Mijn vriend wil niks zwart op wit

21-08-2008 11:24 87 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik zit met het volgende dilemma...

Sinds een half jaar woon ik samen. Hiervoor huurde ik een flat van de woningbouw. Deze heb ik 2 maanden geleden officieel opgezegd.

Mijn vriend heeft het huis waar ik nu woon gekocht voordat ik in zijn leven was en staat daarom dus ook op zijn naam.

Nu heb ik al een paar keer aangegeven dat ik graag een afspraak wil maken bij een notaris om eea vast te laten leggen. (Wat te doen bij overlijden, relatie-beindiging, inboedel enz.)

Mijn vriende reageerde steeds een beetje vaag, zo van, dat komt wel een keer..

Gisteravond toch maar weer over begonnen en nu is de aap uit de mouw, hij vindt het nog te vroeg om dingen te gaan vastleggen!!

Blijkbaar elke keer als ik erover begon voelde hij zich onder druk gezet..

Mijn bedoeling is echt niet om mijn naam op het huis erbij te laten zetten of iets dergelijks maar meer voor mijn idee de boel eerlijk te verdelen mocht er iets misgaan..Dit heb ik hem ook duidelijk verteld..!

Is dit te veel gevraagd? Hij wil er nu niks meer over horen..

Er is nu dus helemaal niks geregeld, als het uit zou gaan of nog erger, als mijn vriend zou komen te overlijden heb ik helemaal niks om op terug te vallen.. Misschien ook handig om te vermelden, hij wil ook niet dat ik bijdraag in de hypotheekkosten, verzekeringen, vaste lasten e.d.. Ik betaal alleen alle boodschappen..

Ik zet voor mezelf wel maandelijks een bedrag weg voor de zekerheid..

Andersom wil ik ook graag weten hoe dit zit, mocht ik komen te overlijden, is mijn vriend dan verantwoordelijk voor mij?



Heeft iemand hier ervaring mee of tips?

Zou ik ook alleen naar een notaris kunnen stappen?





Alvast bedankt!!

Groetjes Almu
Alle reacties Link kopieren
Als hij overlijdt, wat wil je dan? Het huis?



Of wil je zorgen dat bijvoorbeeld de dingen die je samen hebt gekocht niet linea recta naar zijn ouders gaan?
Alle reacties Link kopieren
(een juriste mag me verbeteren, het is een tijdje geleden dat ik dit uitgezocht heb).



Als jij komt te overlijden, gaat alles wat jij hebt naar je erfgenamen. Zonder testament of vastgelegde relatie zijn dat je kinderen, of als je die niet hebt: je ouders. Je vriend krijgt niets.

Als hij overlijdt: hetzelfde verhaal, maar dan andersom.



Als hij niets wil vastleggen, zou ik een spaarrekening openen en inderdaad maandelijks een realistisch bedrag aan vaste lasten overmaken. Mocht het dan misgaan, dan heb jij tenminste een startkapitaal voor de doorstart.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het zeker niet teveel gevraagd. Ik vind het zelfs een beetje een rare redenering van zijn kant: voor samenwonen is het n iet te vroeg, maar voor dingen regelen wel? Dat snap ik eerlijk gezegd niet.

Hoe bedoel je trouwens je laatste vraag; als jij overlijdt is je vriend dan verantwoordelijk? Bedoel je voor een begrafenis oid?

Zonder samenlevingscontract is je partner helemaal niets van jou en dus ook nergens verantwoordelijk voor. Andersom dus ook niet. Overlijdt hij, dan moet jij het huis uit.

Ergo ik zou het erg nog maar eens goed met hem overhebben.
anoniem_6358 wijzigde dit bericht op 21-08-2008 11:33
Reden: spelfout
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
quote:JWvB schreef op 21 augustus 2008 @ 11:30:

(een juriste mag me verbeteren, het is een tijdje geleden dat ik dit uitgezocht heb).



Als jij komt te overlijden, gaat alles wat jij hebt naar je erfgenamen. Zonder testament of vastgelegde relatie zijn dat je kinderen, of als je die niet hebt: je ouders. Je vriend krijgt niets.

Als hij overlijdt: hetzelfde verhaal, maar dan andersom.



.klopt helemaal
Alle reacties Link kopieren
ik zie het punt niet zo, jij betaald helemaal niks en je bent in een gespreid bedje ingetrokken, wat moet je dan regelen?



wanneer jullie uit elkaar gaan kan hij jou inderdaad zo op straat zetten, maar ook al maak je een testament en een boedel verdeling dan nog veranderd dat niet. als hij overlijd krijg jij niks en zal je ook dat huis uit moeten, wanneer jij overlijd gebeurd er eigenlijk niks voor je vriend.



je kan een levensverzekering op elkaars naam afsluiten, op die manier ben jij bij overlijden (naast het sparen) redelijk gedekt.



verde kunnen jullie ook zelf een boedel verdeling maken, wanneer je heb maakt zoals je hem ook voor de notaris maakt en beide tekend is het gewoon een rechtsgeldig contract.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vraag lijkt misschien overbodig, maar dat komt omdat het niet zo duidelijk is wat je wilt. Je schrijft dat je niet mede-eigenaar wilt worden, maar je wilt wel wat om op terug te vallen als het uitgaat. Hoe moet ik me dat voorstellen? Je wil ook meebetalen aan de hypotheek...



Vandaar mijn eerdere vraag.

Als het je alleen om een eerlijke verdeling gaat van de gekochte spulletjes, dat kun je makkelijk met een samenlevingscontract regelen bij de notaris: pannenset van mij, lakens van mij, bloempotje van mij, auto van mij, de rest van jouw.

Of iets dergelijks.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap het wel.

Wij hebben hetzelfde gedaan. Om te voorkomen dat mocht er iets met man (toen vriend) gebeuren, ik niet het huis uitgezet kon worden.

Inmiddels hebben we een nieuw huis gekocht en zijn we getrouwd, hierdoor is alles anders geworden natuurlijk.
"ik ben het, Barbabelladingdong"
Alle reacties Link kopieren
Heb ook eens een keer hiermee te maken gehad. Ik ging ervan uit dat tijdens het samenwonen het e.e.a. geregeld zou worden, maar hij trok zijn keutel in toen we samenwoonden.

Al draag je nergens niks aan bij, het is wel degelijk handig om zaken geregeld te hebben wanneer er een van de twee overlijdt. Wat te doen bij uit elkaar gaan? Waarschijnlijk is het dan ook meteen duidelijk dat er niks gedaan wordt.
Alle reacties Link kopieren
Nou Gigaluilak dat is natuurlijk onzin wat jij daar uitkraamt.



Ze is in een gespreid bedje getrokken?



Ze heeft haar zekerheid achter gelaten, in het vertrouwen iets op te gaan bouwen met haar vriend.



Het hoeft hier niet eens te gaan over in geval van overlijden.

Stel dat hij de relatie beëindigd, hij kan haar zomaar uit zijn huis zetten. Dan staat TO wel op straat.



Ze is in goed vertrouwen hierin gestapt, heeft al eerder het gesprek aangaan om de zaken te regelen die geregeld moeten worden bij een duurzame relatie, eerst deed haar vriend vaag, en nu wil hij niet. Nu voelt hij zich zgn. onder druk gezet.



Dit moet een enorme teleurstelling zijn voor TO.



Ik vind dat de vriend van TO zijn verantwoording moet nemen ten opzichte van haar.
In jouw situatie heb ik ook jarenlang gezeten, op zich is er niets mis mee, zolang jullie allebei maar adem blijven halen.



Met een notarieel samenlevingscontract ben je nog niet elkaars erfgenaam. Daarvoor moet je trouwen/partnerschappen of een testament opmaken. Een testament geeft jullie trouwens geen van beiden zekerheid, want jij of hij kan elke dag naar de notaris stappen om zelf een nieuw testament te laten maken, daar heb je geen toestemming van de ander voor nodig.



Zoals de vlag er nu voor hangt gaan bij zijn overlijden zijn huis en zijn bezittingen naar zijn familie. Wees er dan maar snel bij om je "eigen" en je "samen"spullen weg te brengen, anders gaan ze daar ook nog mee vandoor. Vanzelfsprekend draaien de erfgenamen dan ook op voor de kosten van de begrafenis en jij niet. Kom jij te overlijden, dan gaan jouw bezittingen naar jouw familie.
P.S. De beste "zekerheid" die je voor jezelf kunt hebben, is dat je tóch ingeschreven blijft staan bij de woningbouwvereniging, zodat je in elk geval punten opbouwt, voor het geval jullie uit elkaar zouden gaan.



En zoals je nu al doet, je eigen spaarpot, die is ook erg belangrijk.
Alle reacties Link kopieren
Ok dames, ze heeft haar zekerheid opgegeven, dat is waar. So what? Wat wil je in redelijkheid van haar vriendje? Dat hij haar alimentatie gaat betalen bij relatiebe-eindiging? Hallo..het is een vriendje, niet haar man! Moet hij maar zijn huis verkopen als ze uit elkaar gaan?



Nee. TO is bij hem komen wonen. TO draagt nergens aan bij. Ze zijn niet getrouwd. Ze hebben geen verdere plannen. Ik zie echt niet wat er nog meer geregeld kan worden dan wat er al is gezegd: vereling van de gezamenlijk gekochte spullen. Als de relatie zover is dat er een toekomst uitgestippelt gaat worden, dan kun je denken aan mede-eigenaaraschap en dergelijke.
Alle reacties Link kopieren
quote:JohnnyCake schreef op 21 augustus 2008 @ 11:47:

. Ze zijn niet getrouwd. Ze hebben geen verdere plannen. (...) Als de relatie zover is dat er een toekomst uitgestippelt gaat worden, dan kun je denken aan mede-eigenaaraschap en dergelijke.uh je gaat toch niet voor niets samenwonen, of ben ik nu simpel? Dan heb je toch een gezamenlijke toekomst voor ogen?
Alle reacties Link kopieren
Niet te vroeg om samen te wonen maar wel te vroeg om dingen te regelen? Rare volgorde.



Overigens, als jij alle boodschappen betaalt en hij de vaste lasten, betaal jij natuurlijk net zo goed mee aan de vaste lasten. Pas als jullie beiden de helft van de boodschappen betalen, betaal jij niet mee aan de rest.



Ik zou het er nog eens met hem over hebben. Als er iets met hem zou gebeuren, sta jij op straat. Is hij bang dat jij aanspraak wilt maken op het huis bij uit elkaar gaan ofzo? Dat kun je toch gewoon regelen. Je kan het allemaal zo vast laten leggen als je zelf wilt. Laat hem anders eens informeren bij een notaris.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Ik woon ook samen en hebben ook niets geregeld. Nu zit ik wel in zo'n situatie dat ik niet het huis uitgezet kan worden als het uitgaat of als mijn vriend komt te overlijden (lid van woonvereniging).



In het geval van TO zou ik het wel beter geregeld willen zien. Komt hij niet over de brug, dan is de tip inschrijven woningbureau en sparen, die al eerder gegeven is, een goede.



Dat hij er nu niets meer over wil horen slaat echt helemaal nergens op. Hij moet wel begrijpen in welke situatie jij nu zit.
Alle reacties Link kopieren
quote:JohnnyCake schreef op 21 augustus 2008 @ 11:47:

Ok dames, ze heeft haar zekerheid opgegeven, dat is waar. So what? Wat wil je in redelijkheid van haar vriendje? Dat hij haar alimentatie gaat betalen bij relatiebe-eindiging? Hallo..het is een vriendje, niet haar man! Moet hij maar zijn huis verkopen als ze uit elkaar gaan?



Nee. TO is bij hem komen wonen. TO draagt nergens aan bij. Ze zijn niet getrouwd. Ze hebben geen verdere plannen. Ik zie echt niet wat er nog meer geregeld kan worden dan wat er al is gezegd: vereling van de gezamenlijk gekochte spullen. Als de relatie zover is dat er een toekomst uitgestippelt gaat worden, dan kun je denken aan mede-eigenaaraschap en dergelijke.



Het gaat er niet om dat ze iets mee moet krijgen wat mij betreft, maar wel dat ze meer zekerheid krijgt m.b.t. woonsituatie. Het is toch te gek dat hij haar er zo uit kan zetten en zij dan op straat staat. Of inderdaad in het geval van overlijden eruit gezet wordt door de familie.



Mijn zus ging een aantal jaren ook samenwonen. Vriend betaalde alles aan het huis, zij de boodschapppen, precies hetzelfde als bij TO. Huis is van vriend gebleven en de opbrengst ook. Mijn zus heeft wel gezorgd dat er een samenlevingscontract en een testament opgemaakt zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:JohnnyCake schreef op 21 augustus 2008 @ 11:47:



Nee. TO is bij hem komen wonen. TO draagt nergens aan bij. Ze zijn niet getrouwd. Ze hebben geen verdere plannen. Ik zie echt niet wat er nog meer geregeld kan worden dan wat er al is gezegd: vereling van de gezamenlijk gekochte spullen. Als de relatie zover is dat er een toekomst uitgestippelt gaat worden, dan kun je denken aan mede-eigenaaraschap en dergelijke.Dat klopt dus niet, TO draagt wel degelijk bij. Haar vriend heeft toch geen kosten aan boodschappen?

Een vriendin van mij zat in een soortgelijke situatie, en ze gingen na 10 jaar uit elkaar. Zij had tien jaar lang alle kosten gedragen waar je niets aan overhoud, zoals boodschappen, uitgaan. En hij betaalde het huis, wat op zijn naam stond. Hij streek de overwaarde van ruim een ton op en zij stond met lege handen....
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Maar nog steeds is mijn vraag niet beantwoord: wat wil TO dan vastleggen?



Poezewoes heeft overigens gelijk, als zij alle boodschappen doet dan betaalt ze ook mee aan de vaste lasten. Maar dan nog...het is ZIJN huis. TO heeft geen aanspraak hierop. Ook niet op enige vorm van alimentatie omdat ze haar huisje heeft opgegeven...



Stel ik heb logees die om wat voor reden dan ook een half jaar bij mij wonen en voor de moeite onze maandelijkse aflossing betalen...hebben die dan ook aanspraak op een deel van ONS huis? Nee!
Alle reacties Link kopieren
Als je samenwoont en het huishouden financieel samen draait, dan heb je eerlijkerwijs recht op de helft van de overwaarde die in die periode is opgebouwd. Dan blijft het uiteraard zijn huis, maar je hebt er inderdaad aan mee betaald gedurende een periode.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Sorry poes, onze posts hebben elkaar gecrosst. Ik zeg niet dat het netjes is wat er met die vriendin van jou is gebeurd. Beter gezegd, het is schoftig, hufterig etc. etc.



Maar de manier waarpo ik de posts van TO lees, is van een dergelijke situatie geen sprake: vriend geeft duidelijk aan de zaken gescheiden te willen houden tot nader orde. Ok, zoals ik al toegaf, TO doet de boodschappen. Soit... Vandaar dat ik keer op keer vraag, wat wil TO precies.
Alle reacties Link kopieren
TO wil een en ander vast leggen over wat te doen bij overlijden, relatiebe-eindiging, inboedel etc. staat in de openingspost JC.



Gaat toch niet om de inhoud van de afspraken? Het gaat er hier om dat haar vriend helemaal niets vast wil leggen en of dat fair is of niet.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend trok bij mij in toen we een jaar samen waren. Op mijn initiatief een samenlevengscontract gesloten +testamenten gemaakt. Vond dat wel relaxt leven, omdat we er duidelijk in afspraken wie wat betaalde en dus niet steeds na hoefden te denken over van wie wat was. Bovendien wilde ik mijn vriend beschermen voor het geval ik dood zou gaan of als we uit elkaar zouden gaan... Onze afspraken:



- vriend betaalt 50 % van de rente van de hypotheek. Niet aan het spaargedeelte...

- we betalen ieder 50% aan overige vaste lasten

- vriend bouwt geen huurrechten op, als we uit elkaar gaan verlaat hij het huis.

- investeringen van vriend in huis worden geadministreerd en als we uit elkaar gaan krijgt hij de huidige waarde (investering minus afschrijving) terug

- als we uit elkaar gaan worden verhuiskosten vriend gedeeld, tot maximum van ¤5000,-

- Meubilair is bezit van degene die het gekocht heeft tot het moment van samenwonen. Na samenwonen wordt meubilair in principe gezamenlijk gekocht en is het van ons samen.

- We geven elkaar op als partner bij onze pensioenfondsen

- Geen alimentatieverplichtingen



Misschien ziet je vriend het allemaal wat te groot. Zou het helpen als je zegt wát je precies geregeld wilt zien? Zoals je in de bovenstaande regelingen wil zien zijn er ook een aantal 'aantrekkelijke' kanten voor degene die het huis bezit. Ik vond het overigens prettig dat we samen in het huis konden investeren... dan kun je toch meer doen... en je gaat er toch van uit dat het goed gaat en mocht dat onverhoopt niet zo zijn, dan is het in elk geval geregeld.
Het verhaal van poezewoes vriendin is exact waar ik een vriendin van mij ook voor heb gewaarschuwd.



W.b. de openingstopic, je gaat samenwonen omdat je met elkaar verder wilt. De een regelt dat anders dan de ander, maar er moet wel wat geregeld worden.

Hier staat het huis op beider naam, maar is ook door beiden gekocht. We hebben de levensverzekering op elkaar gezet en de pensioenfondsen idem dito.

Ik vind het ook raar van je vriend en ik vind dat je dit niet hoeft te accepteren. Wat als hij doodgaat? Ik weet van een stel waarbij zij wel het huis kon verlaten omdat de familie alles opeiste en met haar niet zoveel ophad. En hoe ziet hij de toekomst? Wil hij over 10 jaar de dingen wel regelen?

Ik vind het naar jou toe ook niet echt zorgzaam, blijkbaar vindt hij het niet belangrijk wat er met jou gebeurt en ten tweede dat jij het wel graag goed wil regelen is voor hem ook niet zo belangrijk. Hebben jullie geen vrienden in dezelfde situatie, waar hij gevoelig voor is? Hoe dat bij hen geregeld is?
Alle reacties Link kopieren
Overigens was het voor mij ook best een schrikbeeld dat indien één van ons zou overlijden, de erfgenamen zo maar in het huis zouden kunnen gaan rommelen, om de geerfde meubels/bezittingen te nemen. Ik kon me al levendige discussies met mijn schoonfamilie indenken over wat nu precies van mijn vriend is en wat van mij...



Misschien kun je je vriend dit perspectief eens voorhouden? Als jij overlijdt kan je familie ook bij hem op de stoep staan en je spulletjes opeisen. Persoonlijk vind ik het om deze reden beter om duidelijkheid te scheppen over van wie wat is, ook vanwege de buitenwereld.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven