Hypotheek verstrekkers: welke heb jij?

03-01-2008 19:59 56 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben me aan het oriënteren op hypotheek verstrekkers en hou me ook bezig met de vraag met welke partijen ik het beste kan gaan praten. Ik wil eerst oriënterend een gesprek met, ik denk, een stuk of 2 hypotheek verstrekkers om een goed beeld te krijgen van wat ik ongeveer qua huisprijzen aan kan gegeven mijn financiële situatie. Oftewel, op hoeveel hypotheek ik kan rekenen gegeven ook mijn wensen qua hypotheek. Pas dan wil ik namelijk op huizenjacht gaan en mocht ik een huis vinden, wil ik dan pas voor een officiële offerte gaan. Leek mij de meest logische volgorde, toch?



Alleen... er zijn zoveel hypotheek verstrekkers, zoveel tussenpersonen... en ik wil echt niet bij allemaal langsgaan, maar gewoon er max. 3 benaderen.



Ben benieuwd naar waar jullie een hypotheek hebben lopen en via wie jullie die hypotheek hebben afgesloten en vooral ook waarom. Ik zit zelf te denken aan een gesprek met bijvoorbeeld de Rabobank, aangezien dat toch een beetje dè bank is in Nederland voor wat betreft hypotheken en bijvoorbeeld ook met een hypotheek tussenpersoon (Hypotheker? Vereniging Eigen Huis? Anders?).



Verder hoor en lees ik veel over "Bank of Scotland" waar men bereid is doorgaans hoger te gaan zitten qua hypotheek dan wat de "Gedragscode Hypothecaire Financieringen" aanraadt om te doen en dat ze ook vaak gunstige voorwaarden en rentetarieven berekenen. Heeft iemand hier ervaring mee? Niet dat ik echt heel veel hoger wil kunnen gaan dan betreffende gedragscode (dan krijg je ook veel te hoge maandlasten), maar een beetje hoger zou wellicht nog wel eens wenselijk kunnen gaan worden.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben net (juli dit jaar) een hypotheek bij Westland Utrecht afgesloten. Een spaarhypotheek met gedeelte aflossingsvrij. (Dat is de veiligste methode, zonder beleggen enzo. Geen risico. En door het aflossingsvrije gedeelte gebruik je wel alle belastingvoordelen.)



Westland is erg goed, omdat ze een aparte rente voor sparen en voor lenen hebben (de meeste banken berekenen zelfde rente).



Wat betekent dit?



Je leent voor bijvoorbeeld 5% (ik noem maar iets, ik weet de percenages niet uit mijn hoofd). je betaalt dus 5% rente.



Maar je spaart tegen 7%. Dan krijg je op je spaargeld 7% rente. (Dat is natuurlijk veel gunstiger dan de 5% rente die de meeste banken berekenen (omdat ze dezelfde rente gebruiken voor zowel lenen als sparen).



Volg je het nog?



In ieder geval zou ik informeren wat Westland Utrecht kan doen. (Ze hebben alles bij ons heeeel netjes en correct en snel geregeld.



Misschien via een tussenpersoon? Wij hadden BAG assurantien. Relatief niet al te groot bedrijf, daardoor persoonlijk. Operatief in heel NL. Wij zijn erg tevreden!



Succes en veel plezier met het uitzoeken!



Aramilia
Is dat Bank of Scotland of Royal Bank of Scotland? Volgens mij is die eerste namelijk net een beetje failliet gegaan. Die tweede heeft net ABN over genomen (en doet het wel okee).



Wij zijn naar de Hypotheker, ABN en Fortis gegaan. Uit de aanbiedingen die zij ons deden hebben we de beste gekozen, dat was Fortis. Nu kun je normaal gesproken ook nog onderhandelen, zo van: ABN deed ons dit aanbod, hoeveel lager kunnen jullie gaan?, maar omdat wij niet zeker wisten of we wel een levensverzekering konden krijgen (man heeft kanker gehad), hebben we de eerste genomen die ons wilde verzekeren.



Maar onderhandelen is echt handig! Vriendinnen hebben procentpunten van hun rente af gekregen met andere offertes in de hand, dus dat raad ik je aan!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben direct naar de hypotheker gegaan.

Deze heeft mij alle vormen uitgelegd en we zijn toen gaan kijken wat het beste bij mij past en voor wat voor bedag ik maximaal kon lenen.

Pas toen ik een huis gevonden had zijn we gaan kijken welke hypotheek verstrekker het voordeligst was.

In mijn geval delta lloyd omdat ik daar geen boete hoeft te betalen als ik de hpotheek wil oversluiten.



Ben erg tevreden over de hypotheker. Ze regelen alles voor je t/m de notaris aan toe, erg makkelijk!



Succes!
Alle reacties Link kopieren
ohja, en wij zijn niet voor de rabobank gegaan, omdat de rabo in de verschillende vergelijkende test op internet nooit bovenaan terecht kwam in lijstje met passende hypotheken...



Wij hebben eerst orienterend gesprek gehad met Postbank. Daarna dus met die tussenpersoon van BAG. (BAG berekent trouwens geen fee ofzo. als je een hypotheek via hen afsluit krijgen zij een fee van de leningverstrekker, en t maakt voor hen niet uit bij welke bank het is (ze krijgen overal dezelfde fee). Kortom: ze zijn echt onafhankelijk. (Wat een Hypotheker niet altijd is, omdat ze toch voorkeuren hebben voor sommige banken...)



succes!
Alle reacties Link kopieren
Dankjullie wel, heel divers dus eigenlijk hoor ik al :-)

Op basis waarvan komen jullie eigenlijk dan ineens ergens uit? Er zijn zoveel aanbieders, wat is dan je eerste reden om voor x, y of z te kiezen? Bijvoorbeeld voor de hypotheker als tussenpersoon of BAG assurantiën.



Onderdezon, ik hoor juist vaak Bank of Scotland, ken ook mensen die daar hun hypotheek hebben lopen en hun website is er gewoon nog: http://www.bankofscotland.nl/html/default.asp



Maar de Royal Bank of Scotland is een veel bekendere naam. Vind het wel gek dat er twee banken zijn met zo'n bijna gelijke naam....
Alle reacties Link kopieren
Zelf zit ik bij de Westland Utrecht. Erg tevreden over. Hiervoor bij Hypotrust gezeten, Was eigenlijk ook niets mis mee. Het is volgens mij maar net wat er voor jou op het moment het passends is voor je situatie.



De rabobank heeft over het algemeen wat hogere rentepercentages t.o.v. andere hypotheekverstrekkers. Ik heb ook een aantal maanden geleden een hypotheekgesrpek gehad met een rabobankmeneer. Wat een gladde eikel was dat. Alles was mogelijk, niets was een probleem. Daar zie je me niet meer terug.
Alle reacties Link kopieren
Farmacarla, de Hypotheker lijkt mij ook erg makkelijk. Ik las op hun site dat ze zelfs de belastingteruggaaf regelen. Voor mensen, zoals ik, die er totaal geen verstand van hebben, klinkt het allemaal heel aantrekkelijk.

Ik vraag me alleen af wat rekenen ze daar nou voor?
quote:kiks76 schreef op 03 januari 2008 @ 20:17:

Onderdezon, ik hoor juist vaak Bank of Scotland, ken ook mensen die daar hun hypotheek hebben lopen en hun website is er gewoon nog: http://www.bankofscotland.nl/html/default.asp



Maar de Royal Bank of Scotland is een veel bekendere naam. Vind het wel gek dat er twee banken zijn met zo'n bijna gelijke naam....Ik heb het niet helemaal meegekregen omdat ik net op huwelijksreis was, dus als je het precies wilt weten moet je het even opzoeken. Maar we waren toevallig op huwelijksreis naar Schotland en overal lagen er mensen voor die bank te kamperen omdat ze hun geld kwamen terughalen.
Alle reacties Link kopieren
In ieder geval geldt het volgende mocht een hypotheek verstrekker failliet gaan:

http://www.overgeld.nl/ni...ekker_failliet_gaat_.html



Onderdezon, voor wat betreft het failliet gaan van Bank of Scotland kan ik niets terug vinden. Ik kan, als ik heel diep graaf, wel iets terug vinden over Barclays in 2005 en dat zegt me ook wel iets in combinatie met het verhaal dat jij hebt.
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn net weg bij Fortis ASR: ga daar NOOIT een hypotheek afsluiten; ze werken met een 2 sporig rentebeleid en daarnaast is het er administratief een grote klerezooi. Ik kan echt een boek schrijven over alle dingen die ze fout hebben gedaan (en nog doen! dachten we er voorgoed vanaf te zijn, vorige maand alles afgewikkeld bij de notaris, schrijven ze vandaag toch weer de rente af, van een hypotheek die we dus helemaal niet meer hebben ......ARGHHHHHH)
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een hypotheek bij de Rabobank en zijn ook nergens anders geweest. We hadden ook geen keus: ik studeerde nog, dus we moesten een zgn. 'generatiehypotheek' nemen, en de Rabobank was de enige die dat deed.



We zijn heel tevreden, werden serieus genomen en echt behandeld als klant=koning. Ik weet niet of we ergens anders een lagere rente gekregen zouden kunnen hebben, maar ik ben tevreden over ons 'product' en heb zeker niet het idee dat we zijn opgelicht. Een volgende keer zou ik dus zeker weer naar de Rabobank gaan (maar dan liefst ook een andere om inderdaad te kunnen vergelijken/onderhandelen).
Alle reacties Link kopieren
Wij sluiten onze hypotheek af bij de Postbank denken we. Is daar iets bekend over?
Wij zaten bij de ING en blijven ook voor de nieuwe hyptheek bij de ING. Het contact is persoonlijk en we worden goed geholpen.



We hebben wel onderhandeld. We hebben bij hen en bij de Hypotheker offertes laten uitdraaien en op basis daarvan zijn we aan de slag gegaan met de onderhandelingen. De hypotheker kwam met een erg voordelige offerte van de Postbank en die hebben we uitonderhandeld met de ING. Uiteindelijk kwamen wij op die manier flink goedkoper uit dan het initiele openingsbod!



Overigens konden wij ook meer lenen dan in eerste instantie het geval zou zijn geweest. Doordat zij flink met de rente gingen zakken, ging het maandbedrag aan rente ook flink omlaag. Wij hebben toen gesteld dat we een hypotheek hadden kunnen krijgen op het eerder geoffreerde hogere maandbedrag en dat we dat hogere maandbedrag alsnog wilden gaan betalen, maar dan met de bijbehorende hogere hypotheek. Daar zijn ze uiteindelijk ook mee akkoord gegaan.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een hypotheek van Florius....maar geregeld via Hypotheekvisie....en dat was echt geweldig!!!

Ze gaan eerst in gesprek met je over wie je bent, wat je wensen zijn en hoe je naar de toekomst kijkt....dan kijken ze naar wat er het beste past bij dit plaatje...en ze kunnen kiezen uit meerdere geldverstrekkers. Hieruit hebben wij een keus gemaakt...behalve de notaris, waar we ook nog eens korting kregen, regelen ze ook de belastingteruggaaf, alle verzekeringen en toen het niet helemaal lukte ivm een vreemde werkgeversverklaring hebben ze alles op alles gezet en...gelukt!

Echt een mega-service......



Heel wat beter dan de hypotheker, waar ik een uur moest wachten op mijn afspraak, de computer vastliep, ik een aanbod kreeg met een veel hoger rente-percentage..enz enz...



Succes!
Alle reacties Link kopieren
@ monissa



de hypotheker rekend niets voor hun diensten, ze krijgen betaald via de hypotheekverstreker.

Bij mij hebben ze de verlopige teruggaaf voor het eerste jaar geregeld.

De definitieve aanslag kunnen ze ook regelen maar dat moet ik wel wat betalen, weet alleen niet hoeveel.

Maar ik begreep wel dat mijn hypotheker het niet meer doet omdat er teveel mensen gebruik van maken, misschien doet de hypotheker bij jou in de buurt het wel.



Uiteindelijk was ik erg blij met hun, ze nemen alles uit handen.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een hypotheek bij de Rabobank. Na vergelijking met de Hypotheker, ING, SNS en Postbank hadden zij (4 jaar geleden) het aantrekkelijkste aanbod, in combinatie met klantvriendelijkheid. Nu willen we daar de hypotheek ophogen. Dan zitten we ver boven de nieuwe norm (inmiddels ook al met onze huidige hypotheek). Gelukkig wil de bank daar een heel eind in meegaan, wat ze niet zouden hoeven doen: ik ben sinds een jaar freelancer, en de meeste banken gaan daar heel hard van steigeren. Eigenlijk absurd: volgens de gedragscode zouden wij ons huis met maandlasten van netto 600 euro niet kunnen betalen, met een gezamenlijk inkomen dat ruim boven modaal ligt.

Nou ja, ik ben dus heel tevreden over de Rabobank! En onderhandelen loont behoorlijk.
Alle reacties Link kopieren
Een hypotheek is een boel geld, en hangt in grote mate samen met jouw wensen en mogelijkheden nu en in de toekomst. Niet gek dus dat dat maatwerk moet zijn, en dat je dus zoveel mogelijk verschillende verhalen hierboven leest.



Voor de één is Fortis helemaal je van het, de ander moet er niets van hebben en kiest voor een stunter als Bank of Scotland (nog steeds in de markt en inderdaad niet te vergelijken met de nationale Royal Bank of Scotland). Een derde is afhankelijk van randvoorwaarden als verzekeringen en moet daarop haar keus baseren terwijl een vierde zoveel mogelijk buiten die verzekeringen probeert te blijven, haar aflossing zélf regelt door kapitaal te sparen (dat is een nieuwe constructie die fiscaal lucratiever kan zijn mits je minimaal een bepaald bedrag per jaar kwijt kan aan sparen; zie de website van Vereniging Eigen Huis onder dossiers). De vijfde is al járen klant van de Postbank en regelt uit gewoonte daar haar zaken. Zoveel mensen, zoveel smaken.



Een tussenpersoon rekent niets voor zijn diensten. Direct, wel te verstaan. Indirect strijkt hij commissie op van de door hem aangeprezen banken. Ga dus ook altijd met meerdere tussenpersonen praten. Bereid jezelf daarbij goed voor. Ga ervan uit dat je hoe dan ook niet meer dan 4,5 keer het totale bruto jaarinkomen dat er in het huishouden binnenkomt, kunt mag en moet lenen. Zie eens deze pagina van het Nibud: Financiele informatie over wonen..

En bedenk ook vantevoren hoe je leven er in de (nabije) toekomst uitziet: wil je over een paar jaar aan kinderen beginnen en dus minder gaan werken (minder inkomen en méér kosten)? Wil je een restschuld opbouwen want wie dan leeft die dan zorgt en tegen die tijd is het huis toch weer verkocht voor iets nieuws en lagere maandlasten zijn welkom? Of wil je juist oud worden in het volgend huis en wil je tegen je pensioen aan van je hypotheek af zijn? Hoe ziet jouw/jullie fiscale plaatje eruit? En laat je ook goed voorlichten door meerdere partijen of er bij jouw gekozen vorm en in jouw situatie wel een levensverzekering nódig is: te vaak nog worden dure verzekeringen aangesmeerd in situaties waarin die niet nodig zijn. Kijk of je die verzekering ook los van de hypotheek kunt sluiten: vaak goedkoper en gunstiger voor de nabestaande.



Al dit soort vragen maken dat er een heel verhaal meer achter een hypotheek zit dan: wie heeft de laagste maandlasten? De vraag zou moeten zijn: ik weet wat mijn financiele plaatje nu en later is, welke hypotheekvorm en -verstrekker past daar het beste bij in mijn specifieke geval?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb via de Hypotheker een hypotheek bij Aegon afgesloten, was voor mij het meest gunstige. Ben ook bij de Rabo geweest, maar die konden niet veel meer omlaag.
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn via een financieel adviseur bij Westland Utrecht uitgekomen. Mijn man werkt bij een internationaal bedrijf met veel buitenlands personeel. Mede daarom hebben zij een contract met een adviesbureau. Hier hebben wij gebruik van gemaakt. Hartstikke tevreden over. Hoefde alleen maar de wensen aan te geven en dan kwam hij met wat opties terug.



Wij hebben een spaarhypotheek met 100% aflossing en vrij lang rentevast. Wel een vrij dure hypotheek, maar ook een hele zekere. En dat zekere was voor mij erg belangrijk (moet stresslevels laag houden).
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben onze hypotheek bij de Bank of Scotland, en zijn na een aantal jaren nog steeds heel tevreden, moeten het binnenkort gaan oversluiten en zal hoogst waarschijnlijk weer bij hen zijn.

Onze vorige hypotheek was bij de ING, maar na 4 jaar zijn we dus overgestapt, voornamelijk vanwege het financiele gewin, en het gebrek aan klantvriendelijkheid bij de ING.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb mijn hypotheek bij Argenta afgesloten, via een tussenpersoon (kennis van me). Ik ben er tevreden over en ben ook blij dat ik het via die kennis heb gedaan, want hij heeft me echt met van alles geholpen (ik snapte in het begin niets van hypotheken) en met veel geduld van alles uitgelegd.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
Echt heel erg divers dus, ik vind het heel erg moeilijk om te kiezen.



In mijn geval geldt dat ik in mijn eentje aan de hypotheek ga, dat er dus geen sprake is van een levensverzekering als ik het goed hebt. En dat ik dus gewoon graag net als wat Biebeltje heeft, gewoon volledig wil aflossen en geen zin heb in aflossingsvrij gebeuren. En omdat ik alleen ben en ik niet weet wat de toekomst me gaat brengen, neig ik naar vooral nu meer aflossen nu ik weet wat ik aan kan zodat ik wat meer speelruimte voor de toekomst heb financieel gezien. Oftewel: ik denk aan een lineaire hypotheek.



Mocht ik dan financieel gezien maandelijks toch niet helemaal rond komen in zo'n constructie, dan kan ik nog terugvallen op eigen geld en in noodgevallen op ouders.



Wat ik me trouwens wel afvraag: het max. wat men aan zegt te houden volgens de normen die men hanteert is 4.5 x het belastbaar jaarinkomen. Maar als ik op zo'n site mijn jaarinkomen ingeef, dan krijg ik toch een hoger bedrag er uit dan die 4.5x. Het lijkt bijna alsof zij denken dat je een jaarinkomen excl. vakantiegeld opgeeft en dat ik gewoon mijn jaarinkomen opgeef zoals het ook op mijn loonstrook staat (en da's dus inclusief vakantiegeld). Weet iemand hoe dat nou precies zit?



En als je naar de praktijk kijkt, hoeveel minder/meer mocht je uiteindelijk lenen dan hetgeen je als max. bedrag kreeg in de standaard reken modules van de banken (die dat baseren op annuiteitshypotheken en bepaalde rentetarieven)?
Alle reacties Link kopieren
Kiks, ik heb deels spaar en deels aflossingsvrij. En ik heb het huis ook in mijn eentje gekocht. Redenatie om deels spaar en deels aflossingsvrij te nemen, was dat dit niet het huis is waar ik heel mijn leven blijf wonen en je dus bij verkoop je hypotheek kan aflossen, ook dat aflossingsvrije deel
anoniem_20422 wijzigde dit bericht op 04-01-2008 18:20
Reden: tikfouten aangepast
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Hmm... ook erg apart:

Als ik mijn jaarinkomen (Z) invul in zo'n module, dan komt er een bedrag B1 uit als max. hypotheek bedrag.

Als ik mijn jaarinkomen op knip in 2 stukjes (X en Y) en eentje bij mezelf, de andere bij partner neerzet, dan komt er een bedrag B2 uit.



B2 is toch behoorlijk veel lager dan B1. Is dat verschil verklaarbaar door door levensverzekering/overlijdensverzekering bedragen? Of zouden ze in dit geval het salaris van de partner maar voor 1/3de meetellen? Het lijkt het eerste te zijn, want ik kan gewoon met X en Y varieren in samenstelling zonder dat het bedrag lijkt te veranderen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven