Werk & Studie alle pijlers

andere functie ivm ziekte

19-12-2008 17:01 7 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zou willen weten als je langdurig ziek bent en niet meer goed presteert in je huidige functie en gaat werken in een aangepaste functie (lager niveau dan de eerdere functie), of je dan ook in salaris achteruit kan gaan?



Ik heb hier laatst een vraag gesteld en zo'n goed antwoord gekregen, ik hoop daar nu weer op. Wie kan mij helpen?
Alle reacties Link kopieren
Ja, dan kun je achteruit gaan in salaris, maar maximaal 35%.

In de eerste twee jaren van je ziekte moet je werkgever je echter 170% van je loon doorbetalen. Meestal is dat 100% in het eerste jaar en 70% in het tweede jaar, maar soms is de verdeling per cao anders vastgesteld.

Na die twee jaar kom je in anmerking voor een Wia keuring. Als je met ander werk minimaal 65% van je vorige salris kunt verdienen heb je geen recht op een uitkering en moet je werkgever je in dienst houden in die functie. Je gaat er dan dus wel maximaal 35% op achteruit. Meesatl is het wel zo dat in de cao bepalingen zijn vastgelegd voor demotie, waarbij je salaris bevroren wordt of in stapjes afgebouwd. In principe is je werkgever dat echter niet verplicht en is het ook bij wet niet toegestaan om je salaris in je tweede ziektejaar aan te vullen als je niet werkt.
Alle reacties Link kopieren
Hoi kreng, bedankt voor je antwoord. Maar ik bedoel eigenlijk dat je dan dus niet meer ziek gemeld bent. Je oude werk kan je niet meer doen, dus je krijgt andere taken.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dat ook gehad, heel lang ziek geweest en daarna naar een rustigere en simpelere functie gegaan binnen hetzelfde bedrijf..

Ik had het geluk dat ik hetzelfde salaris hield maar ik weet niet of dat de standaard procedure is.

Dat was dus na mijn betermelding en in overleg met de leidinggevende, omdat het risico te groot was dat ik weer in mijn ziekte terug zou vallen asl ik hetzelfde werk blef doen.
Alle reacties Link kopieren
Zolang je je oude werk niet kan doen, blijf je in feite ziek. je kunt dan wel weer gedeeltelijk hervatten in werk, en ms gedeeltelijk hersteld verklaard worden.

Als jij je helemal hersteld laat verklaren en je accepteert een lagere functie, heeft dat direct gevolgen voor eventuele rechten op WW en/of WIA en ook voor je pensioenopbouw, omdat je nieuwe functie en slaris dan grondslag worden. Als jij officieel als ziek te boek staat, dan hou je op papier twee jaar lang de oude rechten en salariering van je oorspronkelijke functie. Na twee jaar ziekte heb je recht op een WIA-claimbeoordeling. als je je hersteld meld dan krijg je die dus niet. Ga je in je nieuwe functie minder verdienen dan 65% van je huidige loon, dan is je beter laten melden dus ongunstig.
Aanvulling op Return of Kreng:

Tijdens je zieke (dus voor de 2 jaar om is) ben je verplicht om mee te werken aan je re-integratie en om passend werk, wat je wel aan kan, te verrichten als dat voorhanden is. Je zou dus wellicht nu al kunnen hervatten in die andere functie waarbij je wel ziek gemeld blijft. Werken op "arbeidstherapeutische basis", zoals dat vroeger genoemd werd. Hierbij behoud je, zoals Kreng zegt (als ik je zo mag noemen RoK ), de rechten en salariëring van je huidige functie, m



Na 2 jaar kan dan "gedeeltelijk herstel bij huidige werkgever in andere functie" volgen, waarbij je functie en daarmee eventueel ook je salaris verandert.



Samen met de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige wordt gekeken wat een passen re-inegratiedoel is. Dat kan ook bijvoorbeeld na 2 jaar gedeeltelijk hervatten van je huidige functie zijn.
Alle reacties Link kopieren
Hangt denk ik ook van de regels binnen het bedrijf af.

Waar ik werk, kijken ze of je salaris binnen de schaal die hoort bij je nieuwe functie valt. Als dit niet zo is zetten ze het salaris op de hoogste binnen die schaal en krijg je de rest als persoonlijke toeslag. Je salaris blijft dus hetzelfde. Maar ik besef dat wij een zeer goede regeling hebben.

Het lijkt mij niet meer dan logisch dat als de functie minder gewaardeerd is, je ook minder betaald krijgt (en het een gunst van je werkgever is als ze je oude salaris handhaven). De vraag is of het reeel is om hetzelfde salaris te (willen) blijven ontvangen. Als je in je oude functie weer ziek of zelfs arbeidsongeschikt zou worden, krijg je op een gegeven moment ook minder betaalt. Je werkger denkt mee en biedt een andere functie aan die je wellicht beter aankunt. Ik denk dat je niet te moeilijk moet doen over een kleine achteruitgang qua salaris.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven