Geregistereerd partnerschap of samenlevingscontract?

23-05-2008 20:14 48 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend en ik hebben pas een huis gekocht. Aangezien we niet getrouwd zijn en ook geen samenlevingscontract hebben, kunnen er vervelende situaties ontstaan als een van ons komt te overlijden (of als we uit elkaar gaan). Nu kwam de notaris met twee opties: samenlevingscontract (300 a 400 euro) of geregistreerd partnerschap (elke ochtend om 9.00 gratis in Assen).



Hoe hebben andere stelletjes met een hypotheek dit aangepakt? Wat raden jullie ons aan?



PS: nadeel van het geregisteerd partnerschap lijkt mij dat als je uit elkaar wilt, je echt moet gaan scheiden. Een samenlevingscontract lijkt wat vrijblijvender.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook pas een huis gekocht maar hoefden geen samenlevingscontract... de keuze werd ons wel geboden door de notaris van de verkopende partij (wij hadden geen makelaar, scheelde geld en was neit nodig) maar dat was alleen omdat hij dan korting kon bieden als we dat bij hem zouden doen. Volgens mij ben je vij om dat wel of niet te doen.... ken wel meer stellen met een koophuis maar zonder een samenlevingscontract/ geregistreerd partnerschap.... Het laaste is overigens wel veel makkelijker om te zetten in een huwellijk heb ik me laten vertellen.

Op den duur willen wij trouwen dus ik wacht rustig af totdat vriendlief op zijn knietjes valt en DE vraag stelt.

Succes! Groetjes bijtje
Alle reacties Link kopieren
wij hebben toen we een huis kochten een samenlevingscontract op laten stellen bij de notaris. dat was voor ons idd. 300 euro, met de korting erin omdat we bij dezelfde notaris ook de hypotheekacte en acte van levering (overdracht van de sleutels) tekenden.



Idd. ben je niet verplicht om een van beide te doen, maar het kan wel vervelende situaties voorkomen (bijv. dat wanneer je vriend een dodelijk autoongeluk krijgt, zijn ouders zijn deel niet kunnen opeisen.).



Het grote verschil tussen geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract is of je wil of alles wat je hebt van jullie samen wordt of niet.

Bij een geregistreerd partnerschap moet je als je dingen voor jezelf wil houden, anders alsnog voorwaarden op laten stellen bij de notaris.

een samenlevingscontract zegt meer dat alles wat van jullie samen is, is van jullie samen.

de spullen die van jezelf zijn, zijn van jezelf. die gaan na evt. overlijden ook naar je erfgenamen (ouders/broerzus), tenzij je ook nog een tetament op laat stellen, dan kan je dat zelf weer bepalen.
Alle reacties Link kopieren
als je samen een huis koopt moet je altijd een samenlevingsovereenkomst maken. Het is inderdaad niet verplicht maar o zo onverstandig om het te laten voor maar 300 euro. Ik zou het alleen laten als je binnen een jaar gaat trouwen of zo maar anders altijd doen. Het is niet alleen verstandig ivm overlijden van 1 van de twee, dan heb je ineens een huis met je schoonfamilie en geloof me, daar kan je nu heel goed mee opschieten maar met een overlijden kan dat heel anders zijn.

Verder heeft het ook nog eens te maken met successierecht. Bij overlijden van 1 van de 2 binnen vijf jaar en je hebt geen notarieel samenlevingsovereenkomst, val je in de hoogste categorie successiebelasting voor alle gezamenlijke dingen.



Dan nog een stukje commentaar op een eerdere posting. Bij de overdracht van een huis is er niet een notaris van verkoper en een notaris van koper er is gewoon een notaris en die is onpartijdig en wordt door koper uitgekozen aangezien koper vaak de kosten betaald.
Alle reacties Link kopieren
is het ook zo dat als je nog student bent, je studiefinanciering niet meer berekent word volgens je ouders inkomen maar volgens je partners inkomen? Of geld dit alleen bij 1 van die twee.



Wij hebben ook samen een huis gekocht, nou op zijn inkomen dan zeg maar, maar hij wou graag dat het ook op mijn naam kwam te staan, maar nou had ik via via gehoord dat mijn stufi dan down hill gaat, aangezien ik nu het max. krijg en mijn vriend goed verdient dus zou ik bijna het minimum krijgen....



mijn vraag heeft heeft het effect op mijn stufi? Iemand in de zelfde situatie, hoe heb jij dat gedaan?



Tnx.
Alle reacties Link kopieren
hmm..geen ervaring mee omdat mijn ouders daarvoor te veel verdienen. Voor zover ik een keer een stukje vn de decaan in de ublad zag, geldt met name dat de beurs afhankelijk is van of je bij je ouders woont of niet en dus ook alleen de financiele situatie van je ouders. Maar zeker weten doe ik niet. Misschien dat je de Ib groep hier het beste even over kan bellen?



Misschien dat het wel van invloed is op de belastingaangifte die je doet?
Alle reacties Link kopieren
Jazeker, je stufie wordt dan inderdaad aangepast op het inkomen van je partner want je ouders zijn dan financieel niet meer relevant voor jou.
Alle reacties Link kopieren
Toch niet. Even naar de site van de IB-groep en zoeken op de woorden partner en hoogte levert ondermeer deze vraag en antwoord op:quote:

Vraag



Ik ga samenwonen. Kijken jullie nu naar het inkomen van mijn partner?

Antwoord



Als je gaat samenwonen heeft dat geen gevolgen voor je studiefinanciering (tenzij jij en je partner een kind (gaan) verzorgen). We kijken niet naar het inkomen van je partner.



Je kunt met Mijn IB-Groep makkelijk en snel doorgeven dat je situatie gaat wijzigen.



Het maakt dus voor de IB-groep ook niet uit volgens mij of dat huis nu wel of niet op naam van de student staat.

Maar zoals in veel gevallen geldt: waarom bel je niet gewoon even met de instantie die erover gaat? In dit geval de IB-groep.
Nee hoor, de IB-groep kijkt helemaal niet naar het inkomen van je partner. Kijk maar op de site.



Edit: dat wat Tia zegt dus.
Alle reacties Link kopieren
Zoals deb83 ook al aangeeft is er een groot verschil tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Geregistreerd partnerschap is nagenoeg gelijk aan een huwelijk, met als enig verschil dat kinderen niet automatisch door de vader erkend zijn.

Net zoals een huwelijk is geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen tenzij je expliciet aangeeft dat bepaalde zaken van jou zijn.

Een samenlevingscontract heeft alleen betrekking op zaken die van jullie samen zijn, zoals huis, inboedel en geld dat op gezamenlijke rekeningen staat. Jouw eigen geld blijft buiten beschouwing. Ook kan er na een eventuele scheiding geen aanspraak gemaakt worden op alimentatie.



Daarnaast is het altijd goed om een samenlevingscontract af te sluiten als je samen een huis koopt. Als één van jullie overlijdt gaat de helft van het huis naar zijn familie. Het kan veel rompslomp opleveren en veel geld kosten om er voor te zorgen dat jij in het huis kan blijven wonen.
Ik zou overigens, als je voor een samenlevingscontract gaat, samenlevingscontract + testamenten doen. Dan heb je tenminste alles gedekt.
Alle reacties Link kopieren
Een geregistreerd partnerschap kun je bijna vergelijken met een huwelijk! De verschillen zijn dat je bij een gp je kinderen nog moet laten erkennen en dat het internationaal problemen kan geven.



Regel wel iets, want als een van jullie beiden komt te overlijden dan ben je niets van elkaar. Als je samen het huis koopt en je neemt een samenlevingscontract met een verblijvingsbeding, dan gaan bij overlijden alle gezamenlijke spullen naar de andere partner. Regel je niets dan gaat de helft van de woning naar de erfgenamen van de overleden partner (ouders, broers, zussen). Als je vriend overlijdt moet je dus ineens alle beslissingen over je huis en hypotheek regelen met je schoonfamilie.
Alle reacties Link kopieren
bedankt voor jullie snelle reacties! Ik moet me er toch nog even beter in gaan verdiepen, ook het geen wat xxxjes zegt..... klinkt een goed idee, niet dat ik mijn schoonouders nou niej echt vertrouw maar vooral de rompslomp die erna komt lijkt mij dan lastig.



Tnx voor jullie reacties
Alle reacties Link kopieren
sorry dat ik het verkeerd had gezegd...bij mij was er dus wel een kleine, ik had er niet bij stilgestaan dat die de oorzaak was van het aanpassen van de stufi. Sorry!
Alle reacties Link kopieren
We gaan zeker iets regelen, twijfel echter nog steeds tussen geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract...
Alle reacties Link kopieren
Ik zit een beetje met een vergelijkbaar probleem. Ik woon sinds een paar weken officieel samen met mijn vriend. We wonen in mijn (koop)huis. Het huis en alle meubels erin zijn van mij. Ik heb verder nog een behoorlijke spaarpot achter de hand. Mijn vriend gaat vanaf nu gewoon de helft van alle kosten betalen. Ik ben in het verleden getrouwd geweest en weer gescheiden en heb geen zin in nog een keer een hoop gedoe over financiën als we uit elkaar zouden gaan. Daarom ben ik blij dat ik mijn eigen huis en spulletjes heb die gewoon van mij blijven als we onverhoopt uit elkaar zouden gaan. Aan de andere kant; mocht er iets met mij gebeuren dan zou ik het heel sneu voor mijn vriend vinden als hij hier niet zou kunnen blijven wonen (omdat het huis dan officieel van mijn moeder wordt). Niet dat mijn moeder hem er dan meteen uit zou gooien, maar er ontstaan dan toch wel problemen met de belastingdienst denk ik, vanwege het eigendom en eventuele overdracht van het huis.

Tsja, trouwen hoeft voor mij niet meer zo nodig. Maar er zal toch iets anders geregeld moeten worden om problemen te voorkomen. Samenlevingscontract + testament of geregistreerd partnerschap (dan heb je volgens mij alles in 1 keer afgedekt, al komt dat voor mij toch erg dicht bij trouwen in de buurt).

Zijn er meer mensen die in deze situatie zitten of gezeten hebben?
Alle reacties Link kopieren
Hey Capibara,



Hier nog zo een situatie, maar dan andersom. Ik woon dus bij mijn vriend in. Hij heeft een koophuis, en alle meubels zijn van hem. Ik mag niets aan zijn huis betalen, omdat hij geen zin heeft in dat gezeur, wat hij toen tentijde van zijn scheiding heeft gehad. Dus dat is al een verschil, maar hij wil ook niets regelen voor als hij komt te overlijden. Hij wil geen samenlevingscontract en al helemaal niet trouwen... Dus tja.. ik moet me er maar bij neerleggen...



gr Pilous
Alle reacties Link kopieren
quote:Pilous schreef op 25 mei 2008 @ 10:13:

Ik mag niets aan zijn huis betalen, omdat hij geen zin heeft in dat gezeur, wat hij toen tentijde van zijn scheiding heeft gehad.

Mijn vriend betaalt gewoon de helft van alles. Als hij nog in zijn vorige huis zou wonen zou hij ook geld kwijt zijn aan huur, gas, water, licht, verzekeringen en boodschappen. In plaats van huur betaalt hij nu mee aan mijn hypotheek. Als we ooit uit elkaar zouden gaan heeft hij nergens recht op. Hij heeft dan weliswaar meebetaald aan mijn huis, maar dat geld zou hij anders aan huur hebben uitgegeven. Hij 'huurt' dus als het ware mijn halve huis van mij.

Als ik kom te overlijden vind ik het een ander verhaal. Dan heeft hij al genoeg ellende, dan wil ik niet dat hij dan ook nog eens zonder spullen op straat komt te staan. Niet dat mijn moeder dat zou doen hoor, maar ik vind het wel een fijn idee als dat ook officieel geregeld zou zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik betaal de boodschappen e.d. en de uitjes. Dus als we naar de maandlasten kijken, betalen we ongeveer de helft. Maar stel, we gaan uit elkaar, kan ik nooit aanspraak maken op zijn huis. Dat is de achterliggende gedachten. Nouja, prima.



Alleen als hij komt te overlijden, dan heb ik een probleem. Hij zegt dus dat zijn ouders het dan wel netjes voor me regelen. Maarja, mijn eerste man is overleden, dus ik weet dat het dan heel anders gaat dan dat je vantevoren had bedacht. Binnen 3 maanden had ik ruzie met mijn toenmalige schoonfamilie. Maar hij vindt dat geen argument (en hij ziet er het voordeel voor hem niet in, alleen voor mij) Mja.. ik kan me er alleen maar bij neerleggen.



Wel goed van jou, Capi, dat jij er wel over nadenkt. Ik zou het liefst dus een samenlevingscontract met testament willen.
Alle reacties Link kopieren
Als je een samenlevingsovereenkomst aflsuit met een verblijvingsbeding is een testament zeker niet altijd nodig. Dit is alleen het geval als je dingen in prive hebt waarvan je wilt dat dat naar je partner gaat ipv naar je ouders en broers en zussen. Een testament is ook zeer aan te bevelen als je kinderen hebt.



Maar als je allebei niet echt privevermogens hebt, en eigenlijk alles gemeenschappelijk is is een testament niet nodig.
Alle reacties Link kopieren
quote:Capibara schreef op 25 mei 2008 @ 10:24:Als ik kom te overlijden vind ik het een ander verhaal. Dan heeft hij al genoeg ellende, dan wil ik niet dat hij dan ook nog eens zonder spullen op straat komt te staan. Niet dat mijn moeder dat zou doen hoor, maar ik vind het wel een fijn idee als dat ook officieel geregeld zou zijn.

Zo lang je niks geregeld hebt, zou dat een hoop geld gaan kosten: als jij overlijdt moet je moeder een berg successierechten betalen. Als ze het huis vervolgens aan je vriend geeft, moet hij ook weer een boel belasting betalen. Dat is dus erg onvoordelig en bovendien weet je nooit zeker of er geen conflicten ontstaan en je vriend op straat komt te staan...



quote:Pilous schreef op 25 mei 2008 @ 10:45:

Alleen als hij komt te overlijden, dan heb ik een probleem.

Nogal ja. Feitelijk heb jij nergens recht op.

Waarom is je vriend zo anti-samenlevingscontract? Ik zou eerlijk gezegd niet graag samenwonen met iemand die niks wil regelen. Het is toch belangrijk dat je je partner goed achterlaat, mocht je komen te overlijden?



quote:Lidwien schreef op 25 mei 2008 @ 00:31:

We gaan zeker iets regelen, twijfel echter nog steeds tussen geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract...

Geregistreerd partnerschap is goedkoper

Ik zou de verschillen opzoeken / laten uitleggen door een notaris, en op basis daarvan een keuze maken.
Just hand over the chocolate and nobody will get hurt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Barbalala schreef op 25 mei 2008 @ 15:24:

Nogal ja. Feitelijk heb jij nergens recht op.

Waarom is je vriend zo anti-samenlevingscontract? Ik zou eerlijk gezegd niet graag samenwonen met iemand die niks wil regelen. Het is toch belangrijk dat je je partner goed achterlaat, mocht je komen te overlijden?.



Met een samenlevingscontract regel je alleen de gezamenlijke eigendommen, dus in bovenstaand geval moet je een testament laten maken en niet alleen een samenlevingsovereenkomst want dan heb je eigenlijk weinig geregeld.



quote:Barbalala schreef op 25 mei 2008 @ 15:24:

Geregistreerd partnerschap is goedkoper

Ik zou de verschillen opzoeken / laten uitleggen door een notaris, en op basis daarvan een keuze maken.



dat is alleen goedkoper als je bij elkaar blijft en je in de algehele gemeenschap van goederen laat registreren. Verder wordt het bijna nooit meer gedaan. Dan kan je net zo goed gaan trouwen. is eigenlijk hetzelfde als ger partn. heeft waarde in het buitenland, het is met de eventueel te komen kinderen beter geregeld.

Samenwoning is beter te ontbinden en kost vaak maar rond de 300 euro.
Alle reacties Link kopieren
Het voordeel van geregistreerd partnerschap t.o.v. trouwen is dat de 'scheiding' makkelijker is. Misschien een beetje raar of cru om daar rekening mee te willen houden, maar dat is tenslotte toch ook de reden om partnerschaps- of huwelijke voorwaarden op te stellen, dan houd je daar ook rekening mee.
quote:Pilous schreef op 25 mei 2008 @ 10:13:

Hij wil geen samenlevingscontract en al helemaal niet trouwen... Dus tja.. ik moet me er maar bij neerleggen...



gr PilousSorry, maar dat doe je dus ook maar gewoon? Ik vind dat eigenlijk hartstikke dom en ik snap niet dat jij je er mee inlaat. Jouw vriend bouwt vermogen op en jij betaalt alleen maar dingen waar je nooit meer wat van terug ziet...
En hij kan wel zeggen dat zijn ouders het dan netjes voor je regelen, maar het slaat natuurlijk nergens op want op die manier móet je vreselijk veel belasting betalen. Wat dus niet hoeft als jullie het zelf netjes regelen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven