nieuwe voortuin: budgetvriendelijk en onderhoudsarm

06-05-2021 17:47 110 berichten
Ik wil mijn voortuin opnieuw gaan aanleggen, het is een zootje met bodembedekker waar helaas toch veel onkruid doorheen groeit, kale plekken waar zelfs de bodembedekker (pachysandra) het niet doet etc.

We hebben wel een spaarpot maar die is nodig voor een aanbouw waar we in de herfst mee gaan starten.

Ik wil graag een keurige voortuin maar wel onderhoudsvriendelijk, er staan 2 boompjes in maar verder mag alles eruit.

Ik denk dat ik aan de kant van de weg een heg wil planten (taxus of beuk). Verder wil ik misschien een paar vaste planten (heesters of zo) en daarnaast iets wat de bodem bedekt.
Grind is volgens mij heel duur, ik heb ook gedacht aan boomschors maar als het hard waait, waait dat volgens mij alle kanten op.

Hebben jullie leuke ideeen die niet gelijk de hoofdprijs kosten? Ik heb ook al gezocht op bijvoorbeeld pinterest maar dat zijn allemaal erg prijzige 'design' tuinen waar ik dan op uit kom.

De voortuin is vrij groot, 5 x 7 meter dus dat helpt ook niet echt om de kosten te drukken.....
Alle reacties Link kopieren
japanse duizendknoop is eetbaar. als rabarber. Leuke tips hier.
Toen ik nog een postzegeltuintje had van 50 m2, was ik ook meer van de tegels. nu heb ik een hele grote tuin en ben ik bezig met een architect om er iets moois van te maken. maar reken maar dat ie nu groen wordt! zo min mogelijk tegels.
De buren hebben ook een grote tuin maar hebben laatst al het groen en alle bomen eruit gesloopt…. zo jammer, ik zie nu ook weer alleen bakstenen aan hun kant, terwijl ik eerst mooie boomtoppen zag.
Ik lift hier een beetje mee ivm alle tips!
Don't cry, buy a bag and move on.
Mevrouw75 schreef:
07-05-2021 14:07
Hemelsleutel kan je heel makkelijk splitsen. En als er eens een ‘takje’ met maar een worteltje losschiet kun je het gewoon in de grond zetten (beetje lossig zelfs) en het doet het weer. En kan kan enorm goed tegen droogte. Ik heb dit ook wel gedaan zonder even na te sproeien, en dan werkte het ook.

Klopt helemaal. Ik ben begonnen met een stekje van m'n schoonmoeder en heb inmiddels 5 flinke planten in mijn achtertuin staan. Ik vind ze mooi. Elk jaar worden ze groter en de schermen (bloemen) verkleuren van groen/roze in de zomer naar bruin/roze in de herfst. De vorm is ook mooi, je hoeft ze niet bij te snoeien. Alleen in het voorjaar alle dode bloemen tot de grond eraf knippen. In de winter als het gesneeuwd heeft of er rijp op ligt vind ik ze ook nog mooi in de tuin.
anoniem_310255 wijzigde dit bericht op 09-05-2021 08:59
0.35% gewijzigd
Leuk topic inderdaad. Ik heb ook veel groen behalve in de voortuin want daar moet de auto staan. Maar ook die heb ik opgeleukt met beplantte verhoogde borders en potten bloemen.
In de achtertuin veel cottage-achtige planten: annabelle, boerenhortensia's , vrouwenmantel, appelboom, varens, salvia's, lavendel, (stuk of vier), fuchsia's, gebroken hartje, sedum, zeeuws knoopje, ezelsoortjes, campanula.
Pergola met hanging baskets en clematis enz.
Alle reacties Link kopieren
Herfstappeltaart, je achtertuin klinkt heel mooi. Ik :heart: cottagetuinen!
Tuingravin schreef:
09-05-2021 11:09
Herfstappeltaart, je achtertuin klinkt heel mooi. Ik :heart: cottagetuinen!

:)
Alle reacties Link kopieren
Ik bedacht net, budget vriendelijk: als je in g oosten woont kan je bij mij zo stekken ophalen van allerlei bodembedekkers.
Ik heb een overload aan witte steenanjer-zaailingen. Prima spul, bloeit leuk, redelijk wintergroen en komt amper onkruid doorheen.
Been there, done that, got the T-shirt.
S-Groot schreef:
07-05-2021 16:16
Voordeel van meerdere soorten is dat de een het 'gat' van de ander opvult (letterlijk, maar ook figuurlijk omdat de een sterk is op het ene vlak en de ander op een ander vlak). Ander groot voordeel: je kunt er zo voor zorgen dat je het hele jaar een bloeiende 'bodem' hebt.
Kies voor soorten die vrij goed tegen droogte kunnen: geraniums (de echte, dus niet pelargoniums), vinca minor, goudaardbei bijv. Lage ploxen en steenanjers zijn ook gaaf. Dovenetels zijn ook sterke planten. Gewoon een mooie, afwisselende mix maken en er niet teveel tegenin gaan werken, laat het zijn eigen evenwicht zoeken.






Ah, dat is vervelend en ik heb er ervaring mee. Mijn tip: ga dit eerst aanpakken voordat je nieuwe planten zet. Alhoewel, nog beter: als je ook plekken hebt waar helemaal geen zevenblad staat zet daar dan nu al een paar nieuwe bodembedekkers neer. Die kunnen dan alvast lekker groeien en dan later in het jaar al stekken van maken! En je kunt ook om je heen kijken of je her en der wat stekken van fijne planten kunt bemachtigen. Ondertussen pak je de plekken met zevenblad aan.

Zevenblad is een hardnekkig plantje, maar het is echt wel goed te doen om ervan af te komen hoor! Begin aan de randen zodat het van daaruit niet meer verder uit kan breiden. Dat is win 1. Wat ik doe is vanaf de buitenrand met een spa de grond in steken en beetje wrikken en zo een stuk afwerken. Dan ga ik op handen en knieën en met de hand haal ik het zevenblad er voorzichtig tussenuit. Probeer zonder te trekken de wortels zo ver mogelijk te volgen en alles in zijn geheel eruit te krijgen. Dit kun je gewoon tussen het pachysandra door doen.
Stukje voor stukje, gewoon telkens een uurtje of desnoods een kwartiertje, of toch een keer een hele dag ervoor uittrekken, wat jij wil. Het is even een investering maar je gaat er zoveel plezier van hebben!

Heb je de buitenste rand gedaan dan ga je naar binnen toe werken. En de komende maanden goed in de gaten houden wat er nog aan zevenblad opkomt op de stukken die je al gedaan hebt, dit kun je dan meestal heel eenvoudig met wortel en al eruit halen omdat de aarde nog lekker los is van het wroeten wat je de eerste keer gedaan hebt. Je zult zien dat er daarna nog nauwelijks iets opkomt, hooguit toch nog een wortelstukje wat is blijven zitten en dat heb je er dan dus zo weer uit. En dan is het genieten van je mooie resultaat! En dan kun je er veilig lekker andere planten/sterke bodembedekkers neerzetten.

Ik snap dat je er niet op zit te wachten, maar een onderhoudsvriendelijke tuin is toch even investeren, maar daarna heb je er des te meer plezier van!
Bedankt voor je uitgebreide uitleg! Ik ga even nadenken of dit haalbaar is, behalve de zevenblad-plaag groeit op kalender plekken nu ook gras en allerlei ander onkruid.
Het ziet er echt niet uit. Ik overweeg om iemand met een graafmachientje te laten komen en alles eruit te halen en opnieuw te beginnen.
En dan wel met verschillende bodembedekkers.
Dal laat ik gelijk nieuwe grond opbrengen want ik denk dat de grond behoorlijk verarmd is.
Niet echt budgetvriendelijk maar ja....
Kleinezon schreef:
07-05-2021 13:48
Ook voor zevenblad helpen andere bodembedekkers misschien. Onze hele tuin stond vol zevenblad, vorige eigenaren waren op leeftijd en hadden het laten gaan. Behalve bij de maagdenpalm en de bosaardbeien.

En blijven plukken. In het begin hadden we wekelijks pesto, na 2 seizoenen was het te weinig om pesto te kunnen maken. Nu (10 jaar later) kom ik nog 1 keer per maand een verdwaald blaadje tegen.
Pesto van zevenblad? Hoe doe je dat? Wat een leuk idee!
Alle reacties Link kopieren
Daar-ben-ik-dan schreef:
09-05-2021 19:59
Pesto van zevenblad? Hoe doe je dat? Wat een leuk idee!
Zoals je pesto van basilicum maakt.

Zelfs de Ah heeft er een recept voor: . https://www.ah.nl/kookschrift/recept/179123
Wat lief, dat jullie aanbieden stekjes te komen halen.
Ik woon helaas niet in het oosten van het land, maar in het uiterste noorden, ik woon op een steenworp afstand van de Waddenzee :)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven