Een jaar weg zonder inkomsten maar koopwoning, voor/nadelen?

12-12-2008 14:55 17 berichten
Een nogal specifieke situatie denk ik, het paste niet helemaal in de titel.

Op het moment denk ik erover om de boel hier de boel te laten en een jaar iets heel anders te gaan doen.

Dat wil zeggen; baan opzeggen, koopappartement verhuren en voor een jaar op een bedrijf gaan werken/leren waar ik dan tegen kost en inwoning werk met uitzicht op een periode in het buitenland.



Nu ben ik 1 en ander aan het uitzoeken en blijft toch wel een groot punt mijn huisje. Ik zou het dan willen verhuren maar hoe pak je dat aan? Ik heb al op verschillende sites gekeken die hier wel in kunnen bemiddelen, dat lijkt me in ieder geval al fijn.

Maar hoe bepaal je dan een huurbedrag? En hypotheekrente aftrek zit er in die periode waarschijnlijk ook niet in, dus dat drijft de huurprijs dan wel aardig omhoog.

Hoe dek je jezelf in dat je na een jaar de huurders wel weer uit je huis krijgt? Zijn er nog bepaalde verzekeringen die je dan moet afsluiten?



Kortom, alle informatie is welkom!

Ik zou trouwens een onbetaalde baan krijgen, ze bieden een opleiding aan die ik daar dan volg. Van mijn spaargeld zal ik dus de vaste lasten die overblijven zoals zorgverzekering moeten betalen. Heb ik dan ook recht op zorgtoeslag? Lijkt me wel toch? En wat voor gevolgen heeft dat verder voor mijn pensioen, ik kom dan toch met een pensioengat te zitten lijkt me.



Alvast bedankt!

Groetjes Tasmin
Alle reacties Link kopieren
voor je aow betekend het 2% eraf per jaar dat je weg bent.



Over verhuren van je woning zou ik heel goed te werk gaan als ik jou was, via een makelaar, met duidelijk vooraf gemaakte afspraken, ook als ze wat kapot maken enzo.

Maak een inventarisatie lijst en laat die tekenen.



zou een huurprijs vragen ex energie en water enzo, mensen gebruiken namelijk ineens riant meer als het in de huur inbegrepen is.

een huur ook inclusief je aftrek die je niet meer hebt.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij moet je ook even bij je hypotheekverstrekker informeren of je je woning überhaupt mag verhuren. Het schijnt dat niet iedere hypotheekverstrekker hiermee akkoord gaat.
Ik ben mijn eigen bananenschil
Alle reacties Link kopieren
Dat klopt Olijfje, niet elke hypotheekverstrekker staat dat zomaar toe.
Dank je wel, volgende punt op mijn lijstje om uit te zoeken!
Alle reacties Link kopieren
quote:sarah2ndlife schreef op 12 december 2008 @ 15:21:

voor je aow betekend het 2% eraf per jaar dat je weg bent.Dat ligt er aan; als je nog gewoon als inwoner in Nederland ingeschreven blijft staan niet.
Alle reacties Link kopieren
Wat moet ik regelen als ik ga emigreren?

Wat u moet regelen als u emigreert, is afhankelijk van het land van uw bestemming. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, pensioen en uitkering.





Kijk hier maar eens
jojanneke66 wijzigde dit bericht op 12-12-2008 17:00
Reden: te kort door de bocht
% gewijzigd
Vergeet niet, een “Ja, maar..” is eigenlijk een “nee, want...”
Alle reacties Link kopieren
Hoe zit dat dan met die hypotheekrenteaftrek als je een jaar niet (betaald) werkt?
Alle reacties Link kopieren
Wat je kan doen (ik weet niet of je in de buurt van een uni woont) is via de international office je huis beschikbaar stellen voor gastdocenten. Zo krijg je geen puinzooi van studentenfeesten en kan je wel van tevoren afspreken hoe lang de maximale termijn is dat je je huis beschikbaar stelt.
Huurders uit je huis krijgen zelfs als je een contract afgesloten hebt, is ingewikkeld. Je zou een "huisoppas" of "anti-kraak" soort contract kunnen maken, dan heb jij meer rechten. Ik zou eens met een goede makelaar & advocaat spreken.

Officieel zou je, als je meer dan 3/4 van een jaar in het buitenland verblijft, je moeten laten uitschrijven uit je woongemeente. Maar, er zitten idd allerlei consequenties aan, ook mbt je ziektekostenverzekering (denk aan event. terugkomen ipv emigreren). Maar als je je huis verhuurt, en terugkomt uit t buitenland, schijn (scheen?) je makkelijker event huurders uit je huis te kunnen krijgen.

Bovendien dalen de huizenprijzen, is het niet beter om toch te overwegen je huis te verkopen?

Bij de reispijler is een emigreertopic, yours sincerely zit daar ook, miss hebben de anderen nog meer tips.
O,en als je geen inkomsten hebt, kun je voor een schijntje toch doorgaan aan aow-opbouw. Je moet dan wel officieel geemigreerd zijn, maar het kan- goede belastingadviseur vragen.
Alle reacties Link kopieren
Ze gaat niet emigreren, ze gaat een jaar weg, dus die 2% aow regel is vooralsnog niet van toepassing. Weet niet waar je woont, maar in steden als Den Haag en Amsterdam zijn genoeg makelaars te vinden die gespecialiseerd zijn in het (Ver) huren van woningen aan expats, en die hebben waterdichte contracten. NB dus ook over de termijn! Blijkt jou buitenland ervaring tegen te vallen en wil je terug voordat de huurperiode ten einde is, dan heb je een probleem. Dan mag je zeker niet zomaar terug je huis in.



Maar stap 1 is, vraag je hypotheek verstrekker of het kan. Die is wellicht niet al te enthousiast dat je een jaar (onbetaald!) vertrekt en zal zeker vragen stellen hoe je je hypotheek gaat opbrengen. Laat staan hoe je een hypotheek zonder aftrek ga

at opbrengen. Als je dat helder hebt zou ik eens opzoek gaan naar een expat makelaar. Goede site om te beginnen is expatica.com
Vraag eerst aan je hypotheekverstrekker of het is toegestaan om je huis te verhuren. Iemand schreef als tip om mensen van de universiteit in je huis te laten wonen, die tip kan ik helemaal onderschrijven.

Gastdocenten, onderzoekers en andere buitenlandse universitair medewerkers zijn over het algemeen de hele tijd op hun instituut, en komen alleen thuis om te slapen.



Misschien heb je die huurinkomsten helemaal niet nodig ? Kijk eens naar je spaargeld, misschien kun je daar ook we zonder ?



Het zal de hypotheekverstrekker niet kunnen schelen of jij nog een inkomen uit arbeid hebt, zolang jij je verplichtingen maar netjes nakomt. En dat zijn dan de verplichtingen zonder dat er rekening wordt gehouden met wat je nu aan belastingtoeslagen terugkrijgt. Hun zekerheid zit in het huis, en niet in jouw salaris. Zorg dus dat je zeker anderhalf jaar je verplichtingen na kunt komen.



Persoonlijk heb ik het gevoel dat je je beter kunt inschrijven bij een woningbouwvereniging, zodat je punten opbouwt en je huis verkoopt. Vervolgens ga je naar het buitenland, voor mijn part met een camper, maar zorg dat je een kapitaaltje overhoudt voor als je terugkeert in Nederland. Betaalbare huizen liggen niet voor het oprapen, en misschien lukt het je niet direct om een goedbetaalde baan te vinden.



Kost en inwoning klinkt aardig, maar heb je daarnaast voldoende geld om te kunnen LEVEN ?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het zelf niet zo snel via een makelaar proberen te verhuren. Hier in de straat heeft een stel dat gedaan omdat hun oude huis nog niet verkocht was. Het werd een drama...de huur werd niet betaald, de huurder sloopte dingen die er niet uit mochten en ga zo maar door.....De buren hebben toen er gehakt en gesloopt werd de oude buren gewaarschuwd en die hebben de huur toen opgezegd. Ze hebben er nog een hoop kosten aan gehad om de woning weer op te knappen.



Ik zou eerder een expatbureau oid benaderen.
In bepaalde grote gemeentes mag je je eigen huis niet verhuren! Daar gaat de gemeente dan zelf over. Zij bepalen wie er dan in je huis komt. Ik zou ook dat even goed uitzoeken.
Bedankt voor alle reacties, ik ga ze als ik vanavond rustig de tijd heb nog eens goed bekijken.

Alvast even kort, ik blijf het grootste deel van dat jaar in nederland, het bedrijf waar ik ga werken is ook in nederland maar bied de mogelijkheid om 1 of 2 keer een "stage" in het buitenland te lopen tijdens dat jaar.

Ik zou dus gewoon als inwoner van nederland ingeschreven blijven. Wat betreft leven, dat wordt erg krap, gedurende het jaar worden mijn onderdak en eten betaald en krijg ik 100 euro zakgeld en een opleiding.

Ziektekostenverzekering, kleding en vaste lasten als een mobiele telefoon en eventueel autoverzekering moet ik zelf nog betalen. Daar gaat mijn spaargeld dan ook naar toe.

Het is voor mij niet haalbaar om dan de vaste lasten van mijn huis ook nog helemaal zelf te kunnen dragen, Een paar maanden lukt, een jaar niet. Vandaar ook de optie verhuren.



Verkopen heb ik ook nog wel in mijn achterhoofd maar vind ik eigenlijk zonde. Ik woon hier nu bijna 4 jaar, als het meezit zou ik mijn hypotheek er uit moeten kunnen krijgen. Maar dan heb ik als ik terugkom niks. Inschrijven hier (amersfoort) heeft voor een jaar geen zin. De wachttijd voor een huurwoning is momenteel geloof ik 5 jaar, dat schiet dus niet echt op.



De horrorverhalen over huurders die je woning afbreken of erg vervuild achterlaten (of er helemaal niet meer uit willen) ken ik ook. Ervaringen daarover zijn dus ook meer dan welkom. Het blijft in ieder geval lastig maar ik heb gelukkig nog een tijdje om het allemaal rond te krijgen.

Het zou augustus/september worden voor ik daadwerkelijk ga.
Alle reacties Link kopieren
Dat je huurders je huis finaal afbreken is enigszins te ondervangen door een beheerder in te schakelen. In mijn geval is mijn huis verhuurd via zo'n beheerder. Hij krijgt een percentage van de huur en hiervoor zorgt hij voor mijn huis. Laat dingen maken, gaat eens kijken hoe het ervoor staat en wel het meest belangrijke, hij screent de potentiele huurders.



Natuurlijk kan je niet alles voorkomen, maar in mijn geval werkt dit wel aardig. Hiervoor heb ik hetzelfde huis via DirectWonen verhuurd, en dat was een ramp.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven