Wordt dit nog een droomhuis?

20-08-2008 08:44 21 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend en ik willen voor het eerst een huis kopen. Heel spannend en we hebben een heel leuk huis uit +/- 1900 gevonden... heel leuk, maar... Maandag was de bouwkundige keuring en daar kwamen iets meer zaken naar boven dan we met onze (al zeer oplettende) aankoopmakelaar hadden geconstateerd.



Direct noodzakelijke kosten: ¤ 5.340,00

Termijn noodzakelijke kosten: ¤ 11.420,00

Verbeterkosten: ¤ 3.750,00

TOTAAL (excl. verbeter): ¤ 16.760,00



Wij hadden zelf gerekend met 15.000, maar dat zou voor een nieuwe badkamer, elektra en schilderen enzo zijn. Dus: nu twee keer zo veel! We willen nu natuurlijk proberen om die 15.000 nog van de (al mondeling overeengekomen) prijs af te krijgen omdat dit kosten van achterstallig onderhoud zijn.



Maar de vraag is natuurlijk: willen we überhaupt deze verbouwing aangaan? Je zou kunnen zeggen: tja... bij een volgend huis krijgen we ook te maken met een (grote) verbouwing, want we willen nou eenmaal een oud huis kopen. In elk geval hebben we nu een hele leuke plek/buurt en dan wordt dit ook echt een heel mooi opgeknapt huisje.



Goed, de vraag is dus: wie heeft er tips waar we sowieso nog verder over na moeten denken? Dus ervaringen van jullie die wij in onze afweging in beschouwing kunnen/moeten nemen. Alvast bednakt voor elk advies!
Alle reacties Link kopieren
Onthou goed dat verbouwingskosten, zelf als je een offerte hebt van een aannemer, vaak een stuk hoger worden dan begroot. Dus laat een aannemer langskomen, gooi zelf nog eens 50% extra bij de geraamde kosten en je zit ongeveer op het uit te geven bedrag.



Klinkt overdreven, maar in praktijk zijn dat wel de kosten waar je evt rekening mee moet houden. Zeker in oude huizen kun je nog veel onverwachte tegenvallers hebben en die moet je budgetwise wel op kunnen vangen.
Alle reacties Link kopieren
helamaal eens met extrahalo, je komt geheid hoger uit dan je nu begroot!

oude huizen hoeven niet altijd zo'n enorme verbouwing te hebben er zijn ook huizen die wel goed onderhouden zijn.



als je nu al over je budget zit zou ik er zeker niet mee door gaan.
Alle reacties Link kopieren
ik zou gewoon bij de verkopende partij aangeven hoe de zaken er voor staan en ene nieuw bod neerleggen. Ook al is het huidige bod al akkoord, ze zullen liever ene nieuw bod willen dan dat jullie binnen je wettelijke ebdenktijd helemaal van de koop af zien. Nee heb je ... ja kun je misschien krijgen. Ik zou het dus altijd er uit proberen te onderhandelen.
Alle reacties Link kopieren
Er wordt als standaard volgens mij altijd gerekend met 20% extra kosten. Dus reserveer altijd 20% voor onverwacht. Want vaak komt bij het openen van het ene probleem een ander onverwacht probleem mee opduiken. Je hebt bijvoorbeeld een vochtprobleem, wilt dat aanpakken en trekt de schroten van de muur om te constateren dat je elektra levensgevaarlijk is. Dat soort dingen. Echt, het valt altijd hoger uit!
Alle reacties Link kopieren
In hoeverre heeft de verkopende partij al rekening gehouden in de vraagprijs met het achterstallig onderhoud?



De vraag is dus of je er überhaupt zoveel nog van af gaat krijgen, tenzij de vraagprijs echt duidelijk helemaal geen rekening houdt met die kosten en men gewoon te veel vraagt.
Als het huis op 'n goede locatie ligt die jullie erg goed bevalt qua ruimte, tuin etc. zou ik het zeker niet zomaar laten schieten.

Die verbouwingen kun je in eigen tempo doen (of daar mee de hypotheek op aanpassen) terwijl je misschien wel 'n ander huis vindt waar iets minder aan moet gebeuren, maar de ligging weer minder is of de tuin kleiner etc.
Alle reacties Link kopieren
Over het 'altijd hoger uitvallen' hoor ik inderdaad veel mensen. Dus dat is blijkbaar waar we echt een post voor moeten begroten. Goed idee inderdaad om het nu al in de hypotheek op te nemen.



In de verkoopprijs was deels met achterstallig onderhoud rekening gehouden, maar in de onderhandeling hebben we er al 10.000 vanaf gekregen ivm met nog extra zichtbare gebreken. Maar nu... het rapport brengt de onzichtbare gebreken naar boven... dus gaan we nu toch proberen om een nieuw bod neer te leggen.



Elninjoo brengt wel een voor ons erg belangrijk punt naar voren: het is een super lokatie en het kan echt een heel leuk huis weer worden...ook voor evt. toekomstige uitbreidingsplannen zou het huis heel goed zijn. We zouden dus niet hoeven verhuizen als we bijv. kinderen zouden krijgen. Onze makelaar zei: lokatie, lokatie, lokatie. Het huis kun je fixen, maar niet verplaatsen.



Nog steeds een moeilijke beslissing!! Morgen gaan we nieuw bod neerleggen...
Locatie is idd het belangrijkste, het huis kun je desnoods plat gooien en opnieuw opbouwen. Vergeet niet na te vragen bij de gemeente wat 't bestemmingsplan is, dat er geen snelweg of een overlast gevende school in je achtertuin komt te staan.
Alle reacties Link kopieren
De verkopers zijn met nog een keer 10.000 naar beneden gegaan! Zelf waren ze ook erg geschrokken van het rapport en niet op de hoogte van de gebreken. Weet natuurlijk nooit in hoeverre dat waar is, maar ik geloofde het. Aan de andere kant... als je 17 jaar geen/minimaal onderhoud uitvoert, kun je natuurlijk verwachten dat er dingen mis kunnen zijn...



Ik denk dat we het gaan doen! Ik ben voor en mijn vriend neemt nog tot morgen bedenktijd. Verder nog met onze aankoopmakelaar (goede vriendin) overlegd over lokatie/prijs en met een zeer handige vriend over inschatting verbouwing. Maandag moeten we antwoorden...!
Alle reacties Link kopieren
Toen wij ons jaren '30 huis kochten waar alles nog aan moest gebeuren, zeiden vrienden van ons: let op, het valt twee keer tegen. De kosten zullen tegenvallen en de tijd die je kwijt bent aan verbouwen. En ze hebben gelijk gekregen. Het wordt wel prachtig en precies zoals wij het willen, maar verbouwen is echt enorm duur en kost veel tijd.



Maar zoals je zegt, als de lokatie perfect is en je vindt een verbouwing niet erg, dan zou ik zeker overgaan tot koop. Want ook al kost het je veel geld en veel energie, alles is naar je eigen wens. Let wel op, als je erg perfectionistisch bent en niet graag concessies doet mbt mooie spullen (als in sanitair en keuken) kan het goed zijn dat je het niet redt met 25.000 euro. Als je een huis koopt waar je de aanpassingen niet aan zou hoeven doen, is het waarschijnlijk net niet helemaal je standaard en/of smaak en zou je van je zelf verbouwde huis veel meer genieten.



Spannend zeg! Succes met afwachten...
Alle reacties Link kopieren
En Dasleuk, is er al iets besloten??
Alle reacties Link kopieren
Jaa! We doen het! Net de koopakte gekregen!

Super spannend, en ik heb zin in de verbouwing. Weet wel dat het ook stress ed zal opleveren, maar zie het (nu nog ;)) als een grote uitdaging.

Dank allen voor het meedenken!
Alle reacties Link kopieren
Gefeliciteerd!!!



Natuurlijk gaat het bloed, zweet en tranen kosten, maar wat zul je genieten als je in je eigen prachtig verbouwde huisje zit! Ga je vooral veel zelf doen of neem je een aannemer in de hand denk je?
Alle reacties Link kopieren
Succes!
Alle reacties Link kopieren
Dasleuk, gefeliciteerd met je huis!



Ik reageer even omdat wij ook een huis verbouwd hebben uit de jaren 30 (eind 2007 begonnen, over 1,5 week v'klaar').

Een goede 'tip' om de kosten beheersbaar te houden is om je budget op te delen. En probeer je daar dan ook aan te houden, want je zal zien zodra je gaat kijken naar tegels, badkamer, keuken enzovoorts.. je zit er al snel overheen!

Bedenk van tevoren waar je wat meer geld aan uit wilt geven en wat wel goedkoper mag/kan.

En bedenk ook dat alle lichtschakelaars, bedradingen, platen, schroeven, 100.000 boodschapjes bij de bouwmarkt enorm oplopen. Wij zijn redelijk binnen budget gebleven, mede daardoor.



Heel veel plezier en succes!
Alle reacties Link kopieren
oei wat spannend!!!! succes met de verbouwing!! Probeer idd goed je kosten bij te houden en een goede prioriteiten lijst te maken. Liever een jaar langer met een oude badkamer en dan een supermooie badkamer, dan voor een alles-net-niet-maar-goedkoop oplossing kiezen, maar ja, dat is dan mijn mening



wij zoeken ook al een tijdje voor een oud(er) huis, en veel van de dingen die in een taxatierapport staat kunnen ook zelf gedaan worden (ik noem maar het verven van kozijnen) en als je een beetje handig bent, kun je dus heel veel zelf...de prijzen gaan altijd uit van alles laten doen...

en niet alles hoeft ook gelijk gedaan te worden...als je het stapje per stapje doet, elke maand een bepaald budget beschikbaar hebt, wordt het uiteindelijk supermooi!



SUCCES!!!!!
Alle reacties Link kopieren
Let wel Gelukkigmeisje, als je het zelf doet en je wil werken met goed materiaal, ben je ook veel geld kwijt. Het is natuurlijk altijd goedkoper dan werkmannen inhuren, maar goedkoop is het niet snel.



De tip van Missc om het budget op te delen is wel heel erg bruikbaar! Want inderdaad, als je gaat shoppen voor badkamer, keuken, vloeren en dat soort zaken geef je snel veel meer geld uit dan je vantevoren had bedacht. Let bij het opstellen van je budget ook op de bijproducten: ondervloeren, vloerlijm, tegellijm, voegmiddel etc.
Alle reacties Link kopieren
Wat een goeie tips! Dank!!

Inderdaad goed budgeteren en alles ook steeds in je budget aanpassen lijkt me essentieel. Ik kan goed plannen, maar helaas ben je soms ook van aannemers ed afhankelijk. Ik wil geen aannemer die tussendoor andere 'kleine' klusjes aanneemt, waardoor bij mij de boel blijft liggen... maar ja hoe voorkom je dat! ;)

Ik houd jullie op de hoogte! Begin okt is de oplevering al!
Alle reacties Link kopieren
Oei, aannemers in de tang houden is wat moeilijker. Het belangrijkste bij het inhuren van een aannemer is dat de samenwerking goed voelt. Ik heb een tijd geleden meegeschreven op het topic "Aannemers, the good the bad and the ugly" en daar kwamen wel wat aanvaringen met aannemers aan het licht. Goedkoop bleek soms echt duurkoop. Ik geloof dat de beste tip is om alles (maar dan ook écht alles) op papier te hebben staan met verwachte kosten erbij. Ook in je contract opnemen dat als de kosten hoger zijn, dat dat meteen bij jullie moet worden gemeld. Hetzelfde met de geschatte tijd: elke uitloop moet zsm bij jullie duidelijk zijn.



Zelf op internet shoppen loont ook. Als je aannemer goedkoop aan materiaal kan komen is dat erg fijn, maar kijk zelf ook na op internet hoe de prijzen liggen van bijvoorbeeld sanitair. Wij hebben besteld bij de goedkoopste aanbieder (weet niet of ik relame mag maken, maar doe het toch, hoor het wel als het niet mag) namelijk stopet. Is niet voor niks goedkoop (het is een dozenschuiver in jargon ) maar wel betrouwbaar.



Overigens hebben wij geen aannemer en doen wij zoveel mogelijk zelf, op loodgietertaken en het stucen van de muren na. Sierstucen hebben we wel zelf gedaan, ben daar zo trots op. Mocht je nog tips nodig hebben (of zelf handige ideeën hebben) dan laat het maar weten!
Alle reacties Link kopieren
Een tip m.b.t. aannemers: vraag bij minimaal 4 aannemers een offerte en nodig ze daarvoor uit in de woning om de werkzaamheden te besprekn. Je krijgt dan meteen een idee of ze meedenken, een beetje communicatief zijn, kortom: of je er een goed gevoel bij hebt! En vraag vooral door: hoe doe je dat, is dat inclusief dat en dat, wat kost dat enzovoorts... Zorg dat je uiteindelijk offertes hebt die je ook echt met elkaar kunt vergelijken.

Dat traject heeft bij ons enorm veel tijd gekost (mede omdat 1 aannemer niet kwam opdagen en van 2 anderen hebben we nooit meer een offerte ontvangen, waarna we bijna opnieuw konden beginnen).

Maar.. het heeft ons enorm veel geld bespaard!



Wederom, succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven