dan zo goed blijft lopen, dan heb je een goede kans dat je een prima hypotheek kunt krijgen. Bedrijf 2 zal eerst ook 3 jaar goede jaarcijfers moeten laten zien om mee te tellen.

Maar je kunt altijd informeren. Zij kunnen je dan vast een schatting geven van de hypotheek die je over een paar jaar kunt krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben heel tevreden over het hypotheek advies van de vereniging eigen huis.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Wij hadden een onafhankelijke adviseur waarbij we heel tevreden over waren. Helder advies, en snel geregeld. Wel beide in loondienst dus dat is natuurlijk ook makkelijker. In onze omgeving hadden we familie die erg goede ervaring had met dit bedrijf en daarom hebben wij hiervoor gekozen. Tevens een hypotheek advies gesprek gehad bij onze eigen bank, maar dat vonden we tegenvallen (weinig advies, niet persoonlijk) en ook het maximaal te lenen bedrag was een stuk minder omdat hij pas wilde doorrekenen als we definitief met ze in zee zouden gaan. Vanuit de onafhankelijke persoon kregen we direct een volledig op maat berekening en kwam professioneler over
Alle reacties Link kopieren
volgens mij heb je sowieso 3 jaar aan jaarcijfers nodig. en als de markt dan nog zo is als nu; reken er maar op dat je moet overbieden en veel ook. en dat zal uit eigen zak moeten komen. Dus wacht nog een jaar of twee en spaar zoveel je kunt. en dan naar een adviseur. kan nu ook, maar over een tijdje is je situatie misschien weer compleet anders.
Don't cry, buy a bag and move on.
Alle reacties Link kopieren
De markt schijnt erg oververhit te zijn.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben het ook via een onafhankelijk adviseur gedaan. De eerste keer kregen we de hypotheek toch niet rond. We hadden onder voorbehoud van financiering gedaan gelukkig. Toen is de koop uiteindelijk niet door gegaan. (Dit kwam door een studie die ik zou moeten terugbetalen als ik eerder zou vertrekken).
De tweede keer bij dezelfde adviseur ging het wel goed en toen was ook alles snel geregeld. Hij had ook nog een 'trucje' waardoor we geen eigen geld hoefde in te leggen.
Alle reacties Link kopieren
Je kan bij een financieel adviseur terecht voor advies hierover. Dat kan bij je eigen bank maar dat kan ook bij een onafhankelijk bureau zoals De Hypotheker. Daar krijg je precies voorgeschoteld wat voor jullie financieel haalbaar is.
Alle reacties Link kopieren
Je vragen zijn vrij basic, het lijkt of je nog weinig weet. Ik zou beginnen met me goed orienteren. Je kan een eerste gesprek vragen met bijvoorbeeld de hypotheker en je eigen bank. Dan weet je al veel meer. (Check of het gratis is).

Als je een stuk serieuzer bent, kan je een onafhankelijk financieel adviseur vragen, die zal je normaal gesproken ook moeten betalen. (wellicht niet voor het eerste gesprek, maar uiteindelijk wel).

Houd er rekening mee dat je beter een paar jaar kan wachten. Ik zou verwachten dat je 3 jaar winst van je eigen bedrijf nodig hebt en eigen geld - check dit met de adviseur.
Alle reacties Link kopieren
Toevallig heb ik gisteren een afspraak gemaakt met een hypotheekadviseur voor het omzetten van mijn hypotheek. Ik kreeg daarop een algemene mail met o.a. de vraag om als zelfstandig ondernemer (zzp in mijn geval) mijn jaarcijfers over de afgelopen 3 jaar toe te sturen.

Diegene aan de telefoon gaf al aan dat dit in mijn geval niet nodig is, o.a. omdat ik geen huis ga kopen, ik mijn hypotheek om wil zetten en er verder nog wat verandert in mijn persoonlijke situatie. Dit is bedoeld voor mensen die een huis kopen. Dit was bij de ING.

Ik denk dat het mogelijk kan zijn dat 1 jaar (vorig jaar) goede jaarcijfers niet voldoende zal zijn voor het afsluiten van een hypotheek. Houd er ook rekening mee dat je in loondienst max. 4,5x je bruto jaarinkomen kunt lenen. Hoe dat zit als ondernemer weet ik niet.

En inderdaad de tip om je financieel adviseur (fiscaal adviseur+) even te raadplegen. Die kan je wellicht tips geven m.b.t. jullie financiële situatie, belastingen enz. (Denk aan belastingboxen, renteaftrek en aflossen hypotheek.)

Zoals anderen al zeggen: ga eerst naar de hypotheekadviseur (een onafhankelijke) en daarna op zoek naar een leuk huis. Ik heb al vaker gehoord in mijn omgeving dat iemand het andersom doet en dan is het wel pijnlijk als blijkt dat je geen of niet voldoende hypotheek kunt krijgen. (Op het moment dat het voorlopig koopcontract voor je neus ligt, zeg maar.)
Even voor de duidelijkheid: eerste bedrijf bestaat dit jaar 5 jaar en is al 5 jaar rendabel. Echter door fout advies van voorgaande boekhouders de kosten ook hoog (want anders belasting betalen, bangmakerij)... Omzet is ieder jaar sindsdien heel netjes gestegen en aangezien we ieder jaar contracten hebben en dus best wel redelijke zekerheid van inkomsten zit dat wel goed. Dit jaar komen we boven de 120.000 euro omzet uit gok ik. Vorig jaar rond de ton vermoed ik. Die cijfers krijgen we op korte termijn.
Echter dus eerst 3 jaar beperkte winst (wel leuke omzet maar ook expres veel kosten omdat de huidige boekhouder me bang maakte dat ik anders volle bak belasting moest betalen). Inmiddels een register belastingadviseur die zn geld dubbel en dwars waard is.
Die weet ook veel over pensioen etc dus denk dat ik bij hem daarvoor terecht kan.

Ik heb eigenlijk totaal geen kaas gegeten van hypotheken. Mijn ouders hebben altijd huurwoningen gehad en mijn partner had een eigen huis met vorige partner maar dat was destijds vrij simpel want beide in loondienst en leuke prijzen van de huizen.

De markt is zeker oververhit. Echt gekke huis. Maar ik verwacht niet dat dat binnen 5 jaar ineens afneemt. Onze huurprijs stijgt elk jaar zonder plafond (vrije sector) en we willen uiteraard niet investeren in een woning die niet van ons is en we hebben behoefte aan meer ruimte.

Vandaar dat ik nu toch de 'basic' vragen ga stellen. Geen idee waar te beginnen. Zodra we de cijfers in handen hebben van 2020 (ja, duurt helaas lang in de zakelijke wereld...) zal ik eens een afspraak maken. Ik denk dat de hypotheker wel interessant is om te starten. Om even te horen waar we staan. Of we gewoon nog een paar jaar door moeten buffelen (en welke doelen we kunnen nastreven) of dat er wellicht mogelijkheden zijn en hoe en wat.

Bedankt voor jullie info. Als totale leek/noob is dit echt al fijn als stap 1...
Omzet zegt weinig, het gaat inderdaad om de winst.
En expres extra veel kosten? Je verzint toch niet zomaar tienduizenden aan kosten?
En als je die kosten sowieso had gemaakt, is het inderdaad slim om ze zakelijk te boeken (voor zover dat kan), want dat scheelt inderdaad belasting. Dus ik ben dan wel benieuwd om welke kosten het gaat.
Omzet is mooi, maar zegt niks. Wat is je winst? Daar gaat het om.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven