Hypotheek en een nieuwe baan.

10-06-2008 19:58 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn partner en ik hebben een huis gezien welke wij mogelijk willen kopen. Momenteel zijn we bij de hypotheekverstrekker offertes aan het opvragen. Echter zit ik nu in de opzegmaand van mijn oude werkgever. Op 1 juli begin ik bij mijn nieuwe werkgever met een halfjaarcontract, met de intentie om mij daarna voor onbepaalde tijd aan te nemen.

Van de werkgever waar ik nu in de opzegmaand zit heb ik een werkgeversverklaring gekregen en met die cijfers is de hypotheekverstrekker aan het rekenen.



Echter als wij deze maand het huis willen kopen is het dan verstandig om te melden dat ik volgende maand bij een nieuwe werkgever ga beginnen? Of moet ik daar even mn mond over houden vanwege de hypotheek?

Bij mijn nieuwe werkgever verwacht ik wel een intentieverklaring te kunnen krijgen (uiteindelijk is zn papiertje toch niet een garantie voor iets) Maarja, daar heb ik niets aan als we deze maand uit de onderhandelingen zouden komen.



Wat is wijsheid?
Alle reacties Link kopieren
Ik verwachte ook een intentieverklaring te krijgen van mijn werkgever en dat liep helaas anders. Ik zou er dus niet zo op vertrouwen.



Ik neem aan dat je huidige werkgever weet dat je stopt met je baan. Als je het huis koopt/hypohteek regelt terwijl je contract bij het bedrijf nog loopt (dus voor 1 juli) dan zou ik gewoon met de werkgeversverklaring blijven werken. De hypotheekverstrekker kan dan namelijk de verklaring controleren en dan klopt deze. Koop je het huis na 1 juli, dan zou ik open kaart spelen met de hypotheekverstrekker.
Alle reacties Link kopieren
je intentie verklaring is 3 maanden geldig..



geen idee wanneer je die intentie verklaring van je huidige werkgever hebt ontvangen ?

Als dat 2 maanden geleden is dan heb je nog precies 1 maand om je hypotheek te regelen..En dan zou ik lekker mijn mond dichthouden over een evt nieuwe baan.. Dat is dan nl niet belangrijk.
Alle reacties Link kopieren
Je moet bij de meeste hypotheekverstrekkers een recente salarisstrook inleveren. Dus je hebt ongeveer 1 maand de tijd (op je laatste salarisstrook staat bijvoorbeeld uitkering vakantiegeld ivm uittreding).

Ik denk dat niet veel hypotheekverstrekkers happig zijn op een halfjaarcontract. Veel banken worden ook steeds strenger. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Stel je koopt het huis.

Op het laatste moment merkt de hypotheek verstrekker dat je een nieuwe baan hebt en weigert alsnog de hypotheek.



Helaas kan je dan het huis niet meer financieren maar je hebt de koopakte al wel getekend en de periode van onder voorbehoud van financiering is al voorbij.



Er bestaat dan een risico dat je een boete clausule moet betalen omdat je niet meer in staat bent het huis te kopen terwijl het koopkontrakt al wel getekend is.

Dat kan om flinke bedragen gaan.

Dus lijkt mij wel zo verstandig om voor eerlijk en safe te gaan.



Misschien kun je op deze manier wel een hogere hypotheek krijgen maar wat als je in je proeftijd ontslagen wordt?

Dan wordt dat huis misschien een molensteen om je nek.
Alle reacties Link kopieren
Ga inderdaad niet uit van je huidige baan nog, maar van je toekomstige baan.



Is het niet ook zo dat als ze controleren of je intentieverklaring correct is, dat je werkgever aan zal geven dat je ontslag genomen hebt? Is het dan niet ook frauduleus als je met deze intentieverklaring een hypotheek probeert te bemachtigen terwijl je weet dat je er weg gaat?



Ik zou het in ieder geval zeker niet doen. En let op: er zijn bedrijven die niet aan intentieverklaringen doen, ongeacht of het consequenties voor ze heeft of niet.
Alle reacties Link kopieren
Als we deze maand een huis willen kopen dan zullen ze inderdaad de werkgeversverklaring checken bij mijn huidige werkgever. Deze laat dan inderdaad vast weten dat ik ontslag genomen heb. Echter ben ik nog niet begonnen bij mijn nieuwe werkgever, dus die kan ik ook niet vragen om een intentieverklaring.

Dan zouden we dus eigenlijk de onderhandelingen van de koop moeten rekken tot volgende maand? Dan kan het huis al weg zijn.....en mijn partner's salaris is net niet toerijkend om het in zn eentje te gaan doen. Mhhh, what to do, what to do....





Maar goed, alleen op een halfjaar contract kan je toch ook wel een hypotheek krijgen? Hoe doen andere mensen dat dan die bijv. alleen maar via het uitzendbureau werken? Die hebben toch ook niet altijd een vast contract?





Welk risco loopt een werkgever dan met het invullen van een intentie verklaring: geen. Dus waarom zouden bedrijven dat willen weigeren?? Ze spreken alleen de inténtie uit je langer te willen laten blijven. Je kan zelfs de volgende dag gewoon ontslagen worden. Voor werknemer en werkgever zitten er geen enkele verplichtingen aan vast! Kan me niet voorstellen dat bedrijven dat weigeren, op welke gronden dan?
Weet het niet heel zeker hoor, maar dacht altijd dat als je vriend gewoon een baan heeft met een vast contract etc, het minder uitmaakt hoe het met het tweede contract zit. Helemaal als je vriend het net niet in z'n eentje kan trekken en maar een beperkt deel van jouw salaris nodig heeft. Dan wordt er met het tweede contract (nogmaals volgens mij) veel soepeler omgegaan. Is natuurlijk een ander verhaal als je beide salarissen voor de volle 100% nodig hebt.... Als ik jou was zou ik gewoon open kaart spelen met je hypotheekadviseur. Hij/zij kan je precies vertellen wat dit eventueel voor impact op het wel of niet verkijgen van een hypotheek heeft.
Alle reacties Link kopieren
Ze gaan echt de werkgeversverklaring niet checken hoor bij je werkgever. Het gaat er gewoon om dat je dat ding hebt, evenals een recente salarisstrook.

Als je dat inlevert is het goed.
Alle reacties Link kopieren
Een geldverstrekker (bank) gaat echt niet met je werkgever bellen om te checken of het allemaal wel klopt hoor. Dit doen ze alleen als er iets 'geks' op de verklaring staat, of als er iets onduidelijk is. Komt dus amper voor.



Daarnaast zou je ook gewoon van je nieuwe dienstverband uit kunnen gaan, mits je daar geen proeftijd hebt. Je kunt namelijk bij de meeste banken geen hypotheek afsluiten als je nog in je proeftijd zit.



De meeste werkgevers zullen niet zoveel problemen hebben met het invullen van een intentieverklaring. Het is namelijk geen rechtsgeldig document en je kunt er als werknemer verder helemaal niets mee.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou dus never nooit slapende honden wakker maken! Zeker geen open kaart spelen zoals Guust adviseert; op dit moment wordt er toch al snel moeilijk gedaan (ook als daar geen enkele reden toe is).

Je hebt een werkgeversverklaring van je huidige werkgever: prima toch.
Alle reacties Link kopieren
Je bent wel mogelijk de pineut mochten ze het wel checken of er ooit achter komen. Dan ben je daarna ook niet heel geloofwaardig meer voor dit soort partijen..... Dat is dus de afweging die je zelf zult moeten maken. Alhoewel ik ook wel geloof dat intentieverklaringen zelden gecheckt zullen worden al doen ze vast steekproeven.
Alle reacties Link kopieren
Deze maand werk ik nog 2 dagen en daarna heb ik nog 2 weken vakantie alvorens mijn contract eindigt. Om in die weken een huis te kopen, dat voelt gewoon niet goed. Omdat ik dan niet meer bij mijn werkgever werk. Ik durf het dus niet op mn verklaring te doen van mijn huidige werkgever. Als ik gecheckt word dan ben ik veel verder van huis.



Ik heb het inderdaad nagevraagd bij de bank en zij zeggen dat je geen hypotheek kan krijgen als je in je proeftijd zit. (dat wil zeggen, als je proeftijd nog niet voorbij is op het moment dat je bij de notaris om tafel zit om te tekenen)

Een bod kan je altijd doen en in de ontbindende voorwaarde moet je opnemen dat het onder voorbehoud van financiering is. Nu is dat een algemene regel maar meestal geld deze maar 2 weken. Deze zou je dus specifiek op 4 weken moeten laten zetten, zodat je proeftijd voorbij is....



Ik zou dus ook gaan voor het open kaart spelen zoals Guust zegt. Dan snijden we ons het minste in de vingers. Ik denk dat de hypotheek voor zn 90% kan op de naam van mijn vriend en de rest vul ik aan met mijn salaris.



Pff, het is wat, net je droomhuis tegen komen voor een leuke prijs als je in de laatste weken zit bij je huidige werkgever....En ons bod moet ook nog maar geaccepteerd worden natuurlijk, maar dit zijn wel van die belangrijke dingen om mee te nemen in je beslissing.
Alle reacties Link kopieren
quote:Boarn schreef op 11 juni 2008 @ 16:49:

Welk risco loopt een werkgever dan met het invullen van een intentie verklaring: geen. Dus waarom zouden bedrijven dat willen weigeren?? Ze spreken alleen de inténtie uit je langer te willen laten blijven. Je kan zelfs de volgende dag gewoon ontslagen worden. Voor werknemer en werkgever zitten er geen enkele verplichtingen aan vast! Kan me niet voorstellen dat bedrijven dat weigeren, op welke gronden dan?



Mijn werkgever weigerde een intentieverklaring te geven. Niemand in dat bedrijf krijgt een intentieverklaring, omdat ze bang ze dat er eventueel toch iets te halen valt.



Omdat ik geen intentieverklaring kreeg is mijn gemiddelde jaarsalaris over de afgelopen 3 jaar meegerekend voor de hypotheek. Dat zou je dus ook kunnen doen (als je dan tenminste voldoende kan lenen).

Daarnaast dien je een werkgeversverklaring te hebben (dit kan dus gewoon van je oude baan of nieuwe nieuwe baan zijn, dat maakt niet uit). De hypotheekverstrekker kan bij CWI checken of je een baan hebt en via je salarisstrook.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap werkelijk niet waarom je zo bang bent de werkgeversverklaring te gebruiken die je hebt (die heb je toch niet voor niks) en waarom je denkt met open kaart spelen het wel te redden??

Ik heb jarenlang op de afdeling P&O van een groot bedrijf gewerkt en er is in al die tijd werkelijk geen enkele keer navraag gedaan nav een werkgeversverklaring.



De afgelopen tijd wordt er juist -bijna spastisch- streng omgegaan met mensen die een huis (net) niet kunnen betalen. Dit ook omdat mensen veel hogere hypotheken afsloten dan de de veilige 4,5 keer het jaarinkomen. Overigens is dit ook zeer discutabel, maar goed daar gaat het nu niet om.



Hoorde laatst een bespottelijk verhaal: stel wilde hypotheek oversluiten bij andere geldverstrekker. Hypotheekbedrag bleef precies zoals het al was. Hypotheekbedrag was maar zo'n 60% van de executiewaarde van de woning, dus maar amper de helft van de vrije verkoopwaarde. Daarnaast spaar- en beleggingstegoeden twv 40% van het hypotheekbedrag.

Ergo: maatschappij loopt geen enkel risico.



Man had de laatste drie jaar bovenop zijn vaste salaris (gemiddeld) 30.000 Euro aan bonussen gehad, vrouw had afgelopen drie jaar een inkomen van gemiddeld 40.000 Euro door freelance werk. Allemaal aantoonbaar!

Voor de berekening van de maximale hoogte van de hypotheek werd ALLEEN het vaste jaarsalaris van de man meegerekend.

Stel kwam dan 14.000 Euro 'tekort' voor de hypotheek. Moesten er speciale verklaringen opgesteld en ondertekend worden; hele heisa terwijl ze als ze die 2 componenten wel meegenomen hadden een hypotheek hadden kunnen afsluiten die 2,5 keer zo hoog was.



Als er in zo'n geval al zo moeilijk wordt gedaan, dan zou ik dus zeker geen slapende honden wakker maken.



Veel succes en eerst maar eens afwachten of het bod wordt geaccepteerd.
Alle reacties Link kopieren
Tsja, het ligt er ook aan hoe regulier die bonussen zijn. En vaak zijn die prestatie afhankelijk en ben je nergens meer als de markt waarin je je begeeft instort. Best een risico dus.



Je kunt reguliere componenten wel mee laten tellen zoals bijvoorbeeld stelselmatig overwerk of andere componenten. Althans, dat is mij toen verteld, ik heb het bewust zelf niet laten meetellen in de berekeningen want al heb ik een regelmatig "overwerk" verhaal, het is elke maand weer een ietwat ander bedrag en ik had geen zin in gezeur daarover.



Boarn, ben jij HBO of WO opgeleid? Want dan zijn hypotheek verstrekkers vaak ook ineens een stuk gemakkelijker. Stom, maar waar. En overigens stond in mijn koopcontract een financieel voorbehoud voor 3 weken of zo, dus ik denk dat je zeker wel een financieel voorbehoud tijdens de onderhandelingen (let op, wel bij je bod vermelden!) kunt aanhouden van langer dan dat. Echter zul je bij veel belangstelling van een huis dan wellicht het toch niet krijgen omdat een dergelijk uitstel natuurlijk wel weer inhoudt dat je verwacht dat het regelen wat meer tijd kost en het risico van het niet behalen wat hoger ligt dan gemiddeld.



Doe in ieder geval datgene waar je zelf achter staat. Laat je niet door bijvoorbeeld mij pushen om vooral te wachten totdat je alles correct geregeld hebt en laat je niet pushen door een ander die zegt dat het toch allemaal niet gecheckt wordt. Gewoon zelf bekijken waar jij je comfortabel bij voelt en het op die manier aanpakken.
Alle reacties Link kopieren
Al bij het eerste bod melden Kiks, of bij het uiteindelijke bod?(van dat voorbehoud)



Nee, ik ben nu MBO geschoold, mijn vriend werkt 40 uur, goed slaris en is wel hoger geschoold, heeft een Ir. titel (wat schijnbaar soms toch andere deuren opent) Wat dat betreft ben ik maar het vrouwtje dat ook nog wat bijverdient met mn 32 uur (en straks 20 uur studie in de week erbij omdat ik ook nog mn HBO papiertje wil halen)
Alle reacties Link kopieren
Heb je al een indicatie gekregen voor wat je vriend kan krijgen aan hypotheek? Ik kon namelijk op basis van mijn opleiding wel nog wat meer lenen dan de meeste calculators op internet aangeven dat ik mocht lenen. Dus misschien dat je het toch redt?



Je moet ervan uit gaan dat je bij een eerste bod al moet aangeven welke voorbehouden je erbij wilt hebben. Doe je dat niet en ze accepteren direct je bod, dan heb je die voorbehouden niet vastgelegd. Je weet vooraf nooit wanneer het je laatste bod zal zijn en wie het finale bod uitbrengt (en de ander die het mogelijk accepteert).



Hou er wel rekening mee dat als je een langere onder voorbehoud zou willen hebben dat dat dus wel mogelijk vraagtekens kan plaatsen bij de verkopende partij en het zou dus kunnen betekenen dat het minder makkelijk is om het huis te kopen omdat de verkoper geen risico wil nemen.
Alle reacties Link kopieren
@Kiks; hoe groot kan het risico zijn (zowel voor hypotheeknemer als -gever) als er maar zo'n laag bedrag geleend wordt tov waarde woning, met zoveel spaargeld achter de hand en daarboven op nog eens een fors 2e inkomen?

Dit voorbeeld alleen maar ter illustratie dat er na tijden dat er blijkbaar alleen al op perspectief van (hoger) inkomen meer geleend kon worden, het nu allemaal niet meer zo makkelijk verstrekt wordt.

By the way; het gaat in dit geval om 2 WO-afgestudeerden met inmiddels beiden een behoorlijke werkervaring.
Alle reacties Link kopieren
In het geval van TO gaat het niet om 2 WO afgestudeerden?



Waar banken en andere hypotheek verstrekkers doorgaans niet van houden is bedrog. Het grootste risico dat je loopt is dat je op een zwarte lijst terecht komt. De kans dat men het ontdekt is zeer waarschijnlijk erg klein, dus je zult er niet snel op terecht komen, maar ik vermoed dat als je er op terecht komt dat het een stuk zwaarder voor je wordt om daarna een hypotheek te krijgen.



Of het echt zo is weet ik niet, maar ik weet wel dat vooral banken en dergelijke vreselijk paranoide kunnen zijn.
Alle reacties Link kopieren
@ Kiks, stel dat we volgende week een bod doen (we hebben volgende week nog een bezichtiging) dan zou dat dus met een voorbehoud moeten van minimaal 7 weken. Want ik heb nu nog 2 weken bij mijn oude werkgever en de hele maand juli als proeftijd bij mijn nieuwe werkgever.

Ik ben inderdaad bang dat dat bij de koop kan afschrikken....



Wat we kunnen lenen hebben we trouwens via de Hypotheker laten berekenen.
Ik denk nog steeds dat het handig is als je het gewoon even gaat vragen. Jouw salaris zal als het goed is maar voor een klein deel gebruikt worden voor de hypotheek. Waarom nu zo'n probleem ervan gaan maken als je het ook gewoon aan de hypotheek man kan vragen. Zit je meteen een stuk rustiger in je vel. En stel de hypotheek man zegt dat het echt niet kan, dan kan je altijd nog naar een andere hypotheek verstrekker en daar bijvoorbeeld niet open kaart spelen (neem tenminste aan dat je bij meerder hypotheek verstrekkers een offerte gaat opvragen). Ik heb het idee dat je er nu helemaal van in de stress zit terwijl dat helemaal niet nodig hoeft te zijn.



Ben dit moment zelf ook bezig met de hypotheek. Zelfde verhaal als bij jou. Hypotheek kan voor 90% van mijn salaris. Mijn vriendje zit bij de overdracht zeker nog in zijn proeftijd (wat let hij is dan zelfs nog baanloos aangezien hij pas 7 dagen na de overdracht met z'n baan begint). Bij ons is daar geen enkel probleem van gemaakt. Het ligt er dus heel erg aan hoe de situatie is. En ja ze zijn veel strenger de laatste jaren, maar ze maken nog steeds een doodgewone risico analyse..... Als de hypotheekverstrekker bij jullie het risico laag inschat zijn ze een stuk soepeler en doen ze echt niet heel moeilijk over een proeftijd, maar goed dat is mijn ervaring.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou inderdaad het zo doen zoals guust het aangeeft: open kaart met de hypotheker spelen en als dat heel erg tegenvalt dan kun je altijd nog naar een andere tussenpersoon stappen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven