Garage verbouwen tot woning, mag dat?

20-09-2020 12:15 33 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

Ik heb getwijfeld of deze vraag eventueel onder 'Geld en Recht' zou moeten, maar gekozen voor de Thuis-pijler.

Voor mijn dochter wil ik mijn vrijstaande garage ombouwen tot extra woning, compleet met badkamer en keuken. Ik krijg niet helemaal duidelijk wat mag en wat niet, aangezien het hier dus niet om een mantelzorgwoning gaat. In de toekomst als dochterlief eruit gaat zal het hoogstwaarschijnlijk wel als mantelzorgwoning gaan dienen voor mijn moeder.

Een kleine toelichting ;-)

Ik woonde samen met mijn dochter en ben gaan samenwonen met mijn vriendin. Dochter (toen 18) wilde blijven wonen. Inmiddels willen mijn partner en ik wel weer in mijn eigen huis wonen, maar dochter is inmiddels wel gewend aan voor zichzelf zorgen. Zelf woonruimte zoeken wordt lastig, dus de garage ombouwen tot woning is voor iedereen een fantastische oplossing. Liefst met eigen A-huisnummer.

Heeft iemand een idee waar te beginnen zonder meteen slapende honden wakker te maken?

Alvast bedankt!

Greetz,
Marcel
Alle reacties Link kopieren
-Shifty- schreef:
20-09-2020 14:27
Een huisnummertoewijzing staat in principe los van het creëren van woningen maar is gekoppeld aan 'zelfstandige verblijfsobjecten'. Een huisnummer is een identificatienummer van een zelfstandig pand/zelfstandig verblijfsobject. Daar kan je verder ook geen rechten aan ontlenen en is in principe ook niet iets wat een gemeente mag weigeren als de situatie daar aan voldoet.
Dat snap ik, denk ik (dat ligt overigens meer aan de wetgeving in kwestie dan aan jou, dat ik twijfel) maar de gemeente is dan toch wel gealarmeerd, wakker gemaakt dus, dat er ineens een aparte verblijfsruimte blijkt te zijn?
The owls are not what they seem
-Shifty- schreef:
20-09-2020 14:11
Nee, daarmee creëer je alleen een apart huisnummer, niet een aparte woning.
Maar waarom zou je dat willen?
Alle reacties Link kopieren
Waarom moet ze per se een eigen huisnummer?

Ik kende een gezin waarbij de dochter in het gastenverblijf/koetshuis woonde. Ik zie niet in waarom de gemeente daar überhaupt een probleem van zou maken.

Het is jouw huis en hoeveel badkamers/keukens je overal in maakt is toch aan jezelf?
LadyL0101 schreef:
20-09-2020 14:45
Dat snap ik, denk ik (dat ligt overigens meer aan de wetgeving in kwestie dan aan jou, dat ik twijfel) maar de gemeente is dan toch wel gealarmeerd, wakker gemaakt dus, dat er ineens een aparte verblijfsruimte blijkt te zijn?

Maar er mag ook gewoon een aparte verblijfsruimte zijn, mits TO daar een vergunning voor aanvraagt. Er mag alleen zeer waarschijnlijk geen tweede woning zijn; daar krijgt TO zeer waarschijnlijk ook geen vergunning voor.

Voor het maken van die verblijfsruimte in de garage moet TO een vergunning aanvragen, en als de gemeente volgens de regels handelt dan wordt daar automatisch een huisnummer (of subnummer) aan gehangen. Niet alle gemeentes doen dat echter automatisch, dus dan moet je het zelf nog even aankaarten.
redbulletje schreef:
20-09-2020 15:05
Maar waarom zou je dat willen?

TO wil dat graag, en ik kan me er iets bij voorstellen dat het fijn is om een eigen (sub)nummer te hebben voor hun dochter. Ze heeft dan feitelijk een eigen adres. Dat komt het dichtst bij het hebben van een eigen woning zonder dat het officieel een zelfstandige woning is. Ook voor de toekomst als het gebruikt gaat worden als mantelzorgwoning is het fijn om een zelfstandig nummer te hebben.

Het heeft verder geen nadelen.
Alle reacties Link kopieren
Op ruimtelijkeplannen.nl kan je het bestemmingsplan van je woning checken.
Als het goed is staat daar is wat wel en niet mag tav dit soort zaken. Soms mag voor mantelzorg wel en wie zegt dat dit geen mantelzorg is of zou kunnen zijn?
diedietje schreef:
20-09-2020 19:51
. Soms mag voor mantelzorg wel en wie zegt dat dit geen mantelzorg is of zou kunnen zijn?

De wetgeving bepaalt wat mantelzorg is, en dat is dit zeker niet.
Alle reacties Link kopieren
Wow....zoveel reacties had ik niet verwacht!

Veel nuttige informatie waar ik zeker iets mee kan.
Inmiddels heb ik telefonisch contact gehad met de gemeente. Ik kreeg te horen dat ik het hele verhaal in een mail moest gieten voor 'vooroverleg'.

Dit heb ik inmiddels gedaan. Binnen een week zou er een reactie moeten zijn.

Ik houd jullie op de hoogte.

Heel erg bedankt voor het meedenken en aandragen van de verschillende inzichten!

Groet Marcel

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven